Dietele fara carbohidrati ne fac sa traim mai mult

Dietele fara carbohidrati ne fac sa traim mai mult

Dietele fara carbohidrati ne fac sa traim mai mult

  • Pare miraculos, dar cercetatorii sustin ca este purul adevar  se pare ca ne putem prelungi viata si putem avea o silueta si o sanatate de invidiat printr-o simpla schimbare de dieta ce actioneaza asupra genei tineretii pe care cu totii o purtam in organism.

Pare miraculos, dar cercetatorii sustin ca este purul adevar - se pare ca ne putem prelungi viata si putem avea o silueta si o sanatate de invidiat printr-o simpla schimbare de dieta ce actioneaza asupra genei tineretii pe care cu totii o purtam in organism.
 
De-a lungul secolelor, oamenii au visat mereu sa devina nemuritori si au cautat numeroase solutii in acest scop, de la potiuni magice menite sa redea tineretea fara batranete, la solutii inedite, aflate la limita dintre stiinta si poveste. Unele studii arata, spre exemplu, ca injectiile cu extract din glande de maimuta sau anumite suplimente hormonale ne pot prelungi viata. Cat de credibile sunt concluziile lor, ramane de vazut. Rezultate mai plauzibile ne ofera descoperirile medicale din ultimele decenii, cum ar fi vaccinurile sau, de ce nu, imbunatatirea conditiilor de trai. In secolul care a trecut, acesti doi factori au crescut media de varsta cu 50%, de la 50 de ani la 88 de ani. Din pacate insa, longevitatea nu este sinonima cu sanatatea. Boli cronice precum diabetul sau artrita transforma adesea o viata lunga intr-o suferinta prelungita.

Imbatranirea - un proces genetic

Se pare insa ca cercetatorii sunt pe cale sa gaseasca solutia magica pentru o viata nu doar lunga, ci si plina de sanatate. Cynthia Kenyon, o cercetatoare in domeniul geneticii, de origine americana, despre care multi considera ca ar trebui sa primeasca premiul Nobel pentru studiile sale legate de imbatranire, a facut o descoperire revolutionara -carbohidratii pe care ii consumam, de la banane la cartofi, paine, paste, biscuiti sau prajituri, afecteaza doua gene esentiale, care controleaza tineretea si longevitatea. Cercetatoarea americana a facut aceasta descoperire in urma studiilor efectuate asupra viermilor inelati ce traiesc in sol, in zone cu clima temperata din lumea intreaga. Optimizand genele acestor viermi, ea a reusit sa le prelungeasca viata, facandu-i sa traiasca de 6 ori mai mult decat in mod obisnuit si sa isi pastreze sanatatea pe tot parcursul vietii. Ce legatura au insa viermii cu longevitatea fiintei umane? Se pare ca, din punct de vedere genetic, aceasta legatura exista. Experimente asemanatoare celor facute pe viermi au dat aceleasi rezultate si in cazul sobolanilor si al soarecilor, ceea ce ne face sa credem ca efectele optimizarii genetice practicate de Cynthia Kenyon sunt similare si la oameni.

Practic, cercetatoarea americana a dovedit ca imbatranirea nu este rezultatul unei decaderi lente, ci mai degraba este efectul unui proces controlat de gene si de aceea ea ar putea fi icetinita cu ajutorul medicamentelor.

Calorii mai putine inseamna o viata mai lunga ?

Una dintre metodele folosite in laborator pentru a prelungi viata animalelor testate si pentru a le asigura sanatatea este aceea de a le taia o mare parte din portia normala de calorii consumate zilnic. Desi pare simplu, in cazul oamenilor solutia nu este practica, deoarece asta ar insemna ca, desi am trai mai mult, am fi tot timpul infometati si infrigurati. Kenyon a descoperit insa de ce reducerea drastica a caloriilor a avut un efect atat de remarcabil - procesul in sine a facut posibil controlul genei care regleaza insulina, iar aceasta din urma a avut efecte asupra unei alte gene ce actioneaza ca un elixir al tineretii. Prima gena a fost denumita in gluma Grim Reaper (nume mitic, dat mortii) din cauza efectului de scurtare a vietii pe care il are atunci cand este dereglata. A doua gena (denumita stiintific DAF 16) , cea a elixirului vietii, a fost denumita, tot in gluma, Sweet Sixteen, deoarece are un efect de intinerire (cel putin in cazul viermilor). Practic, aceasta din urma trimite semnale de regenerare altor gene, responsabile cu intinerirea. Rezervele de antioxidanti din organism cresc, neutralizand radicalii liberi nocivi, care sunt legati de o intreaga gama de boli, de la cancer la Alzheimer. Aceeasi gena, Sweet Sixteen, activeaza compusii care asigura functionarea corecta a proteinelor in organism, a sistemului imunitar, care devine mai activ in lupta impotriva infectiilor.

Carbohidratii cresc nivelul de insulina din organism

Descoperirea genei Grim Reaper a facut-o pe cercetatoare sa isi modifice imediat propria dieta. Si asta deoarece carbohidratii fac ca organismul sa produca mai multa insulina, iar mai multa insulina inseamna o gena Grim Reaper mult mai activa, care va impiedica a doua gena, cea a elixirului tineretii, sa functioneze. Pentru a testa acest mecanism, cercetatoarea a adaugat o cantitate mica de glucoza la dieta normala a catorva dintre viermii care fusesera astfel tratati incat sa aiba o viata mai lunga si mai sanatoasa. Efectul s-a vazut imediat. Glucoza a blocat genele tineretii, astfel incat viermii respectivi si-au pierdut imediat sanatatea si au murit mai repede.

Avand ca punct de plecare studiile facute de cercetatoarea americana, alti geneticieni au analizat existenta mecanismului format din cele doua gene Grim Reaper/Sweet Sixteen, la alte animale si la oameni. O decoperire interesanta a fost facuta in legatura cu o populatie pitica din zona Ecuadorului de nord. Membrii comunitatii sunt imuni la cancer. Si asta pentru ca le lipseste acea parte a genei Grim Reaper care controleaza un hormon responsabil cu cresterea cantitatii de insulina. Se pare ca inaltimea lor mica este un efect al lipsei acestui hormon, care este un hormon de crestere. Tot lipsa acestui hormon este insa responsabila si de faptul ca aceste fiinte sunt imune la cancer si sunt mai protejate de boli de inima si de obezitate. De altfel, hormonul de crestere a insulinei este in stransa legatura si cu cancerul de san, de prostata sau de colon.

Concluzia este ca nivelul crescut de insulina datorat consumului excesiv de carbohidrati ar putea fi liantul intre multi dintre factorii care ne grabesc moartea. Cercetarile in acest sens sunt inca intr-un stadiu preliminar, insa unele concluzii sunt absolut logice. Spre exemplu, se stie ca insulina antreneaza o crestere a productiei de colesterol in ficat. Acesta face ca peretii vaselor de sange sa se contracte, ceea ce duce la cresterea tensiunii si, implicit, la stimularea eliberarii de grasimi numite trigliceride (responsabile de bolile de inima).

Taierea carbohidratilor ne prelungeste viata  o teorie revolutionara?

Desigur, descoperirea facuta de Cynthia Kenyon nu poate decat sa ii bucure pe producatorii de medicamente, care au inceput deja sa caute molecule ce pot controla activitatea celor doua gene. Pana la fabricarea unor medicamente miraculoase insa, putem reduce nivelul de insulina facand miscare. Exercitiile zilnice cresc nivelul de radicali liberi din corb, fapt ce stimuleaza organismul sa produca mai multi antioxidanti cu rol protector.

Sfatul ce vine in urma acestor studii, de a elimina carbohidratii din dieta zilnica, pentru a avea un corp sanatos, vine sa darame teorii care au fost sustinute in ultimii 30 de ani si care sustineau ca grasimile sunt cele care trebuie taiate si ca organismul are energie datorita complexului de carbohidrati pe care toata lumea ar trebui sa ii consume. Cu toate ca a fost primita cu entuziasm, descoperirea genetica facuta de cercetatoarea americana  nu pare sa fie inca suficient de convingatoare in ceea ce priveste legatura dintre carbohidrati si cresterea nivelului de insulina, astfel incat sa determine o promovare in masa a dietelor fara carbohidrati.

Va recomandam sa mai cititi si:

Trup frumos
 Binkini  inventia care promite un fund de invidiat
Vergeturile si tratamentul lor
Ce fac daca unghiile mele au devenit urate?specialistul raspunde
Cremele autobronzante, mereu cu culoarea verii
Slabeste si rasfata-te iarna asta cu ciocolata si scortisoara!
Trucuri pentru a manca mai putin
Somnul si kilogramele in plus
Ingrijirea pielii: ingrediente benefice si ingrediente nocive
Sportul da un sentiment de satietate
Frumusetea XXL invinge prejudecatile designerilor
Exista crema anticelulitica ideala?

Alimentatie sanatoasa
Secretul alimentatiei
Secretul alimentatiei - enzimele
Cel mai sanatos mod de a manca somonul
Logica darama din nou miturile culinare
Carbohidratii si tineretea
100 de alimente fara calorii
Scaderea nivelului de colesterol
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai bine
Cafeaua ne ajuta sa traim mai mult
Cat este de nesanatos sa...
Salata verde - regina legumelor
Iaurtul - un aliment minune?
Vinul rosu, poate trata paradontoza?specialistul raspunde
Ce fel de paine sa mancam?
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai lunga
Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea
Bananele, un aliment perfect

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII