Prea multă curățenie poate afecta sistemul imunitar al copilului - cum găsim echilibrul perfect
Prea multă curățenie poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar al copilului, iar acest lucru poate fi surprinzător pentru unii părinți. În efortul lor de a proteja copiii de bacterii și infecții, unii părinți pot ajunge să exagereze în ceea ce privește igiena, transformând casa într-un mediu ultra-curat. Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că un exces de curățenie poate afecta dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor.
Recent, o nouă carte a abordat această problemă și a subliniat faptul că un mediu excesiv de curat poate să nu fie benefic pentru sănătatea copiilor. Se pare că sistemul imunitar are nevoie de expunere la diferite bacterii și agenți patogeni pentru a se dezvolta corespunzător. Atunci când copiii nu sunt expuși la un anumit nivel de murdărie și bacterii, sistemul lor imunitar poate avea dificultăți în a învăța cum să se protejeze împotriva agenților străini. Este important să găsim un echilibru între igienă și expunerea la mediul exterior pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a sistemului imunitar al copiilor noștri.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Murdaria si germenii pot proteja impotriva bolilor
Intr-un mediu atat de steril, sistemul imunitar nu se dezvolte normal
Expunerea la animale de companie de la o varsta frageda
Lipsa microbilor poate duce la cancer in copilarie
Despre imunitatea copilului - pe larg
Murdaria si germenii pot proteja impotriva bolilor
Am putea crede ca, secretul pentru a ne mentine copiii sanatosi este sa ne sterilizam casele. Dar, potrivit a doi oameni de stiinta, acest comportament este complet gresit.
De fapt, copiii de astazi sunt prea curati pentru binele lor, sustin doctorii John Gilbert si Rob Knight – doi oameni de stiinta care investigheaza microbiomul – intr-o carte de referinta intitulata Murdaria este Buna: Avantajul Germenilor pentru Dezvoltarea Sistemului Imunitar a Copilului Tau.
Sistemul imunitar este afectat de prea multa igiena si curatenie
Impotriva dependentei noastre de curatenie, autorii cartii – amandoi parinti – explica nu numai modul in care dovezile arata din ce in ce mai mult ca murdaria si germenii pot proteja impotriva bolilor, ci si cum stilul nostru de viata in interiorul casei, intr-un mediu ultra-curat, ne slabeste sistemul imunitar. Aceasta carte, subliniaza din ce in ce mai populara ipoteza igienica.
Igiena exagerata poate produce: eczema, astm, febra, diabet ...
Ipoteza igienica spune ca o anumita expunere la germeni si microorganisme in copilaria timpurie este, de fapt, buna pentru noi, deoarece ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Ipoteza sustine, de asemenea, ca situatiile de eczema, astm, febra si diabet zaharat la copii au aparut la aceia care rareori s-au balacit in noroi sau s-au jucat cu animalele.
Fara expunerea timpurie la murdarie si germeni, sistemul imunitar nu invata cum sa-si controleze reactiile la invadatorii zilnici precum praful si polenul. Dr. Gilbert spune ca in ultimii 150 de ani, odata ce oamenii au inceput sa inteleaga ca microbii provoaca boala, a existat o incercare de a ne feri corpurile de orice tip de ciuperci, virusi sau bacterii.
Ad-Extra3:
Intr-un mediu atat de steril, sistemul imunitar nu se dezvolte normal
In timp ce inmultirea practicilor de igiena – apa fiarta si laptele pasteurizat - a ajutat la indepartarea mai multor boli si decese, copiii care cresc in camine prea curate sufera consecinte negative. „Din motive de confort si teama de boli ne-am separat intentionat” a spus Dr. Gilbert pentru New York Times.
Un studiu din 2016 publicat in Jurnalul de Medicina al Angliei a comparat sistemele imunitare ale copiilor Amish care cresc in fermele mici ale familiei si copiii hutterite, care genetic sunt asemanatori, insa cresc in ferme mari si industrializate.
Copiii Amish, care locuiau in medii descrise ca fiind „bogate in microbi” sau pline de praf, au prezentat rate foarte scazute de astm. „Am trait in medii mult prea prafuite” a spus pentru New York Times Dr. Marsha Wills-Karp, profesor de sanatate si inginerie ecologica la scoala de Sanatate Publica Bloomberg de la Universitatea John Hopkins.
Desi casele sunt mai curate, mediile cu constructii contin multe substante chimice si particule in aer. „In timp ce nu vrei sa iesi afara si sa-ti expui copilul la infectii agresive, nici nu vrei sa creezi un mediu atat de steril incat sistemul lor imunitar sa nu se dezvolte normal” a spus ea.
Expunerea la animale de companie de la o varsta frageda
Dr. Gilbert spune ca cercetarea accentueaza faptul ca, nu numai expunerea timpurie la microbi formeaza sistemul imunitar, ci si sistemul endocrin si neurodezvoltarea copilului.
Un studiu publicat in aprilie 2017, de la Universitatea Alberta-Canada, a constatat ca expunerea la animale de companie de la o varsta frageda reduce riscul obezitatii si conduce la mai putine alergii, pe langa crearea imunitatii timpurii la murdarie si bacterii.
Intr-un alt studiu publicat in 2016, Dr. Maria Gloria Dominguez-Bello privind la bazinul Amazonului din America de Sud a constatat ca in casele si cabanele rurale majoritatea bacteriilor aveau legatura cu mediul inconjurator. Ea spune ca pe masura ce casele devin mai inchise, viteza cu care aerul din exterior inlocuieste aerul din interior scade.
„Ceea ce se intampla este ca reducem expunerea la bacteriile externe de mediu, astfel incat devenim principala sursa de bacterii, pielea noastra, gura noastra, noi raspandim bacterii, iar casa devine foarte umanizata, majoritatea bacteriilor dintr-o casa urbana vor fi umane” a spus ea.
Dr. Gilbert a sugerat ca cel mai bine este sa-i invatam pe parinti despre tipurile de expunere naturala care ar fi cele mai utile in dezvoltarea sistemului imunitar, avand in vedere specificul copiilor si al comunitatilor lor.
„Exista modalitati definitive de a imbratisa la inceputul vietii expunerea controlata sau expunerea necontrolata definita la aceasta lume bogata in microbi” a spus Dr. Gilbert.
Lipsa microbilor poate duce la cancer in copilarie
Viata noastra moderna, tot mai lipsita de microbi, este cauza celui mai frecvent tip de cancer la copii, potrivit unuia dintre cei mai eminenti oameni de stiinta din Marea Britanie. Si anume leucemia limfoblastica acuta, care afecteaza 1 din 2000 de copii citeste in continuare aici.
Despre imunitatea copilului, mai cititi:
Racelile si gripa sunt un fapt de viata pentru copii, dar exista modalitati de a-i ajuta, scazand astfel numarului de zile bolnave.
15 alimente care stimuleaza imunitatea
Cum crestem imunitatea copilului in perioada de toamna
6 moduri de a creste imunitatea copilului in sezonul rece
Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim
Cafea cu ulei de nuca de cocos: sau cadoul zilnic de energie si imunitate
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
Forumul de discutii pentru parinti
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
Autor: Desprecopii.com
Dirt Is Good: The Advantage of Germs for Your Child's Developing Immune System
Hardcover – June 6, 2017
by Jack Gilbert (Author), Rob Knight (Author)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII