Portofoliul bebelusului nascut la Arcadia

Portofoliul bebelusului nascut la Arcadia

Portofoliul bebelusului nascut la Arcadia

  • Venirea pe lume a unui bebelus este privita, cel mai adesea, prin prisma sentimentelor puternice pe care le genereaza. Dincolo de ele sau tocmai pentru ca ele sa fie traite la intensitate maxima, nasterea trebuie sa fie privita ca un act medical complex, ce presupune o serie de investigatii care incep din momentul depistarii sarcinii si care nu ar trebui sa se opreasca odata cu iesirea din maternitate.
Venirea pe lume a unui bebelus este privita, cel mai adesea, prin prisma sentimentelor puternice pe care le genereaza. Dincolo de ele sau tocmai pentru ca ele sa fie traite la intensitate maxima, nasterea trebuie sa fie privita ca un act medical complex, ce presupune o serie de investigatii care incep din momentul depistarii sarcinii si care nu ar trebui sa se opreasca odata cu iesirea din maternitate.

Despre nasterea la Arcadia mai cititi si:

  • Voi naste la Arcadia
  • Nasterea la Arcadia, o experienta de neuitat
  • Mamicile Arcadia  mamici fericite
  • Prima zi din viata unui bebelus nascut la Arcadia
  • Mica fiinta a carei aducere pe lume a fost atent pregatita merita si trebuie sa beneficieze de toate binefacerile pe care medicina le-a castigat in ultimele decenii. De aceea o sintagma precum "portofoliul bebelusului", care unora s-ar putea sa li se para exhaustiva, nu este deloc exagerata. Existenta unui astfel de dosar medical este extrem de importanta pentru dezvoltarea in siguranta a bebelusului.

    Am inteles acest lucru inca din momentul in care, la controlul preanestezic prevazut in protocolul contractului pe care l-am semnat in vederea nasterii la Arcadia, am discutat cu doamna doctor Demetra Tugurlan. La fel cum istoricul medical al familiei isi are importanta sa in multe dintre aspectele ce tin de dezvoltarea ulterioara a copilului, tot asa, crearea propriului istoric al bebelusului este un instrument util, necesar in urmarirea dezvoltarii acestuia.

    Ce aflu despre copilul meu

    Ce contine practic acest portofoliu al bebelusului? Pe langa analizele efectuate imediat dupa nastere, pe care orice parinte responsabil ar trebui sa le pastreze intr-un dosar medical al copilului sau, faptul ca am nascut la Arcadia mi-a dat posibilitatea sa adaug in acest dosar o serie de investigatii de care m-am bucurat ca bebelusul meu a putut beneficia. Din fericire, toate rezultatele analizelor efectuate in spital au fost bune, asa incat nici eu nici Tudor nu am avut nevoie de ingrijiri suplimentare. Faptul ca am avut certitudinea ca plec din maternitate cu un copil sanatos, plin de viata si care mi-a zambit in somn din prima lui zi de viata, mi-a dat curaj, desi stiam ca acasa lucrurile puteau deveni mai complicate. Aflasem insa destule lucruri despre copilul meu, astfel incat optimismul sa nu-mi fie afectat. Imi amintesc ca in prima zi mi s-a parut ca respira mai greu si scotea un zgomot ciudat cand inspira aerul. Am aflat insa ca acesta era un fenomen normal, intrucat caile respiratorii ale nou-nascutului nu sunt perfect curatate inca din prima zi. In timp zgomotul a disparut si m-am linistit. La fel a fost si cu suflul sistolic despre care am citit pe biletul de externare si care ma ingrijorase din cauza denumirii pretentioase. Doamna doctor Claudia Ruginosu mi-a explicat ca nu este ceva iesit din comun si ca pe parcurs va disparea, lucru care s-a confirmat la controlul de la doua saptamani.

    Screeningurile neonatale - importanta si semnificatia lor

    Chiar daca initial eram destul de sceptica in privinta screeningurilor neonatale, dupa ce mi s-a explicat importanta lor si dupa ce am facut un pic de cercetare pe diverse site-uri de specialitate, m-am bucurat ca am posibilitatea sa previn niste lucruri care, in fond, se pot intampla oricui. De ce este important screeningul neonatal? Simplu - pentru ca prin intermediul lui se pot depista boli congenitale, mai mult sau mai putin grave, dar care, descoperite la timp, pot fi tratate. Majoritatea acestor boli sunt de natura genetica, astfel incat depistarea lor din primele zile de viata ale bebelusului este esentiala pentru recuperare.

    Screeningul audiometric, prin care se depisteaza hipoacuzia, se face in timp ce bebelusul se odihneste sin u implica nicio durere sau discomfort. Screeningrul audiometric al lui Tudor a fost in regula. La drept vorbind, nu ma indoiam de asta, avand in vedere ca Tudor reactiona inca din burtica la sunetele din exterior. Ecografia de sold urma sa i-o fac la controlul de 2 saptamani si, recunosc ca poate as fi neglijat aspectul daca nu as fi stiut ce inseamna displazia congenitala de sold si chinurile prin care trebuie sa treaca un copil pentru ca aceasta maladie destul de frecventa sa fie vindecata, daca nu e descoperita la timp.

    Cel mai complex mi s-a parut insa screeningul metabolic care se poate efectua la Arcadia si de care nu as fi putut beneficia la orice maternitate. Este vorba despre un screening metabolic extins la 32 boli metabolice rare (fata de maternitatile de stat unde se testeaza doar 2 boli), dintre care cele mai cunoscute sunt hipotiroidia (cauza principala a cretinismului) si fenilcetonuria. In mare, testul mai monitorizeaza si alte anemii rare si anomalii in metabolismul proteinelor, probleme care, nedepistate la timp, au ca rezultat acumularea unor metaboliti toxici la nivel cerebral, ceea ce produce o intarziere in dezvoltarea neurologica, intelectuala, auditiva si vizuala a copiilor. Avantajul acestui test este ca, in cazul in care se depisteaza vreo anomalie, se poate interveni cu tratament specific fiecarei afectiuni in parte, in asa fel incat sa se asigure copiilor o dezvoltare normala. Efectuarea testului este simpla: se preleveaza prin intepatura din calcaiul nou-nascutului cateva picaturi de sange pe o hartie de filtru, care se trimite pentru testare la laborator. Screeningul metabolic se efectueaza fara a provoca durere sau disconfort bebelusului. In sectia de Neonatologie Arcadia, testul se efectueaza la 72 de ore de la nasterea bebelusului, adica in momentul recomandat ca fiind optim. In general, screeningul metabolic nu mai poate fi efectuat dupa varsta de 7 zile, caci rezultatele sale nu mai sunt concludente.

    Pregatirea pentru externare - sfaturi si recomandari de la specialisti

    Unul dintre aspectele pe care le-am apreciat cel mai mult la Arcadia este felul in care medicii si asistentele de acolo stiu sa faca recomandari si sa dea sfaturi, de care orice mamica are nevoie. Asa cum am povestit deja, in fiecare zi am fost vizitata de medicii de garda, ginecolog, respectiv neonatolog, care mi-au raspuns la absolut orice intrebare  care ma framanta. Si, trebuie sa recunosc ca au fost cateva. Asa am reusit sa ma linistesc in privinta felului in care se va vindeca epiziotomia, dar si in privinta durerilor de spate si a modului in care poate fi prevenita mastita.

    Medicii neonatologi m-au incurajat sa le pun intrebari legate de ingrijirea bebelusului. La inceput mi se parea ca stiu destul de multe si ca nu am intrebari, insa "sezatoarea" pe care am facut-o in una dintre seri, impreuna cu doamna doctor Claudia Ruginosu si cu mamicile care nascusera in zilele acelea si care erau inca internate, m-a facut sa imi dau seama ca orice sfat e binevenit, mai ales atunci cand vine de la specialisti. Mi s-a explicat de ce este nevoie sa ii administrez bebelusului o anumita cantitate de calciu si vitamina D, cum trebuie sa reactionez cand are febra, cand se ineaca, cand vomita, cand are colici etc. Si, cel mai important, am primit tot sprijinul de care aveam nevoie in privinta alaptarii, de care imi era destul de frica, dupa experienta  mai putin reusita de la primul copil.

    Arcadia ma invata cum sa ma descurc acasa cu bebelusul

    Pe langa toate investigatiile pe care le-am pus cu grija in foliile din dosar, am primit o lista cu produse necesare ingrijirii bebelusului, de la recomandari de lapte praf (in cazul in care as fi avut nevoie), la tipuri de betisoare de urechi sau alifii pentru baita. Si cel mai mult mi-a  placut ca am discutat in detaliu despre toate produsele, cu unul dintre medicii neonatologi, fara sa am vreo clipa sentimentul ca imi este impusa alegerea unui produs anume. Pur si simplu mi s-a spus ce e mai bun, mai scump sau mai ieftin, mai confortabil etc. cu explicatiile aferente. In plus, am primit cadou cateva produse care se aflau pe lista respectiva.

    Am adaugat astfel, practic, la dosarul medical al bebelusului, un adevarat indrumar, cu sfaturi pertinente, rostite cu rabdare, de oameni pe al caror chip se citeste satisfactia atunci cand vad multumirea din ochii mamicilor si zambetul linistit al bebelusilor care pleaca fericiti ca au venit pe lume intr-un loc in care tuturor le pasa de felul in care mamicile si comorile lor se simt. Zilele trecute am rasfoit dosarul, cautand o poza de pus in rama, de la una dintre ecografiile in care mi se parea ca Tudor zambeste. Am dat prima fila, ca cu certificatul pe care ii sunt imprimate talpile, cu oarecare emotie. Mi se parea ca totul s-a intamplat cu mult timp in urma... ca deja rasfoiesc un album cu amintiri frumoase.. Existenta acelui portofoliu in care am adunat rezultate pozitive la analize si sfaturi primite la Arcadia, in sertarul cu documente importante a contribuit semnificativ la linistea sufleteasca cu care imi cresc copilul si care-mi da ragazul sa ma bucur de fiecare clipa petrecuta cu el.

    autor: Anamaria G., redactor Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate (c) 2012

     Cititi impresii directe de la mamici care au nascut la spitalul Arcadia, Iasi :
    Nasterea la spitalul Arcadia Iasi
    Nasterea la spitalul Arcadia (1),
    Nasterea la spitalul Arcadia (2),
    Nasterea la spitalul Arcadia (3),
    Nasterea la spitalul Arcadia (4),
    Nasterea la spitalul Arcadia (5),
    Nasterea la spitalul Arcadia (6),
    Nasterea la spitalul Arcadia (7)

    Despre depresia postpartum, e important sa cititi:

    Sanatatea bebelusului (0-12 luni)

    Nou-nascutul: semne de ingrijorare

    Sfaturi importante de la Desprecopii

    1. Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
    2. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
    3. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
    4. Nu uitati sa cititi toate articolele despre nastere.

    Stelele generatiei Desprecopii.com

    Povestiti pe forumul Nasterea unei Stele, povestea unica a nasterii copilului dvs. unic. In acest fel, devinde deja o Stea a Generatiei Desprecopii.com.

    Sa speram ca 20 de ani de acum in colo experienta nasterii iti va aduce lacrimi de bucurie si sentimentul de satisfactie si mindrie. Daca o vei publica pe forumul NASTEREA UNEI STELE, o vei avea pe internet pentru totdeauna. Si, cine stie, poate va tine si prima pagina pe site-ul tau preferat, la STELELE GENERATIEI DESPRECOPII.COM

    Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

    Nasterea unei stele
    Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la intensitate maxima.

    Clubul scutecelor (0-4 ani)
    Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

    ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII