Pedeapsa si recompensa in educatia copilului
Multi parinti folosesc pedeapsa si recompensa in educatie, pentru a avea control asupra comportamentului copilului lor. Este adevarat ca functioneaza, dar numai pe termen scurt, si atata timp cat va aflati in zona.
Dar ce alte metode putem folosi in loc de pedeapsa si recompensa?
in acest articol veti citi mai multe despre:
Identificati cauza pentru care pedepsiti copilul
Oferiti explicatii copilului
Dati copilului un exemplu bun
Motivam copilul prin recompensari?
De ce ajung parintii sa iti recompenseze copilul?
Multi parinti folosesc pedeapsa si recompensa in educatie, pentru a avea control asupra comportamentului copilului lor. Este adevarat ca functioneaza, dar numai pe termen scurt, si atata timp cat va aflati in zona.
Problema cu pedepsirea si recompensarea este ca astfel il inveti pe copilul tau sa se comporte asa cum doresti. Este mai eficient daca comportamentul provine de la el insusi; fiind astfel motivat. Ortopedagogii sunt de parere ca folosirea acestor doua metode are o influenta negativa asupra dezvoltarii motivatiei intrinseci.
In plus, pedepsele stimuleaza comportamentul mascat: copilul invata ca nu ar trebui sa manifeste un anumit comportament cand va aflati in vecinatate, insa daca nu il vedeti, atunci se poate.
Identificati cauza pentru care pedepsiti copilul
Daca intentionati sa va pedepsiti copilul din cauza comportamentului sau, incercati sa identificati cauza. Poate copilul se comporta intr-un anume fel pentru a va atrage atentia, sau doar pentru ca este obosit sau infometat. De asemenea, se poate plictisi, de exemplu, in timpul unei lungi calatorii in masina. Incercati atunci sa va opriti mai des pentru a face pauze.
Dar ce boacane face copilul? Face cu adevarat ceva mai serios, cum ar fi desenul pe perete? Ei bine, functioneaza bine sa-i oferiti atunci o alternativa: curatati impreuna si dati-i o bucata de hartie pe care sa continue, eventual. In felul acesta, el invata ca nu este convenabil sa deseneze pe perete, pentru ca atunci trebuie sa-l spele, si poate oricum sa deseneze pe hartie.
Oferiti explicatii copilului
Uneori este dificil pentru un copil sa se opreasca dintr-un anumit comportament. Ii place, de exemplu, sa traga intotdeauna pisica de coada, incat sa nu se poate dezvata. Explicati-i ca o doare pe pisica si indepartati-l din preajma ei. Dati-i o alta activitate. Daca asta nu ajuta, asigurati-va ca el si pisica nu se mai pot apropia unul de altul. Unii copii inteleg care este intentia dupa cateva observatii, dar pentru altii este nevoie de ceva mai mult timp.
Ad-Extra3:
Dati copilului un exemplu bun
Faptul ca nu il pedepsiti nu inseamna ca trebuie sa lasati copilul sa faca tot ce doreste. Fiti clar in privinta lucrurilor pe care le permiteti sau nu acasa. In loc sa il recompensati, puteti sa spuneti ceea ce observati: "Ce frumos te joci" Sau: Foarte bine! Multumiti copilului cand isi aduce farfuria singur la bucatarie.
Este indicat sa-i oferiti un compliment din cand in cand. Acordati un compliment procesului, si nu rezultatului: "Vad ca ai facut tot ce ai putut." Dar, cel mai important, copiii invata cel mai mult din comportamentul altora. Deci dati exemplul bun. Nu va asteptati imediat la prea multe. Nu observati efectul imediat, dar pe termen lung, copilul dumneavoastra va prelua exemplul bun.
Citeste si Disciplinarea copilului - de ce este despre invatare si nu despre pedeapsa
Motivam copilul prin recompensari?
Sistemul pedeapsa - recompensa nu este nici pe departe o tema noua in dezbaterile pe teme legate de educatia copiilor. El se reinventeaza insa in permanenta, odata cu nevoile fiecarei generatii de parinti care se vad nevoiti sa-si creeze propriul sistem de educare a copilului, in functie de factori complecsi care transforma adesea meseria de parinte intr-o adevarata provocare. Sa oferim sau nu recompense copiilor? Este o intrebare la care toti parintii incearca sa gaseasca la un moment dat raspunsul.- citeste in continuare aici.
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2020
referinte: Francois Dumesnil: Questions des parents responsables
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII