Macroadenomul hipofizar


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

Piciorului stramb varus equin este cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul nascandu-se cu piciorul adus in interior.

Macroadenomul hipofizar

22/8/2012

Macroadenomul hipofizarAdenomul hipofizar este o tumora cu dimensiuni variabile (de la cativa mm la cativa cm) a glandei hipofize (pituitara) care se afla in cutia craniana imediat sub hipotalamus. Tumora e benigna si afecteaza activitatea glandei.

Adenomul hipofizar este o tumora cu dimensiuni variabile (de la cativa mm la cativa cm) a glandei hipofize (pituitara) care se afla in cutia craniana imediat sub hipotalamus. Tumora e benigna si afecteaza activitatea glandei. Desi cu dimensiuni foarte reduse, hipofiza are un rol foarte important in secretia unor hormoni ce influenteaza diverse organe si sisteme si participa, in general, la maturarea organismului.
 
Tumorile hipofizare reprezinta 10 - 25% din totalitatea tumorilor cu localizare intracraniana.
 
Ce boli aduce adenomul hipofizar
 
- Tumora produce dereglarea secretiei hormonale pituitare: Prea multi hormoni pot duce la hiperprolactinemie adica secretarea excesiva a laptelui de catre san sau la acromegalie adica cresterea excesiva si deformanta a unor parti din corp.
- O tumora, prin neproducerea secretiilor duce la intarzieri de crestere si deficite ale hormonilor sexuali.
 
Marirea in volum a glandei datorata prezentei tumorii face ca pacientul sa nu mai aiba vedere a partilor laterale, ca si cum ar avea ochelari de cal
.

Operatia de adenom hipofizar la Spitalul Euroclinic
 
Exista mai multe modalitati de operatie a adenoamelor hipofizare dintre care cea mai moderna se aplica in Spitalul Euroclinic. Caile de acces chirurgical in zona hipofizei pot fi prin craniotomie sau in maniera cea mai moderna, transnazal transsfenoidal endoscopic, asa cum se aplica la noi.
 
Aceasta presupune o echipa mixta neurochirurg si chirurg ORL. Operatia la Euroclinic se efectueaza transnazal , cu ajutorul unui endoscop cu o grosime de 4mm care permite ca medicii sa vada pe un ecran la o calitate full HD (high definition) imaginea marita de cateva sute de ori. Tehnica se numeste chirurgie endoscopica.
 

Va recomandam sa cititi mai multe despre Macroadenomul hipofizar AICI  

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Va recomandam sa cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)