Metoda time-out in disciplinarea copilului: argumente pro si contra

Metoda time-out in disciplinarea copilului -  argumente pro si contra

Metoda time-out in disciplinarea copilului: argumente pro si contra

Un time-out este o modalitate de a oferi copilului sansa de a se auto-linisti. In acest fel, il scoatem ditnr-o anume situatie incordata si ii oferim ... un loc linistit, primind un timp pentru a se linisti sau a gandi. Dar functioneaza aceasta strategie sau nu?

Opiniile despre metoda time-out sunt impartite...iata argumentele taberei pro-time-out si artgumentele taberei anti-time-out.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Un time-out este o strategie de calmare pe care o oferim copilului

Sustinatorii metodei time-out
Asigurati-va ca copilul stie ce asteptati de la el
Adversarii metodei time-out
Argumentele adversarilor

Un time-out este o strategie de calmare pe care o oferim copilului

Orice parinte cunoaste acea situatie in care simti ca a venit momentul unei pauze de dat copilului - in mod disciplinar. E bine, aceasta pauza de disciplinare este denumita time-out.

Asadar, un time-out este o modalitate de a oferi copilului sansa de a se auto-linisti. In acest fel, il scoatem ditnr-o anume situatie incordata si ii oferim ... un loc linistit, primind un timp pentru a se linisti sau a gandi. Dar functioneaza aceasta strategie sau nu? Opiniile sunt impartite...

Sustinatorii metodei time-out

Sustinatorii metodei time-out considera ca metoda este buna pentru a lasa copilul sa se linisteasca intr-o maniera "controlata": de indata ce vedeti ca merge prea departe sau se supara, puteti interveni imediat. Parintii cu mai multi copii folosesc adesea aceasta metoda, pentru ca puteti separa copilul care se afla intr-o situatie diferita, in timp ce restul copiilor pot continua cu ceea ce fac in mod normal. In plus, se considera ca, dupa o perioada de pauza, exista posibilitatea de a vorbi cu copilul dvs despre ce se intampla. Ce s-a intamplat? De ce te-ai purtat asa? Si puteti discuta despre ce poate face copilul dvs. in viitor, in mod diferit.

Asigurati-va ca copilul stie ce asteptati de la el

Vorbiti ocazional cu copilul despre ce este "bine" si "rau", ce inseamna diferenta dintre cuminte si obraznic, si ce asteptati de la el cand face ceva gresit. Merge la ziua de nastere a prietenilor? Discutati in prealabil cu copilul dvs. despre ce este important atunci cand se joaca cu alti copii, si mentionati de exemplu, ca nu este frumos sa ia jucarii acasa. In acest fel, copilul stie ce nu i se permite sa faca si, prin urmare, cand si de ce urmeaza o "pauza" (time-out).

Ad-Extra3:

Nu utilizati prea des un time-out, altfel metoda isi va pierde efectul. Un time-out ar trebui sa fie o exceptie.

Nu trebuie sa dureze prea mult. De retinut: majoritatea parintilor dedica un minut la numarul de ani pe care copilul ii are. Un copil de doi ani primeste astfel un timp de doua minute, un copil de cinci ani, cinci minute. Daca un time-out dureaza prea mult, un copil poate uita motivul pentru care i se aplica. Un alt sfat: amintiti-va ca principalul obiectiv este sa va scoateti copilul dintr-o anumita situatie si sa il ajutati sa se relaxeze. Nu trebuie sa va speriati copilul, ducandu-l intr-o camera "infricosatoare", de exemplu. Asa ca ganditi-va la locul potrivit. Aceasta poate fi in hol, insa lasati usa deschisa, de exemplu.

Discutati cu copilul dvs. dupa expirarea timpului. Explicati-i ca il iubiti neconditionat, dar ca un anumit comportament este inacceptabil. Vorbiti pe scurt despre ce s-a intamplat, si discutati despre ce ar putea sa faca diferit in aceeasi situatie in viitor. Pastrati conversatia scurta, pozitiva si punctuala.

Faceti ce spuneti. Nu amenintati cu un time-out daca nu intentionati sa il puneti in aplicare. Nu dati avertismente goale, cum ar fi: "inca o data si luam pauza", in timp ce nu faceti asta. Daca spuneti asa, trebuie sa o si faceti. Chiar daca sunteti la o petrecere si toata lumea se uita. Alti parinti vor intelege.
 
Plecati daca trebuie, imediat. Daca dati copilului un time-out undeva, in alt loc decat acasa, iar el devine furios, si incepe sa loveasca sau sa muste, plecati acasa. Imediat. Daca plecarea acasa pare prea riguroasa, puteti sa luati copilul afara. In felul acesta ii veti explica clar ca destul inseamna destul.

Adversarii metodei time-out

Adversarii metodei sustin ca un time-out este folosit prea des de multi parinti, nu este utilizat corect, si ca copiii adesea nici macar nu stiu de ce sunt pusi deoparte. Daca un copil nu intelege de ce primeste o perioada de timp de gandire, frustrarea de ambele parti, si tensiunea dintre parinte si copil poate creste doar si mai mult, sustin ei.

Argumentele adversarilor:

Copilul tau este inca prea mic. Este dificil sa estimati cand copilul intelege ce implica un time-out. Daca nu intelege de ce este tras de-o parte sau de ce nu este bine ce face, nu are rost sa aplicam acesta metoda.

Copilul tau rezista unui time-out. Dati copilului un timp de asteptare, dar el nu mai rezista, sau pleaca? Atunci, aceasta metoda poate sa nu functioneze in cazul copilului dumneavoastra. Unii parinti prelungesc timpul de expirare atunci cand un copil se opune. Asta probabil provoaca mai multa furie si frustrare pe ambele parti.

Pedeapsa nu functioneaza deloc cu copiii mici. Multi adversari ai unui time-out cred ca aceasta este o pedeapsa si ca pedeapsa la copiii mici nu functioneaza. Daca va pedepsiti copilul cand se comporta nepotrivit, ignorati cauza comportamentului sau. Poate copilul tau vrea doar sa-ti atraga atentia, sau este obosit.

Motivam copilul prin recompensari?

Sistemul pedeapsa - recompensa nu este nici pe departe o tema noua in dezbaterile pe teme legate de educatia copiilor. El se reinventeaza insa in permanenta, odata cu nevoile fiecarei generatii de parinti care se vad nevoiti sa-si creeze propriul sistem de educare a copilului, in functie de factori complecsi care transforma adesea meseria de parinte intr-o adevarata provocare. Sa oferim sau nu recompense copiilor? Este o intrebare la care toti parintii incearca sa gaseasca la un moment dat raspunsul.-  citeste in continuare aici.

Disciplinarea pozitiva: solutii pentru educarea copiilor capriciosi

Riscul de a ne pierde autoritatea in fata propriilor copii este mult mai grav decat pare la prima vedere.

Ce solutii ar trebui, asadar, sa adoptam pentru a preintampina aceasta situatie? Iata patru situatii concrete, cu care majoritatea parintilor s-au confruntat macar o data si in fata carora, de cele mai multe ori, solutiile adoptate pe moment nu sunt intotdeauna cele mai fericite citeste in continuare aici >

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII