Ce facem dacă Testul Papanicolau are un rezultat anormal?

Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?

Ce facem dacă Testul Papanicolau are un rezultat anormal?

Daca rezultatul testului Babes-Papanicolau este anormal, iata problemele cele mai frecvente care pot aparea, insirate de la cele mai benigne pana la cele mai severe, si cum trebuie sa le gestionezi.

- vei citi:
Ce faci daca testul tau Papanicolau are un rezultat anormal?
Inflamatie sau infectie
ASC-US
Displazia medie
Displazia moderata severa
Cancer
Ce NU trebuie sa uiti!

Ce faci daca testul tau se incheie cu un rezultat anormal?

Iata problemele cele mai frecvente care pot aparea, insirate de la cele mai benigne pana la cele mai severe, si cum trebuie sa le gestionezi.

Inflamatie sau infectie

DEFINITIE - Orice test Papanicolau poate evidentia o infectie cu candida sau trichomonas (o infectie cu transmitere sexuala determinata de un parazit microscopic si perfid). De asemenea, poate diagnostica inflamatia nespecifica, declansata de orice tip de iritatie a cervixului - de la o reactie alergica la spermicide pana la cea determinata de prezenta unui sterilet. Cam 75% dintre femei se pricopsesc cu cel putin o candidoza   in viata si pana la 50% dintre ele ajung sa aiba de-a face cu afurisitul parazit.

CARE ESTE PASUL URMATOR - Poti scapa de candidoza   cu ajutorul cremelor sau ovulelor anti-fungice care se pot cumpara fara prescriptie din farmacii. Daca simptomele persista, solicita ginecologului o reteta de Diflucan, un produs excelent care se administreaza intr-o singura doza pe cale orala. Pentru trichomonas se prescrie Flagyl, medicament antibacterian care a demonstrat o eficienta de 95% in tratamentul acestei infectii. Nu uita ca si partenerul tau are nevoie de acelasi tratament si nu consumati alcool in aceasta perioada (combinatia e dinamita pentru stomac si ficat). Programeaza-ti urmatorul control ginecologic peste o luna, maximum doua, ca sa ai confirmarea ca ai scapat pe bune de "vizitatori". Daca inflamatia locala persista, iar ginecologul nu poate identifica cu certitudine cauza acesteia, repeta testul Papanicolau peste alte trei luni

ASC-US

DEFINITIE - Acest rezultat semnaleaza prezenta unor celule scuamoase atipice cu semnificatie neprecizata - anormalitatile sunt prezente, dar nu se poate determina ce anume le produce si cat de serioasa e problema. Astfel de rezultate pot aparea si din cauza inflamatiei sau iritatiei produse de prea mult sex si/sau prea mult dus. Totusi, de multe ori ele atrag atentia asupra existentei unei infectii cu virus papiloma.

CARE ESTE PASUL URMATOR - Cea mai buna optiune, daca ai primit un astfel de rezultat, este sa discuti cu ginecologul necesitatea unui test pentru virusul papiloma. Testarea se face, din pacate, doar in marile laboratoare, dar permite aflarea tipului de papiloma virus si, in consecinta, gradului de risc la care esti expusa. Femeile la care s-a diagnosticat o infectie cu una dintre tulpinile cu risc scazut trebuie sa repete testul cito-vaginal dupa trei luni, pentru a se asigura ca lucrurile au revenit la normal. In schimb, daca a fost identificata o tulpina cu risc major, intreaba-ti medicul despre posibilitatea de a face o colposcopie (un examen prin care se examineaza aspectul colului cu ajutorul unui instrument asemanator cu un microscop). Daca aspectul colposcopic este anormal se recomanda practicarea unei biopsii care sa stabileasca diagnosticul de certitudine.

Ad-Extra3:

Displazia medie

DEFINITIE - Denumita si leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut (LG-SIL), este situatia in care celulele de la suprafata colului uterin prezinta anormalitati de forma sau dimensiuni ca urmare a infectiei cu virus papiloma. Aceasta displazie nu este cancer, dar ar putea evolua (intr-un numar destul de mic de cazuri) inspre cancer.

CARE ESTE PASUL URMATOR - Peste 80% dintre femeile cu LG-SIL au infectii cu tulpini de virus cu risc crescut. Ca urmare, colposcopia este obligatorie, iar ca diagnosticul sa fie complet, trebuie insotita de biopsie. Daca se confirma ca modificarile celulare sunt intr-adevar minime, programeaza un alt test Papanicolau peste 6 luni, ca sa te asiguri ca sistemul tau imunitar a invins in lupta cu virusul (cum se intampla in marea majoritate a cazurilor). Daca anomaliile sunt serioase, zona cu celule modificate poate fi indepartata prin excizie cu ajutorul unei anse sau conizatie, respectiv celulele pot fi distruse prin laser sau crio-terapie. Dupa o astfel de interventie, va trebui sa repeti testul la fiecare 3 luni, timp de un an, apoi, daca rezultatul s-a normalizat, poti reveni la ritmul de un test pe an in urmatorii 5 ani.

Displazia moderata severa

DEFINITIE - Denumita si leziune intraepiteliala cu scuamoasa de grad inalt (HG-SIL), indica faptul ca celulele tale prezinta modificari de tip precanceros. Si exista "sansa" ca unele dintre ele sa fie deja modificate canceros.

CARE ESTE PASUL URMATOR - Programeaza-te de urgenta pentru colposcopie si biopsie. Discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele unei excizii cu ansa electrica sau despre alte posibilitati de tratament. Dupa tratament, se recomanda repetarea consecventa testului la fiecare 3 luni in urmatoarele 9 luni, apoi anual in urmatorii 5 ani.

Cancer

DEFINITIE - Leziunile celulare pot fi strict limitate la nivelul mucoasei cervicale (CIS - carcinom in situ) sau pot aparea aspecte sugestive pentru invazie (profunda in structurile colului sau in alte organe ori tesuturi).

CARE ESTE PASUL URMATOR - Diagnosticul se confirma prin colposcopie cu biopsie. Pasul urmator este reprezentat de consultarea unui ginecolog oncolog, care iti va evalua situatia si va decide, impreuna cu tine, asupra tipului de tratament care ti se potriveste. In stadiile cele mai precoce, conizatia (excizia unui con de tesut de la nivelul colului) poate rezolva problema definitiv (daca biopsia confirma faptul ca excizia s-a realizat in limite de securitate) si ulterior vei avea nevoie doar de repetarea consecventa a testelor Papanicolau. Daca stadiul este mai avansat, s-ar putea pune problema unei histerectomii (indepartarea totala sau partiala a uterului, eventual si a trompelor si ovarelor) asociata sau nu cu chimioterapie si/sau radioterapie. Este important de insistat asupra faptului ca aceasta forma de cancer poate fi vindecata, daca este depistata in stadiile incipiente.

Concluzia logica? Niciodata nu e prea devreme ca sa-ti faci primul test Papanicolau.

Ce NU trebuie sa uiti!

Dupa recoltare, indiferent cat de mult iti doresti sa te vezi scapata, nu tasni spre usa cabinetului si libertate inainte de a stabili cu medicul cand si cum iti vei primi rezultatele. Fixeaza o noua intalnire in timp util, inainte ca rezultatele sa prinda praf pe ele sau sa fie aruncate cu ocazia curateniei de Pasti din cabinet.

Daca ti se pare ca medicul se orienteaza dupa deviza: "vestile care nu se dau sunt bune", intelege-te cu asistenta lui sa-ti dea un semn, ca sa fii sigura ca rezultatele tale nu s-au ratacit undeva pe parcurs. Alternativa ar fi sa afli numarul de telefon al clinicii sau cabinetului si data aproximativa la care se trimit rezultatele inapoi. La urma urmei, nimeni nu-ti poate urmari interesele mai bine decat tine insati; de ce sa nu te asiguri ca situatia iti ramane sub control?

Atunci cand primesti rezultatul, nu neglija sa pui orice intrebare care ti se pare relevanta, chiar daca testul e negativ. Inclusiv asigura-te ca stii exact cand va trebui sa-l programezi pe urmatorul. Un an de liniste trece intotdeauna mai repede decat te astepti.

De asemenea, daca afli ca va fi nevoie sa treci prin etape ulterioare de diagnostic si tratament, nu lasa totul de azi pe maine, convinge-te ca ai inteles exact despre ce este vorba si continua-ti cruciada in sprijinul propriei sanatati.

Daca in orele care urmeaza recoltarii testului simti un oarecare disconfort local sau te trezesti cu cateva picaturi de sange pe chilot, nu intra in panica, e normal. Dar daca sangerarea este abundenta, apar crampe severe sau durere, contacteaza-ti medicul imediat..

Despre sanatatea femeii, cititi neaparat:

Ginecologie

Singura modalitate de a vindeca complet cancerul de san
Tratamente naturale pentru PMS
9 mituri despre contraceptia de urgenta
Endoemtrioza si protectia solara
Remedii naturale contra cistitei
Parabenii din cosmetice si cancerul de san
Infectiile sistemului urinar
Cistita
Cancerul de san - lucruri de stiut
Cervicita
Candidoza vaginala
Ce sunt secretiile vaginale? specialistul raspunde
Anexita
Boala inflamatorie pelviana
Recuperarea dupa un avort
Cum se trateaza medicamentos Endometrioza
Cum se trateaza chirurgical Endometrioza
Testul Papanicolau
Totul despre Endometrioza
10 Secretele de ginecologie pe care ati vrea sa le stiti

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. marlena
    marlenatrimis la 30/7/2016

    buna ziua!ma puteti ajuta cu interpretarea acestor teste?dr mi-a spus sa nu ma ingrijorez dar totusi nu m-as culca pe o ureche...deoarece am vazut ca recomandarile dr.anatomo-patologic sunt de efectuarea colposcopiei si a biopsiei... la inspectia macroscopica a colului nu sunt leziuni vizibile(consult cu valve)dar rezultatele secretiei si babes-papa sunt: secretie col/vaginala: -epitelii-poligonale -PMN-frecvente -flora microbiana-bogata,polimorfa -T,N,M-absent iar testul Papa Nicolau: -satisfacator pt evaluare -celule endocervicale prezente -flora mixta -modifica nonneoplazice:modificari celulare reactive asociate cu inflamatia + -anomalii ale celulelor epiteliale + -leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt +(HSIL) -celule glandulare atipice endocervicale(AGC) + Recomandari:colposcopie/biopsie Observatii:Frotiu cu fond inflamator,contine celule scoamoase superficiale,intermediare,celule endocervicale unele cu nuclei mari suprapusi,rare celule metaplazice si parabazale cu nucleu marit neregulat hipecrom,frecvente polimorfonucleare,flora mixta. Diagnostic citologic: H-SIL CU INTERESARE GLANDULARA Va rog sa imi explicatie ce ar putea fi!dr.mi- a dat ovule polygynax 12 zile si sa repet testul dupa un an ,ca cica ar fi ceva doar inflamator,nu am cica leziuni vizibile macroscopic...dar totusi acum 3 ani aveam leziuni vizibile care spune ca s-au vindecat de la sine,fara niciun tratament!!

    Raspunde la acest comentariu
  2. mişa
    mişatrimis la 23/10/2015

    alaptez si Pap e 3. alaptatul influenteaza testul.?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII