Ce poate și ce nu poate descoperi testul Babeș-Papanicolau

Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau

Ce poate și ce nu poate descoperi testul Babeș-Papanicolau

Testul Babes-Papanicolau consta in recoltarea, cu ajutoul unei periute speciale, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Celulele sunt trimise apoi la laborator si verificate pentru a se identifica detecta depistarea infectia cu virusul papilloma uman (HPV),  genotipurile cu risc inalt cancerigen si procesele potential precanceroase si canceroase de la nivelul colului uterin.

Testul poate pune in evidenta leziunile inflamatorii nespecifice cauzate de varii forme de vaginita si poate releva unele aspecte semnificative pentru cateva dintre infectiile vaginale banale.

vei citi:
In ce consta testul Babes-Papanicolau?  
Cum poti contribui la acuratetea rezultatelor
Despre testul Papanicolau
Ce poate si ce nu poate descoperi testul

In ce consta testul Babes-Papanicolau?  

Testul Babes-Papanicolau consta in recoltarea, cu ajutoul unei periute speciale, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Celulele sunt trimise apoi la laborator si verificate pentru a se identifica detecta depistarea infectia cu virusul papilloma uman (HPV),  genotipurile cu risc inalt cancerigen si procesele potential precanceroase si canceroase de la nivelul colului uterin.

Testul poate pune in evidenta leziunile inflamatorii nespecifice cauzate de varii forme de vaginita si poate releva unele aspecte semnificative pentru cateva dintre infectiile vaginale banale.

Elementul esential al acestui test este reprezentat de identificarea acelor modificari celulare caracteristice, induse de un anume agent patogen - virusul papiloma de tip uman, care produce o infectie cu transmitere sexuala ce afecteaza pana la 85% dintre femei, intr-un moment sau altul din viata. Desi legatura dintre virusul papiloma si cancerul de col uterin a fost bine documentata, prezenta lui nu echivaleaza cu o sentinta la moarte. De fapt, riscurile sunt mai degraba minuscule: exista peste 200 de tulpini de virus papiloma, iar majoritatea sunt absolut inofensive - doar 17 dintre ele sunt considerate a prezenta riscuri semnificative ca precursori ai cancerului cervical.

Cum poti contribui la acuratetea rezultatelor:

Parte dintre rezultatele false sau neconcludente se datoreaza unor "greseli personale" ale fiecareia dintre noi si pot fi evitate daca:

- iti programezi consultul intre ziua a 10-a si a 20-a de la ultimul ciclu menstrual. Daca exista cateva picaturi restante de sange nu se mai poate asigura vizbilitatea necesara testului.
- nu folosesti nici un fel de medicatie intravaginala, spermicid sau lubrifiant in cele 48 de ore dinaintea examinarii. Substantele respective altereaza aspectul celulelor si pot induce rezultate fals pozitive.
- nu faci dusuri intravaginale 48 de ore inainte de examinare (la urma urmei, nu e bine sa le faci in nici un caz!)
nu faci sex cu penetrare in aceleasi 48 fatidice ore

Despre testul Papanicolau mai cititi si:

E bine de stiut ca virusul care determina aparitia verucilor genitale este dintre variantele cu riscuri minime. Mai mult, confirmarea unei infectii cu o tulpina cu risc crescut nu inseamna ca persoana respectiva va dezvolta cu certitudine un cancer - in mod surprinzator, in 99% dintre cazuri, oricare dintre tulpinile de virus dispare de la sine din organism intr-un interval de 12-18 luni.

Sa nu uitam: cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer pentru femeile din Romania, dar pana la 80% din aceste cazuri pot fi prevenite prin programe organizate de screening.

Desi majoritatea cazurilor apar la femei peste 45 de ani, in 2000 au murit din cauza cancerului de col 387 de femei sub 45, dintre care 4 tinere sub 24 de ani. Aceste date justifica din plin obligativitatea morala a fiecarei femei de a solicita efectuarea acestui test. Mai ales ca 50% dintre cazuri au fost diagnosticate la femei care nu au facut niciodata testul Papanicolau.

Si iata ce poate si ce nu poate descoperi testul Papanicolau:

Poate:
  identifica (dar nu diagnostica) celulele suspecte, cu modificari precanceroase sau canceroase;
  diagnostica o infectie vaginala de tipul candidozei sau trichomoniazei.

Nu poate:
  diagnostica alte infectii cu transmitere sexuala;
  diagnostica sarcina;
  detecta cancerul uterului, trompelor sau ovarelor.

Ad-Extra3:

Ce facem dacă Testul Papanicolau are un rezultat anormal?

Daca rezultatul testului Babes-Papanicolau este anormal, iata problemele cele mai frecvente care pot aparea, insirate de la cele mai benigne pana la cele mai severe, si cum trebuie sa le gestionezi.

Mai departe>>

Ginecologie

Singura modalitate de a vindeca complet cancerul de san
Tratamente naturale pentru PMS
9 mituri despre contraceptia de urgenta
Endoemtrioza si protectia solara
Remedii naturale contra cistitei
Parabenii din cosmetice si cancerul de san
Infectiile sistemului urinar
Cistita
Cancerul de san - lucruri de stiut
Cervicita
Candidoza vaginala
Ce sunt secretiile vaginale? specialistul raspunde
Anexita
Boala inflamatorie pelviana
Recuperarea dupa un avort
Cum se trateaza medicamentos Endometrioza
Cum se trateaza chirurgical Endometrioza
Testul Papanicolau
Totul despre Endometrioza
10 Secretele de ginecologie pe care ati vrea sa le stiti

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII