Bucura-te de soare in siguranta


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

Piciorului stramb varus equin este cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul nascandu-se cu piciorul adus in interior.

Bucura-te de soare in siguranta

2/7/2012

Bucura-te de soare in sigurantaMulti oameni iubesc sa stea la soare. Razele soarelui ne fac sa ne simtim bine si pe termen scurt, sa aratam bine. Frecvent, asociem un ten frumos bronzat cu o stare buna de sanatate

Multi oameni iubesc sa stea la soare. Razele soarelui ne fac sa ne simtim bine si pe termen scurt, sa aratam bine. Frecvent, asociem un ten frumos bronzat cu o stare buna de sanatate, insa culoarea pielii obtinuta prin expunerea  excesiva la soare sau la solar, de fapt este un semn al accelerarii efectelor imbatranirii si al unui risc crescut de a dezvolta cancer de piele.
 
Totusi, cu totii avem nevoie de soare, acesta fiind principala noastra sursa de vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului. Medicii ne sfatuiesc sa pastram un echilibru intre expunerea la soare, pe de o parte, astfel incat sa mentinem o cantitate adecvata de vitamina D, iar pe de alta parte, sa evitam expunerea excesiva la soare.
 
"Riscurile expunerii la soare sunt de doua feluri: imediate si tardive". Complicatiile imediate sunt arsurile la nivelul pielii - "Sunt convinsa ca cel putin o data in viata ati stat la soare prea mult". Complicatiile tardive sunt mai severe si sunt reprezentate de fotoimbatranirea si cancerul de piele.
 
Cancerul de piele este cea mai frecventa forma de cancer, iar cazurile noi sunt in continua crestere. Melanomul este o tumora maligna a pielii cu punct de plecare melanocitul, celula pigmentata a pielii. Dintre formele de cancer cutanate, melanomul este tipul cel mai sever, determinand 75% din decesele prin cancer de piele. Incidenta melanomului este in crestere, practic dublandu-se la fiecare zece ani.
 
Radiatiile ultraviolete (UV) ale soarelui sunt principala cauza a cancerului de piele, insa expunerea la solar este de asemenea, foarte nociva.
 
Care sunt factorii care influenteaza aparitia melanomului?
 
Desi oricine poate suferi de cancer de piele, riscul cel mai mare il au persoanele cu tenul deschis, sensibil la expunerea la soare, cu parul si ochii deschisi la culoare si cu pistrui. De asemenea, o persoana care a fost diagnosticata cu melanom sau care are  pe cineva in familie care a suferit de melanom, are un risc crescut de a face acest tip de cancer de piele. Arsura solara severa pâna la varsta de 14 ani si un numar crescut de alunite mari sau cu margini neregulate sunt factori particulari pentru aparitia melanomului.

Va recomandam sa cititi mai multe informatii despre melanom si cancer de piele AICI

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Va recomandam sa cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)