Copilul meu nu ma ascultă. Iată cum setăm reguli care să fie respectate - sfatul specialistului

Copilul meu nu ma asculta. Iata cum setam reguli care sa fie respectate - sfatul specialistului

Copilul meu nu ma ascultă. Iată cum setăm reguli care să fie respectate - sfatul specialistului

Unul dintre cele mai frecvente aspecte care creează frustrare parintilor este sentimentul că copiii nu îi ascultă. Este important să înțelegem că comunicarea cu copiii poate fi uneori provocatoare, dar există modalități eficiente de a dezvolta această abilitate.

Înainte de a explora strategiile pentru a gestiona situațiile în care copiii trebuie să facă ceva ce le cerem, ar trebui să analizăm și să gestionăm așteptările noastre față de ei. Fiecare copil este unic și se dezvoltă în propriul său ritm. Înțelegerea acestor diferențe și adaptarea așteptărilor noastre în funcție de vârstă, maturitate și nevoile individuale ale copiilor poate fi esențială în construirea unei relații mai sănătoase și armonioase cu aceștia.

► Iata cateva puncte de vedere despre cum setam reguli care sa fie respectate de copil.

in acest articol veti citi despre:
Cand copilul nu asculta ...
Ce iti doresti de fapt de la copilul tau?
Ce facem totusi in acele momente in care copilul totusi nu vrea sa ne asculte?

Cand copilul nu asculta ...

Cele mai frecvente nemultumiri ale parintilor sunt acelea ca nu sunt ascultati de catre copilul lor si ca intampina dificultati in crearea unei relatii mai bune cu copilul lor. Inainte de a discuta despre ce strategii aplicam in situatia in care copilul trebuie sa faca ceva ce ii solicitam dar nu vrea, va invit sa ne indreptam atentia spre asteptarile pe care le avem de la ei.

"Ce iti doresti de fapt de la copilul tau?", "Care este comportamentul pe care il doresti schimbat?"

Doresti sa fii ascultat in legatura cu toate solicitarile tale ? Iti doresti un copil caruia sa ii spui sa fie cuminte si imediat sa faca ceea ce ii ceri ? Inainte de a cere copilului obedienta, poate ar trebui sa te intrebi daca asteptarile tale sunt realiste.

Un copil nu este un bun ascultator, pentru ca el este un bun imitator. Asa ca poate noi, ca parinti, in aceasta etapa din viata lor ar trebui sa spunem mai putin, si sa facem mai mult. Mai mult decat atat: un copil 100 % docil se va transforma intr-un adult 100% docil care va invata inca de la o varsta frageda ca a-i asculta pe ceilalti si a le obtine acceptarea este o modalitate de a-si implini nevoile emotionale.

Pe de alta parte este bine de stiut, cu cat avem mai grija sa umplem "rezervorul emotional" al copiilor nostri cu atentie, afectiune, aprobare, apreciere cu atat un copil se va simti mai iubit, mai in siguranta si cu atat este mai probabil ca el sa fie cooperant si sa se supuna mai repede regulilor si solicitarilor noastre.

Si uneori, putin timp petrecut cu copilul pentru ceea ce aparent este un capriciu, poate salva 2 ore de intreruperi, intrebari si in final certuri... IUBIREA este fundamentul, baza pe care putem sa venim si sa avem diferite solicitari.

copil educatie nu asculta

Ce facem totusi in acele momente in care copilul totusi nu vrea sa ne asculte?

Raspunsul pe care il dau parintilor este urmatorul: Sa ne alegem cu grija bataliile pe care le ducem cu copii.

Chiar este relevant sa ii impunem cu ce tricou se imbraca? Sau ca insista ca vrea sosetele cu Mickey Mouse (si doar cu ele se incalta)? Sau ca vreau caciula cu Spiderman si nimic altceva nu il multumeste?

Nu, nu putem avea putem avea asteptarea ca un copil sa ne asculte de fiecare data. Ar fi o asteptare nerealista si ar pune mult prea presiune atat pe noi ca parinti insa si pe umerii (inca) fragili ai copiilor nostri. Il putem lasa sa aleaga daca sambata dimineata vrea sa mearga in parc cu bicicleta si nu la Gradina Zoologica atat timp cat obiectivul meu ca parinte este atins: vom iesi impreuna la aer curat, vom petrece timp de calitate impreuna, va socializa cu copii de varsta lui. Si iata cum putem stabili in mod sanatos o regula!

Vestea buna este ca parintii care nu au exagerat cu un stil autoritar, si care lasa libertatea de alegere copilului in legatura cu micile actiuni din viata lui, se vor bucura de un copil care ajunge sa fie ascultator intr-o masura mai mare decat copii parintilor care au exagerat cu solicitarea obedientei.

Poate nu e usor sa alocam intotdeauna timp pentru dezbateri si parlamentari cu copilul, si e si firesc sa fie asa.

Efectul este extraordinar mai ales pe termen lung: vom educa un copil autonom, care va putea lua decizii singur, care nu va avea nevoie intotdeauna de aprobarea celorlalti si mai ales va ajunge un adult matur emotional si care va avea incredere in sine.
 
Si in final, nu asta ne dorim ca parinti ?

Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

A inceput scoala si odata cu ea au inceput si multe lucruri pe care eu una le-as mai fi vrut parca amanate o vreme, cum ar fi trezitul copiilor de dimineata, dupa program fix si cu rutina de rigoare. Va suna cunoscut?

Daca da, atunci probabil ca v-ati pus, la fel ca si mine, cel putin o data intrebarea din titlu – de ce trebuie sa le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca sa il inteleaga o data?

Citeste in continuare: Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Despre educatia cu blandete merita citit

Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!

 ➡️ Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

➽ autor: Iulia Gabriela Avram, Psiholog – Psihoterapeut

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ene
    Ene trimis la 24/2/2016

    Mutumesc de sfaturi.astept cu nerabdare sa le aplic

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII