Alimentele DEGEȚEL (bucatele de păpică) pentru bebeluși: când, ce și cum

Alimentele degetel (bucatele de papica) pentru bebelusi -  cand, ce si cum

Alimentele DEGEȚEL (bucatele de păpică) pentru bebeluși: când, ce și cum

"Alimentul degetel" este denumirea oricărei bucăți de aliment de dimensiunea unei înghițituri de copil (dumicat) pe care o poate lua și mânca singur.

Când începem diversificarea alimentației bebelușului, de cele mai multe ori punem cereale sau piure de legume în biberon. Ni se pare că va dura o veșnicie până când copilul va ajunge să mănânce singur, alături de noi la masă, aceleași alimente ca restul familiei. Ca etapă intermediară, putem ajuta copilul să devină independent folosind ceea ce americanii numesc „finger foods”, iar bunicile noastre numeau „soldăței” sau „dumicați”. Noi denumim aceste alimente „alimente degetel”. Iată ce alimente pot fi folosite ca alimente degetel și cum se trece de la alimentele degetel la folosirea linguriței.

Veti citi despre:
Ce inseamna alimentele degetel?
Cand ar trebui sa dau copilului alimente degetel?
Cum ar trebui sa i le dau?
Ce alimente sunt mai recomandate ca alimente degetel?
Iata o lista cu preferatele copiilor pe post de alimente degetel:
De la degetel la lingurita: cand bebelusul incepe sa isi manifeste independenta

Ce inseamna alimentele degetel?

Alimentul degetel este denumirea oricarei bucati de aliment cam cat o inghititura a copilului de mare (dumicat) pe care o poate lua copilul si o poate manca singur. Mancarea acestor dumicati nu este numai amuzanta pentru copil, ci este si un important pas timpuriu catre independenta, ajutand copilul sa-si dezvolte capacitatile si coordonarea motorie. Alimentele degetel sunt de fapt baza autodiversificarii bebelusului.

Sfatul de la Desprecopii:
Joaca de-a mancarea degetel poate face mizerie, dar nu va grabiti sa curatati totul: lasati bebelusul sa se bucure de importanta sa experienta directa cu mancarea.

alimente degetel bebelusi

Cand ar trebui sa dau copilului alimente degetel?

Cand copilul are intre 8 si 10 luni, probabil ca va da semne ca este gata sa se hraneasca singur – apucand lingura cu care il hraniti sau inhatandu-va mancarea dumneavoastra de pe farfurie.

La inceput, este posibil ca bebelusul sa apuce mancarea cu mana si sa o duca la gura, dar pana la urma isi va da seama cum sa-si foloseasca degetul mare si cel aratator pentru a lua mancarea. Acest reper al dezvoltarii motorii este numit apucarea de tip cleste.

Cum ar trebui sa dau copilului alimente degetel?

Trebuie doar sa puneti patru-cinci dumicati de mancare pe tava scaunului sau de masa sau pe o tava care nu se sparge. Puteti sa mai puneti alti dumicati pe masura ce copilul mananca.

Sfatul de la Desprecopii:
Hranind copilul intr-un scaun de masa in locul scaunului de masina sau al caruciorului reduceti riscul de a se ineca si il invatati ca scaunul de masa este locul in care trebuie sa manance.

Ad-Extra3:

Ce alimente sunt mai recomandate ca alimente degetel?

Bebelusul dumneavoastra poate avea o buna pofta de mancare, dar probabil nu are prea multi dinti, deci trebuie sa incepeti cu alimente pe care le poate mesteca in gingii sau care i se inmoaie usor in gura. Pe masura ce creste, veti putea sa-i dati bucatele din alimentele pe care le mananca restul familiei.

Sfatul Desprecopii:
Amintiti-va ca bebelusul invata despre textura, culoarea si mirosul alimentelor hranindu-se singur, deci incercati sa-i oferiti varietate in dumicatii pe care ii primeste. Alimentele trebuie sa fie usor de luat, insa fara a implica un risc de sufocare. Si aveti grija ca alimentele respective sa fie potrivite pentru varsta copilului.

mere bebelusi

Iata o lista cu preferatele copiilor pe post de alimente degetel:

→ Cereale prajite de ovaz in forma de O sau alte cereale cu continut redus de zahar

→ Paine sau chifla usor prajite (presarate cu putin piure de legume pentru un surplus de vitamine)

→ Mici bucati de banana sau alt fruct foarte copt curatat de coaja si maruntit, ca mango, prune, pere, piersici, pepene galben sau pepene rosu fara seminte

→ Mici cubulete de tofu sau din branzica pe care i-o dati

→ Spirale de paste bine patrunse, taiate in bucatele

→ Bucatele de ou fiert tare (dupa 12 luni)

→ Boabe de strugure taiate in bucati, de caise uscate si inmuiate, sau de prune din compot

→ Bucatele din legume gatite si bine patrunse, ca morcovi, mazare, dovlecel, cartof sau cartof dulce

→ Mici „pomisori“ de broccoli sau de conopida bine fierti

→ Bucatele de carne fiarta de pui (sau alta carne frageda) de dimensiunea unui bob de mazare

→ Bucatele de budinca de orez sau de biscuiti

 Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)  si Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Cum taiem corect alimentele degetel?

alimente bebelusi
Alimente degetel pentru bebelusii de 8 luni.

De la degetel la lingurita: cand bebelusul incepe sa isi manifeste independenta

In jurul varstei de 8 luni, bebelusul incepe sa isi desfasoare personalitatea si are primele impulsuri de indepedenta... care se manifesta prin dorinta de a papa singur.
De la degetel la lingurita: cand bebelusul incepe sa isi manifeste independenta iata care sunt acele stadii si etape.

Alimentatia copilului de 1 an: ce, cat si mai ales cum

La varsta de 1 anisor, ritmul de crestere al copilului incepe sa se domoleasca insa alimentatia corecta, este prioritara. E momentul sa schimbam ustensilele, sa ne ajutam copilul sa renunte la biberoane, sa il incurajam sa foloseasca ceasca, sa ii oferim tacamuri speciale si sa il incurajam sa manace tot mai independent.

Copilul de 1 an are inca burtica micuta asa ca ofera-i mancaruri pline de nutrienti dec are nevoie pentru a creste sanatos si puternic.
In jurul varstei de 13-18 luni, copilil inca experimenteaza alimentele degetel. Ofera-i cat mai multe sanse sa isi guste din aceste mancauri - dar fii pe faza cand are o mica criza de frustrare citeste in continuare aici >

Retete pentru copilasi

9 retete super sanatoase de biscuiti pentru bebelusi
 Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 12-18 luni
10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

diversificarea aplicatie

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Te asteptam aici

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie Academia Americana de Pediatrie  https://www.aap.org, Baby411.com

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. anca_chitic
    anca_chitictrimis la 19/6/2008

    victoras mananca bucatele de la 10 luni si san cam atat are o aversiune fata de piureuri e mai greu asa ca nu pot sa ii dau de toate de ex cu supica e mai greu vrea doar bucatele de morcov telina ii plac f mult boabele de mazare

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII