Enzimele - secretul alimentatiei si digestiei sanatoase
Organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi, pentru ca sa functioneze optim. Hrana vie este mancare care contine enzime. Toate organismele vii contin enzime. Este esential pentru un organism sanatos sa-si pastreze echilibrul enzimatic pentru a nu se imbolnavi.
Enzimele sunt molecule de proteine care acționează ca biocatalizatori în organismele vii, accelerând reacțiile chimice esențiale pentru viață. Fără enzime, multe dintre reacțiile chimice care au loc în organism ar fi prea lente pentru a susține viața. Enzimele digestive, cum ar fi amilaza, lipaza și proteaza, descompun alimentele în componente mai mici care pot fi absorbite de corp.
Organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi, pentru ca sa functioneze optim
Doctorul elvetian Paul Kutschoff, a fost primul care a demonstrat, in anul 1930, ca organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi, pentru ca sa functioneze optim. Hrana vie este mancare care contine enzime. Toate organismele vii contin enzime. Unde nu exista enzime, nu exista viata.
Deci, este esential pentru un organism sanatos sa-si pastreze echilibrul enzimatic pentru a nu se imbolnavi. Enzimele se gasesc in toate alimente vii:
- in fructele si legumele crude
- in laptele proaspat - nefiert, nepasteurizat
- in cerealele si semintele germinate
- multe alte alimente vii: oua crude, miere de albine proaspata
- in suplimente nutritive cu enzime
Tipuri de enzime:
1. Hidrolaze: Enzime care catalizează reacțiile de hidroliză, descompunând moleculele în prezența apei. Exemple includ proteaze (descompun proteinele) și lipaze (descompun lipidele).
2. Oxidoreductaze: Enzime implicate în reacțiile de oxidare-reducere, esențiale pentru metabolismul celular. Exemple includ dehidrogenaze și oxigenaze.
3. Transferaze: Enzime care transferă grupuri funcționale de la o moleculă la alta. Un exemplu este kinaza, care transferă grupuri fosfat.
4. Ligaze: Enzime care catalizează unirea a două molecule mari prin formarea unei noi legături chimice, de obicei cu hidroliza unei molecule de ATP.
5. Izomeraze: Enzime care catalizează rearanjarea structurală a moleculelor. Un exemplu este fosfoglucoizomeraza, care transformă glucoza-6-fosfat în fructoza-6-fosfat.
Asadar sa le luam pe fiecare in parte:
1. Fructele si legumele crude
Toate fructele si legumele crude si proaspete contin enzime. Cu cat sunt mai proaspete cu atat continutul lor de enzime este mai mare. Un mar care tocmai l-ai cules din pom, are mai multe enzime fata de unul pe care l-ai cules ieri sau alaltaieri. De aceea este bine sa alegi merele din gradina sau cele din piata, decat cele din supermarket - aduse de la mii de km departare.
Ceea ce probabil nu stiai despre cele din supermarket, e ca majoritatea alimentelor aduse din import nu contin deloc enzime, desi par alimente vii si crude. Asadar, un fruct crud din supermarket care este aparent viu, poate fi un aliment mort - fara urma de viata in el.
Ad-Extra3:
Ce omoara enzimele din fructe si legume ?
Radiatiile GAMA - Majoritatea (ca sa nu zic toate) fructelor si legumelor aduse din alte tari (din import) sunt moarte, deoarece ele sunt iradiate cu radiatii gama. Iradierea fructelor si legumelor se foloseste pentru a le conserva pentru o perioada cat mai lunga de timp - motiv pentru care alimentele vegetale din supermarket isi pastreaza aspectul "impecabil" 3-4 luni de zile.
Partea si mai proasta este ca, aceste alimente, nu numai ca nu iti dau nicio enzima, dar sunt si foarte daunatoare pentru organism, deoarece aceste radiatii modifica structura ADN-ului acelui aliment - ii afacteaza direct informatia genetica.
Izotoptul radioactiv folosit in procesul de iradiere este: cobalt-60 - care s-a demonstrat ca are potential cancerigen si imbolnaveste in special ficatul, rinichii si oasele.
Pesticidele - sunt substante care au rolul de a proteja planata de daunatori (insecte, bacterii etc), insa in esenta ele sunt niste otravuri. Pe de-o parte omoara gandacii si insectele, pe de alta parte strica echilibrul enzimatic al plantei repective. Si mai mult decat atat, pesticidele sunt otravuri si pentru organismul uman.
Daca de alimentele iradiate este greu sa te feresti, de cele cu pesticide este si mai greu, deoarece se gasesc atat la plante cat si animale. Noi mancam vegetalele stropite cu tot felul de pesticide, dar cu aceleasi plante hranim si animalele. Astfel avem si carnea animalelor intoxicata cu pesticide, nu doar plantele.
Rezultatele unor studii pe pesticide ne spun asa:
- majoritatea pesticidelor provoaca cancer
- Atrazina (o pesticida folosita in culturile de porumb) - s-a demonstrat ca daca este consumata de femeile insarcinate, modifica gena responsabila pentru greutatea fetului, astfel incat copilul va fi predispus la obezitate inca dinainte sa se nasca. Mai mult decat atat, un alt studiu a demonstrat ca, din cauza alimentelor pline de pesticide pe care noi le consumam, laptele mamar este de 4-5 ori mai infestat cu pesticide decat laptele de vaca
- pesticidele au efect cumulativ
Cum sa te feresti de pesticide?
In cazul alimentelor iradiate solutia este foarte simpla si la indemana oricui: alege intotdeauna alimentele romanesti , locale, de la batranii din piata
In cazul pesticidelor exista o o metoda foarte simpla de "curatare" a alimentelor, si anume: spalarea. Este demonstrat ca prin simpla spalare cu apa a fructelor si a legumelor, eliminam peste 80% din pesticidele provenite din stropirea lor cu diferite substante chimice.
2. Laptele proaspat
Laptele este un aliment minunat pentru sanatate, atat timp cat contine enzime. Laptele "crud" (nefiert/nepasteurizat) contine peste 60 de tipuri de enzime (asadar este un aliment cu adevarat viu). Aceste enzime fac din lapte un aliment sanatos si vindecator, motiv pentru care este considerat de catre unii terapeuti o arma puternica in lupta cu bolile.
Pe de alta parte, despre laptele pasteurizat (de pe rafturile magazinelor) nu se poate spune acelasi lucru, el este un aliment mort, doarece au murit toate enzimele din el.
Prin pasteurizare laptele se dezechilibreaza la nivel de nutrienti:
- pierde 70% din vitaminele A, D si E.
- pierde 50% din vitamina C
- vitaminele B6 si B12 se distrug complet
- mineralele care raman isi pierd intre 60 si 80% din biodisponibilitate (adica nu mai pot fi utilizate de corpul tau)
- enzimele din el aveau exact rolul acesta - sa ajute corpul sa se foloseasca de nutrientii din lapte. Cum ele nu mai sunt, laptele nu mai poate fi valorificat de corp. Adica o sa ti se intample sa mananci zilnic lapte si totusi sa ai lipsa de calciu
Cat despre laptele fiert, el nu pierde atat de multi nutrienti ca laptele pasteurizat, dar pierde si el toate enzimele, si devine un aliment mort.
Solutii pentru lapte?
Si la acest capitol, Romania este inca o tara privilegiata, chiar daca majoritatea oamenilor nu constientizeaza asta. Suntem una din putinele tari din Europa unde se mai poate cumpara lapte proaspat (crud) si nepasteurizat.
Solutia este aceeasi ca la fructe si legume: alege intotdeauna laptele de la tarani - deoarece este singurul lapte care contine acele enzime vindecatoare pentru organismul uman.
Lactatele fermentate (iaurtul)
Iaurtul este de fapt un lapte care a fermentat sub actiunea anumitor culturi de bacterii (benefice pentru sanatea omului) - se mai numesc probiotice ( "pro"= pentru, "bios"=viata - opusul antibioticelor) .
Acele bacterii se dezvolta de la sine in laptele viu, care contine enzime. Un lapte preparat termic (fara enzime) se transforma in iaurt doar daca i se adauga acele bacterii (Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus) - adica i se adauga o lingura de iaurt. Dupa cum vezi, bacteriile probiotice pot transforma laptele "mort" (fara enzime) in iaurt viu (cu enzime).
Beneficiile iaurtului sunt nepretuite:
- bacteriile probiotice stau la baza florei intestinale - care este pilonul de baza la imunitatii; pentru un sistem imunitare de fier, iaurtul e un aliment obligatoriu.
- este cel mai bun medicament dupa un tratamentu cu antibiotice
- enzimele din el fac din iaurt un aliment usor digerabil si cu o biodisponibilitate mare a nutrientilor: calciu, iod, fosfor, potasiu, zinc,vit. D, B2, B5 si B12.
- imbunatateste sanatatea generala a organismului; are beneficii in ameliorarea bolilor cronice (cancer, hipertensiune, ateroscleroza, artrita, osteoporoza, candidoza etc).
Majoritatea iaurturilor cumparate din magazin nu sunt iaurturi, fiindca nu au in ele nici urma de enzime si probiotice.
Cum sa alegi iaurtul cel mai sanatos?
Ai 2 variante: sa cumperi de la magazin sau sa-ti faci propriul iaurt acasa (cea mai buna alegere).
Cand cumperi iaurt de la magazin trebui sa tii cont de urmatoarele aspecte:
- sa aiba termen de valabilitate de maximum 1 luna - cele cu termen de valabilitate scurt, sunt in majoritatea cazurilor iaurturi vii.
- sa aiba culturile bacterii scrise pe eticheta ( Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus, insa cuvantul magic este active. Daca scrie bacterii active insemana ca bacteriile sunt vii)
- sa nu fie inducit ( iaurt de fructe)
Cea mai buna alegere pe care o poti face in ceea ce priveste iaurtul, este sa-ti prepari propriul iaurt acasa. Cum faci iaurtul:
Cumperi lapte de casa proaspat de la tarani ( se poate face si din lapte cumparat - insa cea mai buna alegere e laptele de casa). Il pui intr-un ulcior/castron/bol (cel mai bine ar fi intr-un vas de lut), ii adaugi o lingura de iaurt (la inceput poti alege unul dintre cele sanatoase din comert, dupa care vei folosi cate o lingura din iaurtul pe care l-ai facut in zilele precedente); de asemenea poti desface o pastila de suplimente cu probiotice, pe care s-o torni in lapte.
Acoperi vasul si-l lasi la temperatura camerei de seara pana dimineata. Dimineata urmatoare poti sa-ti incepi cu un aliment viu, vindecator si 100% natural.
Laptele de casa se transforma in iaurt si daca nu adaugi acea lingura de iaurt, insa se transforma mult mai greu (in cam 2-3 zile), de aceea, pentru a avea iaurt de seara pana dimineata, eu pun mereu acea lingurura de iaurt si in laptele proaspat.
Cerealele inegrale pe care le consumi la micul dejun ascund in ele o multime de enzime, foarte benefice pentru organismul uman, dar care sunt inactive. Asadar, sper ca ai inteles ca aici vorbim despre cerealele integrale, si in niciun caz despre cele procesate si indulcite. Cele procesate nu mai au in ele nici urma viata (de enzime).
3. Enzimele inactive
Enzimele din cereale si seminte sunt tinute inactive de catre anumiti inhibitori enzimatici naturali, care se gasesc in planta respectiva. Acesti inhibitori de enzime au rolul de a nu lasa semintele plantelor sa incolteasca (sa germineze) decat atunci cand se afla conditii favorabile pentru dezvoltare(caldura, umiditate etc).
Cat timp enzimele nu sunt active, cerealele devin alimente care nu pot fi digerate in totalitate, si astfel devin alimente care fac de obicei mai mult rau decat bine. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca inhibitorii de enzime din cereale inhiba activitatea enzimelor digestive din organismul uman.
Cum sa activezi enzimele din cereale si seminte - prin inmuiere in apa calduta. Daca vrei sa mananci cereale la micul dejun, pune-le intr-un castron cu apa calda(nu foarte calda) de seara si lasa-le asa pana dimineata.
Ce tip de cereale si seminte se pot folosi?
Majoritatea: ovez, secara, orz, grau, seminte de in, seminte se susan, seminte de susan etc.
4. Oul crud
Oul este un aliment viu care contine enzime foarte benefice pentru sanatate, atata timp cat este consumat crud (negatit). Chiar si gatit, oul este un aliment foarte bogat in nutrienti ( proteine de inalta calitate, Vitaminele din complexul B, Vitamina D, fossfor, iod, zinc, seleniu, magneziu etc.), insa doar in oul crud se gasesc enzime.
Enzimele fac din ou un aliment usor digerabil, si ii dau un plus de biodisponibilitate(adica organismul poate folosi de o cantitate mai mare de nutrienti din el). Mai mult decat atat, studiile arata ca un consum regulat de oua crude intareste sistemul imunitar. Trebuie sa te asiguri ca alegi ouale sanatoase, provenite de la gaini crescute cat mai natural (de la tarani sau din propria curte)
Mierea de albine proaspata
"Mierea de casa" e un medicament cu adevarat vindecator pe care natura ni-l ofera. Nu numai ca, contine foarte multe enzime, dar contine si cantitati insemnate de vitamine si minerale(in special vit. B2, B6, magneziu, fier). Ea trebuie consumata doar in cantitati foarte mici - asemenea unui medicament.
Cum stii daca are enzime?
Cand mor enzimele din miere, aceasta se zahariseste. Mierea zaharisita este miere fara enzime. Iar mierea 100% naturala o puteti gasi doar la apicultor.
5. Suplimentele cu enzime
Pastilele cu enzime pot fi foarte folositoare, mai ales iarna cand alimentele vii sunt mai greu de gasit. Ele pot fi o solutie pentru a suplimenta enzimatiele digestive, insa ele n-o sa egaleze niciodata enzimele care se gasesc in fructe si legume ( adica enzimele in forma lor naturala).
Exista totusi si cateva lucruri care dauneaza enzimelor si de care ar fi foarte bine sa te feresti:
Guma de mestecat - Cand mesteci mancarea, transmiti un semnal creierului tau prin care-l anunti ca urmeaza sa ajunga mancare in stomac. Cand primeste acest semnal, creierul comanda stomacului sa produca enzime si va risipi astfel enzimele de care ai nevoie atunci cand digeri hrana. In timp, se poate deregla acest mecanism reflex de producere a enzimelor - rezultand balonari, indigestii si mancare incomplet digerata (care duce in timp la boli cronice).
Combinarea incorecta a alimentelor - Unele enzime functioneaza intr-un mediu acid iar altele in mediu mai alcalin. Cand mediul este alcalin se dezactiveaza enzimele care lucreaza in mediu acid, si vice-versa. Carnea este digerata de enzimele "acide" iar painea si amidonoasele sunt digerate de enzimele "alcaline".
Chimicalele din alimente (conservant, pesticide) - Chimicalele folosite in industria alimentara nu numai ca distrug enzimele din alimentele asupra carora sunt folosit, dar distrug enzimele si din corpul tau. Axeaza-te pe mancare cat mai putin procesata.
Citeste in continuare Tulburarile digestive la copii. Iata ce poate insemna durerea de burtica dupa localizarea durerii - sfatul medicului
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Nu ma surprinde conţinutul publicaţiei , sunt lucruri ştiute de generaţii ,doar ca în ultima decada sau ultimele 30 decade , noi umanii , încercam sa producem mai mult decât consumam şi în condiţii precare ! Cu toate ca se explica ca se respecta din punct de vedere sanitar , procesul de fabricare , nu se tine prea mult cont de cum ne vor dauna produsul final ,
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII