Mămici perfecte nu există. Există insă 8 tipuri de mămici extrem de ENERVANTE care iși imaginează că știu tot
Treci printr-o perioadă în care înveți din mers ce înseamnă să fii mamă, îți exersezi instinctele și încerci să iei decizii bine informate, care să fie cele mai potrivite pentru micuțul pe care l-ai adus în lume. În acest context plin de îndoieli, ezitări și incertitudini, toate alimentate de dorința arzătoare de a nu greși, apare adesea figura aceea idealizată. Mama perfectă. Poate o vezi des în parc, unde te duci cu cel mic la joacă, sau poate e vecina de palier cu care te întâlnești zilnic când ieși cu căruciorul. Sau poate este o prezență online, o bloggeriță care oferă sfaturi de parcă le-ar ști pe toate. A alăptat impecabil până la 3 ani, copilul ei a renunțat la scutece la 5 luni și a început să meargă de la 8 luni...
Poate avea diverse înfățișări, vârste și stiluri vestimentare. Pare să fi fost născută pentru a fi mamă, emanând o siguranță de sine imperturbabilă. Pare să știe totul, o enciclopedie ambulantă de teorii de parenting pe care le citează selectiv și critic, cu argumente bine documentate. Are un răspuns pentru fiecare dilemă, știe ce, când, cum și de ce să facă în orice situație legată de problemele copilului. Îți oferă sfaturi nesolicitate, ceea ce te poate irita, dar în același timp te poate face să simți un vag sentiment de invidie pentru hotărârea pe care o afișează. Te face să crezi că pentru ea nu există necunoscut, că nu sunt zone gri, că viața ei de mamă este organizată minuțios, în cele mai mici detalii. Pare că nimic nu o surprinde, nicio situație nu este fără soluție.
⇔ Nu există mame perfecte. Ele sunt doar niște sabloane ireale. Aceste așa-zise mame ideale, tip zen, sunt adesea doar fațade care pot ascunde realități mai puțin plăcute, adevăruri greu de dezvăluit.
Poate suna a clișeu, dar, în ciuda stângăciilor sau incertitudinilor, sau poate tocmai datorită lor, fiecare mamă este mama perfectă pentru copilul ei.
Ai născut recent, sau în urmă cu ceva timp
...daca nu fac ceva bine?!
Si apare EA. Mama perfectă!
Sub ce alte chipuri o mai descoperi?
Relaxează-te, mămico
Ai născut recent, sau în urmă cu ceva timp si inca nu esti cea veche ...
Ai nascut recent? Probabil ca inca ti-e greu sa-ti regasesti ritmul de dinainte de sarcina. Inca ai probleme in a functiona la parametri tai firesti in viata ta profesionala sau cea sociala. Simți uneori că ziua este prea scurtă pentru a include în ea familia cu tot ce presupune venirea noului și importantului membru, dar și obligațiile de serviciu, în cazul în care ai revenit în câmpul muncii.
Kilogramele în plus sunt încă acolo, bine-mersi, și nu dau semne că te-ar părăsi prea repede. Părul strigă după un vopsit și un tuns, iar pantofii tăi ”de dinainte” zac în fundul dulapului pentru că nu mai încapi decât în unii cu două mărimi mai mari sau în eternii teniși.
...daca nu fac ceva bine?!
Pe lângă toate astea, te confrunți, de multe ori, cu complexul că poate nu faci ceva bine. Deși ai citit tot ce se putea citi pe siturile și revistele de profil, te culpabilizezi din tot felul de motive mai mult sau mai puțin justificate. Că ai început diversificare prea devreme. Că n-ai început-o cu alimentele recomandate de medic, ci cu altceva. Că încă n-ai început-o deloc, iar bebelușul tău de 7 luni se hrănește exclusiv cu lapte. Că n-ai alăptat suficient. Că i-ai dat suzeta – deformează gurița bebelușului. Că NU i-ai dat suzetă și l-ai privat de exersarea reflexului de supt. Că i-ai dat ceai noaptea, contrar indicațiilor din cărțile de specialitate. Că nu i-ai dat, și ai senzația că îi era sete. Că l-ai culcat în camera lui. Că doarme cu tine în pat – dacă te întorci peste el? Că i-ai introdus laptele de vacă mai devreme decât spun ultimele studii ale OMS că ar fi indicat.
Toate acestea - și/sau multe altele sunt dileme cu care se confruntă, cu siguranță, fiecare mămică. Și provin de cele mai multe ori nu din neștiință – trăim, din fericire, într-o epocă în care accesul la informație este mult superior perioadelor trecute. Însă multe dintre aceste probleme au susținătorii și oponenții săi la fel de vehemenți și cu opinii la fel de puternic argumentate. Iar greutatea alegerilor vine din dorința de a nu greși, de a lua deciziile cele mai bune. Pentru că ei, copiii, sunt, nu-i așa, cea mai importantă comoară a noastră.
Si apare EA. Mama perfectă!
Treci printr-o perioadă în care furi din mers meseria de mamă, îți exersezi instinctele și încerci să iei, în deplină cunoștință de cauză, acele decizii care sunt cele mai potrivite puiului de om pe care l-ai adus în lume. Și, nu de puține ori, în acest context de îndoieli, ezitări și incertitudini, toate cauzate de puternica dorință de a nu greși, apare EA. Mama perfectă. Poate o vezi constant în parc, unde ieși cu cel mic la joacă. Sau poate e vecina ta de palier cu care te intersectezi zilnic când ieși cu căruciorul. Sau poate scrie pe un blog si da sfaturi de parca le-ar sti pe toate. A alaptat perfect pana la 3 ani, copilul a scapat de scutece la 5 luni si merge de la 8 luni ...
Poate avea diverse chipuri, vârste și stiluri vestimentare. Dă însă senzația că s-a născut mămică. Emană o siguranță de sine imperturbabilă. Știe tot, este o enciclopedie ambulantă când e vorba de teorii de parenting, pe care le citează selectiv și critic, cu argumente bine documentate. Are un răspuns pentru orice dilemă. Știe ce, când, cum și de ce să facă în legătură cu orice problemă a bebelușului. Îți dă sfaturi pe care nu i le ceri, fapt care-ți crează o stare de iritare, combinată însă cu un vag sentiment de invidie pentru hotărârea pe care o afișează. Îți lasă senzația că nimic nu e neștiut, că nu există zone gri, că întreaga sa existență de mamă este organizată minuțios, în cele mai mărunte detalii. Nimic nu o ia prin surprindere, nicio situație nu este lipsită de soluții.
Ad-Extra3:
Sub ce alte chipuri o mai descoperi? - 8 tipologii
Este amica ta care și-a recăpătat silueta la două săptămâni după naștere. N-a suferit de depresie post-partum, nici de hemoroizi, alăptarea merge ca pe roate și emană acea strălucire și împăcare de sine din reclamele de la televizor. Tu ai încă cearcăne mari sub ochi, nu-ți regăsești încă energia și ritmul, ți-e greu să-ți asumi noua identitate de mamă. Nu-ți permiți să mergi la sală, la piscină și la masaj, activități care te-ar ajuta fizic și psihic, nu doar pentru că costă mulți bani, ci pentru că nu ai timp să stai departe de cel mic.
Are mereu trei feluri de mâncare gătite pentru familia sa, inclusiv un meniu special pentru soțul vegetarian și un desert făcut în casă pentru masa de prânz. La tine, însă, soțul mănâncă la împinge-tava de când a apărut cel mic, iar numărul pizzeriei de cartier unde sunteți clienți fideli este trecut la ”apeluri frecvente”.
Este mereu o apariție impecabilă, de la părul proaspăt coafat la pantofii asortați la culoarea căruciorului. Îi face fiicei sale de un an rochițe identice cu ale ei și fac senzație în parc, la locul de joacă sau la restaurant. Tu, în schimb, pari a fi lipită de treningul tău confortabil iar părul îți este mereu prins într-un elastic la spate. Sigur, ți-ar plăcea să te simți din nou feminină și atrăgătoare, însă nu ai timp să-ți faci programare la coafor. Iar în puținele ore pe care la ai pentru tine, preferi să zaci epuizată pe un fotoliu încercând să recuperezi din orele de nesomn din timpul nopții.
Zâmbește larg când copilul ei cel mic trântește un tantrum în mijlocul magazinului sau în fața ghișeului unde-și efectuează operațiunile bancare. Nu se enervează niciodată, are puterea să-i explice de zeci de ori celui mic de ce nu e bine să...., fără să-și piardă nici măcar puțin cumpătul. Ție nu-ți iese asta mereu. Oricât de zen ai încercat să fii, apare câte un moment în care îl iei pe cel mic pe sus și pleci din magazin fără cumpărături.
Știe pe dinafară zeci de rețete pentru copii, cunoaște scheme de diversificare, știe pe dinafară care sunt alimentele cu potențial alergen, citește toate etichetele de pe rafturi cu ochi de cunoscător. Face zilnic shake-uri la blender cu diverse conținuturi pline de vitamine, proaspete și sănătoase pentru cel mic. Tu te bucuri că există internetul când nu mai știi ce să-i dai de mâncare piciului. Și da, i-ai dat de câteva ori pufuleți. Iar o dată, chiar suc din comerț.
Poate să-ți explice în detaliu care sunt particularitățile și diferențele diferitelor sisteme alternative de învățământ pentru copii. I-a trasat deja celui mic viitorul parcurs școlar: creșă Montessori, grădiniță step-by-step, școală Waldorf. Va face pictură și pian, va studia șahul și limba japoneză. Tu știi deocamdată că-ți dorești o grădiniță de stat în care să găsești loc și, pe cât posibil, să fie aproape de casă.
Știe să pună în scenă activități pentru cei mici, inițiază jocuri. A memorat toate cântecele ”cutiuței muzicale” plus încă câteva zeci de cântecele pentru copii de pe youtube. Tu ai reușit în sfârșit să înveți ”Bate vântul frunzele” și ”Rățuștele mele”.
Copilul ei a mers în picioare la 7 luni, a vorbit fluent la un an și a învățat să citească la 3. La două săptămâni dormea toată noaptea fără probleme iar la 6 luni mânca singur cu lingurița. Dacă ar fi s-o crezi, micul ei geniu știe să recite un repertoriu de câteva zeci de poezii, face calcule cu trecere peste ordin și se uită la Teleenciclopedia. Al tău numără până la zece și îl doare în cot de litere. Nu prea este pasionat de pictura renascentistă la această vârstă, însă știe să clădească un turnuleț din 3 cuburi. Mai confundă uneori culoarea albastră cu cea verde.
Relaxează-te, mămico
Perfecțiunea nu este atât de simplu de realizat. Unele aspecte sunt pur și simplu exagerate, nu neapărat din rea-voință. Dar fiecare mamă îl vede pe copilul ei cu totul special. De aici la exagerări cum ar fi tabla înmulțirii la 3 ani este, pentru unele, o cale scurtă. Alte manifestări ale ”perfecțiunii” țin de factori interni – o personalitate calmă, echillibrată, are mai mari șanse să-și păstreze cumpătul în comparație cu un temperament coleric atunci când ne confruntăm cu un tantrum, de exemplu. Pe de altă parte, poate că acea mămică are pe lângă ea – pentru că-și permite – o armată de bone, mătuși și bunici. Sigur că poate fi odihnită, aranjată, cochetă. Dacă tu ai grijă de cel mic, te trezești noaptea de zeci de ori, faci de mâncare, curățenie, ba mai arunci ochii și pe proiectele de serviciu ca să nu-ți ieși cu totul din mână, sigur că nu vei putea să etalezi aceeași senzație de prospețime. Fii îngăduitoare cu tine însăți.
Presiunea pe care, involuntar – sau poate voluntar, uneori – o exercită aceste mame ”perfecte” asupra celorlalte, cele mai multe, probabil, care se confruntă cu toate incertitudinile noului lor statut, nu este de negllijat. Și poate cauza sentimente de inferioritate și de culpabilizare de care proaspăta mămică nu are nevoie. Nu există ”o” mamă perfectă; toate aceste așa-zise mame ideale tip zen sunt niște imagini de suprafață care pot ascunde uneori realități mai puțin plăcute, adevăruri incomod de expus. Sună a șablon, însă, în pofida stângăciilor sau incertitudinilor, sau tocmai datorită lor, fiecare mamă este mama perfectă. Fiecare pentru puiul ei.
Despre meseria de mama merita de citit si:
De acelasi autor:
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Femeia la volan: cu sinceritate, faruri si mai putine prejudecati
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
autor: Nana, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII