Evitati carnatii din comert

Evitati carnatii din comert

Evitati carnatii din comert

Carnatii sunt produse din carne tocata de vita, porc, pasare sau amestecuri ale acestora, impreuna cu alte ingrediente si aditivi specifici. De regula, sunt supusi tratamentului termic prin fierbere si pot fi afumati sau neafumati.
Carnatii pe care ii cumparati din magazine, sunt produse din carne tocata de vita, porc, pasare sau amestecuri ale acestora, impreuna cu alte ingrediente si aditivi specifici. De regula, sunt supusi tratamentului termic prin fierbere si pot fi afumati sau neafumati. Pentru asigurarea inocuitatii microbiologice si calitatii organoleptice, temperatura in centrul geometric al carnatilor, la fierbere, trebuie sa fie de 70 grade C - 72 grade C, mentinuta 10 minute sau 20 de minute pentru produsele care au in compozitie si carne dezosata mecanic (MDM). Datorita compozitiei lor, carnatii, in special cei moderni, produsi industrial, au o valoare biologica scazuta, cu profil nutritional dezechilibrat, fiind periculosi pentru sanatate cand sunt consumati frecvent si in cantitati mari.

E-621 este unul dintre cele mai periculoase ingrediente, prezent in mai toate mezelurile

specialistul raspunde Cititi neaparat: E-uri din alimente care trebuiesc evitate cu orice pret, E-urile din mancarea copiilor nostri

CE CONTIN?
Sa analizam, in continuare, o compozitie ce caracterizeaza majoritatea produselor de acest gen.

INGREDIENTE: carne de porc, slanina (contine acizi grasi aterogeni), emulsie de soric (proteina cu valoare biologica scazuta, colagen, bogata in hidroxiprolina), carne de pasare recuperata mecanic (MDM, cu valoare nutritionala scazuta, cuprinzand cartilagii, fragmente osoase (carnatii din comert sunt "burdusiti" cu gelifianti, potentiatori de aroma si conservanti, numai buni de imbolnavit consumatorii), pielita, resturi de carne, tocate fin, sare, apa, proteina din soia, amidon din cartofi (componenta glucidica), condimente, zaharuri (din nou glucide), arome (naturale sau natural identiceartificiale), stabilizatori (retin multa apa): fosfati de sodiu (E- 339: aduce un surplus de fosfor si sodiu, dezechilibrand balanta calciu/fosfor si impiedicand fixarea calciului in oase), agent de ingrosare caragenan (E-407: gelifiant extras din alge rosii marine, cu potential alergen si cancerigen), potentiator de gust glutamat monosodic (E-621: prin metabolizare elibereaza neuro-excitotoxine, care pot induce tulburari de comportament, cefalee, greata, modificari de ritm cardiac, adictivitate, dependenta, interzis in produsele pentru copii), conservant: nitrit de sodiu (E-250: in tubul digestiv se transforma in nitrozamine cu potential cancerigen, poate perturba tiroida, doza zilnica admisa este de 0,06 mg/Kg corp, ce poate fi depasita prin consumul a 100g carnati de catre un adult de 70 Kg sau consumul a 20 grame carnati de catre un copil de 20 Kg, care este mai sensibildecat adultul din cauza fixarii nitritului pe hemoglobina, aceasta fiind blocata si nemaiputand transporta oxigen la celule, tesuturi si organe), colorant: carmin (E-120: extras din corpul unei insecte, sub forma unui chelat de aluminiu, element asociat cu maladia Alzheimer), membrane naturale (mate de oaie, porc).

AFUMATI, SUNT SI MAI NOCIVI
De regula, astfel de produse din carne nu au eticheta nutritionala, din cauza caracteristicilor nutritionale dezechilibrate, cu un exces de grasimi saturate aterogene (peste 20g%), continut scazut de proteine, din care o parte cu valoare biologica foarte scazuta (colagen), continut mare de apa retinuta de substantele stabilizatoare si gelifiante (fosfati, amidon, polizaharide dinalge, derivate din soia) si o densitate energetica ridicata, imprimata de grasimi. Desi carnea si produsele din carne nu au influenta asupra glicemiei, produsele care contin amidon nativ sau modificat (poate proveni si din organisme modificate genetic) si/sau zaharuri cu absorbtie rapida (dextroza), in functie de cantitatea adaugata, pot stimula secretia de insulina , diabeticii trebuind sa tina cont si de acest aspect.

374 DE KCAL exista intr-o suta de grame de cabanos, 322 KCAL in cei de bere, 321 KCAL in cei de casa, iar carnatii cruzi uscati au peste 400 KCAL

Din cauza continutului ridicat de E-uri, consumul mare de carnati poate induce tulburari de comportament, cefalee, greata, modificari de ritm cardiac, dar si un risc sporit de cancer.

Carnatii afumati, din cauza substantelor periculoase din fum, trebuie consumati cu si mai mare precautie, mai ales de catre persoanele suferinde de diferite afectiuni.

CINE AR TREBUI SA-I EVITE?
Carnatii analizati, din cauza compozitiei lor, nu sunt recomandati copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de: maladii hepato-renale, dislipidemie, hipertrigliceridemie, boli cardiovasculare, diabet, guta, hiperuricemie, cancere, maladii neurodegenerative, maladii ale pielii (eczeme, celulita, psoriazis), alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de artrita reumatoida, reumatism, convalescentilor, persoanelor in varsta, celor cu tendinta la edeme.

autor: Prof. univ. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, Director al INSTITUTULUI DE CERCETARI ALIMENTARE, Bucuresti - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Cititi mai multe despre - Alimentatia sanatoasa
Beneficiile condimentelor
Beneficiile oului de prepelita
Secretul alimentatiei
Secretul alimentatiei - enzimele
Cel mai sanatos mod de a manca somonul
8 alimente minune pentru sezonul rece
Logica darama din nou miturile culinare
100 de alimente fara calorii
Scaderea nivelului de colesterol
Cafeaua ne ajuta sa traim mai mult
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai bine
Carbohidratii si tineretea
Cat este de nesanatos sa...
Salata verde - regina legumelor
Iaurtul - un aliment minune?
Vinul rosu, poate trata paradontoza?specialistul raspunde
Ce fel de paine sa mancam?
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai lunga
Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea
Bananele, un aliment perfect
Un ou pe zi sau doua pe saptamana?
Adevaruri despre fructe

Iata retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Carte inteligenta de Bucate - cele mai originale si gustoase retete de pe internetul romanesc!

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Dosarul cu bolile copilului

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII