Povestea lui Moș Nicolae și ce aduce el - tradiții
De Moș Nicolae, copiii cuminți primesc dulciuri și jucării, iar cei obraznici, nuielușe.
Așa auzeam în copilărie de la părinții noștri. Acum, la vârsta maturității, ne reamintim nostalgic de acele seri minunate când ne pregăteam cizmuțele... Moș Nicolae venea în fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care înmiresmau zilele de iarnă ale copilăriei noastre...
Moș Nicolae este o tradiție festivă și culturală celebrată în multe țări, în special în Europa Centrală și de Est, în fiecare an pe data de 6 decembrie
Această sărbătoare este dedicată Sfântului Nicolae, care a fost un episcop creștin din secolul al IV-lea, cunoscut pentru generozitatea și ajutorul acordat celor săraci și nevoiași.
Tradiția Moșului Nicolae variază de la o țară la alta, dar în general implică daruri pentru copii. În seara de 5 decembrie, copiii își lustruiesc sau își curăță pantofii și îi pun în fața ușii sau la fereastră. În dimineața zilei de 6 decembrie, Moș Nicolae vine și lasă daruri în pantofii curați. Copiii cuminți primesc dulciuri, jucării sau alte cadouri, în timp ce cei obraznici pot primi nuielușe sau cărbuni, simbolizând avertismentul că ar trebui să se comporte mai bine.
Moș Nicolae vine în fiecare an cu aroma primelor portocale. Moș Nicolae venea în fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care înmiresmau zilele de iarnă ale copilăriei noastre. Acum, din țară sau din depărtări - uniți de www.desprecopii.com, ne simțim din nou legați, prin firul amintirilor de acele vremuri calme ale copilăriei. Ați pregătit cizmuțele? Moș Nicolae vine și în acest an...
Scrisoarea pentru Moș Nicolae
Copilule care ne citești, trimite o scrisoare pentru Moș Nicolae, el o va citi: ► Mesaj de la Moș Nicolae: Scrie o scrisoare pentru Moșul și el o va citi>> Scrisori pentru Mos Nicolae
Seara lui Moș Nicolae
În noaptea de 5/6 decembrie se spune că Moș Nicolae vine la geamuri și vede copiii care dorm și sunt cuminți, lăsându-le în ghete dulciuri și alte daruri, însă tot el este acela care-i pedepsește pe cei leneși și neascultători. În dimineața de Sf. Nicolae, copiii cuminți găsesc daruri în ghetuțe. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.
De altfel, povestea darurilor împărțite pe furiș în această noapte începe din vechime. Scrie o scrisoare pentru Moș Nicolae și el o va citi: Scrisori pentru Moș Nicolae.
Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane. Se spune că însuși Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din orașul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă. Tatăl lor plănuia să-și vândă fetele, crezând că astfel se va chivernisi. Plânsetele și rugămințile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuința sa. Noaptea, pe furiș, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mari. Astfel ea a reușit să se mărite curând. La fel a făcut Moșul și în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie și apoi cea mică au reușit să se așeze la casele lor.
De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, și în special copiii, primesc daruri, de la Moșul care nu li se arată niciodată.
Cine e Moș Nicolae?
Cunoscut în Transilvania și sub numele de San-Nicoară, Sfântul Nicolae este cel mai popular sfânt în Ardeal. Sărbătoarea lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de "Moș Neculai" și până la obiceiurile și legendele diferențiate de la sat la sat. Născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (în limba greacă "biruitor de popor") s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit averea săracilor și a întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.
Creștinii acelor timpuri au păstrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viață a unui corăbier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugăciune și post, a furtunii de pe mare etc.). În ultima parte a vieții s-a retras la mănăstirea ctitorită de el, Sionul, unde a fost înmormântat la 6 decembrie 352. După opt ani, împăratul Iustinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul numelui său. Ducându-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii din întreaga lume au făcut pelerinaj, vindecându-se de boli incurabile.
Din veacul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Nou din București, unde se găsește și mormântul Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi. Numeroase biserici din țară și mai ales din Ardeal au hramul Sfântului Nicolae.
Le Père Fouettard - În Franța, Sfântul Nicolae este însoțit de un personaj pe care oamenii din Metz îl disprețuiesc. Până în 1552, Moș Nicolae venea singur pe 6 decembrie și aducea jocuri și dulciuri copiilor cuminți, dar și celor mai puțin cuminți. În anul acela, Împăratul Carol al V-lea a asediat orașul Metz. Mesienii au fost nevoiți să ceară ajutor regelui Franței pentru a face față asediului care a ținut, cu toate acestea, până în ianuarie 1553. Breasla tăbăcarilor a inventat chiar în timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i încuraja pe locuitorii din Metz. Personajul îl reprezenta pe Carol al V-lea și purta cu el un bici cu care încerca să pedepsească tinerii și tinerele, alergându-i pe străzi. Anul următor, pentru a se bucura de libertate, breasla a reînnoit ideea acestui personaj urât, dezagreabil. Trecerea lui prin oraș coincide oarecum cu aceea a Sfântului Nicolae.
Anii au trecut și, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfântul Nicolae să aducă dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea să apară pedepsind copiii neascultători cu nuielușa usturătoare. Oameni pașnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea și l-au botezat Père Fouettard (Moșul care vine cu biciul) pe cel care-l însoțea pe Moș Nicolae, patronul copiilor.
Imaginea acestui personaj s-a răspândit puțin câte puțin spre Nord și astfel Père Fouettard a fost acceptat în Germania, Olanda, Belgia, dar și în sudul Italiei și chiar în Corsica.
Ad-Extra3:
Ce aduce Moș Nicolae în diferite țări?
La noi, de Moș Nicolae, copiii cuminți primesc, pe lângă dulciuri și jucării, o legătură de nuielușe frumos colorate, iar cei mai puțin cuminți primesc o nuielușă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsă. Sfântul Nicolae și aghiotantul său, ideea de moș care aduce daruri copiilor, au apărut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care călătorea prin toată lumea, în timpul iernii, călare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni și pedepsindu-i pe cei răi. Deși în creștinism s-au pierdut aceste povești, în conștiința oamenilor ele au rămas prin existența unor personaje, cum ar fi Sfântul Nicolae și Moș Crăciun.
Sosirea lui Moș Nicolae, cunoscut ca Sinterklaas, în Olanda
La creștinii din Republica Ghana, moșul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii el coboară din barcă. În districtul german Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcați în paie și având măști care reprezintă animale dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din talăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară, făcându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvârșite. Și în Germania, Sfântul Nicolae vine cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are aici un sac în spate și un băț în mână, în timp ce aghiotantul este o ființă înspăimântătoare.
Moș Nicolae în Danemarca și alte tradiții
În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare și este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranța că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.
Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.
În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe înțelepți la Betleem când aceștia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana își petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.
Alte ipostaze ale Sf. Nicolae
O altă ipostază a Sf. Nicolae este cea de iscoadă la diavol. Se spune că Dumnezeu a făcut un contract cu Necuratul ca cei vii să fie ai lui Dumnezeu, iar cei morți, ai Necuratului. Văzând însă Dumnezeu că e rău, l-a trimis pe Sf. Nicolae să întrebe cine poate să ia contractul acela de la Necuratul. Și a stat Sf. Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, până a reușit să pună unui drac întrebarea ce i-o spusese Dumnezeu. Iar Necuratul i-a răspuns: „Numai acela ce se va naște din Duh Sfânt va putea să-l ia.” Dumnezeu a trimis duhul său de s-a născut Hristos. Când a împlinit Hristos treizeci de ani, a mers și a luat contractul, și de atunci au rămas oamenii să fie judecați după păcatele lor. Expresia populară „S-a dat Sf. Nicolae jos din cui” are rădăcini în credința că sfântul îi ajută pe hoți în isprăvile lor și exprimă faptul că părinții amenință copiii obraznici, arătând nuiaua doar cu degetul.
Tradiții populare și începutul iernii
Tot în popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barbă albă, iar în această zi Moșul își scutură barba, deci trebuie să ningă. În această zi, se spune: „A întinerit Sf. Nicolae.” De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie, și se spune că, dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna. În ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se mărească: „La Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziua cu cât se întoarce puiu-n gaoace,” zice poporul. De ziua lui se fac vrăji, farmece și pronosticuri meteorologice, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează și rodul livezilor pentru anul viitor.
Deci, Moș Nicolae e undeva pe drum, spre noi... fiți cuminți! :)
10 lucruri despre Mos Nicolae pe care sigur nu le stiai
Pe 5 decembrie, crestinii sarbatoresc Sfantul Nicolae si de aceea, Mos Nicolae aduce cadouri copiilor, in noaptea dintre 5 si 6 decembrie.
Iata 10 lucruri speciale despre Mos Nicolae pe care s-ar putea sa nu le stii si pe care le poti spune copilului tau :) Mai departe...
Despre Mos Craciun cititi
Mos Craciun, vreau un smartphone!
Mami, eu inca mai cred in Mos Craciun
Primul Craciun al unui bebelus ghidus
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
LOUNGE DC: Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 211:
Monopoly 8+,mașină cu telecomanda,labirinth.😇
Mos Nicolae sunt clasa 1 sun ascultator si vreau un telefon appel si mai vreau un appel pentru tatal meu si un controer
vreau o tableta ,dar mama nu are bani sa mi-l cumpere.
Buna Seara Eu im doresc de la Mos Craciun si Mos Nicolaie o tableta un Telefon cu deghet si un Laptoop mare
De roc sami aduci o ceanta de fete si sami aduci un penar cu 3 fermuale OK si sami aduci 2 pixuri pilot care se sterce ????????
Dragă Moș Nicolae eu îmi doresc Anu acesta pe olaf
Craciun fericit va urez la toti.sper sa vi se implinesca tote dorintele
Ma numesc Alessandra și am 5ani. Cred că sunt o fetita cuminte și ascultătoare, nu știu dacă ești deacord... Te-aș ruga dacă reușești să-mi aduci o păpușă Winx cu aripi care cântă, și un puzzle Bloom. Apoi as mai vrea niște dulciuri de la kinder. Îți mulțumesc anticipat și îți trimit o îmbrățișare calda și mulți pupici puternici.
Draga Mosule ma numesc Stefan si imi doresc sa-mi aduci o masina cu telecomanda. sa stii ca sunt un baiat cuminte si ascultator. Multumesc si te astept cu drag.
SF. NICOLAE eu as dori un telefon pe ecran si sa fie pace in tara iti multumesk mult!
eu cel putin imi doresc sanatate pentru parintii mei si atat
Draga Mos Nicolae eu imi doresc daca poti sa-mi aduci : -un giozdan in spate pentru fete -o goasa -un album de desen si citeva dulciuri Asta ii tot te rog frumos sa mi le aduci
as vrea multe dulciuri si chestii cu violetta
Draga Moş Nicolae nu îmi doresc decat sanatate pentru toti copilasi din lume !si sa am copii mei din nou langa mine 😢atat
Draga Albert, daca mai scrii ''a-si vrea'' parintii tai nu vor fi fericiti.
eu cel putin imi doresc sanatate pentru parintii mei si atat
as vrea un telefon galaxi ex 6
a-si vrea doar ca mami si tati sa fie mai fericiti
Draga Mos Nicolae, Anul acesta la scoala am obtinut numai rezultate foarte bune, am ascultat de parinti si bunici si as vrea sa mi aduci urmatoarele cadouri: - dvd-ul cu filmul Intors pe dos - dvd-ul cu filmul minions - setul cu personajele minions british la cutiuta Nu uita ca eu te iubesc foarte mult. Promit ca si anul care vine voi fi ascultatoare, cuminte si voi manca mult mai mult si mai diversificat. Cu deosebita stima, Bianca.
Draga Mos nicolae ma numesc mihaela si am 38 de ani.ma ingrijesc parintii pentru ca eu sunt bolnava:tulburare afectiva bipolara. deci am varsta pe care o am eu tot copil sunt.sunt virgina. mos nicolae mi-as dori un smartwatch. adresa mea este com jaristea,str invatator ion saragea nr 200,jud vrancea te pup si te astept cu drag iau tratamentul si ii ascult pe parinti.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII