Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Parenting cu de toate si despre toate. Mereu cu alta eticheta. Fiecare psiholog sau blogger in cautare de audienta se chinuie sa mai gaseasca un concept. Ba Parenting Pozitiv, ba Parenting Indulgent, ba Parenting relaxat ...
Ei bine eu nu sunt un blogger care tine morala ci un tatic de la Desprecopii si m-am gandit sa va spun ca am gasit si eu o forma de parenting: Parentingul Improvizat. Si la mine functioneaza foarte bine...
in acest articol veti citi:
Am descoperit secretul parentingului perfect: improvizatia
Baiatul meu cel mic, aliatul meu
Tati, am uitat sa invat ortografia cuvintelor!
Improvizarea unei solutii
S-a uitat la mine cu uimire
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Forum de Parenting modern
Am descoperit secretul parentingului perfect: improvizatia
E un trend ... cand e vorba despre cresterea copiilor se vorbeste acum despre Parenting.
Fie el Parenting de moda noua, fie el Parenting Pozitiv, fie Parenting Implicat, fie Relaxat ... ei bine, eu am descoperit o noua forma de Parenting - care se mi se pare ca da cele mai bune rezultate: Parentingul Improvizat.
Mi-au trebuit 14 ani lungi, insa cred ca am descoperit secretul parentingului: improvizatia. Abilitatea de a rezolva probleme pe moment – de a improviza - cere experienta, incredere si un sac plin de trucuri magice.
Iata doua exemple de parenting spontan din numai ultimele 10 zile.
In timp ce faceam cumparaturi sambata trecuta la un supermarket (nu-i dau numele), cu cei doi fii ai mei, unul de 9 si unul de 14 ani, am avut un lapsus de moment in ceea ce privea marca lor preferata de iart. “Ah, cum se numeste?”, mi-am soptit mie insumi - cu voce tare
“Se numeste Doar Mama stie” a spus sugubat fiul meu cel mare. Iaurtul Mama Stie. OK am zis, atunci ca cautam iaurtul Doar Mama stie ...
Baiatul meu cel mic, aliatul meu
M-am incruntat si m-am intors instantaneu catre baiatul mai mic in varsta de 9 ani, care este ceva mai intelegator cu mine ... Intr-un fel suntem din aceeasi tabara. Ma asteptam sa vina cu un raspuns care sa distraga atentia de la punctul actual al convesatiei (care demonstra ca Mama stie cam tot in casa ...si eu nu detin detalii importante)
“De fapt”, a corectat cel mai mic baiat al nostru, “cumparam iaurtul Din inima Carpatilor.”
Stiam cu toti trei ca nu exista un astfel de iaurt, insa - cel putin cineva imi oferea o sansa :) Si i-am apreciat calitatea improvizatiei. Exact la timpul potrivit.
Tati, am uitat sa invat ortografia cuvintelor!
Cateva zile mai tarziu, am invatat ca, chiar si un baietel inteligent de 9 ani are cateodata nevoie de un miracol. In timp ce era gata de a pleca la scoala, cel mic a venit la mine panicat. Avea imprimata pe fata privirea “sunt gata sa plang” pe care orice parinte o cunoaste.
“Tati, am uitat sa invat ortografia cuvintelor!”, a spus el. M-am uita la ceas si am calculat rapid timpul vazand ca mai avem doar 90 secunde la dispozitie pentru a invata o intreaga lista de cuvinte. Ca un parinte priceput in improvizatie, am expirat si mi-am spus mie insumi: “Primeste-o pe asta!”. In acel moment mai aveam numai 88 secunde.
Desi fiul meu de 9 ani are o memorie buna a faptelor, nu are o dictie buna in mod intuitiv, o problema ce pare a fi mostenita in familia noastra. De obicei are nevoie de 2-3 nopti pentru a procesa lista sa saptamanala.
“Relaxeaza-te”, i-am spus, in timp ce creierul meu cauta o solutie. ”Adu lista de cuvinte sa o vedem. Repede. Repede.”
Ad-Extra3:
Improvizarea unei solutii
Dupa ce am procurat lista, imediat am “sapat" in instrumentele mele de scriere pentru a improviza o solutie. Am examinat cuvintele observand o radacina comuna. Toate cuvintele cuprinse in lista contineau in interior combinatia de litere “ir” sau “ur”. Am stabilit rapid ca elevul nostru de clasa a treia va trebui sa invete aceste cuvinte dupa aspectul lor, si nu fonetic. Simtul sau fonetic ar fi inutil la acest test.
Am sortat mental cuvintele in doua liste si am realizat ca memorarea uneia dintre liste inseamna cunoasterea ambelor liste. De exemplu, daca stii toate cuvintele cu “ar”, cuvintele care contin “ra” sunt invatate in mod implicit.
“Asculta si repeta dupa mine,” i-am spus fiului meu care se uita la mine cu seriozitatea unui copil infirm in prezenta unui vindecator ce face minuni: “Copilul cu par cret s-a intors si a ranit asistenta.”
“Ce?” a spus el. “Doar repeta dupa mine,” am insistat. “Nu avem timp de explicat.”
“Copilul cu par cret s-a intors si a ranit asistenta,” a spus el cu simtul datoriei.
“Acum, daca unul dintre cuvintele tale de ortografie se gaseste in aceasta propozitie, are “ar” in interior” i-am explicat eu. “Asta este tot ceea ce trebuie sa-ti amintesti pentru a trece examenul de ortografie de astazi. Toate celelalte cuvinte, cu exceptia lui “a servi” contin “ra”.”
S-a uitat la mine cu uimire
Tot drumul spre scoala a repetat acea propozitie, transformand-o intr-un cantec problema.
“Copilul cu par cret s-a intors si a ranit asistenta.”
“Copilul cu par cret s-a intors si a LOVIT asistenta.”
Am corectat: “A RANIT asistenta fiule, nu A LOVIT asistenta. A ranit este pe lista ta de cuvinte, ‘a lovit’ nu este. Esti pe cale sa te incurci singur daca te maimutaresti cu propozitia mea.”
“Ok, ok,” a spus el. “A ranit asistenta, nu a lovit asistenta.”
Sunt sigur ca acest mic tutorial instant a ravasit toate regulile predate de profesori, insa cand este 7:43 a.m., iar copilul tau este pe cale sa aiba o criza de nervi, faci tot ceea ce este necesar.
Parentingul improvizat ma ajuta sa imi scot copilul din incurcaturi
Mi-am dat seama ca ranirea asistentelor este un lucru de nedescris ce nu ar trebui predat copiilor. Dar, hei, daca as fi avut 3 minute, in loc de 90 secunde, m-as fi gandit la ceva mult mai corect din punct de vedere etic, precum: “Copilul ranit cu par cret s-a intors la minunata asistenta.”
Intre timp, voi continua sa practic parentingul improvizat. Pentru ca, ei bine, acesta este modul prin care eu depasesc situatiile grele.
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Ce este parentingul pozitiv si de ce este mai bun acest gen de educatie decat cel pe care l-au practicat parintii nostri? Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica.
Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale.
De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine ...citeste mai departe
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Nu mi se pare corect sa vad zilnic in jurul meu ”experti” care isi dau cu parerea in necunostinta de cauza, de la mame, la bunici si chiar la persoane care nu au nicio treaba cu cresterea copiilor.
Asadar, daca te numeri printre parintii care au ales sa nu isi pedepseasca copiii si simti cateodata frustrarea generata de sfaturile si de comentariile celor din jur, care considera ca un copil trebuie pus la punct si tebuie sa stie de frica, aminteste-ti ca nimeni nu iti poate dicta cum sa iti educi copilul si ca nu e nimic nefiresc sa pui nevoile reale ale copilului in fata asteptarilor societatii care se hranesc din clisee, adesea expirate citeste mai departe ...
Despre Parenting ... mereu despre parenting
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte. autor: Un tatic care citeste Desprecopii
Toate drepturile rezervate - 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII