7 moduri in care poti fi un parinte mai bun si mai eficient
Pentru oricare mamă sa tată care isi pune intrebarea: "Este prea tarziu să-mi schimb stilul de parenting?" raspunsul este clar: Niciodată nu este prea tarziu să incerci sa fii un părinte mai bun pentru copilul tău. Este posibil sa nu fie intotdeauna usor, dar exista lucruri eficiente pe care le poti incepe imediat pentru a schimba modul in care actionezi sau raspunzi - si pentru a imbunătati comportamentul copilului tau.
In cele ce urmeaza vom incerca să explicam felul in care poti schimba stilul in care iti educi copilul si de ce comportamentul copilului tau are sanse mult mai mari de a se imbunatati. Iata 7 modalitati de a fi un parinte mai bun si mai eficient, incepand chiar de astazi.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Decide la ce vrei sa lucrezi mai intai
2. Identifica exact ceea ce doresti sa schimbi in comportamentul copilului tau
3. Explica schimbarea si comunica clar cu copilul tau
4. Definirea obiectivului cand ce spui intra pe o ureche si ise pe cealalta
5. Gestioneaza oportunitatea
6. Nu apela la empatia copilului tau
7. Seteaza limite si consecinte
Este prea tarziu sa-mi schimb stilul de parenting?
Pentru oricare mama sa tata care isi pune intrebarea: "Este prea tarziu sa-mi schimb stilul de parenting?" raspunsul este unul singur: Niciodata nu este prea tarziu sa incerci sa fii un parinte mai bun pentru copilul tau. Este posibil sa nu fie intotdeauna usor, dar exista lucruri eficiente pe care le poti incepe imediat pentru a schimba modul in care actionezi sau raspunzi - si pentru a imbunatati comportamentul copilului tau.
Unii parinti cred ca al lor copil nu se va schimba indiferent de ce fac. Multi se trezesc reactionand in mod automat atunci cand copilul lor se comporta necorespunzator; de indata ce acesta se comporta nepotrivit, striga si tipa, sau intra in lupta pentru a castiga o atitudine dominanta. Insa, de multe ori se descurajeaza ... Unii incearca sa faca lucruri diferite din cand in cand, insa in cele din urma renunta atunci cand aceste metode par a fi ineficiente. Acest lucru este valabil mai ales daca comportamentul a reprezentat o problema de ani de zile si nu au reusit sa faca nimic in privinta acestuia...DAR, ceea ce ai facut pana acum nu s-a dovedit eficient in educatia copilului tau, atunci e evident ca trebuie sa schimbi modul de parenting si sa iti pui intreabare daca problema nu este la tine si la modul de abordare a meseriei de parinte...
Aplica parentingul pas cu pas
In mod practic, trebuie lucrat in pasi mici... adica pas cu pas. Incearca sa lucreazi asupra comportamentului copilului pe care iti doresti cel mai mult sa il schimbi, apoi treci la urmatorul. Nu incerca sa abordezi totul odata.
Multi parinti devin frustrati de comportamentul copilului lor si doresc sa dea imediat o pedeapsa. Din nefericire, acest lucru nu ofera nimic benefic copilului; in cele din urma, ceea ce faci tu nu este de folos. Exista o mare diferenta intre cuvintele "reactioneaza" si "raspunde". Cand reactionezi, e aproape ca un reflex - butoanele tale sunt apasate si intri in rutina. Dar daca raspunzi, esti mai obiectiv. Tot iti vei face copilul responsabil, dar ai mai mult timp sa iei in considerare consecinta pe care o vei da si ceea ce doresti sa invete de la ea - si este mai putin probabil sa iei personal comportamentul copilului tau.
In cele ce urmeaza vom incerca sa explicam modul in care poti schimba felul in care iti educi copilul si de ce comportamentul copilului tau are sanse mult mai mari de a se imbunatati. Iata 7 modalitati de a fi un parinte mai eficient, incepand chiar de astazi.
7 moduri de a face parentingul mai eficient
Ad-Extra3:
1. Decide la ce vrei sa lucrezi mai intai
Unul dintre lucrurile pe care le vad la parinti este ca nu stiu de unde sa inceapa. Dar cred ca este simplu: incepe cu lucrurile care iti pun copilul in pericol. Acestea sunt comportamentele care sunt periculoase din punct de vedere fizic sau emotional pentru copilul tau sau pentru altii - in cazul in care acesta face rau fizic cuiva, sparge lucruri sau este nesigur in afara casei.
Experienta mea este ca, daca vrei sa schimbi totul dintr-o data, vei fi foarte dezamagit. Nu numai ca este o sarcina imposibila, dar iti vei instraina copilul. De asemenea, cred ca parintii ar trebui sa abordeze lucrurile care incalca valorile si moralul lor si care sunt riscante pentru copil si pentru ceilalti. Incepe de acolo. Vrem sa schimbam totul? Ei bine, noroc, poate putem. Dar cred ca vrem sa incepem cu cele mai periculoase lucruri si apoi sa mergem mai departe.
2. Identifica exact ceea ce doresti sa schimbi la comportamentul copilului tau
Cred ca este util pentru parinti sa separe comportamentele in bucati si sa lucreze la ele unul cate unul. Deci, daca copilul tau tipa la tine si se indreapta catre camera lui trantind usa, incepe cu comportamentul pe care vrei sa il schimbi cel mai mult. Cand vorbesti cu el, vrei sa ii structurezi comportamentul.
Incepe cu "Nu tipa. Asta nu ajuta la rezolvarea problemei si sunt ofensat. Ce crezi ca poti face data viitoare cand te superi?" Copilul tau poate nu va avea nici o idee, asa ca ofera-i cateva sugestii si fa-l sa aleaga o optiune. Si apoi spune: "Bine, deci data viitoare cand esti suparat, in loc sa tipi, vei merge in camera ta."
Deci, lucreaza la comportamentul pe care doresti sa il schimbi cel mai mult - apoi treci la urmatorul. Nu incerca sa abordezi totul in acelasi timp.
3. Explica schimbarea si comunica clar cu copilul tau
Daca intentionezi sa schimbi un raspuns specific la un comportament, ar putea fi util sa te asezi impreuna cu copilul si sa ii explici care va fi aceasta schimbare. Cand lucrurile merg bine si toata lumea este calma, poti spune: "Apropo, voiam sa iti spun ceva. Nu cred ca a fi morocanos in camera ta toata ziua cand folosesti un limbaj urat e benefic aici. Nu pare sa te ajute. Asa ca de acum incolo, cand tipi, vei intra in camera ta si vei scrie o scrisoare prin care iti ceri scuze. Atunci cand ai terminat cu scrisoarea, o poti citi si o sa vorbim despre asta. In timp ce te afli in camera ta, voi lua calculatorul si telefonul mobil pentru a ma asigura ca te gandesti la asta. "Fii clar cu ce ai de gand sa faci. Copilul tau poate fi suparat si frustrat, dar nu-l lasa sa transforme asta in cearta. Spune: "Inteleg ca ar putea fi frustrant, dar acestea sunt regulile familiei noastre".
De asemenea, incearca sa nu tii discursuri, ci sa iti mentii observatiile specifice si la obiect. Aminteste-ti, discursurile reduc comunicarea (stii ce iritante sunt cele politice)
4. Definirea obiectivului cand ce spui intra pe o ureche si iese pe cealalta
Cred ca este important sa definesti copilului tau obiectivele. Poti spune ceva de genul: "Obiectivul meu este sa nu ranesti pe alti oameni prin cuvinte urate". Sau "Scopul meu este sa nu furi bani din portofel" sau "Scopul meu este sa nu lovesti peretele "sau" Scopul meu este sa nu arunci nisip in fata copiilor sau sa-i musti cand va jucati in nisip". Poti incepe conversatia spunand: "Am observat ca atunci cand cineva te tachineaza putin, te superi foarte tare si te trezesti in necazuri. Urasc sa vad asta, pentru ca atunci trebuie sa te pedepsesc - si totul se intampla din nou a doua zi. Asa ca de acum incolo, sa ne gandim la o modalitate de a te comporta diferit, astfel incat sa nu intri in probleme. Cand cineva te tachineaza, ce poti face in schimb?" si sa vina cu un plan despre ce ar putea face data viitoare.
Este important sa realizezi ca ceea ce spui, deseori va intra pe o ureche si va iesi pe cealalta. Si astfel, chiar daca copilul tau este confuz cand vorbesti cu el - poate fi frustrat, ingrijorat sau suparat - incearca doar sa ramai linistit. Orice ar fi, spune: "Sa vedem cum functioneaza mai intai." Copilul tau nu trebuie sa fie de acord; nu este o democratie. Dar este o modalitate de abordare a problemelor, iar, in timp, isi va schimba perceptia despre relatia sa cu autoritatea - si despre relatia sa cu tine.
5. Gestioneaza oportunitatea
Daca esti ingrijorat de faptul ca al tau copil va face ceva rau sau distructiv, una dintre optiunile tale este sa gestionezi oportunitatile pe care le are. Sa presupunem ca ai un adolescent care iubeste viteza. El nu raspunde eforturilor tale de a-l determina sa-si asume responsabilitatea si sa conduca in siguranta. Unul dintre lucrurile pe care le poti face este sa-i iei masina. Cand faci asta, veti lua ocazia de a se intampla ceva rau.
Acelasi lucru este valabil si la copiii mai mici. Daca demonstreaza ca nu vor inceta sa fure bani din portofel, indeparteaza ocazia prin punerea unei incuietori pe usa ta sau prin punerea portofelului in portbagajul masinii. Gestiunea oportunitatilor este una dintre cele mai simple moduri de modelare a comportamentului. Cu alte cuvinte, daca fiica ta nu poate sta in mall fara sa intre in incurcatura, nu o du in mall. Daca fiul tau este la un restaurant si nu se poate opri sa actioneze, scoate-l din restaurant. Odata ce copilul tau demonstreaza ca nu poate sa se ocupe de ceva, elimina ocazia pana cand iti va arata ca poate. Adesea, daca copilul tau nu are ocazia sa faca ceva, nu se va intampla.
6. Nu apela la empatia copilului tau
Intrebandu-l pe copilul tau: "Stii cum ma simt atunci cand esti lipsit de respect fata de mine?" Sau intreband "Cum crezi ca se simte fratele tau atunci cand ii iei banii de pranz?" Acestea sunt apeluri la empatia copilului tau. Dar copiii, si in special adolescentii, nu experimenteaza multa empatie pentru nimeni. De multe ori, pur si simplu nu au legatura cu aceste sentimente. Indiferent de motive, empatia nu este o abordare care sa-ti convinga copilul de nimic. In consecinta, ei nu au experienta empatica pentru situatiile de zi cu zi, astfel incat nu poti depinde de acea tactica pentru a le schimba comportamentul. In schimb, trebuie sa lucrezi cu propriul interes.
Daca doresti ca copilul tau sa schimbe ceva, trebuie sa demonstrezi ca va beneficia de schimbare; ca este in interesul sau propriu. Daca vrei ca al tau copil sa nu te mai minta sau manipuleze, trebuie sa il incadrezi intr-un mod astfel incat sa poata vedea cum ar beneficia de oprirea acestui comportament.
Nu este util sa spui: "Nu vezi ca cat de mult ma doare ce imi spui...?" in schimb, spune: "Tu incerci sa ma manipulezi? Tu esti cel ranit cand incerci sa ma manipulezi. tine minte, consecintele nu se vor opri pana nu se va opri manipularea pe care o faci cu altii. Deci, nu mai face asta pentru tine. ’’
7. Seteaza limite si consecinte
Cred ca o componenta importanta a educarii copiilor nostri este sa invatam cum sa le punem limite. Exista o veche zicala: "Poti sa conduci un cal in apa, dar nu il poti face sa bea." AM puta insa spune "Poti sa conduci un cal in apa si nu-l poti face sa bea - dar il poti face sa ii fie sete. "Asa ar trebui sa fie concepute consecintele. In consecinta, nu-l putem schimba pe copilul nostru. Dar daca folosim combinatia corecta a consecintelor si a motivatiei, putem, intr-un fel, sa il facem sa accepte o schimbare
Aminteste-ti, consecintele sunt un mijloc pentru un scop. si daca gasesti o consecinta eficienta, continua sa o utilizezi. Prin "eficienta" copilul tau raspunde la aceasta, chiar daca numai pentru o perioada scurta de timp. Nu este intotdeauna util sa merge imediat la un ciocan mai mare daca consecinta nu pare sa functioneze. Ar trebui sa ai intotdeauna un ciocan mai mare in cutia ta de instrumente, dar escaladeaza incet....nu uita ... pas cu pas.
Iata care este intelegerea: intr-o zi copilul tau se va schimba - daca nu pentru tine, atunci pentru un profesor dur, seful sau prietena lui. Speram ca se va schimba inainte sa se angajeze prea mult in auto-distrugere. In orice caz, acum esti la datorie, e ceasul tau, asa ca fa tot ce poti.
De unde stii daca ar trebui sa-ti schimbi stilul de parenting?
Daca ceea ce ai facut pana acum nu s-a dovedit eficient in educatia copilului tau, atunci e evident ca trebuie sa schimbi modul de parenting. Exista multe informatii pe Desprecopii despre invatarea unor stiluri eficiente de parenting, care sa duca la consecinte eficiente si modalitati de a purta conversatii cu copilul tau care promoveaza schimbarea si nu creeaza scuze. Deci citeste si informeaza-te. Copilul tau este cel mai important lucru din viata ta asa ca investeste timp si rabdare. Iar daca trebuie sa iti schimbi stilul de parenting, incepe chiar de azi.
Si retine: niciodata nu este prea tarziu.
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.
Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta si performanta in societate.
Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie. - spune Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA - citeste in continuare aici.
Despre stilurile de parenting mai poti citi:
Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2019
referinte: James Lehman,autor al cartilor de parenting de succes The Total Transformation® Program, The Complete Guide to Consequences™, Getting Through To Your Child™,
empoweringparents.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII