Starea depresivă postpartum - de ce trebuie tratată cu seriozitate de ambii părinți

Starea depresiva postpartum - de ce trebuie tratata cu seriozitate de ambii parinti

Starea depresivă postpartum - de ce trebuie tratată cu seriozitate de ambii părinți

Desi venirea pe lume a unui copil este un moment de bucurie pentru majoritatea femeilor, multe dintre ele nu sunt pregatite sa infrunte depresia de dupa nastere. Tristetea, teama, gandurile negre - sunt sentimente care par sa innoureze cerul fericirii de dupa nastere. Unele mame incearca aceste sentimente intr-o forma usoara numita "proasta dispozitie postpartum", care insa dispare in decurs de citeva zile. Altele insa, trec printr-o conditie mult mai serioasa numita "depresie postpartum".

→ Iată detalii despre aceasta stare de tristete care parca te apasa si de ce trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate de catre ambii tineri parinti.

- despre Starea depresiva postpartum, veti citi:
Stare de proasta dispozitie sau stare depresiva postpartum?

Cind sa suspectati o stare depresiva postpartum

Citeva cauze ale starii depresive postpartum

Modificari fizice

Aspecte psihologice

Factori legati de stilul de viata

Rolul miturilor

Ce puteti face 

In fine…

Depresia postpartum dureaza mai mult timp - uneori luni, este mai intensa, si de cele mai multe ori necesita consiliere si tratament.

70-80% dintre femei prezinta stari depresive dupa nastere. Aceste stari depresive, de ingrijorare si suparare incep sa se manifeste la 2-3 zile dupa nastere. Noile mamici se pot simti triste, plingacioase, ingrijorate si morocanoase. Fara vreun motiv clar ele se supara pe noul bebelus, pe partener, pe ceilalti copii. Pot plinge intr-un mod neasteptat. Citeodata au probleme legate de somn, alimentatie si luare a deciziilor. Aproape intotdeauna se intreaba daca se vor descurca cu noua responsabilitate, si anume aceea de a avea grija de un bebelus.

Aceste sentimente pot scadea in intensitate si se pot repeta in primele zile de dupa nastere. Pe cit de tulburatoare si infricosatoare aceste sentimente pot apare ca fiind la acel moment, ele dureaza o perioada scurta -  citeva ore sau zile – si dispar fara a se urma vreun tratament. Daca starea depresiva dureaza citeva zile la rind, luati legatura cu medical dvs. Pe de alta parte, depresia postpartum dureaza mai mult timp - uneori luni, este mai intensa.

Stare de proasta dispozitie sau stare depresiva postpartum?

Multe dintre noile mamici sint surprinse de cit de fragile, singure si coplesite se simt dupa nasterea unui copil. Sentimentele lor par ca nu se potrivesc asteptarilor. Ele se intreaba, “Care este motivul pentru care sa ma simt abatuta?”. Ele se tem ca aceste sentimente ar putea insemna ca nu sint mame bune.

Aproximativ 10% dintre femeile care nasc prezinta o stare depresiva postpartum. Spre deosebire de starea de tristete postpartum, starea depresiva este marcata de sentimente mult mai intense de tristete, ingrijorare, sau disperare care se prelungesc pe durata mai multor zile si care tulbura capacitatea mamei de a functiona. Daca nu este recunoscuta si tratata, starea depresiva postpartum se inrautateste sau poate duta mai mult tip decit ar trebui.

Unele femei se pare cau un risc mai mare de a dezvolta starea depresiva postpartum. In acest grup intra femeile care au mai suferit de aceasta afectiune si cele care au un istoric psihiatric. Evenimentele stresante recente, ca de exemplu pierderea unei fiinte dragi, o boala in familie, mutarea in alt oras, par ca cresc riscul acestor femei de a dezvolta boala. Nu exista nici o dovada ca starea depresiva postpartum este legata de virsta sau de numarul de copii. Exista dovezi legate de faptul ca lipsa unui partner care sa le sprijine poate reprezenta un factor major.

In cazuri rare – cca 1-3 la 1000 nasteri, mama poate dezvolta o boala mentala severa sau o psihoza. Femeile cu un istoric personal sau al familiei reprezentat de bolile numite manie depresiva (dereglare bipolara) si schizofrenie se pare ca au un risc crescut pentru astfel de afectiuni.

Cand sa suspectati o stare depresiva postpartum

Exista citeva semne si simptome care indica faptul ca o noua mama poate dezvolta – sau deja are – stare depresiva postpartum. 

► Starea de tristete nu dispare dupa 2 saptamini, sau stari puternice de depresie si furie incep sa se manifeste 1-2 luni dupa nastere.

► Sentimentele de tristete, indoiala, vinovatie, neajoturare car par ca cresc in intensitate cu fiecare saptamina si tulbura functionarea normala a femeii.

S-ar putea ca femeia a nu fie capabila sa aiba grija de ea sau de copilul ei. S-ar putea sa aiba probleme in indeplinirea responsabilitatilor pe care le are la serviciu sau acasa.

► Femeia nu poate sa adoarma chiar atunci cind este obosita, sau doarme aproape tot timpul, chiar si atunci cind bebelusul este treaz.

► Modificari importante ale poftei de mincare.

► Lipsa de interes in lucrurile care in mod normal erau placute.

► Preocupare si grija extrema legate de bebelus, sau lipsa de interes si de sentimente pentru copil. Femeia se poate simti incapabila de a-si iubi copilul sau familia.

► Neliniste sau atacuri de panica. Femeia este infricosata atunci cind este lasata singura in casa cu bebelusul.

► Teama de a nu face vreun rau bebelusului. Femeia care sufera de stare depresiva postpartum nu actioneaza asupra acestor sentimente, dar ele pot fi infricosatoare si pot conduce la sentimente de vinovatie, ceea ce face ca starea depresiva sa se inrautateasca.

► Ganduri de a-si face rau singura, incluzind sinuciderea.

Daca aveti vreunul dintre aceste semne ale starii depressive postpartum, trebuie sa actionati imediat pentru a beneficia de suportul si de ajutorul de care aveti nevoie.

Ad-Extra3:

Cateva cauze ale starii depresive postpartum 

Nu se cunoaste intotdeauna motivul pentru care unele femei devin depressive dupa nastere si altele nu. Un factor important este cel biologic. Modificarile fizice si hormonale care au loc dupa nastere pot afecta starea sufleteasca si comportamentul femeii zile sau saptamini. Factori de mediu, ca de exemplu stress, lipsa somnului, sentimente de singuratate, si lipsa de sprijin din partea familiei si prietenilor, pot juca deasemenea un rol. Alti factori sint cel psihologic – lucruri care afecteaza respectul de sine si modurile in care femeia face fata stresului.

In cea mai mare parte, starile depressive postpartum se datoreaza unei combinatii ale tuturor acestor factori. Pentru fiecare femeie ce prezinta stare depresiva postpartum, combinatia acestor factori care produc boala este unica, pentru ca doua femei nu au aceeasi alcatuire biologica sau experiente de viata. Aceasta poate explica de ce unele femei pot dezvolta starea depresiva postpartum iar altele nu. 

Poate de asemenea explica, in parte, de ce o femeie care poate sa faca fata cu succes presiunii si responsabilitatilor zilnice ar putea sa gaseasca stresul creat de aparitia unui bebelus ca fiind greu de facut fata.

Modificari fizice

Perioada urmatoare nasterii este una reprezentata de modificari importante ale corpului. Nivelurile de hormoni feminini estrogen si progesteron scad puternic in orele imediat urmatoare nasterii. Aceste scaderi pot declansa starea depresiva, tot asa cum doar mici schimbari hormonale pot declansa stari de proasta dispozitie si de tensiune inainte de ciclul menstrual. Intrucit unele femei sint mai sensibile la aceste modificari decit altele, ele pot fi predispuse la starile de proasta dispozitie sau starile depressive postpartum.

De asemenea, nivelurile hormonului secretat de tiroida poate sa scada puternic dupa nastere. Noua mamica poate dezvolta o deficienta tiroidiana care poate produce depresie mimica, ca de exemplu schimbari ale starii sufletesti, agitatie puternica, oboseala, insomnie (probleme legate de somn), si tensiune.

Multe femei se simt epuizate dupa travaliu si nastere. Poate dura saptamini pentru ca femeia sa-si redobindeasca puterea si energia normale. Daca o femeie a avut o nastere prin cezariana (prin care bebelusul este adus pe lume printr-o incizie chirurgicala facuta in abdomenul si uterul mamei), recuperarea poate dura chiar mai mult.

De asemenea, noile mamici rareori beneficiaza de odihna de care au nevoie. In spital, somnul este interrupt de vizitatori, rutina de spital, si alatarile bebelusului. Acasa, alaptarile si grija continua dupa ceas, la care se adauga sarcinile uzuale legate de casa. Oboseala si lipsa de somn pot continua prêt de citeva luni si pot constitui o cauza importanta a starii depresive.

Aspecte psihologice

O multitudine de factori psihologici pot contribui la declansarea starii depresive postpartum. Sentimentele de indoiala legate de sarcina sint foarte intilnite. Sarcina poate fi nedorita sau neplanificata. Chiar si pentru o sarcina planificata si dorita, 9 luni ar putea fi un timp insufficient pentru femeie si partenerul ei pentru a se adapta responsabilitatilor reprezentate de faptul de a avea un copil. 

Citeodata o femeie ramine insarcinata in speranta ca bebelusul va adduce inapoi un partener instrainat. Cind acest lucru nu se intimpla, femeia se poate simti abandonata, furioasa, vinovata, si necorespunzatoare. Ori bebelusul poate veni mai devreme, fortind aparitia unor schimbari neasteptate si stresante legate de rutina de acasa si serviciu. Daca bebelusul este nascut cu un defect, poate fi chiar mai greu pentru parinti sa se adapteze.

Sentimente amestecate se pot naste din istoria personala a femeii. Daca noua mamica si-a pierdut mama de timpuriu sau n-au avut o relatie buna, atunci ea poate fi nesigura in ceea ce priveste sentimentele ei legate de noul bebelus. Femeia sa-r putea teme ca preocuparea pentru copil ar putea conduce la durere, dezamagire, sau pierdere.

Sentimentele de pierdere sint foarte intilnite dupa nastere si pot contribui de asemenea la starea depresiva. Pierderea poate lua mai multe forme: pierderea libertatii, alaturi de sentimental ca femeia este prinsa in cursa si legata; pierderea vechii identitati de persoana careia I se purta de grija sau care este totdeauna in control; pierderea zveltetii corporale si sentimentele de inatractivitate sexuala.

Factori legati de stilul de viata

Un factor major legat de aparitia starii depressive postpartum este lipsa suportului emotional al partenerului, rudelor, si prietenilor. Suportul constant al partenerului mamei este important pentru ea pe parcursul sarcinii si in saptaminile si lunile de dupa nastere. La fel sint si dorinta partenerului de a-si asuma sarcinile gospodaresti si de a-si imparti sarcinile legate de ingrijirea copilului. Daca femeia este singura, divortata sau separata, sau traieste departe de familie, suportul poate fi rar sau inexisent. Toate acestea o pot face pe femeie sa se simta singura, coplesita, muncita peste puteri si neiubita.

Problemele legate de alaptare pot face ca noua mamica sa se simta necorespunzatoare si descurajata. Noile mame nu trebuie sa se simta vinovate daca nu pot alapta sau daca se decid sa opreasca alaptarea. Bebelusul poate fi foarte bine hranit si cu lapte preparat. Partenerul va poate ajuta cu citeva mese, astfel incit sa puteti avea mai mult timp pentru dvs sau ceilalti. 

Rolul miturilor despre meseria de mama

Cu cit femeia a idealizat mai mult maternitatea, cu atit mai mult ea se poate simti dezamagita, deziluzionata sau descurajata atunci cind trebuie sa faca fata realitatii de zi cu zi legate de maternitate. Exista trei mituri commune legate de maternitate: 

Mitul 1:  Maternitatea este Instinctiva.

Femeile care devin mame pentru prima oara cred deseori ca trebuie sa stie in mod automat cum sa aiba grija de bebelus. De fapt, noile mamici trebuie sa invete cum sa-si ingrijeasca copilul tot asa acum invata sa deprinda orice alt lucru in viata. E nevoie de timp si rabdare. E nevoie sa citeasca carti legate de ingrijirea copilului, sa urmareasca ingrijitori de copii experimentati, sa vorbeasca cu mame experimentate, si poate chiar sa urmeze un curs legat de aceasta. Increderea creste pe masura ce priceprea mamei creste.

Mamele pot de asemenea sa creada ca trebuie sa simta intr-un anume fel in ceea ce priveste nou nascutul, sau ca nu sint “materne”. De fapt, unele femei simt foarte putin pentru bebelusii lor la inceput. Dragostea de mama, ca si priceperea noii mame, nu sint automate. Stabilirea unei legaturi poate dura zile sau chiar saptamini. Atunci cind aceste sentimente materne –de protectie, caldura si incintare—incep sa se manifeste, ele trebuie mentinute si dezvoltate.

Mitul 2: Bebelusul Perfect.

Multe femei au o imaginatie bogata si vise despre cum arata noul lor nascut. Cind bebelusul vine pe lume, mamele trebuie sa realizeze ca s-ar putea ca el sa nu fie cel pe care l-au visat. In plus, noii nascuti au personalitati distincte chiar din momentul nasterii. Unii copii sint pur si simplu mai usor de ingrijit. Altii sint agitati, si nu pot fi usor alinati si consolati. Apoi, adaptarea dupa bebelus poate fi dificila si pretentioasa si poate amplifica sentimentele de indecvare si depresie.

Mitul 3: Mama Perfecta.

In plus fata de mitul bebelusului perfect, unele femei sint impovarate de notiunea de mama perfecta. Pentru multe femei, lupta pentru perfectiune este un scop de neatens si distructiv. Daca o mama crede ca nu traieste la inaltimea acestui ideal, indifferent ca este al ei, al prietenilor sau parintilor, atunci ea poate sa sufere din cauza sentimentelor de inadecvare si esec.

In realitate, nici o mamica nu este perfecta. Nu este adevarat ca fiecare femeie poate sa le aiba pe toate. Multe femei pot gasi faptul de a jongla cu responsabilitatile pentru noul bebelus, cele legate de casa, ceilalti copii, cu cele legate de slujba sau cariera ca necesitind un foarte mare efort.

► Citeste si Depresia postnatala: cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii

Ce puteti face 

Daca va simtiti descurajate in saptamina urmatoare nasterii, sint citeva lucruri pe care le puteti face pentru a avea grija de dvs si de bebelusul dvs de-a lungul acestei perioade vulnerabile.

In primul rind, odihna este foarte importanta. Nu incercati sa le faceti pe toate. Cereti ajutor familiei si prietenilor, mai ales in cazul in care aveti si alti copii. Incercati sa dormiti putin atunci cind bebelusul doarme. Daca este posibil, cereti partenerului dvs sa hraneasca bebelusul noaptea.

Este important sa faceti un dus si sa va imbracati frumos in fiecare zi, sa aveti o grija speciala de dvs. Este de asemenea important sa iesiti un pic din casa in fiecare zi. Gasiti o persoana care sa stea cu copilul sau luati bebelusul cu dvs. Mergeti la plimbare, intilniti-va cu o prietena, schimbati impresii cu alte mamici. Si asigurati-va ca petreceti ceva timp si cu partenerul. Deseori, numai faptul de a discuta despre aceste lucruri cu cineva in care aveti incredere poate sa va asigure alinarea.

Starea de proasta dispozitie care nu dispare dupa citeva zile poate fi un semn al unei stari depressive mult mai serioase. Daca sentimentele dvs nu scad in intensitate dupa citeva zile si incep sa interfereze cu buna dvs functionare, luati legatura cu medical dvs. Nu are nici un sens sa suferiti atunci cind ajutorul este disponibil. Spuneti-I doctorului dvs despre sentimentele pe care le incercati, inclusive despre temerile pe care eventual le puteti avea in legatura cu faptul de a va neglija sau rani bebelusul.

Medicul dvs poate sa va recomande unui consilier specializat in tratarea starilor depressive (psihiatru, sora psihiatrica specializata, sau lucrator social). Acesti profesionisti vor furniza suportul emotional de-a lungul acestei perioade dificile, va vor ajuta sa va gasiti drumul in amalgamul de sentimente de confuzie si durere, si sa faceti schimbari in viata dvs.

Exista numere de telefon speciale si grupuri de suport care pot ajuta femeia care sufera de stare depresiva postpartum. Luati legatura cu medicul dvs cu privire la astfel de resurse in zona in care locuiti.

Citeodata, alaturi de consiliere este necesara si prescrierea medicatiei corespunzatoare. Daca va alaptati bebelusul, vorbiti cu medical dvs in legatura cu orice efecte secundare ale medicatiei. In unele cazuri severe de stare depresiva sau psihoza, femeia trebuie spitalizata pina cind poate sa poarte de grija atit ei cit si bebelusului in mod normal.

Pentru femeile cu stare depresiva postpartum, scopurile realiste si suportul emotional sint elemente critice pentru o recuperare completa. In timpul acestor saptamini si luni dificile, va trebui sa invatati cum sa aveti grija de dvs si famlia dvs. Micile lucruri de zi cu zi pot face o mare diferenta—ca de exemplu, sa alocati timp pentru dvs, sa iesiti din casa, sa va intilniti cu familia si prietenii, sa faceti ce este necesar si sa lasati restul deoparte.

Nu te lasa coplesita si invinge tristetea

Multe dintre noile mamici au perioade de tristete, teama, suparare si neliniste dupa nastere. Este important sa va amintiti ca aceste sentimente sint destul de obisnuite. Asta nu inseamna ca sinteti un esec ca femeie sau ca mama, sau ca sinteti bolnava mintal. Inseamna ca dvs si corpul dvs se adapteaza la acele multe schimbari care urmeaza nasterii unui copil.

Daca starea de proasta dispozitie nu dispare dupa o saptamina sau doua, s-ar putea sa suferiti de stare depresiva postpartum. Luati legatura cu medicul dvs care poate sa va furnizeze resursele pentru consiliere si tratament. Chiar daca starea depresiva este severa, exista tratament care sa va ajute sa va intoarceti la normal cit mai curind posibil.

Depresia postnatala, semne ingrijoratoare

Depresia postnatala consta in episoade scurte de tristete care apar, din senin ... si aduc cu ele un val amar de dezamagire amestecata cu deprimare si ganduri negre. Tot acest val de sentimente pot fi coplesitoare pentru tanara mamica si pot innora si chiar eclipsa frumusetea primelor luni de sarcina. Cat dureaza depresia post-natala? Depinde de la femeie la femeie.

Iata care sunt semnele ingrijoratoare ale depresiei post natale si alte sfaturi intelepte de la Desprecopii >

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.

Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

 autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 21:

  1. dobre iuliana
    dobre iulianatrimis la 22/1/2014

    dragilor fiecare persoana e cu taria sa de caracter acum 8 ani am pierdut o sarcina la 8 luni din vina unor incompetenti am avut stari grele dar stind caci acasa ma astepta un copil de numai 1 si un 9 luni mam intarit singura si cam intr o luna mam pus pe picioare cu o forta mare pt bebeluca mea caci astfel zacem pe la vreun spital de bolii ale capului capu sus cu credinta veti invinge orice greutate

    Raspunde la acest comentariu
  2. gabiB
    gabiBtrimis la 2/4/2013

    Acum 4 ani am suferit o depresie, cel putin asa credeam eu. Am divortat si am avut senzatia ca toata lumea mi s-a clatinat si urmeaza sa se destrame. Parca mergeam din rau in mai rau in fiecare zi. Am tinut-o asa pana acum un an cand la recomandarea unei prietene am fost la o serie de sedinte de coaching cu Anne de la Centrul Armonia (prietena mea saraca imi tot spunea de luni de zile…) In timpul sedintelor, ce pot sa spun M_AM DESCOPERIT. Am reinvatat cine sunt, ce sunt si cat de frumoasa sunt, am invatat cum sa fac fata diverselor situatii si cum sa ma privesc. Evident ca nu era depresie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar uitasem cine sunt. Sunt mandra de mine pentru pasul facut. De multe ori depresia o confundam cu gandirea negativa, o imagine despre noi dezastruoasa, etc...

    Raspunde la acest comentariu
  3. Nastasia Ilisiu
    Nastasia Ilisiutrimis la 29/1/2013

    Eu am nascut 2 copii si nu am avut nici-o clipa stari deprimante.Fiti pregatite atunci cand v-ati hotarat sa aduceti pe lume un bebelus.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Ana
    Anatrimis la 29/8/2012

    Acest mesaj este pentru Diana. Eu am un baietel de 2luni si am avut acele stari de depresie postpartum vreo 2-3 saptamani. Am reusit sa trec peste ele cu ajutorul celor apropiati si al propriei mele vointe, dar mi-a fost foarte greu. Tu esti in primul rand cea care te poate scoate din aceste stari dar daca au trecut 9luni deja si nu ai reusit atunci cel mai bine ar fi sa apelezi la ajutorul medicului. Aceste stari se inrautatesc tot mai rau daca nu reusesti sa scapi de depresie. Poti sa incerci autosugestia, care da rezultate in timp, trebuie sa gasesti aspectele pozitive care sunt in viata ta si sa ti le repeti in continu, sa iti spui singura ca totul va fi bine pana cand vei ajunge sa crezi acest lucru. Eu asta am facut si a dat rezultat. Daca te vei interesa vei vedea ca e o metoda recomandata chiar si de medici. Dar cum am mai spus in cazul tau cred ca ar fi bine sa vorbesti cu un medic. Daca esti o persoana religioasa e foarte important sa te rogi. Pe mine Dumnezeu m-a ajutat sa trec peste si sper sa te ajute si pe tine.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Iulia
    Iuliatrimis la 1/3/2012

    Va multumesc celor ce au scris aces articol..... Voi deveni s i eu mamica in 3 luni si sper sa fie totul bine..... Cel putin acum stiu la ce sa ma astept.... Cezariana e singura mea rezolvare in a da nastere baietetului meu..... Multumesc de informatie si sper atat mie cat si celorlalte viitoare mamici ca totul sa meraga bine atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere.....

    Raspunde la acest comentariu
  6. Andreea
    Andreeatrimis la 14/2/2012

    Eu sunt in a 33-a saptamana de sarcina, si sper din tot sufletul sa nu fac nici o depresie... stiu ca nu e o regula generala dar.... am si eu problemele mele, darrr se zice ca bebelusii aduc noroc :)

    Raspunde la acest comentariu
  7. anca
    ancatrimis la 26/1/2012

    eu mai am 3 luni si nasc.si stiu sigur ca o sa sufar de depresie, deoarece sotul meu este plecat, si nu vor fi niste clipe usoare.dar pot sa intreb si eu pe cineva, exista si depresie inainte de nastere?am ceva probleme cu socrii si ei nu prea ma inteleg, si din pacate stau cu ei, as pleca la parinti, dar sotul fiind plecat, mi-e teama sa nu se creeze alte chestii.sunt trista intr-una, plang foarte mult, si ma gandesc mereu ce bine era daca era si sotul meu cu mine, macar cand nasc daca nu in timpul sarcinii.plus de asta mai e si soacra-mea suparata pe mine, si eu pe ea.sunt intr-o situatie foarte delicata, si nu stiu cum sa o rezolv.cu ei nu pot discuta pentru ca ma trateaza cu hai sictir.ce sa fac?nu imi revin, as urla, asa o stare am...va rog daca se poate sa imi raspunda cineva...

    Raspunde la acest comentariu
  8. diana
    dianatrimis la 23/1/2012

    Va rog cele care ati trecut prin asa ceva.....cum ati scapat....cand trece? Baietelul meu are 9 luni si eu tot deprimata sunt si am ganduri ingrozitoare ptr cateva secunde apoi imi revin....dar cat dureaza? pana cand?

    Raspunde la acest comentariu
  9. mada
    madatrimis la 11/10/2011

    Am citit articolul si pot spune ca m/a lamurit in multe privinte.Sunt mamica unei fetite de 7 ani si viitoare mamica insarcinata in 9 saptamani.Suntem foarte fericiti.Pot spune ca am simtit si eu aceasta durere psihica acum 7 ani ,impotriva faptului ca am avut sprijin si am in continuare din partea sotului .Tocmai de aceea am cautat sa ma lamureasaca cineva ce s/a intamplat cu mine in acea perioada ,scurta de altfel.Va multumesc pentru informatii si pot sa spun ca voi fi pregatita pentru ce va urma.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Ioana
    Ioanatrimis la 13/9/2011

    Si eu trec printr-o stare de depresie postpartum! Am un baietel minunat de 8 luni un tatic de milioane si o familie deosebita(parinti si socrii) toata lumea ne iubeste, ne ajuta si cu toate astea am o neliniste si ofrica imensa, ganduri morbide! Nu e usor si va scriu in speranta ca ajut si eu pe cineva si ofer un sentiment de liniste pentru o alta mamica asa cum am simtit si eu cand am citit aceste mesaje!

    Raspunde la acest comentariu
  11. fyfy
    fyfytrimis la 22/7/2010

    Super articolul!

    Raspunde la acest comentariu
  12. mihaela luca
    mihaela lucatrimis la 27/5/2010

    am trecut si eu prin starea asta.Am nascut la 36 sapt un baietel frumusel.in ziua cand am nascut m-am trezit parasita de tatal copilului meu.Am plans zile in sir, copilul facuse icter, parintii sunt batarani,iar surorile mele sunt plecate afara.Nu aveam pe nimeni.Nu aveam pe cine sa contez.Din pacate doamnelor va impartasesc suferinta si puteti conta pe mine.Norocul meu este ca sunt o fire puternica, si cred ca am depasit momentul, ma simt in stare sa-mi cresc copilul si sa-i acord o educatie.cand ma gandesc ca trec si alte femei prin strea de depresie prin care am trecut eu, imi vine sa plang.Pot spune ca ma-am autovindecat si am fost ajutata de bebelusul meu.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Carmen
    Carmentrimis la 3/2/2008

    Am trecut si eu printr-o stare grava de depresie postpartum. Cauzele erau multiple: lipsa de sprijin emotional si material al sotului -venea expre la orele 21:oo cu singura intrebare daca baiatul a mancat, parintii mei aveau serviciu, casa la curte cu lemne si erau indisponibili, nu aveam rude, prietenele si colegele mele de facultate plecasera la post eu fiind singura ramasa in Bucuresti. Eu avusesem o nastere cu mari probleme ce mi-au afectat ulterior intreaga viata. Aveam o locuinta mica si nesigura fara speranta de a primi casa sau a putea face rata desi perceptia tinerilor azi privind sprijinul statului pentru o locuinta e alta, total eronata. Eram intelectuali si

    Raspunde la acest comentariu
  14. Ovesea Oana
    Ovesea Oanatrimis la 4/8/2007

    E super articolul!

    Raspunde la acest comentariu
  15. gabriolla70
    gabriolla70trimis la 15/2/2006

    si eu sufar de depresie postpartum si sunt la a 2 a nastereeste ceva foarte urat si ma supar tare rau cand gandurile imi zboara aiurea pur si simplu zic ca sunt nebunasi incerc sa imi controlez toate gesturile ca nu cumva sa fac rau la cineva mai ales fetitei mele care are un an si doua luni si ma bucura enorm zambetul ei nevinovat

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII