Colonoscopia, metoda de screening eficienta pentru cancerul colorectal


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

Piciorului stramb varus equin este cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul nascandu-se cu piciorul adus in interior.

Colonoscopia, metoda de screening eficienta pentru cancerul colorectal

25/6/2012

Colonoscopia, metoda de screening eficienta pentru cancerul colorectalCRC reprezinta a doua forma de cancer mai frecvent diagnosticata la femei, respectiv cea de-a treia cauza de cancer la barbati. Mortalitatea la nivel global in anul 2008 prin aceasta forma de cancer a fost de 600.000 decese.

Cancerul colorectal (CRC): o afectiune frecventa si o importanta cauza de mortalitate la nivel global
 
CRC reprezinta a doua forma de cancer mai frecvent diagnosticata la femei, respectiv cea de-a treia cauza de cancer la barbati. Mortalitatea la nivel global in anul 2008 prin aceasta forma de cancer a fost de 600.000 decese. In Statele Unite, CRC reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer,  iar in Franta este cea mai frecvent diagnosticata forma de neoplazie. Cancerul colorectal va reprezenta cauza mortalitatii la aproximativ 1 din 3 persoane diagnosticate cu aceasta maladie.
 
Incidenta CRC este rara inainte de 40 ani  si creste progresiv dupa aceasta varsta. In decursul vietii, o  persoana cu risc mediu are o probabilitate de a suferi de cancer colorectal de 5%, in 90% din cazuri, boala survenind dupa varsta de 50 ani.
 
Aceste rezultate statistice fac din CRC o problema majora de sanatate publica. In ultimii ani s-au conturat dovezi evidente legate de reducerea mortalitatii prin aceasta forma de cancer, ca urmare a detectiei si tratarii CRC in stadii cat mai precoce, pe de o parte, iar pe de alta parte, prin identificarea si indepartarea polipilor adenomatosi, leziuni precursoare ale CRC.
 
Programele de screening: impact major in reducerea mortalitatii

Prognosticul acestei afectiuni depinde de extensia la nivelul peretelui intestinal in momentul diagnosticului, de invazia ganglionara si, bineinteles, de existenta metastazelor in alte organe. Din pacate si in tara noastra ne confruntam cu forme de cancer diagnosticate intr-o faza avansata, la pacienti varstnici care asociaza si alte afectiuni cu risc si cu posibilitati terapeutice limitate.
 
Screeningul reprezinta modalitatea de identificare a subiectilor cu probabilitate mai mare de a avea CRC sau polipi adenomatosi, intr-o populatie care nu prezinta semne sau simptome de boala.

Screeningul pentru cancerul colorectal
 
In absenta acestor factori de risc, screeningul pentru CRC trebuie initiat, atat la barbati, cat si la femei, incepand cu varsta de 50 ani si trebuie continuat pana la 70-80 ani. Persoanele candidate pentru acest screening vor primi informatii adecvate legate de riscurile si de beneficiile variatelor proceduri de screening existente.

Societatea Americana de Gastroenterologie recomanda colonoscopia ca metoda preferentiala de screening si preventie a CRC.

Este optim sa indepartam un polip benign prin colonoscopie, decat un cancer de colon prin interventie chirurgicala!

Va recomandam sa cititi mai multe despre Colonoscopia, metoda de screening eficienta pentru cancerul colorectal AICI

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Va recomandam sa cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)