Discutie cu Monica Tatoiu: despre tichetele de creşă
- Pe 23 mai 2006 în Monitorul Oficial a fost publicată legea tichetelor de creşă – practic un nou ajutor pentru angajatele care se întorc la serviciu înainte de cea de-a treia aniversare a copilului lor. Puţină lume ştie însă că această lege este urmarea unei iniţiative legislative a cetăţenilor. Cea care a gândit acest proiect este una dintre cele mai mediatizate femei de afaceri din România, Monica Silvia Tatoiu.
Cum am reusit sa avem o lege a tichetelor de cresa
Pe 23 mai 2006 în Monitorul Oficial a fost publicata legea tichetelor de cresa – practic un nou ajutor pentru angajatele care se întorc la serviciu înainte de cea de-a treia aniversare a copilului lor. Putina lume stie însa ca aceasta lege este urmarea unei initiative legislative a cetatenilor. Cea care a gândit acest proiect este una dintre cele mai mediatizate femei de afaceri din România, Monica Silvia Tatoiu.
Cine e Monica Tatoiu?
De 11 ani director general al unei mari companii de cosmetice, Monica Tatoiu are o experienta de peste 15 ani ca profesor de matematica si este familiarizata atât cu problemele din învatamânt cât si cu problemele familiilor tinere care au copii de vârsta prescolara în care ambii soti ar dori sa se dedice unei cariere, fara sa neglijeze educatia copiilor. Este doctor în matematica dar si în resurse umane, se implica în multe proiecte si activitati pe plan social. Ea însasi este o mama extrem de ocupata cu problemele profesionale, dar o intereseaza în continuare educatia baietelului ei în vârsta de 12 ani.
Monica Tatoiu s-a întrebat cum s-ar putea împaca dezvoltarea profesionala a unei mame moderne cu cresterea unui copil într-un mediu sanatos si educativ. Exemplele din jur, ale unor mame care, dupa 2 ani de renuntare la serviciu, nu mai gaseau locul liber sau se descalificau, i-au dat ideea de a initia un sistem, diferit de cel existent, care sa asigure indemnizatii pentru cresterea copiilor.
Sistemul tichetelor de cresa
Sistemul este asemanator celui practicat de institutii de stat si companii private care asigura tichete de masa pentru angajati. Speranta Monicai Tatoiu era ca acest proiect sa dea startul unui mod de viata nou pentru tinerele familii din România, sa se transforme în oportunitati pentru multe categorii de persoane.
La 1 octombrie 2003, împreuna cu un comitet format din Aurora Liiceanu, Cristina Stihi, Carmen Lica, Irina Arsene, prof. dr. Radu Dop, Anca Sigartau, Mona Nicolici, Patricia Osmani si Tiberiu Crisan, Monica Tatoiu a initiat proiectul care a stat la baza Legii Tichetelor de Cresa.
Iata o parte din expunerea de motive pentru aceasta initiativa legislativa a cetatenilor, asa cum au fost prezentate presei la momentul respectiv: “Tot mai multi angajatori încearca sa identifice solutii prin care sa determine mamele sa se întoarca la locul de munca cât mai curând dupa nastere. Aceste demersuri tin de interesul angajatorilor de a pastra o continuitate în activitatea personalului angajat si de a reduce cheltuielile efectuate cu calificarea înlocuitorilor si cu recalificarea angajatilor ce revin la lucru dupa o perioada de 2 sau 3 ani.
Au fost luate în discutie si o serie de probleme ce tin de faptul ca actuala legislatie defavorizeaza femeia prin excluderea acesteia din viata activa si intensifica inegalitatile de sansa a celor din segmentul 25-35 ani, cel mai dinamic din punctul de vedere al productivitatii muncii. Pe de alta parte, cresele, ca institutii în care copiii sunt îngrijiti într-un mediu educativ, s-au redus simtitor ca numar, iar cele ramase sunt în subordinea primariilor, care se confrunta cu lipsuri majore, de ordin financiar.
Aceste dezbateri au fost initiate, de cele mai multe ori, de organizatii si structuri ale societatii civile, lucru cât se poate de normal pentru cine accepta faptul ca dreptul de a stabili cum ar trebui sa fie îngrijiti copiii nostri revine, în primul rând, cetatenilor.
Pe scurt, subiectele aflate în discutie si problematica aferenta fiecaruia dintre ele ar putea fi sintetizate, dupa cum urmeaza: Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadreaza personal prin încheierea unui contract individual de munca, denumite în continuare angajator, pot primi, la cerere, o alocatie (INDEMNIZATIE) individuala, acordata pentru cresterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani sau pâna la împlinirea vârstei de trei ani, pentru copiii cu handicap, acordata sub forma tichetelor de cresa, suportata integral pe costuri de angajator.
Actualul sistem de alocatii pentru cresterea copiilor contine o multitudine de neajunsuri si deficiente datorate, în principal, faptului ca, desi beneficiaza de o indemnizatie, mamele, dupa nastere, nu gasesc întotdeauna mediul educativ de formare în care sa îsi creasca si sa-si educe copiii aflati în primii ani de viata. În aceste conditii, acestea vor lipsi 2-3 ani de la locul de munca, absenta care duce la imposibilitatea de a se acumula si fructifica experienta profesionala.
Ca avantaj major al prezentei legi putem evidentia faptul ca mamele vor evita iesirea din sistemul profesional, dupa nastere putându-se întoarce la serviciu când considera de cuviinta. Daca fac o asemenea optiune, statul urmeaza sa le ajute sa-si creasca copiii, în timp ce ele îsi continua activitatea profesionala, pâna când copilul atinge vârsta de 3 ani. La aceasta vârsta, în tarile UE, copiii sunt deja pregatiti sa intre în structurile educationale prescolare, spre acest sistem îndreptându-se si România. Tichetele de cresa ar stimula aparitia si dezvoltarea creselor private, la fel cum tichetele de masa au stimulat aparitia firmelor de catering. În plus, noile institutii ar absorbi forta de munca calificata de pe piata de munca din România, disponibilizata din sistemul sanitar si din învatamânt, în special femei cu vârsta de peste 40 de ani.
Prezenta lege ar avea efecte benefice si asupra populatiei din mediul rural, în sensul cresterii nivelului educational, al stoparii migratiei la orase si, nu în ultimul rând, al crearii de noi locuri de munca. Pâna în prezent, dezbaterile purtate pe marginea subiectelor enumerate mai sus nu au influentat în nici un fel legislativul, în sensul de a-i determina pe membrii sai sa modifice în mod substantial legislatia în vigoare. În acest sens, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pe care îl supunem spre aprobare opiniei publice.”
Dupa ce a strâns peste 35 de mii de semnaturi care sprijineau acest proiect de lege, în mai 2006 Parlamentul României a aprobat legea tichetelor de cresa. Pe scurt, societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care încadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou si a tichetelor de cresa. Angajatii care beneficiaza de tichetele cadou pot beneficia si de tichetele de cresa.
Tichetele de cresa se acorda angajatilor din cadrul unitatilor amintite. Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pâna la împlinirea vârstei de trei ani sub forma tichetelor de cresa, se asigura integral din costuri de catre angajator. Tichetele de cresa se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau optional, tutorelui, celui caruia i s-au încredintat copii spre crestere si educare sau în plasament familial, pe baza livretului de familie. Tichetele de cresa se acorda în limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar si, potrivit prezentei legi, pentru celelalte categorii de angajatori, în limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat.
Tichetele de cresa se acorda angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani, respectiv de pâna la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii. Valoarea nominala a tichetelor de cresa, la data intrarii în vigoare a prezentei legi, este de 300 lei (RON) pe luna, pentru fiecare copil aflat la cresa. Valoarea sumei lunare acordata sub forma de tichete de cresa, se indexeaza semestrial cu indicele inflatiei, comunicat de Institutul National de Statistica. Tichetele de cresa pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este înscris copilul salariatului. Sumele corespunzatoare tichetelor de cresa acordate de angajator nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina în raport cu venitul salarial.
Am întrebat-o pe Monica Tatoiu în ce masura lobby-ul initiat de dânsa a influentat adoptarea legii la aproape trei ani de la propunerea ei.
A contat foarte mult faptul ca doamna senator Norica Nicolai a îmbratisat proiectul de la început si dupa strângerea de semnaturi a fost convinsa ca vom trece legea prin Parlament..S-au strâns 35000 de semnaturi prin consultantii Oriflame. Ele exista la noi la firma în formatul cerut de legislatia româna. A mai contat ca statul nu este implicat financiar direct în aceasta lege..
Ce parere aveti despre faptul ca legea nu obliga companiile sa acorde aceste tichete de cresa ci lasa la latitudinea angajatorului daca le acorda sau nu?
Este
respectat principiul alocarii tichetelor de masa. Angajatul va alege acele
companii unde climatul este cel mai apropiat de optiunile sale... Pe piata
muncii doar firmele care îsi respecta angajatii îi vor avea pe cei mai
buni…
Legea a fost publicata în Monitorul Oficial la 23 mai 2006.
În curând se împlinesc cele 60 de zile în care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei trebuie sa elaboreze normele metodologice de aplicare, aprobate prin hotarâre a Guvernului. Discutiile pe marginea acestei legi le puteti gasi pe forumul desprecopii.com.
autor: Andreea Demirgian, Redactor
Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) iulie 2006
Forumuri recomandate:
Forum
General Parintii
intreaba, parintii raspund!
Discutii despre aproape orice. Aici
este punctul de intilnire si de plecare catre discutii
specializate.
In aceasta lista de discutii puteti pune
intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere
noaptea lapte?)
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII