Introducerea alimentelor solide în hrana bebelușului sau așa-numita DIVERSIFICARE: recomandările Academiei Americane de Pediatrie în 2024.
În jurul vârstei de șase luni, dieta complet lichidă a bebelușului tău devine depășită, deoarece bebelușul are nevoi nutriționale noi pentru a crește. Acest lucru înseamnă că este gata pentru alimente solide.
Noile cercetări și o nouă perspectivă asupra hrănirii bebelușilor, susținute de Academia Americană de Pediatrie, schimbă complet unele norme culturale și chiar ghidurile experților în diversificarea alimentației bebelușului. Acest lucru se face cu speranța că rezultatul va fi o stare de sănătate mai bună pentru bebeluși.
Laptele mamei acoperã, în primele 6 luni de viatã, nevoile nutritionale ale unui sugar nãscut la termen, sãnãtos si care creste normal. Bebelusul va fi pregatit pentru inceperea diversificarii abia in jurul varstei de 6 luni, cand va sti sã mestece si sã înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi. Dacã momentul este gresit ales si nu corespunde cu perioada în care se dezvoltã reflexul mestecatului, mãmicile vor întâmpina greutãti în depãsirea acestui "hop" absolut necesar.
- Despre diversificarea alimentatiei bebelusului vei citi:
Bebelusul este pregatit pentru diversificare in jurul varstei de 6 luni
Sa analizam un pic tot ce ai auzit până acum despre alergiile alimentare
Nu vă fie frică de condimente și plante aromatice
Nu te lasa intimidată de galagia celor care spun că există rețete speciale pentru bebeluși și instrumente speciale pentru a face astfel de mâncare
Dar despre produsele organice, ce trebuie sa stim?
Extinde gusturile bebelușului tău
Bebelusul este pregatit pentru diversificare in jurul varstei de 6 luni
În jurul vârstei de șase luni, alimentatia complet lichidă a bebelușului tău devine depășită, deoarece bebelușul are nevoi nutriționale noi pentru a crește. Acest lucru înseamnă că este gata pentru alimente solide. Acest proces se numeste diversificarea alimentatiei.
Noile cercetări - vorbim de anul 2024 - și o nouă perspectivă asupra hrănirii bebelușilor, susținute de Academia Americană de Pediatrie, schimbă complet unele norme culturale și chiar ghidurile experților în diversificarea alimentației bebelușului. Acest lucru se face cu speranța că rezultatul va fi o stare de sănătate mai bună pentru bebeluși.
Până nu demult, hrana pasată - lipsită de gust și textură - a dominat în mod tradițional alimentația bebelușilor din Europa și America de Nord ...
Până nu demult, hrana pasată - lipsită de gust și textură - a dominat în mod tradițional alimentația bebelușilor din Europa și America de Nord, inclusiv cerealele de orez și mâncărurile pasate simple. Desigur, despre aceste alimente nu putem spune că sunt nocive, dar pot priva bebelușii de nutrienți importanți și pot contribui la dezvoltarea unor preferințe alimentare limitate, ceea ce poate duce la cresterea unor copii pretențioși în privința hranei. Din cauza gusturilor lor limitate ale acestor păpici... - nu este surprinzător faptul că preșcolarii resping adesea "mâncarea adevărată" și sănătoasă în favoarea "mâncării pentru copii" - ne-sanatoase - adesea încărcate de sare si sodiu - precum macaroanele cu brânză, puiul pane și alte prăjituri nesănătoase.
Deci, cum poți să îți ajuți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
Surprinzător de simplu, iată noile recomandări privind cum și ce să îți hrănești copilul, conform Academiei Americane de Pediatrie - in 2024 ✅
Sa analizam un pic tot ce ai auzit până acum despre alergiile alimentare
Expertii obișnuiau să recomande să evităm sa dam bebelusului alimentele cunoscute pentru a provoca alergii până la cel puțin un an (și uneori până la trei ani), iar părinții făceau liste lungi de alimente interzise, printre care ouăle, nucile, alunele, peștele și crustaceele. Cu toate acestea, cercetările recente au dus la o revizuire a acestor reguli. Experții pediatri ai Academiei Americane de Pediatrie - dar si din Canada (Health Canada) recomandă acum că majoritatea alimentelor, cu câteva excepții importante (cum ar fi mierea și laptele integral de vacă), pot fi introduse la bebeluși inca de la 6 luni.
Academia Americana de Pediatrie si Health Canada încurajează introducerea bebelusului la un alergen comun (în special pește, arahide, soia, grâu, ouă și lactate) la un moment dat, astfel încât să puteți observa reacțiile alergice în următoarele două zile. Dacă copilul reacționează la un alergen comun, ar trebui să excludeți acel aliment și să consultați medicul copilului despre introducerea altor alergeni comuni.
Dacă familia ta are un istoric puternic de alergii alimentare sau astm, este recomandat să consulți medicul înainte. Dacă copilul are eczemă, acest lucru poate fi un semn al unui potențial alergic crescut, așa că atunci când introduceți alimente alergene, fiți pregătit să reacționați în caz de reacție.
Desigur, decizia rămâne la latitudinea părinților. Dacă te simți ingrijirata de ideea de a oferi bebelușului tău unt de arahide, nu ești singură... Chiar și unii profesioniști din domeniul sănătății nu sunt de acord cu noua abordare. "Eu însumi, ca părinte, aș alege să evit alimentele alergene cel puțin în primul an", spune medicul și dieteticianul din SUA, Christine Gerbstadt. Există multe alternative interesante fără alergeni, așa că indiferent de alegerea ta, poți oferi bebelușului o varietate de arome minunate.
Nu vă fie frică de condimente și plante aromatice
În timp ce pana acum recomandarile pentru hrana bebelusilor erau spre evitarea condimentelor si gusturilor aromate - deci se recomanda o diversificare cu blandete - in alte colturi ale lumii, bebelusii mancau orice (Asia...).
Dar acum, noua abordare este complet diferita. Condimentarea alimentelor pentru copii devine rapid noua normalitate. Așadar, puneți niște rozmarin cu dovleceii ăla, însuflețiți puiul cu o strop de chimen și dă-le piureului acelor cartofi cu un amestec de boia de ardei și pătrunjel. S-ar putea să fii surprins de reacția bebelușului tău. Adica sa ii placă.
Contrar credinței populare, NU trebuie să alungați condimentele iuți - cand hranim bebelusul. Evident, vei dori să te feresti de orice ar putea irita pielea sau gura sau sistemul digestiv al bebelușului - încă nu există reguli stricte - deci nu este rău să încercați mâncarea ușor sau moderat picante. Deși nu ar trebui să supraîncărcați mancarea cu cayenne, nu este rău să-i oferi copilului tău alte condimente precum scorțișoara.
Ad-Extra3:
Nu te lăsa intimidata de galagia celor care spun că există rețete speciale pentru bebeluși și instrumente speciale pentru a face astfel de mâncare
„Mâncarea pentru copii - de casă” este un termen descurajant și inventat. De fapt, mâncarea care se poate oferi bebelușilor peste 6 luni este neașteptat de ușor de pregătit. Nu necesită liste de diversificare, gramaje, abilități de gătit gourmet sau echipamente de lux.
Prepararea alimentelor pentru bebeluși poate fi la fel de simplă ca pisarea uneo banane sau a unui avocado cu o furculiță și adaugate niste condimente; deschiderea unei conserve de năut sau fasole și zdrobirea lor cu niste usturoi pisat; sau gătirea legumelor și condimentelor la abur și apoi făcerea lor piure.
Dacă nu aveți chef să pregătiți mese separate pentru „bebe”, nu vă faceți griji – copilul dumneavoastră poate mânca aceleași alimente pe care le consumați, atâta timp cât omiteți sarea din rețete și pregatiti mâncare sănătoasă pentru intreaga familie. Desigur, un blender sau un robot de bucătărie poate fi tot ce ai nevoie.
Pe de altă parte, alimentele pentru copii cumpărate din magazin (borcanasele) există cu un motiv. Poate că nu-ți place să gătești in acea zi sau programul tău încărcat te ține departe de bucătărie. „Nu am nicio problemă cu mâncarea pentru copii cumpărată din magazin”, spune dieteticianul Eileen Behan, autoarea cărții „The Baby Food Bible”. „Companiile de produse alimentare pentru copii fac o treabă foarte bună în a menține conținutul fără contaminanți și nu mai au adăugat sare, zahăr sau amidon alimentar modificat ascuns”.
Citiți totuși cu atentie etichetele borcanasele cu mancare pentru bebelusi. Mulți dieteticieni spun că cu cât sunt mai puține ingrediente în alimentele în borcane, cu atât mai bine. "În loc să cumpăr un borcan de cină cu tăiței și pui, aș prefera părinții să amestece pui la borcan cu tăiței de la masa familiei. Astfel, ei știu că copilul primește o porție bună de pui și nu toți tăițeii", spune Behan.
Dar despre produsele organice, ce trebuie sa stim?
Există mai multe întrebări decât răspunsuri când vine vorba de produse organice. Nu sunt neapărat mai sănătoase decât alimentele convenționale. Dar unii părinți consideră că pesticidele și hormonii din alimentele convenționale ar putea fi dăunătoare unui copil mic și acesta este un motiv suficient pentru ca ei să devină organici; pentru altii nu. Atunci când decideți dacă să vă hrăniți bebelușul numai, cu ceva sau fără alimente organice, va trebui să decideți ce funcționează pentru familia și bugetul dvs.
Un lucru pe care îl știm este că factorul organic contează mai mult pentru anumite alimente decât pentru altele. De exemplu, sparanghelul, bananele și avocado tind să aibă niveluri relativ scăzute de reziduuri de pesticide, în timp ce merele convenționale, salata verde și căpșunile au unele dintre cele mai ridicate niveluri. Unii nutriționiști recomandă, de asemenea, să cumpărați lapte organic în SUA (odată ce bebelușul este gata – la nouă luni sau după), precum și ouă, carne și carne de pasăre organice atunci când este posibil.
Extinde gusturile bebelușului tău
Ca si in orice lucru care implica consectevență in parenting - de la culcare până la disciplină este unul dintre caracteristicile sfatului parental, o mică inconsecvență la ora mesei poate fi un lucru minunat. Schimbarea meniului va lărgi gustul bebelușului și, mai ales când vine vorba de produse, va ajuta la asigurarea unei bune nutriții.
Adesea, acest lucru înseamnă să ne eliberam dintr-o rută alimentară prea rigida. Au ramas niste cartofi dulci? Colorati lucrurile cu niște sfeclă aburită. Mazăre și morcovi în fiecare seară? Inceara si varza de Bruxelles. Supraîncărcare cu cereale de orez? Încearcă quinoa.
Lianne Phillipson-Webb, autoarea cărții Sprout Right - Nutriție de la burtă la copil mic - oferă câteva sfaturi despre cum să vă extindeți rutina. „Dezvoltarea preferinte copilului pentru gusturi și texturi grozave începe devreme. Coriandru, pătrunjel, busuioc, oregano, suc de lămâie sau lămâie, coriandru, chimen, ghimbir, scorțișoară și cardamom, toate îmbunătățesc gustul alimentelor pe care le faceți. Si veti micsora la minim riscul de avea in cativa ani un „copil pretențios”, așa că încercați!”
Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii
Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide.
Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic.
Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni: vezi retele aici.
Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare
Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.
Despre diversificare, merita stiut si:
Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca (cost 4,99 euro - one time)/.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
► In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.
Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII
autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024
referinte : Academia Americana de Pediatrie 2023, Revista Pediatrics 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 101:
Buna ziua,am o fata de 2 luni jumate si ii dau lapte praf....la cate luni sa incep diversificarea si cu ce sa incep?
Sunt de acord cu Unuvechi toata lumea stie ca nu trebuie sa dea sare si zahar la bebe, dar chiar pediatrii recomanda produse care contin zahar. trebuie sa fim moderati cand dam gust mancarii . cate mame nu ati auzit sa zica i-am dat sa guste din toate ? ....ce nevoie e de zahar, fructele sunt destul de dulci..
Buna ziua!Am un baietel care pe 3 Aprilie face 5 luni si as vrea sa imi dati un sfat in ceea ce priveste constiparea lui.Il hranesc doar cu laptic de la san,pediatra mi-a recomandat Protectis pe care l-am folosit 2 luni fara intrerupere,baietelul facand o data la 2 zile.Ma gandeam daca pot inlocui cu suc de mere(am citit ca ar ajuta digestia),asta ca sa nu ii mai dau Protectis,sau imi dati alt sfat?Cum sa procedez?Multumesc.
Carmen, micutul tau nu are acum nevoie de apa in plus. Este alaptat la san din cate inteleg si in acest moment nu e nevoie de apa separat, are in lapte tot ce are nevoie pentru a fi si hranit si hidratat bine. Partea cu se zice nu o aplica niciodata inainte de a studia tu cat de util si benefic este un lucru pentru copilul tau. Copilul va avea nevoie de lichid (apa) suplimentar pe timp de vara, cand temperaturile sunt ridicate, pentru a evita deshidratarea si dupa diversificare, cand vei introduce hrana solida. Pana atunci nu iti face griji ca nu ii place apa. Cand va avea nevoie, va bea.
BUNA SEARA AS AVEA SI EU O ANTREBARE STITI DE LA CATE LUNI SE ANCEPE A SE DA APA MICUTULUI AL MEU ARE 2 LUNI SI NU-I PL ACE APA se zice ca dupa alaptat este indicat sa i se dea cateva picaturi de apa asa este.............?
Zaharul exista in laptele praf si in laptele matern (mai poftiti s voi din cand in cand o prajiturica, un ceiulet indulcit) zaharul este o sursa de carbohidrati, nu zice nimeni sa pui in ceiuletul bebelusului o punga de zahar, iar sarea dupa gust dar fara sa abuzati de ea ca nu face bine nici la adulti, sunt bebei care daca nu le pui un praf de sare nu mananca, sunt solutii de rehidratare orala cu zahar si sare.. Dar cu internetul asta toata lumea e desteapta si toti folosesc expresia NU SE RECOMANDA
La 5-6 luni recomandati chiselul cu 2 lingurite de zahar :))) pana la 1 an nu se recomanda introducerea zaharului si nici a sarii in mancarea micutilor. In alt articol ati specificat ca nu este bine sa introducem zahar... ce sa inteleaga mamicile care nu stiu aceasta regula? ar fi bine sa rectificati ;)
Buna.am si eu o fetita de 3luni si 2 saptamani.multa lume ma indeamna sa incep sa ii dau suc de morcovi si supica.eu nu stiu ce sa fac?cum sa procedez?medicul pediatru m-a sfatuit sa incep sa ii indtroduc acestea abea pe cand implineste 6 luni.va rog sa imi dati un sfat.va multumesc frumos
Zahar si amidon in alimentatia unui copil de 6 luni ??? :O Wow , asta e masa sanatoasa?? :OCarne de vita de la 6-7 luni ? Nu e ff devreme ?
daca noi si parinti nostri am fost crescuti mari si sanatosi fiindu-ne introdusa mancarica inainte de 6 luni ce i-aapucat pe astia sa zica acuma ca nu e bine????? ce acum 15 ani nu era Organizatia Mondiala a Sanatatii????ba era dar intre timp s-a trezit cineva sa zica ca nu e bine sau? de unde ideea asta/?
Pentur ca bebe sa se obisnsuiasca cu lingurita si sa ii vina usor sa accepte harnirea lui cu lingurita va recomand sa ii dati in timpul zilei o lingurita- preferabil cea cu care urmati sa il hraniti- sa se joace cu ea, sa o bage in gura, sa se obisnuiasca cu ea, cu gustul si duritatea ei. Folositi lingurite speciale pentru bebelusi cauciucate sau din plastic mai gros si moale...Succes!
am un baetel de 4 luni de la nastere mananca lapte artificial aptamil cu alergen de o saptamana ai dau fructe la borcanel ai plac si nici nu mai am probleme cu constiparea ca inainte
eu am un baietel de 4 luni si jumate si de la 4 luni am inceput sa i dau suc de morcovi si suc de mar .supa nu i place dar i place mar cu biscuite si de 2ori pe zi ii dau lapte cu cereale.l am nascut cu 3.200 si acum are 8 kg si aratA FOARTE BINE.
Am o fetita de 4 luni si manaca deocamdata doar la san. Eu am sa incep cu alimentatia doar pe la 5 jumate, o sa fie mai bine si pentru stomacel si pentru imunitatea lui.
Total gresit. Nu se fierbe pt bebe CARTOF. Mai verificati
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII