Parenting in era digitală: alfabetizarea digitală a părinților
Nici un alt subiect din lume nu provoaca mai multe opinii, judecati, convingeri si argumente ca parentingul. De la a avea sau a nu avea copii, la nastere, alaptatul sau hranirea cu suzeta, mersul la olita sau crizele de nervi ale copiilor, parentingul implica o furtuna a mintii ce solicita omenirea pana la extrem. Adaugand si tehnologia in amestec vom deschide cutia Pandorei.
Insa, chiar si parenting-ul trece prin provocari in aceasta era digitala. Orice parinte trebuie sa stie care sunt avantajele si riscurile acestei ere...in care meseria de parinte necesita si cunostinte digitale...
- despre parenting in era digitala:
Copilul de astazi este nascut digital
Provocarile in parentingul digital
Un parinte neinformat, naiv...
Alfabetizarea digitala
Constientizarea digitala a parintilor
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Naivitatea parintilor poate incalca drepturile copilului
Nici un alt subiect din lume nu ar putea ridica o multime mai mare de opinii, judecati, convingeri si argumente ca parentingul. De la a avea sau a nu avea o sectiune programata pe acest subiect, alaptatul sau hranirea cu suzeta, parentingul implica o mobilitate a mintii ce solicita omenirea pana la extrem. Adaugand si tehnologia in amestec vom deschide cutia Pandorei.
Pentru ca pe scurt ... un parinte neinformat reprezinta un risc clar pentru intimitatea si siguranta copilului. Un parinte naiv, intr-un moment de mandrie parinteasca poate adauga pe internet imagini, clipuri video sau informatii cu privire la copil, nestiind de incalcarea drepturilor de confidentialitate ale copilului, si mai rau, lasand acces public la informatii.
Copilul de astazi este nascut digital (?)
Altfel vorbind ... suntem conectati de la nastere. Iar copilul de astazi este nascut digital, cordonul ombilical fiind inlocuit cu un cablu de alimentare. Un studiu de cercetare recent realizat de Insitutul de siguranta online al familiei din SUA- “Parentigul in era digitala”- dezvaluie cateva statistici interesante.
Practic toti parintii intervievati (in Maryland) permit accesul liber la electronice copiilor lor: 90% dintre copii au computer, 93% detin o serie de jocuri video, 88% au telefoane mobile, 81% au tablete, si 70% din parinti au raportat ca ail or copii au propriul MP3 player.
Potrivit unui studiu realizat de compania americana AVG, in SUA 92% dintre copii au prezenta online de la varsta de 2 ani.
Este, deci, de mirare ca parintii au permis copiilor lor sa stea in fata unui ecran inainte de a tine creionul in mana, ridica acest fapt anumite probleme si dileme? Este de inteles ca revolutia digitala din ultimele doua decenii incepe sa determine o anume “panica morala” in parinti. Citeste Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook
Provocarile in parentingul digital
Provocarile in parentingul digital provin din convingerea generala ca acum este, probabil, singura data in istorie cand copilul stie mai multe decat parintii.
Aceasta parere este, cu toate acestea, discutabila. O cercetare facuta de PEW (institut de sondare a opiniei publice in SUA) raporteaza ca 80% dintre parintii ai caror copii sunt intre 6- 9 ani cred ca stiu mai multa tehnologie decat copilul lor. Acest lucru scade la 44% pentru parintii cu copii cuprinsi intre varsta de 14-17 ani. Asemenea cifre ar putea fi un rezultat al faptului ca parintii ai caror copii sunt intre 6-9 ani sunt suficient de tineri avand si ei acces la acest val de tehnologie, fata de parintii cu copii intre 14-17 ani anteriori acestei revolutii. Educatia, economia si etnia, de asemenea, joaca un rol important in parenting, cum era de asteptat.
O lume intr-o continua tehnologizare, permite, in acelasi timp accesul tinerilor la resurse si oportunitati inestimabile de invatare, dar aduce, de asemenea provocari parintilor care includ participarea profitabila in alfabetizarea digitala, administrarea timpului pe ecran, protectie impotriva infractiunilor cibernetice, filtrarea adecvata a continutului, si multe altele. In cadrul parteneriatului parinte- student- profesor, parintii joaca un rol esential in a-i invata pe copii forma corecta de a comunica pe internet in afara salii de clasa. Toate acestea impun ca parintele sa fie “alfabetizat digital”, sa spunem asa.
Ad-Extra3:
Un parinte neinformat, naiv...
Un parinte neinformat reprezinta un risc clar pentru intimitatea si siguranta copilului. Un parinte naiv, intr-un moment de mandrie parinteasca poate adauga pe internat imagini, clipuri video sau informatii cu privire la copil, nestiind de incalcarea drepturilor de confidentialitate ale copilului, si mai rau, lasand acces public la informatii. Confidentialitate pe retelele de socializare este, probabil principala si cea mai importanta calificare pe care parintele trebuie sa o detina.Este important pentru fiecare parinte sa inteleaga ca informatiile in universul cibernetic sunt permanente si este dificil sa le stergi fiind un risc pentru viitorul copilului tau, si de multe ori, pentru prezent. Citeste Obsesia parintilor pentru postarea pozelor cu copiii lor pe retele sociale
Alfabetizarea digitala
Alfabetizarea digitala presupune luarea deciziilor in cunostinta de cauza si cunoasterea si aplicarea limitelor. Informatia reprezinta putere, asemenea unui pendul, care se poate legana in ambele sensuri. Parintii neavizati pot fi suficient de naivi sa ia o atitudine necorespunzatoare in privinta tehnologiei – ca este un avantaj sau o nenorocire – fara a intelege pe deplin avantajele si riscurile.
O alta esentiala si importanta calificare pentru parintii avizati este aceea de a sti cum sa conduca activitatile tehnologice ale copilului lor. Aceasta necesita sa fii constient, moderand durata, continutul si calitatea implicarii digitale a copilului tau.
Toti acesti trei factori sunt subiectivi in functie de temperamentul copilului, de gradul de implicare a parintilor si de natura societatii din care fac parte. In ceea ce priveste particiarea parintilor la alfabetizarea digitala, este de asemenea foarte important, pentru parinte dar si pentru scoala sa aiba activitati interactive si canale de comunicare astfel incat parintele sa inteleaga clar orientarile scolare si tehnlogice, sa stie cum si ce tipuri de tehnologii sunt utilizate in clasa si in cazul in care este posibil sa obtina intrumentele necesare pentru a completa educatia din clasa.
Constientizarea digitala a parintilor
Constientizarea digitala a parintilor nu depinde numai de parinti, fiind bine informati de instrumentele actuale in utilizarea in siguranta a tehnologiei ci si de angajamentul sau personal de a fi un exemplu.
Asa cum a spus Jun psiholog celebru american “Copii nu au fost niciodata foarte buni in a-i asculta pe cei mai in varsta.” Daca analfabetismul digital poate cauza un tip de probleme la copii, indulgenta parintilor in tehnologie poate ridica un set complet si diferit de probleme la fel de grave. Un parinte care trimite in mod constant mesaje va creste un copil care va face la fel. Dar mai subtile, si mai grave sunt efectele psihologice ale unui parinte saturat de tehnologie.
Cu cat utilizarea tehnologiei si a gadgeturilor la parintii singuri creste cu atat va creste si riscul de a fi deconectati social de copii lor, cat si de ei insisi. Aceasta deconectare ar putea avea efecte grave asupra dezvoltarii copilului. Utilizarea tehnologiei de catre parinti ca un ajutor a fost in parte alimentata de convingerea imaginara ca “afara” este nesigur, cat si de lipsa de timp si de motivatie a parintilor de a petrece serile cu copii in afara celor patru pereti ai casei.
Un studiu efectua in Canada - destul de ingrijorator- arata ca parintii petrec o medie de 3, 5 minute pe saptamana intr-o conversatie semnificativa cu copii lor.
In multe case, camera cu televizorul a devenit sala de mese si conversatiile familiale au stagnat, ca urmare, adultii si copii fiind absorbiti de marea cutie (televizorul) , sau versiunile sale portabile mai mici. Altfel spus, cu cat sunt cutiile mai mici, cu atat mai mult se intensifica prostia. Sherry Turkle, director al Insitutului de tehnologie din Massachusetts, a gasit dupa o cercetare minutioasa de peste 15 ani , ca folosirea peste masura a tehnologiei de catre parinti stimuleaza sentimente de durere, gelozie si concurenta la copii.
Parentingul, asa cum se spune adesea, implica oferirea de aripi copilului pentru a zbura si radacini pe care sa se bazeze. Parentingul in era digitala este foarte important. Singura cale de a merge inainte implica constientizare, mai degraba, decat o fobie, pur si simplu, pentru a asigura o viata totala in care parintii se alatura copiilor printr-un angajament echilibrat nefacand compromisuri cu privire la capacitatea societatii in general, de a se opri si a mirosi trandafirii. .
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala. Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala. Adica obsesia cu Facebook, Instagram, Twitter - mai putin ce e drept in Romania, sau alte aplicatii sociale ca: Snapchat, Tumblr, Tinder, HotorNot, AskFM,Chatroulette si altele. Pentru a nu pierde controlul iata 12 sfaturi despre cum trebuie sa stii tu, ca parinte sa iti protejezi copilul de pericolele Mediei Sociale.Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Autor: Alina Ciobanu si Milena Sadova, Desprecopii - toate drepturile rezervate 2021
referinte: oudersonline.nl, revista Parents, cnn.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII