Diabetul in copilarie

Diabetul in copilarie

Diabetul in copilarie

  • Desi diabetul are o frecventa relativ redusa la copii, este cea mai frecventa dintre bolile cronice ale copiilor, iar diagnosticele de diabet s-au triplat in ultimii ani.  DC va ofera acum informatii despre aceasta boala si ce ar trebui sa faceti in cazul in care copilul dumneavoastra este diagnosticat cu diabet.
Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica ce duce la acumularea unor niveluri nesanatoase de zahar in sange. Diabetul de tip 1 este mai frecvent la copii, in timp ce diabetul de tip 2 este mai probabil sa afecteze adultii, mai ales dupa 40 de ani. Iata ce se intampla:

Cand copilul mananca, sucurile digestive ale organismului descompun alimentele intr-un zahar simplu numit glucoza, care este principala sursa de energie a organismului. Glucoza trece in sangele ce circula prin organism, unde un hormon numit insulina ajuta celulele sa o foloseasca pentru crestere si ca sursa de energie.

Insulina este produsa de pancreas, o glanda mare aflata in spatele stomacului. In cazul unui organism sanatos, pancreasul produce automat cantitatea de insulina necesara pentru a duce glucoza din sange la celule.

In diabetul de tip 1, pancreasul nu produce insulina. In diabetul de tip 2, pancreasul produce insulina, dar celulele organismului nu sunt capabile sa o absoarba. In ambele cazuri, glucoza se acumuleaza in sange, este deversata in urina si eliminata din organism, ceea ce inseamna ca nu este folosita pentru a furniza energie organismului.

Diabetul de tip 1 este forma de diabet cea mai frecvent intalnita la copii: 90-95% dintre bolnavii de diabet sub 16 ani au acest tip. Diabetul de tip 1 este clasificat ca maladie autoimuna, o boala in care sistemul imunitar al organismului  ataca unul dintre tesuturile sau organele corpului, iar in diabetul de tip 1 sunt distruse celulele producatoare de insulina din pancreas.

Prin monitorizarea atenta a nivelului glucozei si tratament corespunzator, diabetul poate fi tinut sub control. Daca nu este tratat corespunzator, dupa un numar de ani boala poate duce la orbire, boli ale rinichilor, boli ale inimii, afectarea nervilor, infectii ale gingiilor si ale pielii, osteoporoza, pierderea membrelor si chiar moarte.

Cat de frecvent este diabetul la copii?

Diabetul nu este o boala frecventa la copii, dar este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale copiilor. In Statele Unite, diabetul de tipul 1 afecteaza cam unul 1 din 400-600 de copii si adolescenti.

Frecventa sa este diferita in tarile lumii:

- in Anglia si Tara Galilor 17 copii din 100000 fac diabet in fiecare an
- in Scotia, cifra este de 25 la 100000
- in Finlanda sunt 43 la 100000
- in Japonia sunt 3 la 100000

În România, aproximativ 2,3 de milioane de oameni, suferă de diabet, dar doar 781.000 sunt luaţi în evidenţă de Casa naţională a asigurărilor de sănătate, potrivit datelor CNAS. În plus, 30% dintre persoanele care suferă de diabet nu sunt diagnosticate.

In trecut, diabetul de tip 2 era diagnosticat cel mai adesea dupa 40 de ani. In ultima vreme, totusi, tot mai multi copii din Europa si Statele Unire primesc acest diagnostic. In ultimii 30 de ani s-a constatat o triplare a numarului de cazuri de diabet la copii. Acest lucru este cauzat in parte de tendintele tot mai mari spre obezitate din societate, dar obezitatea nu explica cresterea numarului cazurilor de diabet de tipul 1 la copii , care alcatuiesc majoritatea cazurilor noi.

Ce provoaca diabetul la copii?

Ca si la adulti, cauza diabetului la copii nu este cunoscuta. Probabil ca este vorba despre o combinatie a predispozitiei genetice si a declansatorilor din mediu. Majoritatea copiilor cu diabet de tip 1 nu are precedente familiale de diabet.

Cercetatorii incearca sa determine ce tipuri de factori de mediu ar putea declansa diabetul de tip 1 la cei predispusi sa faca boala. (Diabetul de tip 1 este mai frecvent la americanii de rasa alba si in tarile europene ca Suedia si Finlanda.) Genetica joaca un rol mai important in cazul diabetului de tip 2, iar afro-americanii, hispanicii sau latino-americanii, nativii americani si asiaticii din Statele Unite sunt mai predispusi la boala. Cei supraponderali si inactivi fizic sunt supusi unui risc mai mare, dar este un mit ideea ca un consum prea mare de zahar duce la diabet.

Ce tip de diabet ar putea avea copilul meu?

In cazul in care copilul dumneavoastra face diabet, cel mai probabil este de tipul 1, diabetul cu dependenta de insulina. Asta inseamna ca pancreasul lui a incetat sa produca insulina si va avea nevoie de injectii regulate cu insulina pentru a procesa glucoza.

Desi diabetul de tip 1 reprezinta intre 5 si 10 procente din cazurile de diabet, este tipul predominant de diabet la copii, motiv pentru care acest tip de diabet este uneori denumit diabet juvenil.

Diabetul de tip 2, numit si diabetul adultilor, in care pancreasul produce insulina, dar organismul nu o poate folosi, este mai probabil sa apara dupa 40 de ani. Dar in ultima vreme a inceput sa afecteze si persoanele mai tinere, fiind diagnosticat chiar si la copii de 4 ni. Motivul este probabil faptul ca multi copii sunt supraponderali si chiar obezi de la varste fragede, iar obezitatea streseaza pancreasul, ceea ce poate declansa acest tip de diabet.

Care sunt simptomele diabetului?

Simptomele principale sunt aceleasi ca si la adulti si tind sa apara timp cu cateva saptamani inainte de diagnosticarea bolii. Cum imi pot da seama ca ar putea fi vorba de diabet?

In cazul in care dumneavoastra are unul sau mai multe dintre simptomele urmatoare, adresati-va medicului:

- sete marita
- pofta mai mare de mancare
- pierdere in greutate
- senzatie de oboseala
- vedere incetosata
- urinare frecventa
- respiratie cu miros dulce, de fructe, sau de vin

Simptomele specifice copiilor mai includ:

- dureri abdominale
- dureri de cap
-  probleme comportamentale (oboseala si iritabilitate).

Uneori se declanseaza acidoza diabetica inainte de diagnosticarea diabetului; acest lucru se intampla mai rar in tari ca Marea Britanie, datorita atentiei mai mari a familiei fata de potentialele simptome.

Medicii ar trebui sa ia in considerare posibilitatea imbolnavirii de diabet in cazul oricarui copil care are timp de cateva saptamani boli sau dureri abdominale inexplicabile.

Ce pot face parintii?

E o incercare destul de grea sa cresti un copil sanatos, daramite unul suferind de diabet, o boala care ii impune restrictii si il poate expune tratamentului inegal din partea societatii.

Parintii au un rol crucial prin dragostea, energia, devotamentul si intelepciunea de care dau dovada, pentru ca boala necesita monitorizare si tratament toata viata si poate avea complicatii severe. Primul pas spre reusita este intelegerea bolii de catre parinti, anturaj si de catre copil atat cat ii permite varsta. Trebuie sa aveti multa rabdare si sa intelegeti diferitele aspecte legate de diabet si de tratamentul sau, dar copilul si viata dumneavoastra de familie vor avea de castigat din efortul dumneavoastra. Cititi neaparat: Cum ne-a schimbat diabetul viata ...

 Despre diabet, cititi pe forum, unde veti gasi multe grupuri de suport pentru parintii care au copilasi cu diabet:

Diabet zaharat la copii! (2)
Diabet zaharat la copii (3)
Diabet zaharat la copii (4)
Diabet zaharat la copii *6*
Diabet zaharat la copii *7*
Diabet zaharat la copii *8* Dulcineii DC
Fructoza - indicata in diabet?
Dulcineii DC - Diabet zaharat la copii *9*
Rog retete pt diabet!

Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2011

 Comunitate, grup de suport

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forum medical de specialitate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Bolile copilului

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII