Oul in alimentatia bebelusului - importanta sa pentru dezvoltarea creierului

Oul in alimentatia bebelusului - importanta sa pentru dezvoltarea creierului

Oul in alimentatia bebelusului - importanta sa pentru dezvoltarea creierului

Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie din 2022, oul poate fi introdus pentru prima dată în alimentatia bebelușului în jurul vârstei de 6 luni.  Un studiu recent a scos în evidență faptul că introducerea timpurie a oului în alimentația copilului, începând de la vârsta de șase luni, poate aduce beneficii nu doar din perspectiva creșterii fizice, ci și din punct de vedere al dezvoltării creierului.

Desigur, este important sa monitorizați cu atenție eventualele reacții alergice - citeste in continuare detaliile importante.

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce este oul atat de important in dieta bebelusilor?
Cat de des putem oferi oua copiilor mici?
Retete cu ou pentru bebelusi

De ce este oul atat de important in alimentatia bebelusilor?

Albusul de ou este o sursa de proteina animala fara colesterol, iar galbenusul este cea mai concentrata sursa de colina din dieta noastra; colina este un nutrient foarte important care ajuta la dezvoltarea creierului, la mentinerea concentrarii si la imbunatatirea memoriei. Atunci cand ouale sunt suplimentate cu acid docosahexaenoic (DHA) (un acid gras omega-3 care serveste ca o componenta structurala a creierului), ele sunt aproape de neegalat in functia lor de super-alimente pentru creier.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, oul se poate da pentru prima data bebelusului in jurul varstei de 6 luni.

Dam ou bebelusului de la 6 luni?

Din cauza preocuparilor legate de alergie, parintii sunt in mod obisnuit sfatuiti sa astepte un an intreg inainte de a introduce ouale in dieta copiilor. Aceasta se poate schimba in curand datorita unui nou studiu efectuat de Universitatea Washington din St. Louis, care a aratat ca adaugarea oualor in alimentatia bebelusilor in primele sase luni duce la cresterea concentratiilor de colina si DHA care sporesc activitatea creierului. Studiul, publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, a folosit date dintr-un alt studiu realizat de acelasi grup de oameni de stiinta care a fost publicat la inceputul anului si care a constatat ca introducerea oualor in alimentatia bebelusilor la varsta de sase luni imbunatateste semnificativ cresterea micutilor.

Pentru ambele studii, un grup de 163 de copii, cu varsta cuprinsa intre sase si noua luni, provenind de la o populatie rurala indigena din Ecuador, a fost repartizat aleatoriu in doua, astfel incat jumatate dintre ei au fost hraniti cu cate un ou pe zi (grupul de interventie pentru oua) si jumatate cu niciunul ("grupul de control").

Pentru cercetarea publicata anterior, a fost masurata cresterea copiilor. Pentru aceasta cercetare, a fost testat sangele copiilor pentru a se vedea nivelurile de colina, DHA si alti nutrienti vitali. Ceea ce oamenii de stiinta au descoperit a fost ca, dupa sase luni, grupul de interventie pentru oua a avut concentratii semnificativ mai mari de colina, DHA si de alti nutrienti importanti in fluxul sanguin. Si ca un bonus suplimentar, nu au fost raportate reactii alergice.

Introducerea timpurie a oului in alimentatia copilului, de la varsta de sase luni, poate fi benefica nu numai pentru cresterea fizica, ci si pentru dezvoltarea creierului

“Constatarile au sustinut ipoteza noastra ca introducerea timpurie a oualor in dieta copiilor a imbunatatit in mod semnificativ colina si alti indicatori ce tin de buna functionare a metabolismului” au scris autorii studiului. Deoarece introducerea timpurie a oualor in dieta copiilor – la varsta de sase luni - poate fi benefica nu numai pentru cresterea fizica, ci si pentru dezvoltarea creierului, nu mai poate fi mult pana cand pediatrii vor recomanda ca parintii sa introduca ouale atat de timpuriu in dieta celor mici.

Idei de retete cu ou pentru bebelusi: 18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi

Ad-Extra3:

Cat de des putem oferi oua copiilor mici?

Cat de des ar trebui sa manance oua un copil mic, potrivit nutritionistilor?

Noile cercetari sugereaza ca cei mici ar trebuie sa manance zilnic oua. Oul este un aliment plin de substante nutritive care ajuta la crestere. Iata parerea unui medic nutritionist.   

Ei bine, se pare ca ouale sunt cel mai recent super-alimente pentru copii mici. Noile recomandari ne incurajeaza sa oferim celor mici cate un ou in fiecare zi, dupa introducerea acestuia in dieta bebelusului.

De ce sunt ouale atat de importante? Citeste mai departe... 

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.  

Despre diversificare, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii 
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

 Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:

 Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
 
Diversificarea – Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?
 
5 mituri despre alimentatia bebelusului
 
Diversificarea alimentatiei sugarului
 
6 luni: E momentul sa pape altceva
 
Alimentele degetel (bucatele de papica)
 
Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
 
Retete gustoase de papica 

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII