Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pentru bebelusi si copilasi
Sugarii si copiii mici sunt mult mai predispusi la imbolnaviri prin intermediul alimentelor contaminate decat adultii. Aceasta se datoreaza sistemului lor imunitar, incomplet dezvoltat. A consuma alimente ce contin subtstante produse de bacterii poate provoca stari de oma, diaree, dureri abdominale, iar uneori febra. Simptomele pot fi foarte severe si pot aparea la un interval de 30 de minute pana la 7 zile de la data consumarii alimentului contaminat. Parintii pot preveni aceste imbolnaviri cauzate de bacterii prin prepararea, pastrarea si servirea alimentelor in cele mai bune conditii. Va prezentam o lista cu cateva precautii ce trebuiesc luate inaintea administrarii la copii a formulelor de lapte, a laptelui exprimat de la mama (lapte matern) si a alimentelor solide.
- veti citi:
Sugarii si copiii sunt vulnerabili la intoxicatiile alimentare
Reguli de pastrare si igiena pentru formulele de lapte pentru sugari
Incalzirea biberoanelor in cuptorul cu microunde
Pastrarea laptelui matern exprimat
Siguranta alimentelor pentru copii
Incalzirea alimentelor la cuptorul cu microunde
Pastrarea hranei pentru bebelusi
Ce trebuie sa stii despre sterilizarea si incalzirea biberonului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Sugarii si copiii sunt vulnerabili la intoxicatiile alimentare
Sugarii si copiii mici sunt mult mai predispusi la imbolnaviri prin intermediul alimentelor contaminate decat adultii. Aceasta se datoreaza sistemului lor imunitar, incomplet dezvoltat. A consuma alimente ce contin subtstante produse de bacterii poate provoca stari de oma,diaree,dureri abdominale,iar uneori chiar febra. Citeste despre asta aici: Toxiinfectia alimentara: 6 lucruri importante de stiut
Simptomele pot fi foarte severe si pot aparea la un interval de 30 de minute pana la 7 zile de la data consumarii alimentului contaminat. Parintii si ingrijitorii pot preveni aceste imbolnaviri cauzate de bacterii prin prepararea, pastrarea si servirea alimentelor in cele mai bune conditii.
Va vom preznta in randurile urmatoare o lista cu cateva precautii ce trebuiesc luate inaintea administrarii la copii a formulelor de lapte,a laptelui exprimat de la mama si a alimentelor solide.
Reguli de pastrare si igiena pentru formulele de lapte pentru sugari
A se folosi formula de lapte inaintea datei de expirare.Toate cutiile de formule de lapte au inscriptionate data fabricatiei si data expirarii valabilitatii.Aceasta este metoda cea mai sigura de a beneficia de toate calitatile laptelui,deoarece se stie ca dupa data de expirare nivelul vitaminelor continute scade.
De asemenea aspectul laptelui se poate schimba:formula poate sa aiba un aspect incolor iar grasimea se separa de lichid.
Evitati inghetarea formulei de lapte sau sa folositi formule care au fost in prelabil congelate.Congelarea nu afecteaza calitatea nutritiva,dar pot aparea schimbari de aspect.
Aruncati orice surplus de lapte ramas in biberon dupa hranirea sugarului. Bacteriile din gura copilului ce pot patrunde in biberon, se pot dezvolta si inmulti chiar si in conditii de frig.
Nici pastrarea la frigider si nici fierberea laptelui nu pot distruge aceste bacterii.
Inchideti ermetic sticluta de lapte atunci cand o puneti in frigider.Sticlele incepute cu formule gata preparate pot fi pastrate la frigider peste 48 de ore.Formulele de lapte care necesita prepararea prealabila pot fi folosite dupa preparare in 24 de ore.
Folositi biberoane sterilizate si apa fiarta atunci cand preparati laptele pana cand medicul va decide ca aceasta nu mai este necesar.
Asigurati-va ca mainile si toate vasele pe care le folositi pentru prepararea laptelui sunt curate.
Laptele sau alimentele nepastrate la frigider mai mult de doua ore devin periculoase.
Nu lasati biberonul in patutul copilului. Consumarea laptelui din biberon peste cateva ore este riscanta. Daca copilul este lasat sa adoarma cu biberonul in gura, aceasta poate cauza chiar carii.
Incalzirea biberoanelor in cuptorul cu microunde
Biberoanele din sticla sau plastic dur cu lapte pentru sugari pot fi incalzite in cuptorul cu microunde. Atentie insa sa nu supraincalziti laptele.Detasati capacele si tetinele inainte de a introduce biberonul in cuptor.
Deoarece caldura se acumuleaza mai usor in partea de sus a biberonului,agitati-l bine inainte de a-l administra copilului. Incercati-i temperatura pe incheietura mainii(aici pielea este mai sensibila).
Nu introduceti in cuptorul cu microunde biberoanele detasabile sau care contin in interior capacele detasabile din plastic.Incalzirea laptelui in aceste biberoane poate duce la formarea de pete fierbinti.Aceasta va cauza slabirea partilor ce imbina biberonul,ceea ce va face ca plasticul sa explodeze si sa se reverse peste copil.
Pentru a incalzi laptele in astfel de biberoane,lasati-l sub jet de apa calda pana se ajunge la temperatura dorita.
Ad-Extra3:
Pastrarea laptelui matern exprimat
Laptele de mama exprimat este foarte perisabil. Laptele poate fi colectat in biberoane de aprox. 100 ml. Imediat acesta trebuie introdus in frigider.
Daca sunteti nevoita sa-l luati cu dvs. intr-o calatorie sau vizita, pastrati-l intr-un suport special de biberoane(sau bauturi) prevazut cu rezerve pentru gheata.
Orice cantitate de lapte ce nu va fi folosita intr-un interval de 24-48 de ore va trebui congelata.
Nu umpleti ochi recipientul in care veti congela laptele, pentru a permite acestuia expensia in timpul congelarii.
Puneti o eticheta pe recipient cu data in care laptele a fost exprimat, pentru a permite in felul acesta folosirea in ordine a cantitatilor de lapte.
Laptele matern poate fi pastrat la congelator si consumat intr-un interval de 3-4 luni.
Dezghetati laptele matern in apa calduta-niciodata in apa fierbinte sau in cuptorul cu microunde.
Nu recongelati laptele matern.
Agitati bine recipientul cu lapte inainte de folosire pentru distribuirea in mod egal a grasimilor continute.
Citeste mai multe detalii despre pastrarea laptelui matern aici: Cum se pastreaza (stocheaza) laptele muls de mama?
Siguranta alimentelor pentru copii
In magazine:
Alegeti alimentele cu etichete clare si curate;
Verificati(in cazul borcanaselor si a conservelor) capacul prin apasare.Daca este presat(nu poate fi apasat) inseamna ca este in stare buna pentru consum;
Verificati termenul de valabilitate.
Acasa;
Stergeti capacul cu o carpa curata;
Verificati inca o data daca capacul este presat;
Tineti borcanasul pentru cateva minute sub un jet de apa calduta,pentru a usura deschiderea;
Scoateti cu o lingura curata si uscata cantitatea dorita intr-un vas curat.
Nu hraniti copilul direct din borcanel.Saliva introdusa in felul acesta in alimentul din borcanel poate contamina toata cantitatea de mancare.
Inchideti dupa folosire borcanelul foarte strans si pastrati la frigider.Folositi tot continutul in cel mult 3 zile de la deschiderea borcanului.
Daca preparati mancarea pentru copii acasa,folositi o perie curata pentru curatarea mixerului ,storcatorului de fructe etc.Clatiti bine sub jet de apa calda. Orice particule de mancare mai veche pot dezvolta bacterii periculoase si contamina alimentul respectiv.
Folositi detergent de vase si apa calda pentru spalarea si clatirea tuturor ustensilelor (inclusiv desfacatorul de conserve) folosite la prepararea hranei.
Incalzirea alimentelor la cuptorul cu microunde
Nu incalziti alimentele solide pentru copii in borcanele sau recipientul in care au fost achizitionate.Studiile au aratat ca in felul acesta mancarea este incalzita inegal.
Daca este nevoie sa incalziti toata cantitatea de mancare,puneti borcanelul intr-un vas cu apa calda si amestecati continuu.Iar daca doriti sa folositi cuptorul cu microunde,turnati continutul intr-un vas termorezistent.
Grasimile se incalzesc mai repede decat celelalte substante intr-un cuptor cu microunde.Evitati sa incalziti la microunde carnea sau ouale.Aceste alimente au un continut ridicat de grasimi,iar incalzirea lor cu ajutorul microundelor poate cauza supraincalzirea si explozia lor.Puteti incalzi aceste alimente intr-un vas cu apa calda.
Pastrarea hranei pentru bebelusi
Pastrati la frigider orice aliment .Aruncati alimentele lichide sau solide care au ramas la temperatura camerei mai mult de doua ore. Nu dati niciodata copilului sa manance ceea ce a ramas de la masa precedenta, chiar daca mancarea a fost tinuta la frigider.
Ce trebuie sa stii despre sterilizarea si incalzirea biberonului
Igiena alimentatiei bebelusului constituie un aspect extrem de important, pe care orice mamica trebuie sa il aiba in vedere, indiferent daca bebelusul este alaptat sau hranit cu formula de lapte.
In timp ce mamicile care isi alapteaza bebelusii trebuie sa acorde o atentie speciala igienei sanilor, cele care au optat pentru formula de lapte trebuie sa aiba grija in mod special de igiena biberoanelor pe care le folosesc citeste mai departe aici.
Citeste si: Cum se pastreaza (stocheaza) laptele muls de mama?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2016 - referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
trebuie neaparat sa/i faci un program al meselor, masa de fructe , mancarea solida, laptele altfel esti mereu in situatia de a.i pregati ceva... ADca el are greutatea corespunzatoare nu/ti face griji, dar mergi pe un program...
Buna!Am un baietel de 8 luni si mananca din ora in ora cate un castronel plin de fiecare data sau cate odata plange ca mai vrea(si de fiecare data mananca alceva ,daca ii dai acelasi gen de mancare dupa o ora plange si nu mai maninca).Pentru mine mancarea lui este o problema foarte mare sa-i gatesti din ora in ora altceva credeti-ma ca-i nu usor.As dori sa gasesc in revista (de exemplu la mijloc in fiecare luna mai multe preparate ce se gasesc in sezonul respectiv, cum se gatesc pentru ca sunt majoritatea cititoarelor sunt tinare si nu se pricepep la gatit.Si mai ales cele cumparate:sa dati exemple de citeva preparate existente in farmacii, cum sa le intrebuintam si ce preparate contine fiecare(concentratia ).Si nu in ultimul rind controlul pe care trebuie facut pe loc cand il cumparam si acasa . Acet articol este bun dar ar fi si mai bun daca ar cuprinde si cateva raspunsuri din intrebarile adresate. Bafta in continuuare!adyy
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII