Vei alapta sau vei oferi lui bebe lapte formula? intrebari si raspunsuri care te pot ajuta sa iei decizia cea mai buna

Vei alapta sau vei oferi lui bebe lapte formula? intrebari si raspunsuri care te pot ajuta sa iei decizia cea mai buna

Vei alapta sau vei oferi lui bebe lapte formula? intrebari si raspunsuri care te pot ajuta sa iei decizia cea mai buna

Ești însărcinată și te întrebi dacă vei alăpta sau nu bebelușul? Ei bine, înainte de a porni discuția, trebuie să știi că alăptarea bebelușului este cea mai sănătoasă formă de a-ți hrăni copilul. Laptele matern este de neegalat în calități. În plus, alăptarea este o artă. Și, mai mult decât atât, este o formă intimă și de neegalat de comunicare cu propriul copil. Alăptarea este plină de semnificații, uneori implică și sacrificii... însă în termeni medicali - este un dar. Un dar neprețuit de sănătate pentru micuțul tău.

Iată pe larg răspunsuri și intrebări decisive despre alăptare. Sperăm ca ele să te convingă să iți alăptezi puiul. Succes, cu drag, de la Desprecopii.

- veti citi:
Din pacate, chiar daca alaptarea aduce beneficii atat pentru mama cat si pentru bebelus - nu este alegerea multor mamici din Romania

Romania se situeaza pe ultimul loc in UE la alaptarea copiilor pana la 6 luni
Imi voi alapta copilul sau NU?
Alaptatul - o arta a dragostei si rabdarii
Alaptatul nu este usor insa merita facut
Cum pot sã stiu daca am suficient lapte?
Care este numarul de scutece de unica folosinta ce indicã o alimentatie corecta?
Sanii si alaptarea
Forumul de ALAPTARE: ajutor si cele mai bune sfaturi
De ce n-am mai mult lapte?
Ce fac dacã am prea putin lapte?
Poate ajuta somnul?
Confesiunile unei mame care alapteaza: ce as fi vrut sa stiu...
Probleme in alaptare
Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Alaptarea - ghid complet
Forumul de ALAPTARE

Din pacate, chiar daca alaptarea aduce beneficii atat pentru mama cat si pentru bebelus - nu este alegerea multor mamici din Romania

Conform unei anchete facute in comunitatea Desprecopii - cea mai mare comunitate a mamicilor din Romania, doar 32% dintre proaspetele mamici alapteaza exclusiv bebelusul pana la varsta de 6 luni.

Primeste acest sfat de la Desprecopii.com: alapteaza-ti exclusiv puiul cel putin 4 luni. Ii vei oferi o doza de nepretuit de imunitate, dragoste, comunicare. Mai tarziu ... te vei gandi in urma si vei spune: Am dat copilului mei tot ce era mai bun...Iata ce iti spune, cu dragoste, Desprecopii.com. Citeste despre calitatile unice ale laptelui matern aici: Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Romania se situeaza pe ultimul loc in UE la alaptarea copiilor pana la 6 luni

Conform Agerpres, doar 13% dintre nou-nascutii romani sunt hraniti exclusiv prin alaptare, evidenteaza un nou studiu prezentat la conferinta “Alaptarea in contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”. Cifra situeaza Romania pe ultimul loc in UE in privinta ratei alaptarii nou-nascutilor. Mai mult, durata ratei alaptarii este in scadere fata de 2004, ajungand la doar 2,43 luni.

Inceperea alaptarii in prima jumatate de ora de la nastere se face la doar 8,3 % dintre copii

Studiul a fost realizat pe 2.000 de nou-nascuti, 1.000 de mame și 1.500 de femei insarcinate. Datele au fost colectate in 2010 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Potrivit studiului, rata atat de scazuta a initierii alaptarii in prima jumatate de ora dupa nastere este cauzata de nasterea prin cezariana. In Romania, 35% dintre femei au nascut prin cezariana in 2010.

Doar 30% dintre nou-nascuti sunt hraniti exclusiv prin alaptare in prima luna de viata

Chiar daca beneficiile alaptarii sunt multiple atat pentru mama cat si pentru copil, foarte putini copii sunt alaptati exclusiv in primele luni de viata.

Conform studiului, in prima luna de viata, 30% dintre copii erau alaptati exclusiv, procentul crescand pentru primele trei luni de viata, respectiv 50%, si scazand pentru primele patru luni la 40%.

Imi voi alapta copilul sau NU?

Daca ti-ai pus aceasta intrebare si ti-ai dat singura - din start ,  raspunsul NU - ai raspuns fara sa stii ce inseamna darul alaptarii pentru bebelus. Ce beneficii unice de sanatate ii pfera laptele matern. Pe scurt, nu refuza copilasului tau un dar fara pret: laptele tau de mama.

Alaptatul - o arta a dragostei si rabdarii

Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului cea mai buna hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.

Alaptarea bebelusului sta la baza copacului vietii sale.

alaptarea bebelusului

Alaptatul nu este usor insa merita facut

Si totusi alaptatul nu e chiar asa de usor ... insa merita sa treci acest test

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca este un lucru natural - nu este neaparat un lucru usor. Alaptatul necesita rabdare si deprinderea unei rutini, atat din partea mamei cat si din partea sugarului. Iata in continuare cateva informatii si sfaturi care va pot ajuta de-a lungul acestui drum. 

Nu poti sã-ti evaluezi rezerva de lapte, dar nici sã-ti scoti din minte aceastã problemã. Cum poti sti dacã bebelusul primeste cât îi trebuie? Dacã am avea sâni transparenti am putea sã-i privim ca pe o sticlã cu lapte.

Abia atunci am fi pe deplin linistite, pentru cã s-ar observa imediat cât a supt copilul, cât lapte mai avem si care e riscul sã se reverse pe bluzã, când n-ai cu ce acoperi accidentul. Asa cum se prezintã lucrurile, nici o mamã nu scãpã de întrebarea: oare produc suficient lapte pentru copil?

Frãmântãrile încep când micutul plânge la scurt timp dupã masã (n-ar fi trebuit sã fie sãtul?), dar si când acul cântarului întepeneste la valoarea de sãptãmâna trecutã (si doar a supt încontinuu!). Medicii cred cã îngrijorarea legatã de cantitatea de lapte secretatã de glanda mamarã e una din cauzele care le determinã pe femei sã renunte la alãptat. Concret, desi majoritatea mamelor pornesc pe drumul alimentatiei naturale a sugarului, peste 6 sãptãmâni multe dintre ele abandoneazã cursa. 

Cum pot sa stiu daca am suficient lapte?

Sunt câteva metode prin care poti sã vezi dacã ai o secretie lactatã optimã. Pediatrii tind sã încurajeze alimentatia naturalã  a sugarului. Ei spun cã la început este simplu sã verifici  productia lactatã. Majoritatea copiilor pierd în primele lor zile de viatã între 5-10 procente din greutatea avutã la nastere. Dacã ai suficient lapte, ei trebuie sã-si recâstige gramele pierdute în 10 pânã la 14 zile.

Cititi: Marirea productiei de lapte matern

Timp de trei zile dupã nastere, sânul secretã colostrul, bogat în proteine, vitamine si anticorpi care vor proteja copilul pânã când începe sã-i functioneze propriul sistem imunitar. Nu se produce mult colostru, dar acesta e foarte sãtios. Deci nu te îngrijora dacã micutul nu te obligã sã-i schimbi foarte des scutecelul. De fapt, nu stricã sã te uiti cu atentie la scutecele folosite, care-ti dau o multime de informatii. Un bebelus bine hrãnit, în primele zile de viatã îsi murdãreste scutecele de unicã folosintã cu un scaun asemãnãtor la aspect cu un clei negricios, numit meconiu.

Din ziua a 3-a, când apare laptele adevãrat, scaunul bebelusului se schimbã, devine verzui si este mai lichid. Din ziua a 4-a sau a 5-a, medicii spun cã scaunul sugarului trebuie sã fie de un galben floarea soarelui, punctat cu seminte de susan.  Citeste mai multe sfaturi aici De ce nu am suficient lapte? Cu sfaturile urmatoare se rezolva aceasta grija.

Care este numarul de scutece de unica folosinta ce indicã o alimentatie corecta?

Douã murdãrite si sase udate, zilnic. Si aspectul sugarului poate sã ne spunã cât de bine e hrãnit. Fontanelele, zonele mai moi de pe suprafata craniului, trebuie sã fie usor mai ridicate, nu supte, ca atunci când sugarul e deshidratat sau înfometat. O gurã uscatã si o piele idem ne semnaleazã cã sunt probleme în alimentatie.

Sanii si alaptarea

Sanii nu-mi spun nimic? -
Ba da. Cât secretã colostrul, nu simti nimic special, dar din ziua a treia, când apare laptele, îti dai seama de diferentã. Îi vei simti grei, plini, în tensiune si vei avea impresia cã pot începe sã  curgã în orice moment. Era ca si cum cineva a pompat apã în ei, la maximum si apoi a pus dopul, îsi aminteste Tania, 27 de ani, mama unui pusti pe nume Ionut, membra desigur a celebrului club de mamici inteligente de la Desprecopii.com. 

Sanii tai te vor ajuta

Insa, primul ghid esti chiar tu, mamico. Odatã pornitã lactatia, sânii se vor adapta la nevoile copilului. De regulã, îi vei simti mai usori dupã ce alãptezi. Sunt însã si cazuri de femei ai cãror sâni par mereu fãrã lapte, care nu-si pãteazã niciodatã tricoul si totusi reusesc sã fabrice cantitatea necesarã, ca o uzinã performantã, fãrã pierderi. Nici pe scutece nu te mai poti baza. În continuare ar trebui sã ude 5-6 scutece de unicã folosintã, zilnic, dar pentru numãrul de scaune e greu de stabilit reguli. Sunt sugari care au un singur (mega) scaun pe sãptãmânã. Pediatrii ne spun cã unele mame se sperie când se întâmplã asa ceva. Atât timp cât culoarea (galben cu puncte de culoarea susanului) e neschimbatã, nu sunt motive de îngrijorare. Un scaun de culoare verde poate însemna fie cã mãnâncã prea mult, fie cã nu-i ajunge laptele.

Forumul de ALAPTARE: ajutor si cele mai bune sfaturi

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Pe Facebook: Alaptarea de la A la Z - grup de suport oficial | Desprecopii

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

De ce n-am mai mult lapte?

Secretia lactatã este în mare mãsurã prestabilitã, depinzând de numãrul unor receptori hormonali aflati la nivelul sânului. Cei mai importanti hormoni sunt prolactina (care ordonã glandei mamare sã producã laptele) si oxitocina (care dirijeazã laptele spre mamelon). Procesul e comandat de creier, care trimite aceste mesaje hormonale spre sân.

Potrivit unor cercetãri recente, efectuate la Universitatea de medicinã din Leeds (Marea Britanie), unele femei au mai multi receptori decât ar fi necesar, altele au exact câti trebuie, iar 10 procente dintre femei nu au suficienti receptori hormonali la nivelul sânului. Secretia lactatã va avea de suferit în aceste cazuri. Încã nu se poate stabili prin teste de rutinã cum stai cu receptorii respectivi. Sunt însã unele predispozitii genetice, asa cã e posibil sã ai la fel de mult lapte ca alte femei din familia ta.

Ce fac dacã am prea putin lapte?

Crezi cã faci parte din cele 10 procente care au mai putini receptori hormonali la nivelul sânului? Ce sfaturi ne dau medicii? Nu mânca pentru doi, spun cei de la Universitatea din Leeds. Oamenii se numãrã printre putinele specii a cãror secretie lactatã nu e influentatã de dietã. Testele au arãtat cã nu este aproape nici o diferentã de cantitate sau de continut în grãsimi, fie cã mama locuieste în Anglia, fie cã este o femeie din cea mai sãracã tarã africanã. Medicii sustin cã nimic din ceea ce ai putea mânca nu va creste secretia lactatã. Grãsimile pe care le consumi la dejun nu vor produce un lapte mai gras. Dacã nu ai suficiente grãsimi în alimentatie, corpul tãu va elibera grãsimile din rezerva proprie si le va folosi pentru a secreta laptele copilului. Dacã la regimul tãu obisnuit adaugi 500 de calorii pe zi, te vei simti mai putin obositã, acestea acoperind energia cheltuitã în plus cu lactatia. Copilul nu va simti însã nici o diferentã.
 

prea putin lapte alaptare

 

Un litru de lichide în plus înseamnã mai mult lapte matern?

Din pãcate, nu prea. Trebuie sã bei mai mult dacã îti este sete mai des când alãptezi, spun medicii. Dacã te vei chinui sã înghiti litri de lichide peste necesar, corpul tãu va produce mai multã urinã, nu mai mult lapte, sustin specialistii.

Poate ajuta somnul?

Cele mai multe mame care alãpteazã îsi simt sânii plini în timpul noptii. S-ar putea crede cã dacã dormi mai mult, ai mai mult lapte. Însã nu este asa. Prolactina se secretã în cantitãti mai mari în timpul noptii, indiferent dacã dormi sau nu. Somnul de dupã-amiazã nu creste secretia de prolactinã si nici de lapte.

Ioanei, o mãmicã de 29 de ani, nu-i prea vine a crede toate acestea. Copilul ei, Cosmin, e linistit dimineata, dar nervos seara, când si rezervele de lapte par a scãdea.  Asistenta m-a sfãtuit sã mãnânc mai bine si sã mã odihnesc mai mult, ne spune Ioana, si iatã cã merge. Cosmin stã mai mult la sân, este mai vesel si pare fericit.

Suportul Comunitatii Desprecopii.com, intotdeauna un sfat bun, la timpul potrivit:
Medicul ei de familie nu o contrazice, dar nu crede cã secretia lactatã are de-a face cu somnul si alimentatia. E ceva ce tine mai degrabã de factori psihologici. Ioana are un punct de sprijin, e mai relaxatã si mai odihnitã, deci se descurcã mai usor cu copilul, a învãtat sã-l aseze mai bine la sân si sã fie mai rãbdãtoare cu el, spune doctorul.  Si, citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com   si de asta a inteles ca sunt multe alte mamici ca ea si au format un grup special de suport ce sustine alaptarea. A invatat sa treaca pentru primele probleme ale alaptarii si ar vrea sa isi alapteze copilul pana la 7 luni... cel putin :).

Confesiunile unei mame care alapteaza: ce as fi vrut sa stiu...

Oare de ce nu am fost interesata sa aflu cum sta treaba cu alaptarea?

Deloc, dar deloc nu m-a interesat, cand eram insarcinata -  subiectul care acum imi da de cap ... alaptarea. Ei - ce mare greu o sa fie asta, il pun la tzitzi si suge ... iar eu o sa ma uit la filme inregistrate - imi spuneam cu multa incantare, numarand orele pana ca imi voi tine comoara in brate ....Dar BUuuM ... fetelor, alaptarea e a naibii de grea si pentru ca sunt cu stresul pana in ultimul fir de par - am sa fac niste confesiuni despre alaptare, in speranta ca ele imi vor mai calma niste ganduri si poate vor fi utile vreunei viitoare mamici. Ca stiu ca aici pe Desprecopii se vantura asa de multe gravidute naive - asa cum am fost eu ... citeste in continuare aici >

Probleme in alaptare

Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)

Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen

Un elefant se legana pe o panza de paianjen si pentru ca nu se rupea, a mai chemat un elefant acesta a fost primul cantecel pe care i l-am cantat bebelusului meu in noptile lungi de nesomn - din timpul alaptarii.

Afla de ce si ce legatura are alaptarea cu 30 de elefanti care se leagana pe o panza de paiangen. Iti va fi util.

Citeste despre problemele alaptarii si testul de rabdare prin care trece o mamica aici: Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii.

Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

 

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

► Pe Facebook: Alaptarea de la A la Z - grup de suport oficial | Desprecopii

autor: Desprecopii.com,
Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 19:

  1. morar adriana
    morar adrianatrimis la 24/1/2012

    buna mamicilor dati mi si mie un sfat despre alaptare am un baietel de 1 an si8 luni si il alaptez dar ii dau si hrana solida pozitia noastra favorita de alaptat este in brate dar cum am mai crescut imi este cam greut sa il alaptez in brate iar culcat refuza sa bea cand este treaz dar noaptea cand santem somnorici cu ochii mici il pot alapta linistit in pat culcata la voi care era pozitia favorita sau preferata ce ati folosit la alaptat

    Raspunde la acest comentariu
  2. monica rosca
    monica roscatrimis la 16/12/2011

    rog sa-mi puna cineva care are slicoane daca a alaptat sau daca stie cineva daca se poate alapta in situatia cind ai silicoane. va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  3. paila ana maria
    paila ana mariatrimis la 17/5/2011

    eu as vrea sa stiu ceva.copilu meu are 3 luni si de ceva timp nu mai suge la sin ca la inceput,adoarme foarte repede cind manica ce sa fac.mieimi trebuie o zi intreaga sa seumple sini,si asta ma preocupa foarte tare sunt foarte nervoasa cind il vad ca nu suge cum trebuie.ajutatima

    Raspunde la acest comentariu
  4. nicoleta_m
    nicoleta_mtrimis la 12/12/2010

    E important ca in maternitate sa ti se acorde sprijin cand incepi alaptatul. Eu am nascut prin cezariana, am avut canalele infundate si timp de 7 zile nu a curs nici un strop de lapte desi aveam sanii plini. Acasa cu ajutorul unei prietene am reusit dar intre timp bebe-ul meu a mancat lapte praf din biberon si s-a obisnuit cu biberonul. Nu a supt nici o clipa la san, am incercat toate variantele posibile de a-l face sa suga dar nimic. Asadar m-am muls 7 luni cu o pompa foarte buna( Avent), probabil ca nu as fi reusit performanta asta daca pompa nu ar fi fost foarte buna. Eu cred ca laptele de la san a fost important, nu a fost nici o clipa racit si s-a dezvoltat foarte bine. Dar acum folosesc Aptamil si baietelul meu se la fel de bine si e la fel de protejat ca si atunci cand il alaptam.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Mara
    Maratrimis la 10/5/2010

    Pe un site din Germania a aparut anul acesta un studiu cu 13 tipuri de lapte praf pentru bebelusi si toate au un continut ridicat de 3-MCPD=3-Monochlorpropandiol (substanta periculoasa ce se elibereaza cand interactioneaza alimentele grase cu alimente sarate la temperaturi inalte, chiar si la alimentele cu continut natural). Din cele 13 tipuri de lapte testate cateva au primit rezultatul satisfacator . Pentru mai multe detalii daca vreti ma documentez mai bine si trimit si lista.

    Raspunde la acest comentariu
  6. oradeanca
    oradeancatrimis la 10/5/2010

    Buna,eu cred ca se exagereaza putin cu importanta alaptatului si cu beneficiile sale pentru imunitate - nu spun ca nu este important, dar nu este nici o tragedie pentru cine nu poate alapta deloc/ 2 ani cum zice OMS sau alte exagerari. Eu am alaptat copilul 1,5 ani, dar de asta a fost si este mai mereu bolnavior cu faringite/amigdalite/laringite. Comparand cu alti copii care au fost alaptati doar 1-3-6 luni si pe urma au trecut pe lapte praf, al meu a fost bolnavior luna de luna incepand de la 2 luni + o enterocolita in perioada de alaptare exclusiva (de care teoretic ar fi trebuit sa fie ferit) in timp ce alti bebei care beau lapte praf nu au avut nimic. Eu cred ca tine si de imunitatea transmisa - daca e ok a mamei ai ce transmite, daca si parintii sunt mai sensibili nu stiu daca e asa ok alaptarea. Nu neg in schimb importanta pentru o alimentatie echilibrata - dar revin si mama trebuie sa o aiba tot echilibrata cat alapteaza si uneori nu e asa usor, restrictiile fiind mai mari decat pe timpul sarcinii (in sarcina mai poti bea poate o cafelutza sau manca o varza murata, dar cand alaptezi in primele luni - ba). Multa sanatate copiilor votri!

    Raspunde la acest comentariu
  7. ana
    anatrimis la 25/9/2009

    eu am nascut prematur prin cezariana. lapte a fost dar foarte putin . bebe nu stia sau nu putea sa traga cu putere si renunta. pompele --trei la numar--nu au schimbat mare lucru , nu scoteam mai mult de 20 ml in 30 de minute de incercari. asta in timp ce alte femei care alaptau aveau biberonul plin in 10 minute.evident ca nu a mers , noroc cu laptele pt prematuri de la farmacie....dupa 3 luni de la nastere am facut o echo de san pt ca aveam niste noduli. mi-a spus doctorul ca am 7 noduli --necancerosi--si ca sanii mei sunt ca ai unei femei de 60 de ani. evident ca structura , ca pe afara aratau bine...acum , intrebarea este , explica asta faptul ca nu am avut lapte aproape deloc? si daca sunt probleme hormonale care impiedica alaptarea , de ce se insista si se incrimineaza mama in loc sa fie indrumata catre un medic endocrinolog? nu va spun cum e sa ti se repete de nenumarate ori ca nu vrei sa alaptezi cand e mai mult decat clar ca nu ai cu ce.

    Raspunde la acest comentariu
  8. daniela
    danielatrimis la 15/5/2009

    Ca sa fim sigure ca pui nostru a supt suficient lapte este cel mai bine sa il cantarim inainte de a incepe sa il alaptam si dupa ce terminam de alaptat

    Raspunde la acest comentariu
  9. anca
    ancatrimis la 2/2/2009

    pe fetita mea am hranit-o artificial (in paralel si cu san- dar doar 3 sapt. la san) intrucat nu am avut piept suficient. Dupa 3 sapt. i-am dat doar biberon. La al doilea copil (care este pe drum) daca insist sa il tin numai la piept voi avea oare sanse de reusita avand in vedere ca nu am alaptat aproape deloc la primul?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Maria
    Mariatrimis la 29/10/2008

    Cred cu toata fiinta ca alaptarea la san creaza intre mamasi puiul ei acea legatura speciala ce va dura toata viata(asta in afara de beneficiile de sanatate)Puiul va fi legat de mama,se va dezvolta echilibrat si armonios,atat fizic cat si emotional.Va spun cu experienta mamei care a alaptat mai mult de un an.

    Raspunde la acest comentariu
  11. OANA
    OANAtrimis la 28/3/2008

    CU SIGURANTA ALAPTATUL ESTE BENEFIC COPILASILOR NOSTRI.EU AM DOUA FETITE ,UNA DE 9ANI SI UNA DE 4 LUNI.PE PRIMA AM ALAPTAT-O 2 ANI SI NU AM AVUT PROBLEME DE SANATATE CU EA ,COMPARATIV CU COPII CUNOSTINTELOR ALAPTATI ARTIFICIAL.CEA MICA FACE NAZURI CIND O ALAPTEZ LA SINUL STING INSA AM PACALIT-O DINDUI-L DOAR NOAPTEA CIND DORMEA.ACUM MAI SUGE SI ZIUA DAR ,DOAR DACA E BINE DISPUSA.DAR NIMENI NU MA V-A CONVINGE CA E MAI BUN ALAPTATUL ARTIFICIAL DECIT CEL NATURAL.

    Raspunde la acest comentariu
  12. regina25
    regina25trimis la 26/12/2007

    nu este adevarat ca alaptatul deformeaza sanii. nu este adevarat ca alptatul slabeste mamica. este adevarat ca laptele matern inseamna ca bebelusul incepe cu dreptul lupta impotriva virusilor si bolilor. este adevarat ca alaptatul este primul dar valoros care-l putem da copilului nostru. copilul meu are aproape 9 luni. inca il mai alaptez. dela 1 luna jumate i-am introdus si formula, pentru ca nu se satura.nu a racit niciodata, nu are probleme cu facutul caca si e plin de energie si veselie.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Madalina
    Madalina trimis la 4/6/2007

    este foarte important pentru o mamica neexperimentata sa gaseasca si sa primeasca raspuns la multele intrebari pe care le are , legate de nutritia si sanatatea bebelusului ei. ceea ce ati realizae e foarte bine . Continuati sa o faceti.....Succes

    Raspunde la acest comentariu
  14. alina dinu
    alina dinutrimis la 13/8/2005

    Micutul meu are aproape 1 an si 6 luni si inca il alaptez. Este foarte linistitor pentru el. Am fost sfatuita de unii medici pediatri sa-l intarc pentru ca nu-i mai ofer prin alaptat decat apa cu zahar. Insa, de alti medici pediatri am fost sfatuita sa-i mai dau sa suga si pana la 2 ani daca este posibil. Asa ca am hotarat sa-l mai alaptez inca. Cred ca am facut bine.

    Raspunde la acest comentariu
  15. marce2005
    marce2005trimis la 9/2/2005

    Alaptarea este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru coplul tau in primele luni de viata.Fetita mea are aproape o luna si o alaptez dar ii dau si supliment tot laptele meu dar muls.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII