5 motive pentru care trebuie să iei in serios somnul, dacă ești o mamă obosită
Ești o mămică obosită? Oboseala unei mame are motive foarte evidente. Să iti pui copiii in pat in fiecare seara, se poate transforma usor intr-o luptă. A-i face sa doarmă, este alta poveste. Fără să iti dai seama te transformi intr-un mombie.
Ora de culcare poate fi o sursa de bucurie, dragoste si conversatii bogate. Sau, poate fi o lupta nesfarsita. In orice caz, daca esti o mama obosita, ai nevoie disperata de somn, indiferent daca iti dai seama sau nu.
Iata 5 motive pentru care trebuie să iei in serios somnul, dacă esti o mamică obosită - sau mombie.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Intre timp, am devenit un mombie
Chiar suntem atat de obosite?
Deprivarea somnului poate fi sireata
Nr. 1 - Oboseala ne raneste trupul si mintea
Nr. 2 - Deprivarea de somn ne face mai emotionale
Nr. 3 - Viata e mai grea
Nr. 4 - Toata familia are de suferit
Nr. 5 - Suntem mai exigente cu noi insine
De ce ar trebui sa fie parenting-ul un sport olimpic
Am devenit un mombie
Nu stiu cand exact s-a intamplat dar undeva sigur a fost un inceput. Si a inceput cu primele saptamani de cand am venit cu bebelusul de la maternitate. Din prima zi de fapt, nu am mai avut o noapte completa de somn. Insa, chiar daca lui tati sau soacrei i se pare foarte normal sa dorm ca un iepure, oboseala ma afecteaza si am devenit un mombie. Vrei sa stii ce este un mombie? CIteste aici.
Chiar suntem atat de obosite?
Dar chiar suntem asa de obosite? Ce intrebare!!!
Odata ce copiii sunt in pat, adesea vrem sa facem ceva mai semnificativ pentru noi, dar suntem prea obosite. Si, in loc sa ne culcam devreme, facem lucruri care ne consuma energia sau ... diverse, precum gustarile din fata TV-ului si a social-media. Nu ne SIMTIM obosite ... dar nu gasim energia pentru a face ceva mai important (decat daca este cu adevarat necesar).
Deprivarea somnului poate fi sireata
Crezi ca esti bine ... iti continui viata ca si cum nimic nu ar fi in neregula. Nici nu-ti dai seama ca esti o mama obosita. Si totusi, ne facem rau in moduri pe care nu le putem observa.
Am fost in situatia asta si am fost atenta la ceea ce simt in acele zile cand am dormit mai putin de 8 ore. Cand gemenii mei erau sugari, ma culcam devreme. Eram prea obosita sa mai stau pana tarziu - mereu aleg sa ma trezesc odihnita, nu epuizata.
Cand nu dormim suficient de mult - sau cand nu ne odihnim cat trebuie - vom avea de a face cu provocari fizice, emotionale si mintale. Iata 5 motive pentru care sa iei in serios somnul, daca esti o mama obosita:
Ad-Extra3:
Nu. 1 - Oboseala ne raneste trupul si mintea
In acele nopti cand nu ma culc mai devreme, ma trezesc adesea si sufar de insomnie. Asta a inceput chiar in jurul perioadei in care fetele mele au inceput sa doarma noaptea. Perfect, nu? In acele nopti, cand dorm mai putin de 7 sau 8 ore de somn, ma trezesc OK, dar pana la jumatatea dupa-amiezii, ma simt foarte obosita, ametita, nu sunt la fel de eficienta in sarcinile mele, gandirea este greoaie si tot ce fac este mult mai dificil.
Pentru unii, acesta este momentul in care vor dormi si se vor odihni. Pentru altii, acesta este momentul cand trec peste oboseala si isi continua treburile!
Un studiu a constatat ca doar doua saptamani de somn cu mai putin de 6 ore pe noapte, influenteaza dramatic functia cognitiva in toate sarcinile. Corpurile noastre incearca sa ne spuna sa ne odihnim si sa o luam usor - si sa dormim mai mult. Daca nu il ascultam - si nu luam serios somnul - ignoram aceste strigate de ajutor - pana cand trupurile noastre se imbolnavesc si ne obliga sa facem acest lucru.
Nr. 2 - Deprivarea de somn ne face mai emotionale
Ah, schimbarile de dispozitie. Bunastarea noastra emotionala sufera cel mai mult atunci cand nu dormim suficient. Acest tip de oboseala este ca un roller coaster de sentimente. Acest lucru se intampla cand avem mai putina rabdare - tot mai putin rabdare - cu copiii nostril.
Aceasta lipsa de somn creeaza tulburari emotionale in viata noastra - facand totul sa para mai rau decat este de fapt. Desigur, chiar si atunci cand lucrurile sunt dificile, lipsa de somn face ca toate acestea sa fie si mai rele.
Nu. 3 - Viata e mai grea
Functionarea noastra cognitiva sufera atunci cand suntem lipsiti de somn, iar in acel moment, creierul nostru nu mai functioneaza la capacitate maxima. Si in timp ce acest lucru este periculos pentru conducerea unei masini sau a altor autovehicule, este, de asemenea, o modalitate periculoasa pentru o mama de a munci si de a face multe din diversele treburi necesare.
Si cand creierul nostru sufera, nu putem lua decizii corecte. Reactiile noastre se bazeaza mai degraba pe emotii, decat pe bunul simt.
Nu. 4 - Toata familia are de suferit
Cand adaugam toata oboseala emotionala, fizica si mentala pe care o simtim, acest lucru creeaza motivul suprem pentru care ar trebui sa luam in serios (ceva mai mult), provocarile meseriei de parinte.
Meseria de parinte este grea. Cerintele si nevoile constante se adauga si atunci cand suntem prea obositi sa gandim, moment in care recurgem la reactii nesanatoase precum tipatul, lovitul si alte forme de comportament dur.
Cand suntem obositi, pur si simplu nu suntem capabili sa ne luam timpul necesar pentru a lucra si vorbi calm cu copiii nostri.
Deprivarea de somn ne raneste, dar cel mai mult pe copiii nostri...
Nu. 5 - Suntem mai exigente cu noi insine
In cele din urma, cand suntem epuizate, nu avem perspectiva necesara pentru a ne vedea intr-o lumina pozitiva. De fapt, in aceste momente, in loc sa ne oprim si sa ne odihnim, tragem de noi tot mai mult, pana la terminam ce ne-am propus.
De ce ar trebui sa fie parenting-ul un sport olimpic
Ok stim: deocamdata, parenting-ul nu este considerat un sport olimpic oficial, inca. Dar, oare nu ar putea fi? Este un efort fizic riguros ce necesita rezistenta si reflexe rapide. Orice mamica are timp record la anuminte probe :)
Iata de ce parenting-ul ar putea fi inclus pe lista de sporturi olimpice si la care probe anume
Despre meseria de parinte merita de citit si:
Meseria de parinte – o meserie fara training
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII