Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Cand se apropie Pastele, in doze mai mari sau mai mici, in functie de energie si de timp, femeile se inarmeaza serios cu maturi, aspiratoare, solutii de curatat si batatoare de covoare si pornesc marea batalie a curateniei. Si, daca se apropie Pastele, musai sa fie o actiune ceva mai cu impact decat obisnuita curatenie saptamanală. Si atunci, in cazul in care religia nu este punctul tau forte, parca incepi sa intelegi de ce ii spune ”Saptamana patimilor”...
De două ori pe an, invariabil, gospodinele intră în priză
Iata de ce îi spune ”Săptămâna patimilor”
Tips & tricks pentru alt tip de curatenie
De două ori pe an, invariabil, gospodinele intră în priză
În doze mai mari sau mai mici, în funcție de energie și de timp, se înarmează serios cu mături, aspiratoare, soluții de curățat și bătătoare de covoare și pornesc marea bătălie a curățeniei. Și, dacă se apropie Paștile, musai să fie o acțiune ceva mai cu impact decât obișnuita curățenie săptămânală.
E perioada din an peste care soții ar prefera să treacă cât mai rapid, cât mai eficient și cu cât mai puține pagube colaterale. Preferă să rămână peste program, să ceară voie șefului să lucreze suplimentar și se roagă de prieteni să-i sune în momentul-cheie al curățeniei și, sub un oarecare pretext, să-i scoată măcar pentru o oră din universul casnic întors cu fundu-n sus de o gospodină prea zeloasă.
...gospodină care nu mai seamănă deloc cu iubita lui cea dulce, mirosind a parfum de calitate și purtând rochițe vaporoase asortate cu pantofii. Acum, iubitei i-a luat locul o dictatoare îmbrăcată în colanți și în tricoul tău lălâi, cu părul atârnându-i în dezordine și care miroase a soluție de aragaz, care tronează atotstăpânitoare printre găleți cu apă, cârpe de praf, spray pentru luciu, soluție de curățat geamuri și gel dezinfectant pentru toalete. Nicio mobilă nu mai e la locul ei, nu mai găsești nimic, începând de la papucii tăi de casă și terminând cu Fifi, motanul (pe care ți se pare, totuși, că-l auzi mieunând înfundat de undeva). Pe lângă toate acestea, după ce ai frecat mobila respectând intocmai toate instrucțiunile Ei, când să te prăbușești și tu epuizat în fotoliu, ce-ți aud urechile? ”Iubi, s-a terminat soluția pentru gresie... nu dai tu o fugă să cumperi alta? Și dacă tot mergi, treci te rog și prin piață să cumperi verdeață pentru drob”.
Iata de ce îi spune ”Săptămâna patimilor”
Și atunci, în cazul în care religia nu este punctul tău forte, parcă începi să înțelegi de ce îi spune ”Săptămâna patimilor”. Iar scenariul se repetă înaintea fiecărei sărbători, cu mici variațiuni pe aceeași temă, rezultatul fiind mai de fiecare dată același. În ajunul marii sărbători, ești atât de epuizat(ă) de marea curățenie care o precede (plus serviciul, plus cumpărăturile, plus gătitul, plus vopsitul ouălor) încât tot ce-ți dorești este să dormi. Sigur, se pot face unele concesii, în funcție de posibilitățile fiecărei familii: poți plăti pe cineva să te ajute la curățenie, poți comanda prăjiturile de la cofetăria din colț, poți apela la bunici pentru a te degreva puțin de sarcini. Dar folclorul popular, încă la loc de cinste, spune că nimeni nu face curățenie la fel ca tine. Și, conform aceluiași folclor, nu e sărbătoare fără miros de cozonac (sau prăjitură) în casă. Oricum ai lua-o, probabil că nu multe sunt doamnele pentru care sărbătoarea este... doar sărbătoare. Cele mai multe, probabil, își forțează limitele. Iar dacă apucă doar câteva momente de răsfăț strict pentru ele, cum ar fi, de exemplu, o coafură împrospătată și o manichiură nouă, se pot considera răsfățate.
Frumos ar fi să pot scoate dintr-o imaginară pălărie o listă cu sfaturi prin care să evitați oboseala curățeniei - și, în general, a pregătirilor- pentru Paști. Nu am. Deși îmi promit în fiecare an că ”anul acesta o iau mai încet, de data asta fac doar strictul necesar”, încă ”anul acesta” nu a sosit. Și, în ciuda promisiunilor anuale, mă trezesc înaintea fiecărui Paște căutând un alt tricou lălâi de-al bărbatului. Și scoțând la lumină ”armele” pentru curățenie, înșirate pe categorii, la loc accesibil. În mod masochist, trebuie să mărturisesc că ador sentimentul de la final. Știți voi, ăla când toată casa strălucește, când miroase a curat când lucrurile sunt așezate la locul lor, când ai făcut mici schimbări de design pentru o senzație plăcută de nou. Când ești încă singură acasă și te lași să cazi într-un fotoliu, pe întuneric, ascultând o frântură din muzica ta preferată. Când aprinzi niște lumânări poziționate strategic iar lumina lor te încălzește și-ți dă sentimentul acela intens de pace. Cred că face și asta, parte, din ceea ce generic și clișeistic numim ”spiritul sărbătorilor”.
Și dacă tradiționala curățenie a casei este o constantă care precede sărbătoarea, aș propune o extrapolare a obiceiului. ”Curăță câmpul, ca să aibă loc să aterizeze îngerii”, spunea Nichita Stănescu. Și probabil că nu se referea nici la covoare, nici la geamuri și nici la praful depus pe servantă. Probabil că se referea la un alt tip de praf, unul invizibil cu ochiul liber și greu de înlăturat chiar și cu cel mai performant spray. În acele clipe de care vorbeam, de plăcută epuizare care încununează o zi de spălat, frecat și scuturat, în momentele în care voi sta în fotoliul meu-balansoar și-l voi asculta pe Leonard Cohen cu ”Hallelujah” în timp ce voi privi lumânările de pe polițele din living, voi încerca și un alt tip de curățenie. Pentru această curățenie, da, aș putea să împărtășesc din lista mea de tips & tricks.
Tips & tricks pentru alt tip de curatenie
Rugați-vă. Indiferent de religie, de numele pe care i-l dăm lui Dumnezeu sau chiar și dacă alegem să nu-i dăm niciun nume. Indiferent dacă vă rugați de multe ori pe zi sau de două ori pe an, sau niciodată. Rugați-vă ca formă de a vă întoarce spre voi înșivă sau ca formă de mulțumire. Spovediți-vă în biserică; pentru mulți creștini, asta aduce curățenia dorită. Sau spovediți-vă în întunericul casei voastre, dacă așa simțiți.
Gândiți-vă la cineva care v-a greșit. Și iertați-l, iertați-l cu adevărat și din tot sufletul. Apoi, gândiți-vă la o greșeală a voastră și la fel, iertați-vă: s-ar putea să vi se pară mai greu.
Conștientizați lucrurile care vă fac fericiți. Bucurați-vă de ele din plin, apreciați-le la valoarea lor reală și împărtășiți—le. Dacă există fericire pe lume, ea trebuie împărtășită cu cei dragi.
Scuturați faldurile mai ascunse ale sufletului în care acumulați sentimentele negative. Încercați să aspirați de acolo frustrările, stresul și nemulțumirile vieții cotidiene.
Amintiți-vă de vremurile în care erați adolescenți și de principiile, ideile și visele despre care atunci, demult, jurați că nu le veți trăda niciodată. Faceți un exercițiu de imaginație: cât de tare l-ar plăcea adolescentul de atunci pe adultul de azi? Ce balast ar trebui să vă curățați de pe suflet pentru a vă apropia – cel puțin un pic – de tânărul curat și încrezător de atunci?
Până la urmă, marile sărbători creștine ar trebui, probabil, să fie despre acest tip de curățenie. Pe lângă ocazia de a testa noi rețete de prăjituri și soluții infailibile de scos pete din covoare, ele sunt și o întoarcere către sine. Și, cine știe... dacă câmpul este temeinic curățat, poate că în dimineața Învierii, îngerii vor fi poposit și în casa ta, pe măsuța de cafea din living sau pe dulăpiorul de jucării al bebelușului. Nu vor lăsa nicio urmă vizibilă cu ochiul liber. Dar tu vei știi.
Ad-Extra3:
Despre traditii si alte chestiuni interesant de citit:
De acelasi autor:
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Comunitate, grup de suport
Forum General,
Aici vorbim deschis despre orice, la orice minut din zi si din noapte
utor: NANA, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII