Parentingul și educația copilului tău: De ce acasă este un loc esențial pentru educație și de ce părinții trebuie să colaboreze cu școala

Parentingul si educatia copilului tau. ACASA este un loc esential de educatie iar parintii trebuie sa colaboreze cu scoala

Parentingul și educația copilului tău: De ce acasă este un loc esențial pentru educație și de ce părinții trebuie să colaboreze cu școala

Există mulți părinți, din păcate, care consideră că educația copiilor este datoria exclusivă a școlii. Totuși, acasă este locul unde se pun bazele unei educații solide pentru copil. Studiile arată că copiii ai căror părinți sunt implicați activ în educația lor acasă sunt mult mai motivați să obțină rezultate bune și au o atitudine pozitivă față de școală și procesul educațional. În plus, acești copii se bucură ulterior de mai mult succes în viață. Iată de ce acasă este un loc esențial pentru educația copilului tău.

Educația începe și se consolidează acasă, iar implicarea părinților este crucială pentru dezvoltarea armonioasă și succesul viitor al copiilor.

- veti citi:
Educatia se face la scoala dar si acasa
Si parintii au teme in punerea bazei educatiei copilului
Parintii trebuie sa tina pasul cu tehnicile moderne de educare
Ce poti face pentru a-ti sustine copilul in procesul educational?
Odiseea unui parinte de scolar: emotii si nesiguranta despre care nu vorbeste nimeni
Forumuri de discutie ale parintilor

Anul scolar este in toi in misiunea lor de educare a tinerei generatii. Calendarele si programele sunt planificate pentru a se asigura scolarizarea fructuoasa a fiecarui copil.  Este insa SCOALA singura responsabila de educatia copilului?  In nici un caz...

Educatia se face la scoala dar si acasa

Misiunea de educatie a copiilor nostri nu se afla doar in mainile scolii. Parintii trebuie sa inteleaga ca chiar si inainte de gradinita  - exista o scoala numita ACASA, locul in care un copil invata etica de baza si conduita primara de viata.

Bineînțeles, și în România, ca și în alte țări, părinții își doresc învățători și profesori de calitate care să le educe și să le ghideze copiii către școli superioare și, ulterior, către succes în viață. Atentia și importanța pe care părinții o acordă școlii sunt, deci, de înțeles. Tocmai de aceea, vedem zilnic dezbateri în presa românească despre învățământul românesc - fie că nu sunt manuale, fie că școala nu este bună, fie că profesorii nu sunt competenți. Realitatea este, însă, aceea că majoritatea părinților fac prea puțin pentru a contribui la succesul școlar al copilului.

Părinții trebuie să realizeze că ei sunt cei care împărtășesc cu profesorul responsabilitatea succesului sau insuccesului copilului la școală.

Iar schimbarea începe de la părinți și de la modul în care abordează educația acasă.

Si parintii au teme in punerea bazei educatiei copilului

- sa petreaca timp de calitate cu copilul oferindu-i dragoste si suport emotional ne-conditionat

- sa joace joculete educative - care pun bazele educatiei primare: invatarea literelor si numerelor, a figurilor geometrice

- sa il ajute la teme - cand e cazul Citeste Cum sa-ti ajuti copilul la teme

- sa ''fie acolo" In cazul parintilor care, din motive economice - pleaca in alta tara la munca si isi lasa copiii in grija altor persoane - datele statistice despre succesul scolar al copiilor nu sunt deloc incurajatoare

Raportul OECD despre educatia copilului numit: Hai sa le citim o poveste: parintele, un factor esential in educatia copilului (Let’s Read Them a Story! The Parent Factor in Education) - a concluzionat ca parintii joaca un rol critic in educatia si succesul ulterior al viitorului adult.  Este extrem de important ca educatia de ACASA sa inceapa de timpuriu prin cartilcele si jocuri sau jucarii inteligente si educationale. Citeste Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu: afla de ce

La adolescenta este important ca parintii sa discute cu copilul - ACASA - despre chestiunile actuale politice si sociale care au loc in societate - pentru ca aceste discutii sunt extrem de importante in procesul de a intelege cum functioneaza societatea.

Raportul OECD concluzioneaza  ca acesti copii ai caror parinti ii implica in astfel de discutii - sunt mult mai motivati sa isi continue educatia, au rezultate academice mai bune si reusesc sa isi gestioneze mai bine timpul in folosul procesului educational.

Uneori, parintii nu sunt echipati cu cunostintele necesare pentru a-i ajuta pe copiii lor sa obtina note bune si mai mari. Exista, de asemenea, cazuri in care parintii au devenit prea ocupati pentru a-si mai invata copiii acasa. Ei bine, atunci parintii trebuie sa fie constienti de importanta meditatorilor care pot ajuta copilul in orele extrascolare. Citeste Meditatiile suplimentare: de ce ar putea fi utile copilului

Din fericire, multe scoli si licee au programe si evenimente care ii includ pe elevi, precum si pe parintii lor intr-o experienta utila de invatare.

Parintii trebuie sa tina pasul cu tehnicile moderne de educare

Intre timp, timpurile s-au schimbat si la fel ar trebui sa fie si cu tehnica de educare a copiilor. Asigurarea succesului academic al unui copil nu reprezinta datoria doar a profesorilor si a scolilor, ci si a parintilor.
Acestea fiind spuse, parintii ar trebui sa se implice in intregul process al educatiei.

Rezultate proaste la scoala ale copilului, obezitatea infantila sau lipsa activitilor sportive - sunt efecte directe ale unui parenting ineficient.  Rezultatele nu pot fi deloc imbucuratoare pentru ca ele pot duce la hartuire, consum de materiale pornografice sau violenta.

Profesorul Susan Greenfield de la Universitiatea Oxford, Marea Britanie -  este de parere in cazul copiilor - petrecerea a prea mult timp in fata monitoarelor (de computer san smartphone), interfereaza cu dezvoltarea sanatoasa a creierului si ii limiteaza modul de relaxare sau a se concentra.

Ad-Extra3:

Ce poti face pentru a-ti sustine copilul in procesul educational?

Cere conducerii scolii copiilor tai sa tina permanent legatura cu tine si continua sa intelegi cat mai multe despre activitatile scolare ale copilului tau. Despre aptitudinile sale sau despre materiile favorite sau mai putin favorite.

Daca asigurarea unei vieti mai bune pentru copilul tau este scopul tau, ca parinte  - atunci incepe chiar de AZI prin a depune ASTAZI eforturi, caci invatarea este un proces inter-generational.

De asemenea, parintii ar trebui sa inceapa sa se educe pe ei insisi pentru a putea avea o implicare mai buna in viata educationala a copiilor lor. Si sa isi invete copilul bunele maniere.

Pentru majoritatea ar putea fi o surpriza faptul ca in Japonia, copiii nu merg la scoala pana in momentul in care, si numa daca, au fost invatati mai intai acasa manierele de baza. Mai mult decat atat, examenele nu sunt obligatoriii pana la varsta de 10 ani.

Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare. 

Odiseea unui parinte de scolar: emotii si nesiguranta despre care nu vorbeste nimeni

Cand copilul tau incepe scoala, il conduci cu privirea incarcata de dragoste si grija pe usa scolii. Intr-un fel, din prima zi de scoala iti oferi copilul unui angrenaj de educatie care va dura 12 ani cel putin. Urmeaza insa o adevarata odisee emotionala atat pentru copil cat si pentru parinti ... 

Iata Odiseea unui parinte de scolar: emotii si nesiguranta despre care nu vorbeste nimeni.

 Va recomandam sa mai cititi:

Notele de la scoala conteaza?
Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina
Cum pot parintii stimula performantele scolare ale copilului: 7 sfaturi

Forumuri de discutie ale parintilor

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri. 

Dar si pe forumul Reforma Invatamantului Romanesc unde discutam despre educatia in sistemul romanesc de educatie.

redactor: Demetra Sorescu - Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate,  Desprecopii.com © 2024
referinte: Journal of Psychology, Parenting News.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. NUSSSA_
    NUSSSA_trimis la 7/3/2013

    merge si pe sarcina sau este contraindicat

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII