Sindromul de malabsorbție la copil - cauze, simptome și efecte
Sindromul de malabsorbtie poate sta la baza: anemiei, crampelor, constipatiei, diareei cronice, balonarii, carentelor de vitamine, hipocalcemiei, bolilor autoimune, obosealii si multor alte neplaceri pentru copil.
Sindromul de malabsorbtie se poate defini ca fiind imposibilitatea organismului de a absorbi eficient vitaminele, mineralele si alti nutrienti din alimentatie. Sindromul include doua procese: maldigestia (tulburarea proceselor de digestie) si malabsorbtia (tulburarea transportului produselor rezultate din digestie, a apei si a elecrolitilor prin mucoasa intestinala si sistemul vascular).
- veti citi:
Ce este sindromul de malabsorbtie?
Care sunt cauzele malabsorbtiei la copii?
Cum se manifesta malabsorbtia?
Cum se trateaza malabsorbtia copilului?
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: ce e de facut?
Ce este sindromul de malabsorbtie?
Sindromului de malabsorbtie poate sta la baza: anemiei, crampelor, constipatiei, diareei cronice, balonarii, carentelor vitaminice, hipocalcemiei, bolilor autoimune, obosealii si multor alte neplaceri pentru copil. Sindromul de malabsorbtie se poate defini ca fiind imposibilitatea organismului de a absorbi eficient vitaminele, mineralele si alti nutrienti din alimentatie.
Sindromul include doua procese: maldigestia (tulburarea proceselor de digestie) si malabsorbtia (tulburarea transportului produselor rezultate din digestie, a apei si a elecrolitilor prin mucoasa intestinala si sistemul vascular).
Care sunt cauzele malabsorbtiei la copii?
Cauzele malabsorbtiei sunt: secretie digestiva si enzimatica insuficienta cu tulburari ale metabolismului lipidic, glucidic si proteic, deficit de saruri biliare, reducerea suprafetei de absorbtie (atrofie vilozitara, chirurgie, radioterapie), sindromul de intestin iritabil, diverticuloza, disbacterioza intestinala, diaree, parazitoze (giardioza, oxiuraza, ascaridiaza, teniaza, toxocaroza, etc.), boala celiaca, intoleranta la lactoza, tratament cu glucocorticoizi, alergii alimentare, SIDA.
Cum se manifesta malabsorbtia?
Manifestarile sindromului de malabsorbtie includ:
- anemie pluricarentiala (feripriva sau macrocitara),
- constipatie, diaree cronica (cu deshidratare, scadere in greutate, casexie),
- steatoree - semnul distinctiv (scaune moi, deschise la culoare, pastoase),
- balonare, flatulenta,
- carente vitaminice (vitamine din grupul B, vitamina D, K, A),
- hipocalcemie, hipomagnezemie, hipopotasemie, hipoproteinemie,
- dezechilibre hormonale (ex.: tulburari de crestere),
- boli autoimune sau imunodeficienta,
- oboseala,
- scaderea capacitatii de concentrare,
- piele uscata,
- par casant,
- crampe musculare,
- edeme.
Ad-Extra3:
Cum se trateaza malabsorbtia copilului?
Copiilor cu sindrom de malabsorbtie li se vor administra mai multi nutrienti decat unui copil sanatos pentru a compensa, trata si corecta problemele aparute. Va trebui ales un suplimenent de vitamine adecvate.
Tratamentul va urmari corectarea disbacteriozei, protejarea mucoasei intestinale, reducerea deficitului de vitamine si minerale, reducerea reactiilor alergice, completarea necesarului enzimatic.
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: ce e de facut?
Au ma doare burtica. Asta este una dintre cele mai comune probleme ale copiilor. Copilul crede ca burtica este locul care este cauza tuturor problemelor sale. De atlfel, daca il intrebi pe un copilas unde il doare, mai intotdeauna va spune ca il doare burtica. (incercati asta si voi)
Cand durerea de burtica este o durere abdominala recurenta ce e de facut?
Dar- sa vedem totusi ce este de facut atunci cand copilul se plange des de dureri de burtica. Asadar, in termeni medicali - este vorba despre durerea abdominala recurenta citeste in continuare aici >
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.
autor: redactor Milena Sadova, - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte: Journal of Pediatrics , Web MD.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 10 comentarii
Buna ziua, Nu stiu exact cand ati postat comentariul, dar doresc sa ca intreb ce simptome a avut baietelul dvs inainte de a fi diagnosticat cu malabsorbtie? Baietelul meu de 2 ani nu are nici un fel de simptom, doar ca nu pune in greutate. Intr-un an a pus doar 1 kg, cu mare chin. Manaca destul de bine pt varsta lui, si foarte diversificat. Pediatra lui nu e ingrijorata fiindca e in grafic (fluctueaza intre 25-30%), dar e atat de slabut ca ma intreb daca nu are ceva? Precizez ca am facut analize de sange si scaun acum cateva luni si totul a iesit ok. Si nu are probleme digestive, cel putin nu vizibile, are scaun normal, o data pe zi. Din punct de vedere al dezvoltarii, este foarte activ, vorbeste deja si e tare inteligent (spun altii, ca noi suntem subiectivi!) Va multumesc anticipat
Cum se administreaza L-glutamina la copii?
Am si eu copii cu sindrom de malabsorbtie multiplu si mi.as dori din suflet daca mama baietelului cu sindrom de malabsorbtie multiplu mi.ar oferi niste informatii.Va rog din suflet poate putem lua legatura.
As dori sa vorbesc cu mama al cărui copil are sindrom de malabsorbtie multiplu pt ca si al meu copil are acelasi sindrom.
Va rog frumos sa imi spuneti cum se poate diagnostica malabsorbtia.Am baietel de 9 ani si are de un an probleme ,nimeni nu i-a dat un diagnostic pina acum dar citind cele de mai sus,tind sa cred ca ar putea avea malabsorbtie.Multumesc frumos
am si eu o problema cu fetita mea de 2 ani si jumatate care a fost descoperita anul trecut in august cu o lipsa de fier. am facut tratament pana acum si nu asimileaza deloc. ce poate sa fie ma poate ajuta cineva?va multumesc!
de un an de zile ma chinui cu baitelul ca sa putem scapa de sindromul de malabsortie anemie feripriva sindrom de hepatocitoliza si nu putem sa scapam . am facut in decurs de un an de zile mai multe seturi de analize dar au iesit aproape la fel daca stiti un remediu ajutatima
Baietelul meu are Sindrom de Malabsorbtie multiplu: dizaharide, proteina laptelui de vaca, lactoza.... este pe regim de la 5 luni, acum are aproape 4, diagnosticul e ff important, deasemenea sensibilitatea copilului si cum raspunde la tratament. Este o boala ingrata, iti trebuie multa, multa rabdare si un medic bun dedicat. Nu cred ca este vindecabila, dar se amelioreaza odata cu maturarea intestinului si pe masura ce copilul creste. Alimentatia este vitala, medicamente nu ii fac bine, antibioticele , trebie ferit de viroze si enterocolite, pentru ca au imunitate scazuta Anemia, rahitismul trebuiesc atent monitorizate in cazul lor. Copilul tb ferit de locuri aglomerate si comunitate......Cazul baiatului meu este destul de complicat, noi am facut vit D3 injectabil - DIBASE - Italia, Ulei Liprocil - Franta, pentru imunitate ThymUvocal - Germania. A mai luat Kreon, Smecta, Polivital. Dar cazurile difera si evolueaza diferit de la copil la copil, la noi e unul dintre cele maii dificilile. alimentatia consta in: carne de VITA, pui- fiarta, radacinoase: morcov, pastarnac, patrunjel, telina si orez fiert cu bob rotund - romanesc. FF important sa fie BIO, netratate chimic. Totul preparat zilnic, proaspat, in casa. Un medic bun si parinti cu psihic tare.
Buna!ce analize ai facut micutului..sau cum ai descoperit aceasta afectiune?
Si baietelul meu de 1 an si 8 luni a fost diagnosticat acul 6 luni cu acest sidrom de malabsobtie si intr-un fel am fost bucurosi ca avem un diagnostic la copil si un tratament care a dat rezultate.Suntem la regim alimentar fara gluten si fara lactoza( deoarece are intoleranta si la lactoza) luam Kreon de 10000 o capsula de 2 ori pe zi timp de o luna si apoi Sanzyme inca o luna...dupa care ne ducem din nou la control. La ultimul control i-a descoperit si Rahitism...deci luam si Osteocare. Ca si alimentatie ne bazam mult pe orez, carne de pui sau curcan, fructe in cantitati moderate si celelate produse fara gluten ( biscuiti, prajituri, paine, paste).Inca de la inceputul tratamentului si al regimului s-a vazut o imbunatatile a stari lui de sanatate.Multa sanatate si la micuta ta si sper sa va faceti bine cat mai repede.
tocmai am venit de la spitalul Sf.Maria din Iasi si am aflat ca micuta mea de aproape 11 luni sufera de acest sindrom........... sunt foarte speriata caci nu stiu ce sa-i dau de mancare sau ce sa nu-i dau daca ii pun viata in pericol daca o sa-i treaca vreo data.......va rog cine poate sa ma ajute sa-mi trimita mesaj{sunt incepatoare si nu stiu sa trimit mess particulare}VA ROG SA MA AJUTATI
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII