Apariția dinților de lapte: semne, dureri și ce putem face pentru a calma bebelușul

Aparitia dintilor de lapte -  semne, dureri si ce putem face pentru a calma bebelusul

Apariția dinților de lapte: semne, dureri și ce putem face pentru a calma bebelușul

Aparitia primilor dinti si cresterea lor este un proces care face ca lucrurile sa fie inconfortabile pentru bebelus. De fapt, in anumite cazuri, poate fi un proces foarte dureros.

In general dintisorii apar in jurul varstei de 6 luni, dar daca bebelusul tau se dezvolta mai repede decat ceilalti, ai putea observa primul dintisor (de obicei unul dintre cei doi dinti din fata - jos) chiar de la trei luni. Pe de alta parte, daca dezvoltarea dintisorilor lui este mai intarziata, primul dinte poate aparea abia la un an sau chiar mai tarziu. Daca totusi pana la un an nu vezi nici un dintisor, ar fi bine sa anunti medicul cand mergeti la consult. Nu uita ca bebelusii nascuti prematur ar putea avea ceva intarzieri de crestere a dintilor. In general, un copil are toti dintii de lapte in jurul varstei de 2 ani.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Semne care prevestesc aparitia dintisorilor
Ce poti face tu?
Despre dintii de lapte
Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Semne care prevestesc aparitia dintisorilor

In timp ce unii copii nu au nici un pic de suferit atunci cand li se dezvolta dintii, altii sunt foarte afectati si intampina o experienta care le creeaza disconfort. Atunci cand bebelusul saliveaza excesiv, are gingiile inflamate si o stare de iritare si nervozitate, cand are instinctul de a musca si refuza alimentatia, toate sunt semne ca bebelusului tau ii va aparea primul dintisor.

Trebuie sa stiti ca varsaturile, diareea, guturaiul si febra mare (peste 38 grade Celsius) nu au legatura cu aparitia dintilor. Aceste simptome indica prezenta unei boli si sub nicio forma nu trebuie sa le pui pe seama iesirii dintilor fara sa ceri parerea medicului care poate sa se pronunte.

 

Puseurile dentare sunt in general lipsite de gravitate, dar sunt incomode, atat pentru bebelusi, cat si pentru mamici, care preiau starea de agitatie a copiilor.

Ce poti face tu?

Incearca sa masezi cu degetul tau (curat) gingiile bebelusului, cu grija si apoi ofera-i copilului ceva de mestecat/ros – de preferat o jucarie speciala pentru momentul cresterii dintilor. Ii poti oferi compot sau iaurt rece – e posibil sa-i faca bine. Iar cand nimic nu ajuta, intreaba medicul si el iti va prescrie un medicament antiinflamator care sa diminueze inflamatia ce reprezinta de fapt cauza durerii.

Foarte multi bebelusi incep sa-si suga degetul, dar nu uita ca suptul degetului poate deforma dintii din fata si maxilarul. Invata-ti copilul sa traga din biberon de la varful tetinei, nu de la baza ei si apoi invata-l cat mai repede sa renunte la biberon.

Citeste Apariția dinților NU provoacă febră bebelușului - este doar un mit

Primii dintisori ai unui copil, numiti dinti de lapte, sunt la fel de importanti ca si dintii permanenti ai unui adult

Primii dintisori ai unui copil, numiti dinti de lapte, sunt la fel de importanti ca si dintii permanenti ai unui adult, asa ca ai grija cum ii ingrijesti :)  Si nu uita ca medicii recomanda sa il duci pe micut la primul control stomatologic inainte de varsta de un an ca sa te asiguri ca dintii lui ies normal.

Copilul tau cum s-a comportat cand i-au aparut primii dintisori? Citeste astazi experientele celorlalti parinti si intreaba medicii despre cresterea dintilor la copii, in conferinta de aici Cum trecem usor peste cresterea dintisorilor?  Medicii care au raspuns la intrebarile din topicul de pe forum sunt: Dr. Ioana Mihaescu si Dr Catrinel Stancu

Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru

Schimbarea dintilor de lapte este o noua etapa in ... dantura copilului. Cu toţii trecem la un moment dat prin emoţiile pierderii unui dinţişor de lapte. Nu ştim cum va reacţiona copilul, dacă îl va durea, dacă va face febră. Apar multe întrebări, la care medicul stomatolog pediatru are cu siguranţă un răspuns avizat.

 

Despre dintii de lapte trebuie citit si:

Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar
 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii 

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII