Traditii legate de nastere din lumea intreaga

Traditii legate de nastere din lumea intreaga

Traditii legate de nastere din lumea intreaga

Facand o statistica la scara globala (pe toata planeta), locul unde are loc nasterea cel mai adesea, este acasa.

 

Al doilea loc frecvent al nasterii este sala de nasteri, sau spitalul. 80% dintre nou nascutii din lumea intreaga se nasc cu ajutorul moaselor, iar 98% dintre oamenii care traiesc azi s-au nascut acasa!

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nasterea in Suedia
Nasterea in Peninsula Yucatan
Nasterea in comunitatile mayase
Nasterea in Jarara, America de Sud
Nasterea in America de Nord
Nasterea in Navajo, sud-vestul Americii
Nasterea in tribul Ainu, Japonia
Nasterea in Chagga, Tanzania
Nasterea in America

Toate culturile din lume au o propriile traditii legate de sarcina si nastere. Si este foarte interesant modul in care aceste traditii variaza de la o cultura la alta. Iata cateva exemple legate de modul in care culturile diferite trateaza nasterea.

Facand o statistica la scara globala (pe toata planeta), locul unde are loc nasterea cel mai adesea este acasa. Al doilea loc frecvent al nasterii este sala de nasteri, sau spitalul. 80% dintre nou nascutii din lumea intreaga se nasc cu ajutorul moaselor, iar 98% dintre oamenii care traiesc azi s-au nascut acasa!

Nasterea in Suedia

In Suedia nasterea este considerata a fi o realizare a femeii. Sunt disponibile medicamente care sa calmeze durerile, dar folosirea lor nu este incurajata. Proportia folosirii epiduralei este mai scazuta in Suedia, cel mai probabil datorita faptului ca si nasterile de la spital au loc sub supravegherea unor moase calificate, nu a medicilor. Serviciile medicale prenatale sunt gratuite, iar absenta lor este ceva neobisnuit.

Nasterea in Peninsula Yucatan

Femeile din Peninsula Yucatan folosesc regulat moasele. De fapt, ele nasc in mod traditional in hamacul matrimonial, pe care il primesc la casatorie.

Nasterea in comunitatile mayase

In comunitatile mayase cei care asista la nastere adesea fac conversatie cu femeia aflata in travaliu pentru a o ajuta sa se relaxeze, dar si pentru a o incuraja si linisti. Daca ea pare sa oboseasca, cei care participa o inveselesc cu un mic cantecel repetitiv. Conform traditiei, femeile dorm cu nou-nascutii lor in brate si nu se separa de ei dupa nastere timp de douazeci de zile, atunci cand isi reiau activitatile normale.

Ad-Extra3:

Nasterea in Jarara, America de Sud

In Jarara, America de Sud, nasterea copilului este un eveniment normal, care are loc prin traditie intr-o locatie care este usor de vazut de oricine din sat!

Nasterea in America de Nord

Indienii Pawnee din America de Nord - multe culturi considera o traditie postul in timpul sarcinii, printre care indienii Pawnee din America de Nord. Totusi, multe alte culturi considera ca femeia in travaliu trebuie sa fie bine hranita ca sa fie puternica. In mod ideal, ar trebui sa fie alegerea femeii daca sa manance sau nu.

Nasterea in Navajo, sud-vestul Americii

La femeile societatii traditionale Navajo din sud-vestul Americii, muzica joaca un rol important in timpul travaliului pentru a o calma pe mama.

In Statele Unite, cele mai multe femei stau pe spate cu umerii ridicati in timpul travaliului si al nasterii. Totusi, cele mai multe femei din alte culturi nasc in pozitie verticala, in genunchi, pe vine, stand asezate, in picioare sau chiar atarnate. Pozitia verticala are avantajul ca astfel se lucreaza cu forta gravitatiei, accelerand astfel travaliul si reducand durerile asupra sacrumului.

Nasterea in tribul Ainu, Japonia

O mama insarcinata din tribul Ainu din Japonia face miscare in timpul sarcinii, deoarece stie ca astfel va fi rasplatita cu un travaliu mai scurt.

Nasterea in Chagga, Tanzania

In societatile Chagga din Tanzania exista un proverb care spune "Fiti atenti cu femeile insarcinate, caci nu exista nimic mai important decat ele" . Nu-i asa ca este minunat?

Nasterea in America

In America, femeilor li se acorda de obicei o perioada de sase saptamani de  odihna post-partum. Durata de perioadei of recuperare variaza considerabil la diferitele culturi. Femeile indiene Gaojiro din Columbia se odihnesc timp de o luna la pat dupa nastere. Dar printre femeile Yaghan din Tierra del Fuego, proaspata mama trebuie sa revina la culesul scoicilor pana la sfarsitul zilei in care a nascut. Femeile Alor din Indonesia revin de obicei la camp dupa zece zile de la nastere. Ele isi lasa bebelusii in grija rudelor si revin sa doarma cu ei, lasandu-i sa suga toata noaptea.

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata

Se spune ca uitarea este binecuvantare. Si cred ca asa este, probabil mama natura a randuit uitarea in mintea oamenilor pentru a-i ajuta sa treaca peste experiente dureroase, pentru a le regenera spiritul si a le face loc pentru noi amintiri. Insa exista lucruri pe care nu vreau sa le uit, indiferent de anii pe care-i voi mai aduna...

Motivul pentru care amintirile acestea mi s-au lipit de cele mai intime structuri ale memoriei mele, de unde n-ar putea fi vreodată înlăturate fără daune ireversibile, ține de mai mulți factori. Pe de o parte, sunt amintiri pe care nu le pot uita la modul obiectiv, așa cum n-ai putea vreodată uita să te trezești dimineața. Sunt momente de viață care mi-au fundamentat noua identitate de mamă, care au format, într-o țesătură complicată și nebănuită, big-bangul care a dus la nașterea universului meu matern.

Dar poate ca numai mamele pot intelege asta. Citeste 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata... 

Despre meseria de mama, merita citit si:

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat 
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand
 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

 

 

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII