Ce este perimenopauza - simptome și sfaturi

Ce este perimenopauza - simptome si sfaturi

Ce este perimenopauza - simptome și sfaturi

Perimenopauză înseamnă „în jurul menopauzei” (“peri” în limba greacă înseamnă “în preajma”) și se referă la perioada în care corpul tău face tranziția naturală către menopauză, marcând sfârșitul anilor de reproducere.

Perimenopauza este denumită și menopauză de tranziție sau premenopauza.

vei citi:
Femeile încep perimenopauza la vârste diferite
Simptome ale perimenopauzei
Când să mergi la medic

Femeile încep perimenopauza la vârste diferite

Este posibil să observi semne de progresie către menopauză, cum ar fi neregularitatea menstruală, la 40 de ani. Dar unele femei observă schimbări încă de la mijlocul anilor '30.

Nivelul de estrogen - principalul hormon feminin - din corpul tău crește și scade inegal în timpul perimenopauzei. Ciclurile menstruale se pot prelungi sau scurta și poți începe cicluri menstruale în care ovarele tale nu eliberează un ovul (ovocit). De asemenea, este posibil să ai simptome asemănătoare menopauzei, cum ar fi bufeuri, probleme de somn și uscăciune vaginală. Dar sunt disponibile tratamente pentru a ușura aceste simptome.

Odată ce au trecut 12 luni consecutive fără a avea nici o perioadă menstruală, ai ajuns oficial la menopauză și perioada de perimenopauză s-a încheiat.

Simptome ale perimenopauzei

De-a lungul tranziției către menopauză, pot avea loc unele modificări subtile - și unele nu atât de subtile - în corpul tău. S-ar putea să experimentezi:

Menstruații neregulate. Pe măsură ce ovulația devine mai imprevizibilă, durata dintre menstruații poate fi mai mare sau mai scurtă, debitul poate fi ușor până la greu și poți sări peste unele menstruații. Dacă ai o schimbare persistentă de șapte zile sau mai mult în durata ciclului menstrual, este posibil să fii în perimenopauză timpurie. Dacă ai un spațiu de 60 de zile sau mai mult între menstruații, este probabil să fii în perimenopauză târzie.

Bufeuri și probleme de somn. Bufeurile sunt frecvente în timpul perimenopauzei. Intensitatea, lungimea și frecvența variază. Problemele de somn sunt cauzate adesea de bufeuri sau de transpirațiile nocturne, dar uneori somnul devine imprevizibil chiar și fără acestea.

Starea de spirit se schimbă des/brusc. În timpul perimenopauzei se pot produce schimbări de dispoziție, iritabilitate sau risc crescut de depresie. Cauza acestor simptome poate fi întreruperea somnului asociată cu bufeurile. Schimbările de dispoziție pot fi, de asemenea, cauzate de factori care nu sunt legați de modificările hormonale ale perimenopauzei.

Probleme vaginale și ale vezicii urinare. Când nivelul de estrogen scade, țesuturile vaginale pot pierde lubrifierea și elasticitatea, ceea ce face ca actul sexual să fie dureros. Nivelul scăzut de estrogen te poate lăsa și mai vulnerabilă la infecții urinare sau vaginale. Pierderea tonusului tisular poate contribui la incontinența urinară.

Scăderea fertilității. Pe măsură ce ovulația devine neregulată, capacitatea ta de a concepe scade. Cu toate acestea, atâta timp cât ai menstruații, sarcina este încă posibilă. Dacă vrei să eviți o sarcină, utilizează mijloace de contracepție până când nu nu mai ai o menstruație timp de 12 luni.

Modificări ale funcției sexuale. În timpul perimenopauzei, excitația sexuală se poate schimba. Dar dacă ai avut parte de o intimitate sexuală satisfăcătoare înainte de menopauză, acest lucru va continua probabil la perimenopauză și nu numai.

Risc de osteoporoză mai mare. Odată cu scăderea nivelului de estrogen crește riscul de osteoporoză - o boală care cauzează oase fragile.

Modificarea nivelului de colesterol. Scăderea nivelului de estrogen poate duce și la modificări nefavorabile ale nivelului de colesterol din sânge, inclusiv o creștere a colesterolului cu lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL) - colesterolul „rău” - care contribuie la un risc crescut de boli de inimă. În același timp, colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) - colesterolul „bun” - scade la multe femei pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce crește și riscul de boli de inimă.

Când să mergi la medic

Unele femei caută asistență medicală pentru simptomele lor perimenopauzale. Dar altele fie tolerează modificările, fie pur și simplu nu prezintă simptome suficient de severe pentru a avea nevoie de ajutorul medicului. Deoarece simptomele pot fi subtile și apar treptat, este posibil să nu-ți seama la început că toate sunt conectate la același lucru - creșterea și scăderea nivelului de estrogen și progesteron, un alt hormon feminin cheie.

Dacă ai simptome care interferează cu viața sau bunăstarea ta zilnică, cum ar fi bufeurile, schimbările de dispoziție sau modificările funcției sexuale, consultă medicul.

Pe măsură ce treci prin tranziția către menopauză, producția de estrogen și progesteron din corpul tău crește și scade. Multe dintre modificările pe care le experimentezi în timpul perimenopauzei sunt rezultatul scăderii estrogenului.

Ad-Extra3:

Factori de risc

Menopauza este o fază normală în viață. Dar poate apărea mai devreme la unele femei decât la altele. Deși nu sunt întotdeauna concludente, unele dovezi sugerează că anumiți factori pot face mai probabilă începerea perimenopauzei la o vârstă mai fragedă, inclusiv:

Fumatul. Debutul menopauzei apare cu 1-2 ani mai devreme la femeile care fumează decât la femeile care nu fumează.
Istoric. Femeile cu antecedente familiale de menopauză timpurie pot experimenta ele însele menopauză timpurie.
Tratament pentru cancer. Tratamentul cancerului cu chimioterapie sau radioterapie pelviană a fost legat de menopauza timpurie.
Histerectomie. O histerectomie care îndepărtează uterul, dar nu și ovarele, de obicei nu provoacă menopauză. Deși nu mai ai menstruații, ovarele tale încă produc estrogen. Dar o astfel de intervenție chirurgicală poate provoca apariția menopauzei mai devreme decât media. De asemenea, dacă ai un ovar îndepărtat, ovarul rămas ar putea să nu mai funcționeze mai devreme decât era de așteptat.

Complicații

Menstruațiile neregulate sunt un semn distinctiv al perimenopauzei. De cele mai multe ori acest lucru este normal și nu trebuie să te preocupe. Cu toate acestea, consultă medicul dacă:

Sângerarea este extrem de puternică - schimbi tampoane sau absorbante la fiecare oră sau două timp de două sau mai multe ore.
Sângerarea durează mai mult de șapte zile.
Sângerarea are loc între menstruații.
Menstruațiile apar în mod regulat la mai puțin de 21 de zile distanță.

Semne precum acestea pot însemna că există o problemă cu sistemul de reproducere care necesită diagnostic și tratament.

Ce facem dacă Testul Papanicolau are un rezultat anormal?

Daca rezultatul testului Babes-Papanicolau este anormal, iata problemele cele mai frecvente care pot aparea, insirate de la cele mai benigne pana la cele mai severe, si cum trebuie sa le gestionezi.

Mai departe>>

Ginecologie

Singura modalitate de a vindeca complet cancerul de san
Tratamente naturale pentru PMS
9 mituri despre contraceptia de urgenta
Endoemtrioza si protectia solara
Remedii naturale contra cistitei
Parabenii din cosmetice si cancerul de san
Infectiile sistemului urinar
Cistita
Cancerul de san - lucruri de stiut
Cervicita
Candidoza vaginala
Ce sunt secretiile vaginale? specialistul raspunde
Anexita
Boala inflamatorie pelviana
Recuperarea dupa un avort
Cum se trateaza medicamentos Endometrioza
Cum se trateaza chirurgical Endometrioza
Testul Papanicolau
Totul despre Endometrioza
10 Secretele de ginecologie pe care ati vrea sa le stiti

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII