Cand prietena ta asteapta un copil
Te bucuri de parca tu ai fi primit vestea cea buna, si nu ea. Si de fapt ai primit-o si tu odata cu ea, nu-i asa? Nu este ea cea cu care impartasesti si bune, si rele, de multi ani de zile? Nu ai fost alaturi de ea cand a spus ”da”? Nu te-a sprijnit ea cand ti-a fost tie greu? Si acum ea, prietena ta de suflet, va aduce pe lume un copilas. Te simti mandra si fericita de veste, ii impartasesti toate emotiile si fericirea, vrei sa traiesti alaturi de ea toate etapele graviditatii pana in ziua cea mare cand isi va tine in brate copilul.
in articolul cand prietena ta asteapta un copil, veti citi:
Cea mai bună prietenă a ta va fi mămică!
Acceptă că viața i s-a schimbat fundamental iar prioritățile ei s-au reconfigurat
Fii lângă ea!
Fă-i cadouri!
Ofera-ti ajutorul la nevoie
Ajut-o în munca de cercetare specifică oricărei viitoare mămici!
Mergi cu ea la cumpărături!
Când se naște cel mic, fă-o să simtă căldura și sprijinul tău fără a insista să fii prezentă la naștere
Dă prioritate tatălui, bunicilor și celorlalte rude apropiate
După întoarcerea acasă de la spital, urmează o perioadă extenuantă pentru prietena ta
Când vii în vizită, comandă-i niște porții de mâncare caldă
Încurajeaz-o când simte că e la capătul puterilor
Fă comisioane pentru ea...
Construiește-ți o relație cu micuțul!
Cea mai buna prietena ta va fi mamica!
Te bucuri de parcă tu ai fi primit vestea cea bună, și nu ea. Și de fapt ai primit-o și tu odată cu ea, nu-i așa? Nu este ea cea cu care împărtărtășești și bune, și rele, de mulți ani de zile? Nu ai fost alături de ea când a spus ”da”? Nu te-a sprijnit ea când ți-a fost ție greu? Și acum ea, prietena ta de suflet, va aduce pe lume un copilaș. Te simți mândră și fericită de veste, îi împărtășești toate emoțiile și fericirea, vrei să trăiești alături de ea toate etapele gravidității până în ziua cea mare când își va ține în brațe copilul.
Concomitent cu dulcea așteptare a celui mic, perioada aceasta este și una de redefinire a relației voastre și de aprofundare a ei. Vei fi nu doar prietena ei în continuare, vei fi un om la fel de important în viața micii mogâldețe care se pregătește să vină pe lume.
Vei fi un fel de mătușică, soră mai mare sau, cine știe... poate chiar nașa puiului de om! Dar până la acea etapă mai este, prietena ta de-abia ți-a arătat testul de sarcină cu două liniuțe mult-așteptate. Încă nu e (neapărat) momentul să cutreieri magazinele în căutarea costumașului de botez. La ce să te aștepți, dacă nu ai mai avut prin preajmă femei gravide și nici prunci nou-născuți? Cum să-i fii alături în modul cel mai afectuos? Păi, să vedem...
Accepta ca viata i s-a schimbat fundamental iar prioritatile ei s-au reconfigurat
Noua viață pe care o va aduce pe lume și noul ei statut de viitoare mămică vor deveni subiecte inepuizabile de discuții. Vei afla informații despre săptămâni de sarcină, grețuri matinale, mărci de scutece, biberoane, suplimente de vitamine. Vei deveni expertă în simptome de sarcină, vei ști când trebuie să miște bebelușul și vei cunoaște diferențele între o ecografie 3D și una 4D. Te vei informa și tu, cu responsabilitate, despre testele care se fac în sarcină. Vei ști ce poate să mănânce și ce nu. Vei învăța despre contracțiile Braxton-Hicks și vei cunoaște avantajele tehnicilor Lamaze. În altă ordine de idei, această reconstrucție a priorităților implică și realitatea nu mereu ușor de acceptat că prietena ta nu mai e la fel de disponibilă ca în trecut. Că nu va mai ieși cu tine seara la o terasă ori de câte ori o vei suna. Că vor fi zile în care nu se va putea întâlni cu tine pentru că va dormi seara la ora 7, după o noapte de insomnii. Că-i va fi rău tocmai când tu ai programat o vizită la mall, cum făceați mai demult.
Fii langa ea!
Graviditatea este o perioadă minunată și înfloritoare în viața oricărei femei, spun revistele. Desigur. Însă este și una dintre cele mai vulnerabile perioade posibile. Asta încă de la început, când orice mică crampă o înfioară la gândul unei posibile pierderi de sarcină, dar și mai târziu, când citește despre toate posibilele probleme care pot apărea, sau la finalul sarcinii, când perspectiva apropiatei nașteri o umple de emoție. Sarcina este o avalanșă de hormoni de nestăpânit. Fii alături de ea! Încurajeaz-o când se simte copleșită, inspiră-i optimism, glumește cu ea, las-o să plângă pe umărul tău când emoțiile vor fi de nestăvilit. (de citit: Hormonii de sarcina - ghid complet)
Ad-Extra3:
Fa-i cadouri!
Arată-i că ții la ea și fă-o să se simtă iubită cu un cadou de suflet. Nu e cazul să cumperi ceva scump pentru copil, vei avea timp pentru astfel de cadouri. Și, dealtfel, toate mătușile, colegii și cunoștințele vor cumpăra ”ceva pentru copil”. Tu ești cea mai bună prietenă a ei. Fă-o să simtă asta făcându-i o surpriză pentru ea. O ramă foto cu o poză a voastră de când erați adolescente. O ședință de înfrumusețare la un salon. Tortul ei preferat. Un set de cosmetice de calitate.
Ofera-ti ajutorul la nevoie
Dacă, din diverse motive, viitorul tătic nu poate asista la vreo întâlnire cu medicul ginecolog, oferă-te să o însoțești. Să-l vezi pe viitorul omuleț pe ecran, să-i asculți inimioara și să speculezi cu cine seamănă sunt momente de maximă intensitate.
Ajut-o in munca de cercetare specifica oricarei viitoare mamici!
Cu siguranță că prietena ta dorește să fie informată și o interesează fiecare aspect cu privire la sarcină, naștere și creșterea și educarea copiilor. Arată-i că preocupările ei te interesează și pe tine. Caută informații din surse de încredere și trimite-i linkuri de unde poate afla lucruri utile. Recomanda-i sa incarce pe telefon aplicatia Odiseea Sarcinii pentru a vedea cum creste bebelusul din burtica.
Mergi cu ea la cumparaturi!
Poate că ai prefera să căutați împreună, la fel ca odinioară, ultimele reduceri la parfumuri și ultimul răcnet în materie de genți și pantofi. Acceptă însă că ceea ce o interesează acum în mod special sunt hăinuțele de bebeluș, jucăriile pentru nou-născuți și scaunele de mașină. Pune-te în locul ei – e ușor, ești empatică - și ajut-o să descopere cele mai interesante produse pentru micuțul care-i va umple viața de fericire.
Cand se naste cel mic, fa-o sa simta caldura si sprijinul tau fara a insista sa fii prezenta la nastere
Trimite-i mesaje de încurajare pe telefon; o vor face să te simtă aproape. Cumpără un cadou simbolic pentru cel mic – poate o carte a bebelușului, o mică bijuterie pe care o va păstra peste timp, un album foto special sau o trusă specială pentru înrămarea amprentelor de tălpițe de bebeluș. Nu o uita pe ea, scrie-i o felicitare deosebită în care să o feliciți pentru noul ei statut; peste ani, va deveni o amintire prețioasă.
Da prioritate tatalui, bunicilor si celorlalte rude apropiate
Sigur că și tu faci parte din cei dragi, însă lasă-i pe cei din familie să se bucure în cadru intim de venirea puiului de om. Fii o prezență discretă, manifestă-ți disponibilitatea de a ajuta, însă respectă dorința familiei de a petrece timp împreună.
Dupa intoarcerea acasa de la spital, urmeaza o perioada extenuanta pentru prietena ta
Lipsa somnului care devine din ce în ce mai pregnantă, avalanșa de activități noi cărora nu știe dacă le face facă cum se cuvine, necunoscutul, problemele de ordin fizic pe care le implică recuperarea după naștere, posibila depresie post-partum, furtuna hormonală – toate acestea reprezintă o mare provocare pentru ea. Oferă-i prietenei tale puțin timp pentru ea; poate că va refuza la început, datorită instinctului de ”cloșcă” pe care-l dezvoltă față de cel mic sau datorită sentimentului de responsabilitate pe care-l simte. Va ceda însă, pe măsură de privarea de somn își va spune cuvântul. Stai cu copilul în timp ce ea face o baie caldă, ieși cu el la plimbare o oră-două pentru a-i da prietenei tale șansa să se odihnească puțin. E un dar mai prețios decât zece pungi cu scutece (deși nici ăștia nu sunt chiar de refuzat).
Cand vii in vizită, comanda-i niste portii de mancare calda
Dacă nu are un ajutor în persoana unei bunici sau a unei bone, e foarte probabil să nu mai aibă timp și energie pentru gătit. Treci prin piață înainte de a ajunge la ea și, dacă te pricepi, fă-i o supă gustoasă.
Incurajeaz-o cand simte ca e la capatul puterilor
Va trece, sigur, prin momente de nesiguranță. E normal, e mamă doar de puțină vreme. Chiar dacă poate nu ai mereu la îndemână o soluție sau un răspuns, ascult-o. Poate că vrea doar să se elibereze, și cu cine să facă asta, dacă nu cu tine?
Fa comisioane pentru ea...
...plătește o factură, ridică un colet, ia o rețetă de la medic. Lucruri simple care pe tine nu te costă nimic, dar care ei îi economisesc cea mai prețioasă resursă: timpul.
Construieste-ti o relatie cu micutul!
Ia-l în brațe, ajută-l să eructeze, joacă-te cu el, cumpără-i hăinuțe haioase, formați-vă amintiri împreună. Dacă amândoi o iubiți pe mămica lui așa de mult, sunt șanse mari să joci un rol important și în viața lui. Nu e niciodată prea devreme să începi..
Pentru gravidute >>
6 sfaturi pentru a face poze superbe in timpul sarcinii
Sarbatoreste sarcina cu o multime de poze, caci desi nu s-ar parea , sarcina se va termina chiar inainte sa iti dai seama. Selfie-ul poate fi considerat un mod special de a te fotografia. Cu putina pregatire, vei captura amintiri importante pe care le poti afisa in casa sau sa le adaugi in albumul copilului. Si scrie in Jurnal de Sarcina ca sa primesti Geanta Bebelusului. Citeste sfaturile aici: 6 sfaturi pentru a face poze superbe in timpul sarcinii
Scrie un jurnal de sarcina si vei primi Geanta Bebelusului
Chiar daca nu ai tinut niciodata un blog - acum e timpul sa o faci pentru ca prin aceasta calatorie - Odisee a Sarcinii - nu poti trece fara a incerca sa pastrezi ganduri si sentimente unice. Cand le vei citi mai tarziu, va fi o incantare. Iti vei aduce aminte de emotiile inaintea testelor de sarcina, de greturi, de hormonii de sarcina, de cadourile primite, de eforturile tale de a gasi un nume frumos si norocos pentru copilasul tau, de rrica de nastere si despre cat de mult ti-ai dorit sa iti tii bebelusul in brate. Desprecopii iti ofera platforma gratis pentru blogul tau - si, in plus, scriind pe acest blog, vei primi frumoasa Geanta a Bebelusului.
Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net.. Cum iti faci cont? Este simplu si gratuit. Apasa aici sa-ti deschizi cont!
De acelasi autor:
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Femeia la volan: cu sinceritate, faruri si mai putine prejudecati
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand
Autor: Nana01
redactor invitat la Desprecopii
Nana scrie si pe blogul ei: Cutia cu gagavaiți
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII