Alăptarea în timpul sarcinii: intrebări și răspunsuri
Dacă iți alăptezi bebelusul insă un test de sarcina iti arată un rezultat pozitiv... vei avea o mulțime de intrebări. Se poate alăpta in timpul sarcinii? Cum va afecta acest lucru fătul? Cum va afecta acest lucru copilul alăptat? Pot sa alăptez doi copii simultan?
Toate aceste intrebari si sentimente sunt de inteles si sunt des puse pe sectiunea de intrebari de panica de la Desprecopii. Desi decizia de a alapta sau nu in timpul sarcinii nu este intotdeauna clara, o intelegere a beneficiilor si riscurilor te poate ajuta sa iei decizia cea mai buna.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Este sigura alaptarea in timpul sarcinii?
Este copilul meu pregatit pentru intarcare? Sunt eu pregatita?
Provocari ale alaptarii in timpul sarcinii
Alimentatia in timpul alaptarii pe durata sarcinii
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Surpriza: alaptezi si testul de sarcina e pozitiv
Cand te-ai obisnuit cu alaptarea si totul decurge mai normal si mai natural ca niciodata, testul de sarcina iti arata un rezultat pozitiv... Acest lucru ar putea duce la o multime de intrebari si preocupari. Este sigur sa alaptezi in timp ce esti insarcinata? Cum va afecta acest lucru fatul? Cum va afecta acest lucru copilul alaptat? Poti sa alaptez doi copii simultan?
Toate aceste intrebari si sentimente sunt de inteles si sunt des puse pe sectiunea de intrebari de panica de la Desprecopii. Desi decizia de a alapta sau nu in timpul sarcinii nu este intotdeauna clara, o intelegere a beneficiilor si riscurilor te poate ajuta.
Este sigura alaptarea in timpul sarcinii?
Multe femei se ingrijoreaza in legatura cu alaptarea in timpul sarcinii, deoarece alaptarea poate provoca contractii uterine usoare. Cu toate acestea, intr-o sarcina sanatoasa, aceste contractii nu reprezinta un pericol, deoarece, in general, nu provoaca un travaliu prematur. Acest lucru se datoreaza faptului ca oxitocina, hormonul eliberat in timpul alaptarii, care stimuleaza contractiile, este, de obicei, eliberat intr-o cantitate atat de mica in timpul alaptarii, incat nu este suficient pentru a provoca travaliul prematur. Astfel de contractii sunt, de asemenea, inofensive pentru fat si cresc rar sansele de a avea un avort spontan. De asemenea, desi o cantitate mica de hormoni de sarcina trece in laptele matern, acesti hormoni nu prezinta risc pentru copilul alaptat.
Dar ...
In timp ce alaptarea in timpul sarcinii este in general considerata sigura, exista cateva cazuri in care se recomanda intarcarea, si anume:
- Daca aveti o sarcina cu risc crescut sau sunteti in pericol de travaliu premature
- Daca sunteti insarcinata cu gemeni
- Daca vi s-a recomandat sa evitati sexul in timpul sarcinii
- Daca aveti sangerari sau dureri uterine
- Daca intampinati aceste simptome, discutati cu medicul pentru a stabili daca intarcarea ar fi cea mai buna optiune pentru dumneavoastra, pentru copilul dumneavoastra si pentru copilul nenascut.
Un alt aspect important care trebuie luat in considerare este daca copilul dvs. este pregatit pentru intarcare. Factorii care afecteaza acest lucru includ personalitatea copilului, varsta si modul de ingrijire medicala, precum si raspunsul psihologic si fizic al copilului la sarcina.
Este normala o scadere a cantitatii de lapte in timpul celei de-a patra si a cincea luni de sarcina. Acest lucru poate determina modificari ale laptelui si poate face laptele sa isi schimbe gustul, iar copilului sa nu ii mai placa. Ca urmare, este posibila auto-intarcarea. Sau dimpotriva... micutul este atat de atasat de alaptare incat nu va dori sa renunte la acele momente speciale.
In mod similar, va puteti intreba daca voi, ca mame, sunteti gata sa va intarcati copilul. Un alt aspect important este daca copilul suge pentru a se hrani sau pentr comfort, este diversificat sau nu...
Este esential sa se monitorizeze starea de sanatate si dezvoltare a sugarilor care au o varsta mai mica de sase luni si sunt dependenti de laptele matern. In schimb, bebelusii care au inceput deja diversificarea, pe de alta parte, vor incepe sa prefere si alte alimente, pe langa laptele matern, pe masura ce oferta de lapte matern scade pe la mijlocul sarcinii.
Provocari ale alaptarii in timpul sarcinii
In timp ce alaptarea in timpul sarcinii are avantajele sale, ea poate prezenta si unele provocari. De exemplu, unele provocari fizice pot include greata din cauza renuntarii la lapte, precum si durere la nivelul mameloanelor. Aproape 75% dintre mame au mameloane inflamate.
Alaptarea in timpul sarcinii poate contribui la oboseala. Da, oboseala este o parte normala a tuturor sarcinilor. Astfel, este cu siguranta de inteles ca este posibil sa ezitati sa alaptati din cauza temerii ca poate necesita mai multa energie. Cu toate acestea, alaptarea nu este obositoare in sine. Ba din contra, aveti ocazia sa va intindeti in pat, sa alaptati si sa va odihniti.
Alimentatia in timpul alaptarii pe durata sarcinii
Daca decideti sa alaptati in timp ce sunteti insarcinata, este esential sa aveti o dieta echilibrata si sanatoasa. Aportul caloric va depinde si de varsta copilului alaptat. Veti avea nevoie de aproximativ 500 de calorii suplimentare pe zi daca bebelusul a inceput diversificarea sau 650 de calorii daca este mai mic de 6 luni si depinde de laptele matern.
Si acestea in plus fata de 350 de calorii suplimentare de care aveti nevoie in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina si 450 de calorii suplimentare de care aveti nevoie in timpul celui de-al treilea trimestru. Daca va aflati in primul trimestru de sarcina si va este greu sa mancati din cauza senzatiei de greata, veti fi usurata sa aflati ca nu sunt necesare calorii suplimentare in aceasta perioada.
In cele din urma, cand alaptarea si sarcina coincid, consideratiile primare pe care trebuie sa le priviti se refera la relatii si sentimente. Veti dori sa luati in considerare nevoile copilului nenascut si copilului alaptat, in plus fata de propriile sentimente. In timp ce, poate doriti sa lasati optiunile deschise in functie de situatie, de nevoile dvs. si ale copiilor dvs., decizia este, in esenta, in functie de dvs...
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII