Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero: premiera medicala in Romania


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

Tratamentul piciorului stramb varus equin prin metoda Ponseti

Piciorului stramb varus equin este cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul nascandu-se cu piciorul adus in interior.

Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero: premiera medicala in Romania

15/10/2012

Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero -  premiera medicala in RomaniaMult timp in istoria omenirii, fatul a fost, la propriu, invaluit in mister, fiind acoperit de straturi multiple ale abdomenului mamei care impiedicau sa vezi ce este in neregula cu acesta. Insa ca urmare a aparitiei tehnicilor prenatale de diagnostic si in special a ecografiei fetale, acum putem vedea, pentru prima data, in interiorul uterului.

Putem observa lucruri pe care nu eram capabili sa le vedem inainte si, urmarind acesti copii, acum ne este mai usor sa intelegem ceea ce se poate intampla cu ei. Exista anumite categorii de defecte congenitale care erau, in cea mai mare parte, mortale: atunci cand copilul se nastea, era prea tarziu pentru a mai face ceva. Astazi stim ca putem trata acest nou grup selectionat de fetusi care au afectiuni severe si care sunt progresive in timpul sarcinii.

Acum, pe o parte dintre ei ii putem trata inainte de nastere, iar acesta este un concept radical in medicina.
 
In a 29-a saptamana de sarcina, atunci cand a efectuat o ecografie de rutina pentru a se asigura ca totul este in ordine cu bebelusul, viitoarea mamica a aflat ca acesta ar putea fi de fapt foarte bolnav. Medicul ei curant a sfatuit-o sa mearga la Dl. Dr. Rahimian pentru a avea o a doua parere medicala.

Dl. Dr. Hadi Rahimian este medic primar obstetrica-ginecologie cu un interes special in medicina materno-fetala, avand o experienta deosebita in supravegherea sarcinii cu risc inalt, respectiv in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor asociate sarcinii si al impactului acestora asupra fatului.

Intr-adevar, Dl. Dr. Rahimian le-a confirmat diagnosticul: in toracele copilasului, la nivelul ambilor plamani, se acumulase lichid: daca acesta ar creste in cantitate prea mare, ar duce la comprimarea plamanilor, iar la nastere, copilul ar putea prezenta insuficienta respiratorie severa si frecvent fatala.

Atunci cand Dl. Dr. Rahimian le-a vorbit despre chirurgia fetala, totul li s-a parut parintilor de domeniul fantasticului, ca intr-un film sci-fi. Dl. Dr. Rahimian a petrecut insa mult timp explicandu-le acestora despre riscurile si beneficiile interventiei intrauterine, despre experienta in lume cu astfel de cazuri, despre ceea ce dansul credea ca ar fi cea mai buna varianta pentru copilul lor.

Fiind convinsi de profesionalismul doctorului Rahimian si simtind grija acestuia, atat pentru siguranta mamei, cat si a bebelusului, parintii au inteles ca pot sa ia cea mai buna decizie si ca ar fi fost sustinuti, indiferent de alegerea lor. 

Astfel, imediat in saptamana urmatoare de sarcina,  Dl. Dr. Rahimian a montat la nivelul fatului un sunt toraco-amniotic, o procedura chirurgicala minim-invaziva care a fost efectuata pentru prima data in Romania. Prin acest sunt, lichidul din plamani a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plamanilor in utero, acestia ajungand la o marime normala la nastere. Sarcina a fost urmarita cu multa atentie si la 39 de saptamani, s-a nascut un baietel care a putut sa respire normal .
 
Ce este hidrotoraxul fetal?
 
Hidrotoraxul fetal, cunoscut de asemenea ca revarsat pleural fetal , este o acumulare anormala de lichid in cavitatea pleurala a fatului. Lichidul se gaseste intre plamani si peretele toracic, putand fi prezent la nivelul unui singur sau la nivelul ambilor plamani. Cauzele sunt variate, cel mai adesea revarsatul pleural poate fi o descoperire izolata la un fat de altfel normal, ca urmare a unei malformatii a ductului toracic (conductul care dreneaza limfa din corp) la nivelul toracelui. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afectiune relativ rara, aparand la una din 10.000-15.000 de sarcini.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero AICI