DACĂ bebelușul tău se va naște cu o problemă de sănătate: iată ce e bine de știut

Daca bebelusul tau se va naste cu o problema de sanatate -  iata ce e bine de stiut

DACĂ bebelușul tău se va naște cu o problemă de sănătate: iată ce e bine de știut

Dacă aștepți un copil, probabil că citești tot ce poți despre sarcină, travaliu și naștere, despre cum să decurgă totul fără probleme pentru tine și pentru copilul tău. Desprecopii este locul in care vei gasi toate informatile de care ai nevoie.

Dar este, de asemenea, important să înțelegi că anumite probleme de sănătate și complicații care ar putea afecta bebelusul - nu pot fi prevenite, indiferent de cât de lină este sarcina.

vei citi:
Înainte ca bebelușul tău să se nască
Probleme frecvente la nou-născut
În camera de naștere
Comunicarea cu medicul
Dincolo de sala de naștere
Obținerea îngrijirii de care ai nevoie
 

Nimeni nu ne poate pregati pentru o veste rea...

Nu există nicio modalitate de a fi complet pregătita pentru complicațiile ce pot surveni în timpul nașterii sau pentru a descoperi că copilul tău are un defect congenital sau o problemă medicală. Dar înțelegerea problemelor obișnuite de sănătate a nou-născuților și modul în care sunt tratați ar putea reduce anxietatea legata de fapt că ceva ar putea merge prost...

Înainte ca bebelușul tău să se nască

Datorită testelor prenatale, medicii pot detecta adesea anumite defecte congenitale, cum ar fi spina bifida, sindromul Down, boli congenitale ale inimii, intestinul expus sau buza despicată, chiar înainte de nașterea bebelușului.

Alte defecte congenitale nu pot fi descoperite decât după nașterea copilului. Pot apărea complicații la naștere, cum ar fi aspirația de meconiu (atunci când un nou-născut inhalează un amestec de meconiu - primele fecale ale bebelușului - și lichid amniotic în timpul travaliului și al nașterii).

Dacă un defect de naștere este descoperit prenatal, medicul poate discuta cu tine ce se va întâmpla în momentul imediat după ce ai născut copilul. Tu și medicul ar trebui să discutați despre spitalul cel mai bine pregătit pentru îngrijirea copilului, astfel încât să puteți planifica nașterea acolo.

S-ar putea să dorești să întrebi dacă poți vizita unitatea de îngrijire intensivă sau specială din spital pentru a te familiariza cu aceasta și pentru a întâlni echipa de profesioniști din domeniul sănătății care ți-ar putea îngriji copilul. Această echipă poate include neonatologi, anesteziologi pediatrici, chirurgi pediatri, asistenți medicali neonatali, asistenți medicali și medici în curs de formare (precum rezidenții).

Citeste Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor

Probleme frecvente la nou-născut

Este foarte frecvent ca sugarii, în special cei născuți prematur, să aibă icter sau probleme respiratorii.

Mulți bebelusi prematuri și chiar sugari la termen pot dezvolta icter dacă ficatul lor imatur nu poate scăpa inițial de excesul de bilirubină (un pigment galben produs prin defalcarea normală a globulelor roșii) din sânge. Icterul poate face pielea unui bebeluș și albul ochilor să pară gălbui.

Dacă bebelușul tău are icter, medicul poate solicita analize de sânge pentru a măsura nivelurile de bilirubină și pentru a determina dacă este necesar un tratament. De obicei, icterul este tratat prin expunerea bebelușului la lumini speciale care ajută la descompunerea bilirubinei suplimentare, astfel încât corpul bebelușului să o poată procesa.

Plămânii imaturi sunt o altă problemă obișnuită. Această problemă apare atunci când plămânii unui copil nu au suficient agent tensioactiv, o substanță chimică care împiedică colapsul sacilor de aer în timpul respirației. Surfactantul nu este de obicei complet în plămânii fetali decât după vârsta gestațională de 34 de săptămâni, așa că mulți prematuri au nevoie de ajutor pentru a respira. Ventilatoarele care sunt conectate la un tub mic de plastic care intră în traheea bebelușului, sunt adesea folosite pentru a ajuta la respirație.

Surfactantul sintetic este acum administrat în mod obișnuit (pe un tub de respirație) copiilor foarte prematuri la scurt timp după naștere. Copiii prematuri nu au suficient surfactant pentru a-și menține plămânii extinși. Oferirea de surfactant suplimentar le permite sugarilor să respire singuri mult mai repede decât în ​​trecut și să suferă mai puține leziuni pulmonare, deoarece nu au nevoie de ventilator pe termen lung.

Ad-Extra3:

În camera de naștere

Majoritatea copiilor se nasc într-o sală de travaliu și naștere. Dar dacă există complicații, mama poate fi transferată într-o sală de naștere cu echipament medical suplimentar. Pe lângă medicul obstetrician sau moașă, ar putea exista și asistenți medicali, neonatologi sau alți specialiști care să ofere asistență medicală specială de care ar putea avea nevoie copilul.

De exemplu, dacă un nou-născut are spina bifida (structurile coloanei vertebrale expuse) sau hidrocefalie (exces de lichid în interiorul sau în jurul creierului), medicii vor avea grijă specială să susțină capul sau să acopere deschiderea coloanei vertebrale. Pentru un nou-născut cu intestinul expus, intestinele sunt acoperite pentru a le proteja de infecții și de pierderile de căldură și lichide.

În cazul aspirației de meconiu, de obicei medicul încearcă să curățe căile respiratorii ale bebelușului cu aspirație pentru a extrage orice lichid care interferează cu respirația. Un bebeluș care continuă să aibă probleme cu respirația sau este foarte prematur poate avea nevoie de un tub de respirație.

Ori de câte ori există o problemă, personalul medical, inclusiv un medic pediatru sau neonatolog, va monitoriza respirația și ritmul cardiac al bebelușului și se va asigura că bebelușul este menținut la cald. Dacă este necesar, vor efectua un tip special de RCP pentru nou-născuți. Când este suficient de stabil pentru a fi mutat, este probabil ca bebelușul să fie dus direct la unitatea de terapie intensivă neonatală pentru tratament ulterior.

Echipa de obstetrică va rămâne cu mama în timp ce bebelușul este tratat, oferindu-i orice îngrijire medicală de care are nevoie. Echipa se asigură că mama naște placenta și, în cazul nașterii prin cezariană, finalizează operația.

Comunicarea cu medicul

Solicită echipei medicale care se îngrijește de copil să comunice cu tine despre starea copilului. Dacă bebelușul are o afecțiune care a fost diagnosticată înainte de naștere, medicul îți va explica orice modificare din planul inițial și te va informa cu privire la progresul copilului. Atunci când o problemă este neprevăzută, medicul sau asistenta medicală îți va explica ce se întâmplă.

În caz de urgență, este posibil ca personalul medical să nu poată explica lucrurile imediat, dar va face acest lucru de îndată ce lucrurile se calmează.

Dincolo de sala de naștere

Odată ieșit din camera de naștere, bebelușul ar putea avea nevoie de medicamente sau lichide intravenoase. Și pentru că bebelușii pierd rapid căldura, nou-născutul va fi introdus într-un incubator sau într-un radiator pentru a menține temperatura corporală adecvată.

Dacă respirația bebelușului este prea rapidă sau este obosită, echipa medicală poate comanda radiografii pentru a determina cauza problemei. Uneori, analizele de sânge sau monitorizarea oxigenului pot spune medicului cât de mult ajutor are nevoie pentru a respira. Este posibil ca echipa să fie nevoită să îi ofere bebelușului puțin oxigen suplimentar sau să pună copilul pe un ventilator, pentru a-l ajuta la respirație.

Când respiră corect și bătăile inimii sunt stabilizate, tratamentul pentru orice defecte congenitale poate începe. Această perioadă de evaluare și tratament poate dura zile sau săptămâni, în funcție de starea bebelușului.

Medicii ar putea dori, de asemenea, să facă analize de sânge pentru a exclude orice alte probleme și pentru a măsura lucruri precum nivelul zahărului din sânge. Unele analize de sânge se pot lua din călcâiul bebelușului, în timp ce altele trebuie prelevate direct dintr-o venă din brațul bebelușului.

Obținerea îngrijirii de care ai nevoie

Este normal să simți dezamăgire și chiar vinovăție. Te poate ajuta să vorbești despre aceste sentimente cu un membru al echipei medicale sau cu un asistent social al spitalului. Și obținerea a cât mai multe informații cu privire la problema medicală a bebelușului ar putea ajuta la calmarea sentimentelor de anxietate și neputință.

Majoritatea spitalelor îi încurajează pe părinți să petreacă cât mai mult timp cu copiii lor. Dacă bebelușul este transferat la un spital cu o unitate specială de îngrijire neonatală, ia în considerare întrebarea dacă mama poate primi și ea îngrijirea postpartum necesară acolo, pentru a se putea recupera împreună cu bebe.

Uneori este necesar ca bebelușii să rămână în spital după ce mama a plecat acasă. Este greu pentru noile mame să plece din spital fără copiii lor, dar te poate ajuta să vorbești despre sentimentele tale cu prietenii, familia și personalul medical.

Părinții ar trebui să se odihnească din plin și să facă mișcare regulată și să fie siguri că mănâncă bine în acest timp. Dacă mama dorește să alăpteze, discută cu o asistentă medicală sau cu un consultant în alăptare despre utilizarea unei pompe pentru sân, astfel încât să poată mulge laptele matern atunci când bebelușul este pregătit pentru asta.

Dacă bebelușul tău se naște cu o problemă de sănătate, începe prin a cere medicilor informații si nu cere sfaturi pe Facebook.

► Citeste in continuare Prevenirea defectelor și anomaliilor congenitale ale fătului: 8 lucruri de care trebuie sa fii EXTREM de atenta in timpul sarcinii draga mami

Cu cine va semana bebelusul si ce gene va mosteni?

Imediat ce bebelusul se va naste vor incepe intrebarile si datul cu parerea despre cu cine seamana bebelusul. Bebe seamana cu tata, cu mama, cu bunica, cu bunicul sau cu alte rude indepartate? Iata mai multe detalii despre cum se transmit genele din generatie in generatie si cu cine seamana bebelusul ... de obicei ;) Citeste mai departe aici >>

Descarca aplicatia totul despre Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2021)

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate @  2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII