Microbii de la grădiniță sau creșă și bolile copilului: ce trebuie să știm și cum îi influențează imunitatea - sfatul pediatrilor. 🦠
De îndată ce copilul începe creșa sau grădinița, episoadele de febră, nasul care curge, erupțiile pe piele, tusea, diareea... par să nu se mai termine. Multe mămici sunt îngrijorate, însă trebuie știut că imunitatea copilului se dobândește în timp și că cel mai bine este să fim pregătiți cu reguli de igienă, informații și mult calm. 🧒🏫🌡️💧
Iată ce trebuie să știi despre microbi de la grădiniță sau creșă și bolile copilului și cum îi influențează imunitatea. 🦠
- veti citi:
Ce microbi poate lua copilul de la gradinita?
Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim
Copilul in colectivitate: Daca copilul meu incepe gradinita, urmeaza o invazie de bacterii si virusuri?
Este normal asa ceva?
Calm, igiena, mancare sanatoasa, somn bun si hidratare adecvata
Lupta cu microbii e grea
Parintii trebuie sa stie ca imunitatea se dobandeste in timp
De cand merge la gradinita copilul e mereu bolnavior: dar de ce mai multe boli acum insemna mai putine mai tarziu
Despre bolile copilariei merita stiut
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Forumul de GRADINITE
Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim
Daca al tau copilas va incepe sa meaga la cresa sau gradinita - iata o serie de informatii pe care e bine sa le citesti.
Ce microbi poate lua copilul de la gradinita?
Copiii care frecventează grădinițele și creșele pot intra în contact cu diverse microorganisme, ceea ce poate duce la diferite infecții. Iată câțiva dintre microbiile sau agenții patogeni comuni pe care un copil îi poate lua de la grădiniță:
1. Virusurile respiratorii:
Acestea includ virusurile care cauzează răceli, gripă, bronșită, și alte infecții ale căilor respiratorii superioare.
2. Virusurile gastrointestinale:
Copiii pot contracta norovirusuri sau rotavirusuri, care provoacă gastroenterite și diaree.
3. Bacteriile:
Infecții bacteriene precum streptococul, stafilococul sau E. coli pot apărea în medii colective ca grădinițele.
4. Virusurile cu febră mare:
Acestea pot include virusuri precum enterovirusurile sau adenovirusurile, care pot provoca febră ridicată și alte simptome.
5. Rubeola:
Este virusul care provoacă rujeola, o boală eruptivă contagioasă.
6. Varicela:
Virusul varicelei (Varicella-zoster) poate fi răspândit în medii cu mulți copii și poate provoca varicelă.
7. Infecții fungice:
De asemenea, este posibil să se contracte infecții fungice, cum ar fi micozele (infecții cu ciuperci) sau candidoza.
Este important de menționat că majoritatea acestor infecții pot fi prevenite sau controlate prin respectarea măsurilor adecvate de igienă, spălarea regulată a mâinilor, și prin asigurarea că copilul este vaccinat în mod corespunzător în funcție de recomandările medicului și de programul național de imunizare. De asemenea, este important să comunicați cu personalul creșei sau grădiniței pentru a vă asigura că aceștia iau măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor.
Copilul in colectivitate: Daca copilul meu incepe gradinita, urmeaza o invazie de bacterii si virusuri?
Iata ce povesteste o mamica pe forumul Desprecopii:
Inainte ca fetita mea sa inceapa sa mearga la cresa, la varsta de 20 luni - nu fusese bolnavionara mai mult de o data sau 2 ori. Niste febre mici trecatoare. Acuml la doua luni dupa ce fetita mea a inceput sa mearga la cresa (pentru ca eu a trebuit sa ma intorc la serciciu) - am pierdut deja numarul episoadelor de febra, tuse, bacterii, vusururi. Parca nu se mai termina cu episoadele de nasuc care curge, noptile cu febra, eczeme misterioase si bubite, tuse, diaree...
Si - stati un pic...din ce am discutat cu alti parinti ... inca am scapat usor. O prietena a carei baietel a inceput de curand gradinita, a trebuit sa renunte de doua ori la gradinita in 3 saptamani. Mai intai pentru ca baietelul ei tocmai contactase de acolo o conjunctivita de toata frumusetea si pentru ca dupa 4 zile dupa ce s-a intors la gradinita - a contactat Boala mainii, piciorului si gurii.
Ad-Extra3:
Este normal asa ceva?
Iata ce spun medicii pediatri:
Intr-adevar, este foarte normal pentru copliasii care incep activitatile in colectivitate - cresa sau gradinita - sa se imbolnaveasca. Si, chiar e normal ca un copil sa se imbolnaveasca de 12 oriin 12 luni. Asta pentru ca cresele si gradinitele sunt medii perfecte de raspandirea virusurilor.
Multe din bolile care se contacteaza la cresa sau gradinita - inclusicv banala raceala, microbii de stomacel, conjunctivita, - sau Boala mainii, piciorului si gurii., sunt cauzate de viusuri. Acesti microbi se raspndesc incredibil de repede n randul copiilor - prin contact direct sau indirect. Atingand manutele, prin intermediul stranutului, prin tuse sau prin folosirea acelorasi jucarii sau mancare.
Calm, igiena, mancare sanatoasa, somn bun si hidratare adecvata
Medicii pediatri sunt de parere ca cel mai intelep lucru de facut - pentru a mentine toata familie sanatoasa - este ca ei sa fie pregatiti pentru aceste evenimente. Sa se asigure de reguli de igiena - cand copilul vine acasa - sa isi hraneasca nutritiv copilul, sa il hidrateze si sa fie calmi.
Cand copilul vine de la cresa sau gradinita, primul lucru de facut cu strictete este spalalarea manutelor - inainte de orice intaractiune cu fratii/surorile sale.
Lupta cu microbii e grea
Iata ce spune o doamna educatoarea - mamica unui baietel de 2 ani care merge la o alta gradinita.
La gradinita, dezinfectam in mod regulat jucariile, clantele, mobilierul. Cand vin acasa imi spal hainele cu desinfectant. Si chiar asa, la cateva zile de la prima zi de gradintia a copilului meu - am facut toti din casa gripa.
Educatoarele de gradinita sunt furioase atunci cand mamicle aduc copilasii cu febra la gradinita, dar pe de alta parte, isi dau seama ca uneori nu au alta optiune.
Parintii trebuie sa stie ca imunitatea se dobandeste in timp
Mariana, o mamica medic pediatru de la Desprecopii - mama unei fetite de 2 ani este de parere ca este orice parinte trebuie sa fie pregatit pentru aceasta perioada in care copilul ia contact cu visururile care circula in comunitatile de copii.
Este important ca orice parinte sa stie ca orice copil are nevoie de a fi expus virusurilor pentru a-si intari sistemul imunitar.
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Montreal Canada - a descoperit faptul ca intr-adevar copiii care merg la cresa sau gradinita se imbolnavesc mai des decat cei care stau acasa DAR acei copii care stau acasa se imbolnavesc mai des cand incep scoala.
Asa ca pentru toti parintii ai caror copilasi au des raceli si febra ... asta inseamna mai putine nopti de acest gen cand incepe scoala...La un moment dat copilul nu mai poate sta izolat acasa...
Citeste si:6 moduri de a creste imunitatea copilului in perioada virozelor
De cand merge la gradinita copilul e mereu bolnavior: dar de ce mai multe boli acum insemna mai putine mai tarziu
De cand merge la gradinita copilul e mereu bolnavior: ba are otita cu febra, ba are mereu mucisosi, ba tuseste ... Parca nu se mai termina bolile - spune o mamica a carui copilas a inceput gradinita de cateva luni. Iata insa sfatul pediatrilor si de ce de ce mai multe boli acum insemna mai putine mai tarziu pentru copil :) si de imunitatea se cladeste pas cu pas citeste in continuare aici.
Despre bolile copilariei merita stiut:
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Varicela (varsatul de vant)
Viroza respiratorie la copil
Pneumonia la copil
Meningita la copil
Tusea convulsiva
Scarlatina la copil
Boala mainii, piciorului si gurii
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Daca tu, ca mamica, esti mereu in cautarea unei bone sau babysitter pentru a nu iti duce copilul la gradinita, ar trebui sa te gandesti mai bine.
Psihologii sunt de parere ca beneficiile gradinitei sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor. Citeste pe larg Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.
Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte medicale: American Journal of Pediatrics; motherandbaby.co.uk
Dirt Is Good: The Advantage of Germs for Your Child's Developing Immune System
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII