Infectiile streptococice respiratorii (cu streptococ) la copii: simptome, diagnostic si tratament - sfatul medicului

Infectiile streptococice respiratorii (cu streptococ) la copii -  simptome, diagnostic si tratament - sfatul medicului

Infectiile streptococice respiratorii (cu streptococ) la copii: simptome, diagnostic si tratament - sfatul medicului

Infecțiile cauzate de streptococ la copii pot lua diverse forme, printre care se numără faringita streptococică (amigdalita), infecțiile streptococice ale pielii și infecțiile cauzate de streptococul de grup A. Simptomele variază în funcție de tipul infecției și pot include febră, dureri în gât, erupții cutanate, dureri musculare și, în cazuri severe, dificultăți de respirație.  

Chiar și cu cele mai atente măsuri de prevenție, copiii sunt predispuși la numeroase infecții respiratorii pe parcursul copilăriei, iar unele dintre acestea vor fi, cel mai probabil, faringite streptococice.  

Deși mulți părinți sunt familiarizați cu conceptul de faringită streptococică și cu testele pentru identificarea streptococului, este important de știut că această infecție, cauzată de streptococul de grup A (GAS), poate duce și la alte afecțiuni, unele dintre ele potențial grave.  

Fără tratament adecvat, cum ar fi administrarea antibioticelor, infecțiile cu streptococ pot genera complicații serioase, precum febra reumatică sau glomerulonefrita post-streptococică.  

Ce trebuie să știți:
- Simptomele frecvente ale infecției cu streptococ: Febră, dureri în gât intense, dificultăți la înghițire, erupții cutanate sau roșeață în jurul gâtului și al trunchiului, dureri musculare și, uneori, inflamația ganglionilor limfatici.  

- Testele necesare: Pentru diagnostic, medicul poate recomanda un test rapid de streptococ sau o cultură din gât, care confirmă prezența bacteriei.  

- Tratamentul: Antibioticele sunt esențiale pentru a trata infecția și pentru a preveni complicațiile grave. Respectarea dozelor și a duratei tratamentului este crucială.  

Infecțiile cu streptococ sunt frecvente, dar cu un diagnostic rapid și tratament corect, copiii se pot recupera rapid și complet. Fiți vigilenți la simptome și consultați medicul atunci când observați semnele specifice.

Ce sunt infectiile streptococice?

Infectiile respiratorii cu streptococul grup A, ca faringita streptococica si scarlatina (care este tot o infectie streptococica, insa insotita de o eruptie distinctiva) sunt foarte frecvente, de obicei relativ usoare si sunt printre afectiunile cele mai contagioase.

Ce complicatii pot da infectiile cu streptococ?

Dintre toate tipurile diferite de bacterii si virusi care pot provoca infectii ale gatului (sau faringite) sau ale amigdalelor (sau amigdalite), streptococul grup A provoaca adesea cea mai mare ingrijorare, deoarece daca nu este tratat sau daca este tratat incorect, poate duce la complicatii. 

Printre acestea se numara febra reumatica acuta si boala reumatica a inimii, precum si o boala a rinichilor numita glomerulonefrita acuta (acute glomerulonephritis – AGN).

Streptococul grup A este cauza unei infectii usoare a pielii numite impetigo, dar poate fi si cauza unor infectii foarte grave ale sangelui si ale altor tesuturi. O forma de boala streptococica invaziva (fasciita necrozanta – necrotizing fasciitis) poate provoca niste distrugeri atat de grave ale tesuturilor incat a fost numita „bacteria carnivora“ (the flesh-eating bacteria). Gestionarea corecta a infectiilor din tractul respirator superior poate reduce posibilitatea tuturor acestor complicatii.

 Cititi: Copilul frecvent bolnav

Boala necesita de obicei o vizita la medic, care va prescrie antibiotice. Dar cu ingrijirea medicala corespunzatoare – precum si cu odihna si administrarea de lichide – copiii isi revin rapid.

Cine poate face infectii streptococice?

Streptococul grup A este adesea intalnit la nivelul gatului si al amigdalelor, mai ales la copii. De fapt, acest tip de infectii streptococice este considerat o boala ocupationala a copiilor de varsta scolara. Infectia poate aparea si la copiii mai mici, precum si la adulti sau varstnici. Mai multe detalii aici Infecția cu streptococ A la copii: simptome, tratament și complicații - sfatul medicului

Se estimeaza ca anual apar aproximativ 4-5 milioane de cazuri de faringite streptococice in Statele Unite, de exemplu. Intr-un studiu efectuat asupra unor familii timp de peste 10 ani, un copil obisnuit a fost diagnosticat de circa trei ori cu infectii streptococice pana la 13 ani; numarul de infectii a variat de la unu la opt in timpul perioadei respective. 

 Cititi: Este gripa sau raceala? 

Ad-Extra3:

Cum se transmit infectiile streptococice?

Unul dintre factorii cei mai importanti din raspandirea normala a streptococului grup A este aglomeratia. Streptococul se transmite in primul rand prin sputa (micile picaturi eliminate prin stranut, tuse, secretiile nazale). Poate fi luat si de pe manerul unei usi sau de pe alta suprafata si apoi transferat in nas si in gat. Ustensilele de bucatarie si obiectele din baie sunt alte surse comune de transmitere a infectiei – deci nu este de mirare ca infectiile streptococice se raspandesc usor in gradinite, scoli, unitati militare, birouri si in alte medii aglomerate.

Bacteria care provoaca boala are tendinta de a se localiza in nas si in gat, deci stranutul, tusea sau strangerea mainilor pot propaga usor infectia streptococica de la un om la altul.

Singura gazda naturala a acestei bacterii este omul. Este extrem de rar intalnit cazul in care bacteria este gazduita si/sau transmisa de animale domestice ori salbatice.

Cand se produc infectiile streptococice?

Desi infectiile streptococice apar in tot timpul anului, infectiile streptococice respiratorii sunt mai frecvente toamna, iarna si la inceputul primaverii in zone cu clima temperata, cum este si cazul Romaniei.

Prin contrast, totusi, infectiile streptococice ale pielii, ca impetigo, par sa fie mai frecvente in timpul verii. Acest lucru poate avea legatura cu faptul ca este foarte probabil ca pielea expusa de pe brate si de pe picioare sa fie locul unor mici rani sau ale intepaturilor de insecte, care apoi se pot infecta.

De unde stim ca este infectie streptococica si nu doar o raceala obisnuita?

Cele mai multe raceli sunt provocate de virusi – nu de streptococ. In cazul in care copilului ii curge nasul, tuseste, este ragusit si are ochii rosii, poate chiar lacrimosi, probabil ca este vorba despre o viroza, care va trece aproape de la sine.

Care sunt semnele infectiei cu streptococ?

Infectia streptococica este diferita. Daca despre asta este vorba, probabil veti sti cam in trei zile de la declansarea bolii. Printre semnele ei pot fi:

 - gatul rosu presarat cu pete albe sau cu puroi
 - dificultati la inghitire
 - ganglionii gatului moi si umflati
 - amigdale rosii si marite
 - cefalee
 - usoara durere de stomac si uneori voma, mai ales la copiii mai mici
 - febra
 - stare de disconfort
 - pierderea poftei de mancare si greata
 - mancarimi

Cand mergem la medic?

Daca gatul este inflamat si are unul dintre simptomele de mai sus, in mod categoric este momentul unei vizite la medic.
Este posibil ca, desi copilul are multe dintre aceste simptome, sa nu aiba o infectie streptococica. Cauza bolii poate fi un virus, amigdalita sau alte boli. Acesta este motivul pentru care medicul testeaza existenta infectiei streptococice.

Este posibil si sa existe bacteria care provoaca infectia streptococica fara ca gatul sa fie inflamat. Unii oameni sunt purtatorii bacteriei fara a se imbolnavi, ceea ce inseamna ca o pot transmite si celor din jur.

Atentie! Sunati medicul si in cazul in care copilul nu se simte mai bine la 24-48 de ore de la inceperea administrarii antibioticelor. Uneori se produc probleme chiar si dupa incheierea tratamentului. Sunati medicul si cand copilul face febra – sau are incheieturile umflate sau dureroase, dificultati de respiratie sau mancarime – dupa o infectie streptococica, chiar si la trei saptamani dupa vindecare. Acestea pot fi simptome ale febrei reumatice. Urina de culoarea asemanatoare cu cola dupa o infectie streptococica poate indica inflamarea rinichilor.

Analize si diagnostic in cazul infectiei cu streptococ

De obicei medicii diagnosticheaza cauza gatului inflamat pe baza examenului fizic si a testelor de laborator. In timpul consultatiei, cauta semnele si simptomele infectiei streptococice, cum sunt febra si ganglionii limfatici mariti, examineaza gatul si amigdalele copilului, verificand daca exista inrosire, umflare sau pete rosii ori puroi pe amigdale. Pot exista si mici puncte rosii in zona palatala.

Desi aceste semne indica o infectie, nu se poate spune numai prin examinare lor daca este virala or bacteriana. De fapt, multe infectii virale ale gatului arata mai rau decat infectiile provocate de bacteria streptococica.

Din acest motiv, medicul va folosi unul sau mai multe dintre testele urmatoare pentru a verifica prezenta bacteriilor, inclusiv a bacteriei streptococice:

 - Cultura microbiana.

Pentru acest test, este folosit un betisor steril care este frecat usor de partea din spate a gatului si a amigdalelor pentru a preleva o mostra de secretie. Procedura este nedureroasa, dar poate da provoca o tuse scurta. Mostra este apoi cultivata in laborator pentru a detecta prezenta bacteriilor, dar rezultatele vin abia in doua zile.

 - Test antigen rapid.

Din cauza duratei de asteptare a rezultatelor culturii, medicul poate recomanda si un test antigen rapid al mostrei. Acest test poate detecta bacteria streptococica in cateva minute, prin examinarea substantelor straine (antigene) din gat. In cazul in care testul este pozitiv, este recomandata inceperea imediata a tratamentului cu antibiotice. Dar testele rapide au un dezavantaj. Este posibil sa nu detecteze anumite infectii streptococice. Din acest motiv, multi medici folosesc tot culturile microbiene, mai ales daca rezultatul testului rapid este negativ.

 - Test ADN rapid.

Noile teste rapide folosesc tehnologia ADN pentru detectarea infectiei streptococice in maxim o zi. Aceste teste sunt la fel de precise ca si culturile, iar rezultatele sunt disponibile mai curand.

Cum se trateaza infectia streptococica?

Medicul va prescrie un antibiotic oral pe baza de penicilina, amoxicilina, azitromicina, claritromicina, clindamicina sau un medicament pe baza de cefalosporina. Penicilina poate fi administrata uneori pe cale injectabila – mai ales in cazul copiiilor mici sau care nu pot inghiti ori vomita din cauza infectiei.

 - Aceste antibiotice reduc durata si gravitatea simptomelor, precum si riscul complicatiilor sau posibilitatea transmiterii infectiei la colegii copilului sau la membrii familiei.

 - Dupa inceperea tratamentului, copilul se va simti mai bine dupa una-doua zile. In caz contrar, sunati medicul. In cazul in care copilul caruia i se administreaza antibiotice se simte bine si nu mai are febra, poate reveni la scoala sau la gradinita cand nu mai este contagios, de obicei la 24 de ore dupa inceperea tratamentului. Dar asigurati-va ca face tratamentul complet.

 - Oprirea medicatiei prea devreme poate duce la reaparitia bolii si la complicatii grave, ca febra reumatica sau infectia rinchilor.

In afara antibioticelor, medicul poate recomanda ibuprofen sau acetaminofen pentru a usura durerea de gat si a reduce febra. Din cauza riscului de sindrom Reye, o boala ce poare fi fatala, nu dati aspirina copiilor mici. Fiti atenta si cu acetaminofenul. Dozele prea mari pot duce la probleme grave. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca aveti intrebari.

Atentie este important sa faca intregul tratament cu antibiotice!

Desi copilul nu se mai simte sau nu mai pare bolnav, este important sa faca intregul tratament cu antibiotice. Daca administrarea antibioticelor inceteaza prea devreme, bacteria poate ramane in gat, iar simptomele pot reaparea.

In cazul in care infectia nu este tratata sau administrarea antibioticelor este intrerupta, exista riscul de a face complicatii. Acestea pot fi grave si includ febra reumatica (ce poate afecta inima in mod definitiv), scarlatina, infectii ale sangelui sau infectia rinichilor.
In acest moment, nu exista un vaccin care sa previna infectiile streptococice grup A.

Complicatii posibile ale infectiei streptococice

Desi infectia streptococica in sine nu este periculoasa, poate duce la complicatii grave daca nu este tratata. Aceste complicatii includ alte infectii, ca:

 - Amigdalita sau aparitia puroiului pe amigdale din cauza infectiei (abces periamgdalian)
 - Infectarea sinusurilor (sinuzita)
 - Infectarea urechilor
 - Scarlatina, boala insotita de mancarimi
 - Infectia streptococica poate duce si la inflamarea rinichiului (glomerulonefrita) si la febra reumatica.
 - Febra reumatica provoaca formarea depozitelor inflamatorii (noduli) in variate tesuturi, ca incheieturile, pielea si muschii. Acesti noduli se pot forma si pe muschiul inimii, pe tesutul care o captuseste si mai ales pe valve, producand eroziuni care pot afecta fluxul de sange din inima. Desi chirurgia poate repara uneori valvele, afectarea inimii poate fi definitiva. In anumite cazuri, poate duce la cedarea inimii.

Cum evitati transmiterea bolii?

Pentru a evita transmiterea bacteriei si a nu-i infecta pe cei din jur, tacamurile, vasele si paharele din care bea copilul bolnav trebuie tinute separat si spalate cu apa fierbinte si cu detergent. Nu dati altora din mancarea copilului bolnav, sau din ceea ce bea; nu lasati pe altii sa foloseasca servetele, batiste sau prosoape ale copilului bolnav. Daca este destul de mare, rugati-l sa-si acopere nasul si gura cand stranuta sau tuseste pentru a evita imprastierea sputei in jur. Rugati-l sa se spele foarte des pe maini, mai ales dupa ce isi sterge nasul.

Este important pentru copilul bolnav sa stea acasa cel putin 24 de ore dupa inceperea tratamentului cu antibiotice. Aceasta ajuta la prevenirea transmiterii infectiei. Medicul va stabili momentul cand copilul poate reveni la scoala si la celelalte activitati obisnuite.

In cazul copiilor care se confrunta cu infectii streptococice repetate, indepartarea amigdalelor poate ameliora situatia. Decizia trebuie luata considerand mai multi factori, incluzand riscurile unei anestezii, riscul de sangerare in urma procedurii si absentarea de la scoala din convalescenta.

Ce puteti face pentru a ameliora starea copilului?

In cele mai multe cazuri, antibioticele vor indeparta rapid bacteria ce a produs infectia. Intre timp, incercati sa aplicati aceste sfaturi pentru usurarea simptomelor:

Cat mai multa odihna. Somnul ajuta organismul sa lupte cu infectia. Cand copilul are o infectie streptococica, tineti-l acasa cateva zile, pana cand nu mai are febra si se simte mai bine.
Multe lichide. Acest lucru ajuta copilul sa inghita mai usor si previne deshidratarea.
  Alimente. Alimentele care alina gatul inflamat sunt supele, compotul de mere, cerealele coapte, piureul, fructele moi, iaurtul si ouale fierte moi. Puteti sa-i dati copilului si alimente trecute prin blender, ca sa le poata inghiti mai usor. Alimentele reci, precum serbetul, iaurtul inghetat sau fulgii de fructe inghetate pot ajuta si ele. Sunt de evitat alimentele condimentate sau bauturile acidulate.
Gargara cu apa sarata si calduta. Pentru copiii mai mari, cateva gargare pe zi pot reduce durerea de gat. Amestecati un sfert de lingura de sare intr-un pahar de apa calda. Nu uitati sa-i spuneti copilului sa scuipe dupa gargara.
Umidificatorul. Marirea umezelii in aerul din camera poate ajuta la reducerea disconfortului. Umezeala impiedica uscarea si iritarea mucoasei nazale. Curatati zilnic umidificatorul, deoarece bacteriile se pot dezvolta in anumite aparate. Spray-urile nazale saline ajuta si ele la mentinerea umiditatii mucoasei nazale.
Evitarea substantelor iritante. Fumul de tigara poate irita gatul inflamat si mareste aparitia infectiilor ca amigdalita. De asemenea, trebuie evitati vaporii de vopsea si ai produselor de curatat, ce pot irita gatul si plamanii.
Activitati usoare. In cazul in care copilul are o infectie streptococica, trebuie sa ia antibiotice cel putin 24 de ore inainte de a reveni la gradinita sau la scoala. Cand stati acasa cu copilul, puteti planifica activitati usoare, de care va puteti bucura impreuna. Acestea pot fi lucruri pe care de multe ori nu aveti timp sa le faceti, cum ar fi sa-i cititi din cartea lui preferata.  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

 autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate (c) 2024
Material aprobat de dna medic pediatru Stefana Zamfir
referinte medicale:
Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Patricia
    Patriciatrimis la 23/12/2020

    Gabriela, cum se face ca miere este considerata si foarte alergica? Ce diferenta este intre mierea obisnuita si ce ape care o recomandati? Medicul ne-a zis sa fim atenti cu ea in cazul copiilor chiar si dupa 2 ani desi se zice ca dupa 1 an nu mai e periculoasa. Noua ni s-a recomandat Trachisan si este foarte bun in tratarea gitului iritat si calmarea durerilor cauzate de amigdalita. Multumesc pentru raspuns.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Magda
    Magdatrimis la 15/4/2019

    Buma seara, am in baietel in varsta de 5 ani si 4 luni. In urma cu 7 zile a facut temperatura din 4 in patru ore am fost de doua ori la spital cu copilul unde mi -au spus sa ma duc la matei bals deoarece crede ei ca ar avea o infectie la stomac. Ieri am fost la Matei Bals unde i sa facut un exudat nazal care a iesit negativ si cel din gat a iesit pozitiv, adica are streptococ din grupa a. Mi - au dat agumentin dar din cat am citit eu pe net acest virus este imun decat la un singur antibiotic si acela este penicilina. Va rog din suflet sa mi spuneti ce trebuie sa fac sunt disperata am fost la medici diferiti unde mi au dat diferite tratamente

    Raspunde la acest comentariu
  3. ionut
    ionuttrimis la 23/1/2013

    cum sa inbolnovit tipu din imagine,esti tu eu nam citit

    Raspunde la acest comentariu
  4. Gabriela
    Gabrielatrimis la 2/2/2012

    Deosebit de eficienta in tratarea infectiilor streptococice este mierea de Manuka cu factor UMF 10 sau mai mare. Poate fi data copiilor care au peste 18 luni. Mierea de Manuka este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut in prezent, ale carei proprietati sunt cercetate de 15 ani la Universitatea din Waikato din Noua Zeelanda, de catre Dr. Peter Molan si echipa sa de cercetatori. Are proprietati foarte puternice antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, fiind extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.Studiile recente au dovedit ca mierea de Manuka este eficienta in distrugerea urmatoarelor microorganisme bacteriene si fungice:• Escherichia coli (E. coli)• Staphylococcus aureus (Staph infections)• Citrobacter freundii• Proteus mirabilis• Pseudomonas aeruginosa• Salmonella typhimurium• Streptococcus faecalis• Streptococcus pyogenes• Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)• Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital• Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

    Raspunde la acest comentariu
  5. monica ienci
    monica iencitrimis la 8/12/2011

    Buna seara! v-as fi recunoscatoare daca mi-ati spune unde se gaseste mierea de Manuka.Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  6. Gabriela
    Gabrielatrimis la 11/3/2010

    Deosebit de eficienta in tratarea infectiilor streptococice este mierea de Manuka cu factor UMF 10 sau mai mare. Poate fi data copiilor care au peste 18 luni. Mierea de Manuka este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut in prezent, ale carei proprietati sunt cercetate de 15 ani la Universitatea din Waikato din Noua Zeelanda, de catre Dr. Peter Molan si echipa sa de cercetatori. Are proprietati foarte puternice antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, fiind extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.Studiile recente au dovedit ca mierea de Manuka este eficienta in distrugerea urmatoarelor microorganisme bacteriene si fungice:?2 Escherichia coli (E. coli)?2 Staphylococcus aureus (Staph infections)?2 Citrobacter freundii?2 Proteus mirabilis?2 Pseudomonas aeruginosa?2 Salmonella typhimurium?2 Streptococcus faecalis?2 Streptococcus pyogenes?2 Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)?2 Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) ?3 infectii de spital?2 Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII