Obezitatea, o boala foarte serioasa


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

Piciorului stramb varus equin este cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul nascandu-se cu piciorul adus in interior.

Obezitatea, o boala foarte serioasa

25/5/2012

Obezitatea, o boala foarte serioasaObezitatea este inamicul public numarul 1, remarca un distins profesor de sanatate publica din Statele Unite, dr. R Carmine. intr-adevar, obezitatea este pandemica si afecteza atat adultii, cat si batranii, tinerii si chiar copiii. Oricine isi poate da seama ca ea reprezinta o problema, fie si numai uitandu-se in jur. Numarul  de oameni suferind de exces ponderal este impresionant si continua sa creasca. Din pacate, modul traditional de perceptie a problemei, "gras si frumos", alaturi de conotatia mai mult sau mai putin subconstienta ".. si sanatos", sau mai mult, mai bine pozitionat pe scara economica si sociala, un om "cu greutate", ne impiedica pe multi dintre noi sa admitem ca obezitatea reprezinta o problema de sanatate individuala si devine din ce in ce mai mult o disfunctie sociala.
 
De o deosebita gravitate este obezitatea infantila. In Romania, numarul copiilor obezi inscrisi in invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani, dupa cum ne anunta un raport al Institutului pentru Sanatate Publica. Evolutia pe termen lung a excesului ponderal la copil este nefavorabila, acesti copii devenind cu mare probabilitate (80%) adolescenti, si ulterior, adulti obezi. Mai mult, ei se gasesc la debutul unei inlantuiri de probleme grave de sanatate, cum ar fi depistarea precoce a diabetului de tip II, cu un prognostic mult mai nefavorabil decat in cazul aparitiei lui la maturitate, asociat cu complicatii severe cardiace, accidente vasculare, boli renale, aparute la varste relative tinere. In lipsa unor masuri eficiente de a controla aceasta situatie, ne gasim probabil pentru prima data in fata unei generatii mai putin sanatoase si cu speranta de viata mai mica decat cea a parintilor ei.
 
Obezitate nu este, si nu trebuie privita doar ca o simpla lipsa de autocontrol

Cauzele obezitatii sunt incomplete intelese, dar probabil ca mai multi factori partipa la aparitia ei. La persoanele obeze, acumularea de rezerve energetice sub forma de grasime este accentuata. Aceasta se petrece fie din cauza ca metabolismul este lent, chetuind o cantitate mica de energie, fie din cauza ca aportul caloric este nejustificat de mare, fie cele doua se combina in felurite proportii.

Datele de care dispunem sugereaza ca obezitatea ar putea fi, pana la un punct, o conditie mostenita genetic. Ca urmare, obezitatea se considera azi a fi rezultanta unor asocieri de factori genetici, psihosociali, de mediu si a unor influente culturale, a caror interactiune genereaza o alterare complex, atat a reglarii apetitului, cat si a nivelului metabolismului energetic..

Va recomandam sa cititi mai multe despre Obezitatea, o boala AICI

Bolile copilului

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
.