Cum sa cresti copii puternici incalcand regulile expertilor de parenting
Toate sfaturile și strategiile de parenting sunt complet ineficiente dacă se comit cele trei mari greșeli de parenting, și anume: abuz, neglijență și răsfăț (cocoloșire). În afară de aceste direcții care trebuie evitate, parentingul este o experiență personală, subiectivă, cu multe variabile.
Cultura, personalitatea, caracterul părinților, trăsăturile genetice și mediul sunt variabile importante în strategiile de parenting. Tocmai de aceea, fiecare sfat de parenting trebuie luat... cu un pic de sărătură... adică, trebuie cântărit corect și pus în contextul propriei situații. Iată cum să crești copii puternici încălcând regulile de parenting... și de ce este bine așa.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Urcam pe tobogan doar pe scari...
2. Nu dormi in patul parintilor
3. Mananca tot din farfurie
4. Imbratiseaza si saruta fiecare ruda
5. Baietii nu plang
6. Baietii nu se joaca cu papusi
7. Coloreaza in interiorul liniilor
8. Stinge lumina la ora 21:00
9. Poarta haine care se potrivesc
10. Baietii vor fi baieti
11. Succes in tot
12. Baietii ar trebui sa faca pipi stand in picioare!
Dupa scoala, mergem impreuna in parc
După școală, aproape în fiecare zi, în drum spre casă, merg cu băiatul meu spre locul de joacă din parc. Este felul meu de a-l observa și de a petrece o porțiune de timp fără nicio grijă. Îmi place să-l văd fericit în aer liber, în aceeași rutină zilnică care îmi confirmă că totul este OK. În fiecare zi este la fel; el sare de la o activitate la alta - întotdeauna în această ordine: leagăn, scaunul care se învârte, tobogan mic, tobogan mare, apoi din nou la leagane, pe post de final grandios.
Locul de joacă este, în mod normal, gol la aceste ore, dar nu are noroc în această dimineață de joi. El o vede pe fetița care se joacă pe toboganul mare. Dar și eu am văzut-o pe femeia care se plimbă în jurul micuței blonde. Nu știu dacă e mama sau dădacă fetiței.
Fiul meu aleargă fericit până la cel mai mic tobogan, când aud vocea stridentă tipând în dimineața liniștită: „Nu te urca pe tobogan. Toboganele sunt doar pentru alunecare!" Fetita, cu șuvițele ei blonde, rochia albastră pastelată și pantofii cu sclipici, care luminează, arată descurajată: "Dar ... acel băiat tocmai s-a urcat pe tobogan!"
Femeia nu ezită, nu își coboară vocea și nici nu încearcă să fie discretă. „Băiatul acesta nu ar trebui să încalce regulile. NU ar trebui să urce așa pe tobogan! Doar pe scări."
I-am aruncat una dintre cele mai reci priviri ale mele și, fără a ezita, i-am spus mai tare decât m-am gândit: "Alex, îmi place că urci pe tobogan! Sunt mândră de efortul tău și de cât de puternic ai devenit. Continuă să urci, atât timp cât nimeni nu vrea să coboare de pe tobogan!"
De ce unele reguli sunt altfel
Reguli, la tot pasul. Experti de parenting pe fiecare blog... Mai nou, fiecare e expert in parenting. Persoane care se auto-intituleaza expert in parenting, fara sa aiba succes cu copiii sai... Bineinteles, copiii nostri nu ar trebui sa fie crescuti pentru a gandi ca lumea se invârte in jurul lor si ca nu se asteapta sa respecte regulile si legile. Cu toate acestea, exista un anumit set de "reguli" pe care imi doresc ca ai mei copii sa le incalce, daca nu chiar sa le zdrobeasca complet – iar “nu merge pe tobogan” este doar una dintre aceste reguli.
Toate sfaturile si strategiile de parenting sunt complet ineficiente daca se comit cele trei mari greseli de parenting si anume: abuz, neglijenta si rasfatare. In afara de aceste directii care trebuiesc evitate, parentingul este o experienta personala, subiectiva, cu multe variabile.
Asadar, iata cum cum imi cresc copiii puternici, incalcand aceste 10 reguli:
Ad-Extra3:
1. Urcam pe tobogan doar pe scari...
Pe net exista mii de texte destepte despre importanta scoaterii copiilor nostri la joaca si dezvoltarea abilitatilor motorice. Cataratul, alergatul si bucuria jocului nestructurat sunt unele dintre multele moduri in care copiii se dezvolta din punct de vedere social si fizic. Ei nu au nevoie sa fim mereu cu gura pe ei.
2. Nu dormi in patul parintilor
Cu cativa ani in urma, am scris pe forumul Desprecopii despre motivul pentru care am vrut ca bebelusul nostru sa doarma noaptea cu noi. Si am reusit si la al doilea copil. Si am dormit bine cu totii. Iara cum ma simt atat de binecuvantata ca am doi copii care au dormit rareori noaptea in paturile lor. Apropierea pe care am impartit-o, in special in timp ce ei erau bebelusi este ceva pe care o voi pretui mereu.
3. Mananca tot din farfurie
Slava Domnului, "clubul mancatului tot din farfurie" este un lucru din trecut in majoritatea familiilor. Incurajarea copiilor sa incerce alimente noi, sa exploreze texturile si gusturile intr-un mediu neamenintator ii formeaza pentru o viata intreaga de relatii sanatoase cu alimentele si timpul de masa.
4. Imbratiseaza si saruta fiecare ruda
Toti am citit si am inteles de ce nu este o idee buna, nu? Trimite un mesaj mixt despre spatiul personal si despre respectul pentru corpul tau. In plus, copiii timizi si introvertiti se ascund mai tare in cochilii atunci cand sunt fortati sa iasa din zona lor de confort.
5. Baietii nu plang
Desigur, baietii plang - cum ar si trebui! Trebuie sa-i incurajam pe baietii nostri sa-si exprime sentimentele si emotiile. Cresterea unor mici roboti cu emotii nu este in interesul nimanui, mai ales nu in folosul femeilor cu care se vor casatori intr-o zi.
6. Baietii nu se joaca cu papusi
Baietii nostri se joaca cu papusi si au devenit frati mai buni din cauza asta. Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le ofer prietenelor mele insarcinate atunci cand se pregatesc sa aiba un nou fratior pentru copilul lor este sa cumpere o papusa pentru copilul mai in varsta, indiferent de sexul lui.
7. Coloreaza in interiorul liniilor
Cele mai mari opere de arta nu au fost create prin ramanerea in interiorul liniilor sau prin completarea unei imagini "colorate dupa numar". Aventurarea in afara liniilor si ruperea barierelor este exact ceea ce ar trebui sa fie incurajat sa faca fiecare copil - atunci se produce o crestere reala si un talent artistic.
8. Stinge lumina la ora 21:00
Nu le spuneti copiilor mei, dar ma uit in partea cealalta cand observ ca lumina din camera copilului meu este inca aprinsa, daca (si numai daca) stiu ca citeste o carte. Adolescentul meu a devenit un rozator de carti in ultimele opt luni si aceasta mama nu poate fi mai mandra. Dupa ce a terminat Harry Potter, a inceput sa citeasca si alte carti si nu le pune jos pana nu le termina... asa ca nu ot insista sa stinga lumina asa de repede.
9. Poartă haine care se potrivesc
Majoritatea zilelor, copiii mei arata ca si cum s-au imbracat ei singuri, pentru ca asta au facut. Se potrivesc mereu hainele? Rareori! Vorbesc cu ei despre ce nebunie de colori au pe ei dar cand vine timpul sa-si aleaga tinutele, ei nu tin cont de parerea mea privind potrivirea culorilor - si exact asa ar trebui sa fie. Culorile potrivite sunt plictisitoare. Si de ce sa nu ii incurajez sa fie mereu diferiti si sa isi manifeste personaltiatea?
10. Succes în tot dar trebuie să il invatam si despre eșec
Esecul este inevitabil in viata, indiferent de cat de mare este bula pe care o construim in jurul copiilor nostri.
In loc sa ne supraprotejam copiii de greselile lor, sa-i invatam ca succesul nu vine niciodata fara un esec. Modelarea comportamentului pe care dorim sa-l vedem la copiii nostri este cea mai puternica cale pe care un parinte trebuie sa o urmeze.
Copiii nostri se uita la noi pentru indrumare cu privire la modul de abordare al situatiilor de zi cu zi. Cand noi (adultii) ne confruntam cu adversitate si incercari, modul in care actionam si reactionam ii invata pe copiii nostri mai mult despre rezistenta decat orele nelimitate de prelegeri.
Arata-le copiilor cum sa invete din greselile lor, in loc sa ii protejezi de greseli. Acesta perspectiva asupra cresterii lor ii formeaza pentru o viata de incredere in sine si o perspectiva pozitiva pe care nimeni nu le-o poate lua.
Traim intr-o lume in care copiii sunt expusi competitiei. Si din acest motiv, a fi cel mai bun sau macar foarte bun ... a face parte din plutonul fruntas, face parte din educatia pe care parintii o dau copilului.
Dar, parentingul este ca dansul, caci trebuie sa fii in sincron cu energia copilului tau si totusi sa mentii echilibrul... Iata o invitatie la o discutie despre competitie, perfectionism si de ce trebuie sa ne lasam copilul sa faca si greseli De ce trebuie sa ne lasam copilul sa faca si greseli
Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru
Ce poate fi mai de preț pentru un părinte decât fericirea propriului copil? Nimic si nimeni nu poate da o satisfactie mai mare unui parinte decat faptul de a-si vedea copilul zambind. Reusim insa, ca parinti, sa fim intotdeauna creatorii fericirii copiilor nostri? Stim sa le dam aripi atunci cand au nevoie de ele, pentru a-i invata zborul spre fericire? Iata sfaturile unui psiholog celebru pentru a creste un copil fericit.
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educație a copilului
Stilul de parenting - sau felul anume in care te raportezi la educatia copilului tau are un mare impact asupra vietii sale de adult. Ce fel de parinte esti? Esti un parinte relaxat? Esti un parinte care survoleaza ca un elicopter asupra copilului tau pentru a-l proteja? Esti un parinte tigru care isi impinge copilul catre noi orizonturi? Sau esti ca un plug care da zapada care ii netezeste mereu drumul? Sau practici parentingul atasat? Citeste in continuare despre aceste tipologii de parenting, cu pro si contra si apoi horataste ce fel de parente vrei sa fii tu pentru copilul tau.
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: The Journal of Psychology 2023
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII