Constipația bebelușului: cauze și ce e de făcut- sfatul medicului pediatru
Constipația la bebeluși este una dintre cele mai frecvente panici ale mămicilor de la Desprecopii. Multe mămici cred că dacă bebelușul nu are un scaun pe zi, bebelușul este constipat.
Trebuie însă știut că eliminarea de fecale variază foarte mult la bebeluși - unii au mai multe scaune pe zi, în timp ce alții pot sta 2-3 zile până să elimine un scaun de consistență normală. La bebelușii alăptați la sân, aceste scaune rare se întâmplă destul de des.
Iată ce trebuie să știi despre constipația bebelușului: cauze și ce e de făcut
- despre Constipatia bebelusului: cauze si ce e de facut, veti citi:
Ajutor, bebe este constipat
Bebelusul face mutrite
Care ar putea fi cauzele constipatiei bebelusului
Daca bebe e constipat - 5 sfaturi practice
Sfatul de la Desprecopii.com
Semne de alarma pentru care trebuie sa consultati de urgenta un medic pediatru
Cate scaune trebuie sa aiba un bebelus?
Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce
Importanta hidratarii corecte a bebelusului
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Ajutor, bebe este constipat ...
Va rog sa imi dati un sfat pentru ca sunt panicata: bebelusul meu e constipat! ce trebuie sa fac?
Asa suna multe intrebari pe forumul Desprecopii. Nu te panica mamico. Unii bebelusi alaptati la san devin usor constipati la introducerea alimentelor solide, insa revin la normal dupa scurt timp.
De altfel, multi parinti cred ca daca bebelusul nu are un scaun pe zi, copilul este constipat. Trebuie insa stiut ca eliminarea de fecale variaza foarte mult la copii - unii au mai multe scaune pe zi, in timp ce altii pot sta 2-3 zile pana sa elimine un scan de consitenta normala. La bebelusii alaptati la san, aceste scaune rare se intampla destul de des.
Iata sfatul medicului pediatru de la Desprecopii.com:
Constipatia inseamna insa eliminarea unui scaun tare, uscat - care necesita eforturi si poate chiar provoca durere bebelusului.
Bebelușul face mutrițe ?
Nu va alarmati insa daca bebelusul se inroseste la fata si isi stramba mutrita, se zvarcoleste si geme in timp de elimina un scaun. Este perfect normal. Daca scaunul este moale, copilul nu este constipat si nu are aceste dureri.
Care ar putea fi cauzele constipatiei bebelusului?
Compozitia laptelui praf
Daca sugarul este alimentat cu lapte pentru bebelusi (artificial) si elimina scaune uscate si tari, e bine sa consultati pediatrul care va poate recomanda o serie de masuri pentru inmuierea scaunului. Citeste mai multe detalii aici Laptele formula si constipatia bebelusului: Ce trebuie sa stii
Sfincter anal contractat
Daca bebelusul are scaune rare si tari si plange de durere in timpul defecatiei, trebuie sa vorbiti cu pediatrul. Acesta va consulta bebelusul si va recomanda un tratament.
Boala Hirschprung
Daca nou-nascutul a avut numai cateva scaune tari de la nastere - chiar daca a primit un laxativ, iar abdomenul sau este destins, ar putea avea o afectiune rara numinta boala Hirschprung. Aceasta este o afectiune genetica rara, caracterizata prin absenta nervilor nedesati defecatiei.
Cititi: Moartea subita a sugarului, Semne ingrijoratoare la nou nascut
Ad-Extra3:
Sfatul de la Desprecopii.com
Atentie: Nu folositi laxative sau clisme pentru a trata constipatia bebelusului, fara sa consultati in prealabil medicul pediatru. Utilizarea laxativelor poate afecta functionarea normala a intestinului bebelusului.
Daca bebe e constipat - 5 sfaturi practice
Semne de alarma pentru care trebuie sa consultati de urgenta un medic pediatru:
Bebelusul are sange in sau pe materiile fecale
Pierde lichid prin anus intre defecatii.
Cate scaune trebuie sa aiba un bebelus?
Cand vorbim de "scaunul" bebelusului - stiti la ce ne referim, nu-i asa? Da ...:) este vorba despre continutul solid al scutecului :)
Multe mamici incepatoare se ingrijoreza des cu privire la scaunul bebelusului.
Oare este constipat? Oare de cate ori pe zi trebuie sa aiba scaune? Iata mai jos cate scaune ar trebui sa aiba bebelusul in primul an de viata.
Ca dupa asta, nu ne mai ingrijoram asa de mult :) citeste pe larg cate scaune trebuie sa aiba un bebelus aici.
Ghidul de cacuta al bebelusului: părintii de bebelusi stiu de ce
Pana nu ai un bebelus nu ai cum sa devii expert in cacuta
Pana nu esti mamica sau tatic de bebelus nu ai sa intelegi niciodata ce inseamna stresul de a tine sub observatie digestia bebelusului tau. Sau, mai exact vorbind: continutul scutecului bebelusului.
Daca intr-o zi e un pic constipat sau daca in alta zi are cacuta de o culoare usor ciudata ... sau in alta zi verde ca mustarul. Ce o fi si de ce? E bine sau nu e bine? Asa trebuie sa fie? Trebuie pusa intrebare de PANICA la Desprecopii?
Ce inseamna culoarea și consistența conțitutului solid din scutec
Iata asadar, una din grijile proaspetelor mamici de la Desprecopii - este despre ce inseamna culoare si consistenta conitutului solid din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai clinicii pediatrice din Cleveland, SUA.
Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor. Verifica aici Ghidul de cacuta al bebelusului.
Importanța hidratarii corecte a bebelușului
Corpul omenesc poate detecta si corecta deshidratarea prin mecanisme specifice. Daca organismul dispune de mai multa apa decat are nevoie, va elimina o parte din ea; daca nu are suficienta apa, rinichii vor secreta un hormon antidiuretic ( un hormon care va incetini procesul de pierdere a apei).
Daca bebelusul tau este usor deshidratat in cea mai mare parte a timpului, poate sa prezinte permanent unul din urmatoarele simptome: buze crapate, agitatie, iritabilitate sau letargie, molesala, piele rece
De asemenea, poate sa nu aiba pofta de mancare, un semn foarte intalnit in cazul deshidratarii. Sau poate pur si simplu, sa nu se simta bine in permanenta citeste mai departe aici despre importanta hidratarii corecte a bebelusului.
Bebelușul e bolnavior: 10 motive ca să suni de urgența medicul pediatru
Cand bebelusul da semne de boala...
Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?
Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.
Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru dr. Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna ziua am un bebe de 2 luni si de 2 saptamani nu are scaun si nu stiu ce sai fac imi plânge se umfla la burtica se screme va rog ajutatima
Buna sunt o mamica de un sugar de 8 luni cum ar trebuie sa procedez ,când copilul se constipa sau cu ar trebuie sal protejez sa nu se constipe ??
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII