Infectiile sistemului urinar
-
O infectie a tractului urinar incepe in sistemul urinar. Infectiile
tractului urinar care sunt limitate la nivelul vezicii pot fi dureroase
suparatoare. Insa pot avea consecinte grave daca infectia se intinde catre
rinichi.
Femeile au riscul cel mai mare de a face o infectie urinara. De fapt, jumatate dintre femei fac in timpul vietii o astfel de infectie, iar multe dintre ele se confrunta cu aceasta situatie de mai multe ori de-a lungul vietii.
Sistemul urinar
Sistemul urinar este compus din rinichi, uretere, vezica si uretra. Toate aceste organe au rolul lor in eliminarea reziduurilor din organism. Rinichii, o pereche de organe in forma de boabe de fasole, situate in partea superioara a abdomenului posterior, filtreaza reziduurile aduse de sange. Tuburile numite uretere transporta urina de la rinichi la vezica, unde ramane pana cand paraseste organismul prin uretra. Toate organele componente se pot infecta, insa cele mai multe infectii implica tractul inferior – uretra si vezica.
Antibioticele sunt tratamentul tipic al infectiilor tractului urinar. Dar puteti lua masuri pentru a reduce riscurile de a face o infectie urinara.
Semne si simptome
Nu intotdeauna cand aveti o infectie urinara aveti si simptome vizibile, dar cei mai multi oameni au semne si simptome. Printre ele sunt:
- Nevoia puternica si persistenta de a urina
- Senzatia de arsura la urinare
- Scaparea frecventa a unor mici cantitati de urina
- Prezenta sangelui in urina (hematurie) sau urina cu aspect tulbure si miros puternic
Fiecare tip de infectie se poate manifesta prin semne si simptome specifice, in functie de partea tractului urinar care este infectata:
- Pielonefrita acuta. Infectia rinichilor se poate produce dupa extinderea unei infectii a vezicii. Infectiile rinichilor pot cauza dureri in partea superioara a spatelui si lombare, febra ridicata, frisoane si greata sau voma.
- Cistita. Inflammarea sau infectarea vezicii poate duce la presiune pelvina, jena in zona abdomenului inferior, urinare frecventa si dureroasa, iar urina are miros puternic. Cititi: Cistita
- Uretrita. Inflamarea sau infectarea uretrei duce la senzatia de arsura in timpul urinarii. La barbati, uretrita poate cauza secretii uretrale.
Cauzele infectiilor urinare
Infectiile tractului urinar apar de obicei cand bacteriile patrund in tractul urinar prin uretra si incep sa se multiplice in vezica. Sistemul urinar are capacitatea de a lupta contra infectiilor care inhiba inmultirea bacteriilor si tine la distanta invadatorii microscopici. Totusi, anumiti factori maresc sansele ca bacteriile sa patrunda in tractul urinar, sa puna stapanire pe el si sa se multiplice, ducand la o veritabila infectie.
Prezenta bacteriilor in urina nu inseamna neaparat existenta unei infectii. Unii oameni, mai ales adultii mai varstnici, pot avea bacterii in urina fara sa aiba semne sau simptome ale unei infectii. Aceasta situatie, denumita bacteriurie asimptomatica, nu necesita tratament.
Cistita poate aparea la femei in urma actului sexual. Dar chiar fetele si femeile care nu sunt active din punct de vedere sexual sunt expuse infectiilor tractului urinar inferior deoarece la femei anusul este foarte aproape de uretra. Cele mai multe cazuri de cistita sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli), o specie de bacterie intalnita frecvent in tractul gastrointestinal.
In uretrita, aceleasi microorganisme care infecteaza rinichiul si vezica pot infecta uretra. In plus, din cauza proximitatii uretrei feminine cu vaginul, bolile cu transmitere sexuala (BTS), cum sunt cele cauzate de virusul herpes simplex și de chlamydia, sunt cauze posibile ale uretritei.
La barbați, uretrita este adesea cauzata de bacteriile transmise in timpul contactului sexual. Majoritatea unor astfel de infectii este cauzata de gonoree si chlamydia.
Factori de risc la infectiile urinare
Unii oameni par sa fie mai predispusi decat altii la infectii ale tractului urinar. Pana la jumatate dintre femei fac o infectie a vezicii de-a lungul vietii. Unul dintre motivele cheie este anatomia feminina. Femeile au o uretra mai scurta decat barbatii, ceea ce reduce distanta pe care o parcurg bacteriile din exteriorul organismului pana la vezica.
Femeile care sunt active din punct de vedere sexual tind sa faca mai multe infectii urinare de-a lungul vietii. Actul sexual poate irita uretra, permitand germenilor patogeni sa ajunga mai usor prin uretra in vezica. Femeile care folosesc diafraga ca metoda contraceptiva sunt expuse unui risc mai ridicat, la fel ca si femeile care folosesc spermicide. Dupa menopauza, infectiile urimare pot aparea mai des deoarece tesuturile din care sunt alcatuite vaginul, uretra si baza vezicii devin mai subtiri si mai fragile din cauza pierderii estrogenului.
Alti factori de risc sunt:
- Orice ar putea impiedica fluxul de urina, precum prostata marita la barbati sau un calcul renal (piatra la rinichi)
- Diabetul si alte boli cronice care slabesc sistemul imunitar
- Medicamentele care reduc imunitatea, precum terapia prelungita cu cortizon sau chemotherapia pentru tratarea cancerului
- Folosirea prelungita a sondelor urinare (catetere) la nivelul vezicii
Sistemul imunitar al femeii poate juca un rol important in riscul infectiilor urinare recurente. Bacteriile se pot atasa de celulele din tractul urinar mai usor la femeile carora le lipsesc factorii protectori care permit in mod normal vezicii sa tina bacteriile la distanta. Insa pentru determinarea exacta a factorilor implicati si a modului in care pot fi influentati mai sunt necesare cercetari stiintifice, in scopul de a ameliora situatia femeilor cu infectii urinare recurente.
Screening si diagnostic
Daca aveti simptomele unei infectii urinare, contactati imediat medicul. In cazul in care medicul banuieste existenta unei infectii urinare, va poate recomanda sa duceti la laborator o proba de urina pentru a determina daca sunt prezente in urina urme de puroi, hematii (globule rosii) sau bacterii. Sumarul de urina, urmat uneori de urocultura, poate dezvalui daca aveti o infecție. Deși un simplu test nu poate diferenția o infecție a tractului superior de o infecție a tractului inferior, preyența febrei și a durerilor lombare pot indica probabilitatea ca infecția sa fie la nivelul rinichilor.
Complicatiile infectiilor urinare
Cand sunt tratate prompt si corect, infectiile urinare duc rareori la complicații. Dar daca ramane netratata, o infecție a tractului urinar poate deveni ceva mai grav decat un ansablu de simptome neplacute.
Infecțiile urinare netratate pot duce la infecții acute sau cronice ale rinichilor (pielonefrita), care pot afecta permanent rinichii. Copiii mici sau adulții mai varstnici sunt expuși unui risc mai mare de afectare a rinichilor provocate de infecțiile urinare deoarece simptomele lor sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu cele ale altor boli. Femeile care au infecții urinare in timpul sarcinii au și ele un risc crescut de a naște un copil cu greutate redusa sau de a naște prematur.
Tratamentul in cazul unei infectii urinare
Daca aveti simptomele tipice ale unei infecții urinare și aveți o stare de sanatate generala buna, antibioticele sunt primul tratament pe care il veți primi. Medicamentele care sunt prescrise si durata de administrare depind de starea de sanatate si de tipul de bacterie care a fost detectat in urina dumneavoastra. Medicamentele cele mai frecvent recomandate pentru tratarea infectiilor urinare simple includ amoxicilina (Amoxil, Trimox), nitrofurantoinul (Furadantin, Macrodantin), trimetoprimul (Proloprim) si combinatia antibioticelor trimetoprim si sulfametoxazol (Bactrim, Septra). Aveti grija sa informati medicul de alte medicamente pe care le luati in aceeasi perioada sau de orice alergii pe care le aveti. Asta il va ajuta sa aleaga cel mai bun tratatment pentru dumneavoastra.
De obicei, infectiile urinare dispar dupa cateva zile de tratament. Dar va trebui sa continuati tratamentul cu antibiotice inca cel putin o saptamana. Faceti intregul tratament cu antibiotice recomandat de medic pentru a va asigura ca infectia este complet eradicata. Pentru o infectie urinara fara complicatii, care apare cand altfel aveti o stare buna de sanatate, medicul va poate recomanda un tratament de scurta durata, cum ar fi sa luati un antibiotic timp de trei zile. Dar daca aceasta scurta cura de tratament este adecvata pentru a va trata infecția urinara depinde de simptomele pe care le aveți și de istoricul dumneavoastra medical.
Daca aveți infecții urinare recurente, medicul va poate recomanda o cura mai
lunga de tratament cu antibiotice sau un program de auto-tratament cu scurte
cure de antibiotice la apariția simptomelor urinare. Pentru infecțiile legate de
activitatea dumneavoastra sexuala, medicul va poate recomanda sa luați o singura
doza de antibiotic dupa raportul sexual.
Pentru infectiile urinare grave, pot
fi necesare spitalizarea si tratamentul intravenos cu antibiotice. Cand
recurentele sunt frecvente sau cand infectia rinichilor devine cronica, medicul
probabil va va recomanda un specialist in boli urinare (urolog) sau un medic a
carui specialitate sunt bolile rinichilor (nefrolog) pentru o evaluare in scopul
de a determina daca nu cumva infectiile sunt cauzate de anomaliile
urologice.
Prevenirea infectiilor urinare
Puteti lua masuri pentru a reduce riscul de a face infectii urinare. Mai ales femeile au de castigat aplicand urmatoarele sfaturi:
- Beți cat mai multe lichide, mai ales apa. Sucul de merisor are proprietați de lupta impotriva infecțiilor. Totuși, nu beți suc de merisor daca luați medicamente anticoagulante. Interacțiunile posibile intre sucul de merisor și antigoagulante pot duce la sangerare.
- Urinați imediat ce simțiți nevoia. Evitați sa va abțineti sau sa amanati urinarea mult timp dupa ce simțiți nevoia.
- Stergeți-va din fața catre spate. Procedand astfel dupa urinare și dupa o mișcare a vezicii impiedicati bacteriile din zona anala sa se raspandeasca catre vagin si uretra.
- Goliti vezica cat mai curand dupa actul sexual. De asemenea, beti un pahar mare de apa pentru a va ajuta sa indepartati bacteriile.
- Evitati produsele feminine care va pot irita. Folosirea deodorantelor spray sau a altor produse feminine, cum sunt irigatoarele si pudrele in zona genitala pot irita uretra.
Mai cititi:
- Ce sunt secretiile vaginale?
- Anexita
- Candidoza vaginala
- Boala inflamatorie pelviana
- Recuperarea dupa un avort
- Cervicita
- Cistita
- Cancerul de san - lucruri de stiut
- Testul Papanicolau
- Totul despre Endometrioza
- 10 Secretele de ginecologie pe care ati vrea sa le stiti
- Testul Papanicolau
- Cat de sanatosi suntem? Ne este scris in maini!
- Tipul de personalitate si bolile pe
care le faceti
Forumuri recomandate la Supereva
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
eu am descoperit un tratament foarte bun pt cistita, naturist, Cystinol akut. pastilele sunt obtinute din strugurii ursului. la mine au avut efect.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII