Retete de piureuri pentru bebelusi - lunile 9-12
Intre 9 si 12 luni, bebelusul tau este probabil gata pentru piureuri mai groase, bucatele mici de legume sau fructe, lapte integral si produse lactate.
Iata cateva retete ce merita incercate - retete pentru bebelusi de 9 pana la 12 luni.
Piure de fasole uscata
Piure de afine si naut
Ratatouille de quinoa
Lasagna
Piure de pui cu legume
Piure de cartof dulce, morcov si fasole alba
Piure de pui, porumb si coriandru
Condimente si arome
Intre 9 si 12 luni, bebelusul tau este probabil gata pentru piureuri mai groase, bucatele mici de legume sau fructe, lapte integral si produse lactate. Iata cateva retete ce merita incercate:
Piure de fasole uscata
Ingrediente: 1 ceasca de fasole uscata la alegere
Preparare: pune fasolea la inmuitat peste noapte, iar a doua zi fierbe-o pana se inmoaie, dar nu uita sa schimbi apa de 3 ori. Cand sunt gata se fac piure cu ajutorul unui blender. Optional se mai poate adauga apa sau lapte matern.
Piure de afine si naut
Ingrediente: 1/2 ceasca afine, 1/2 ceasca naut fiert, 5 frunzulite de rozmarin
Preparare: Combina toate ingredientele intr-un blender si mixeaza bine. Este posibil sa fie nevoie de inca o lingura-doua de apa. Se poate pastra 3 zile la frigider sau o luna la congelator.
Ratatouille de quinoa
Ingrediente: 1 lingura ulei de masline, 1/4 ceapa feliata, un varf de praf de usturoi, cateva frunze de cimbru, 1 ceasca vinete feliate, 1/2 ceasca ardei rosu sau verde taiat felii, 1 ceasca dovlecel taiat felii, 1 rosie tocata, 2 linguri sos de rosii, 1/4 ceasca quinoa, 1 ceasca supa de legume sau apa, optional patrunjel sau busuios proaspat tocat si parmesan
Preparare: incalzeste uleiul intr-o cratita si caleste ceapa timp de 5 minute. Adauga usturoiul, cimrul, vanata, ardelul, dovlecelul, rosiile, pasta de rosii, quinoa si supa de legume. Se lasa la foc 15-20 minute, pana ce quinoa este gata. Daca este necesar mai adauga supa (apa). La final se adauga verdeturile proaspete si parmesanul, apoi se face un piure.
Ad-Extra3:
Lasagna
Ingrediente: 1 ceapa feliata, 1 lingura ulei de masline extra-virgin, 1 usturoi mic tocat, putin oregano, 2 morcovi feliati, 1 ceasca dovlecel (sau vanata, spanac, mazare, etc) tocat, 2 lnguri supa de legume/pui sau apa, 1/2 ceasca pasta (la alegere), 2 linguri branza ricotta, 1 lingurita parmesan
Preparare: Intr-o tigaie caleste la foc mic ceapa in ulei. Adauga usturoiul, oregano si amesteca. Apoi pune restul: morcovul, legumele, pasta de rosii si supa. Dupa ce a inceput sa fiarba, adauga pastele pentru 10-15 minute, sau pana ce morcovul este fiert. Dupa ce totiul este fiert bine, se face un piure, si se adauga branza. Daca este prea gros, se mai adauga lichid.
Piure de pui cu legume
Ingrediente: 1 cartof, 1 morcov, 1 dovlecel, 1 tulpina de telina, 1 ceapa mica, (toate tocate marunt), 1 lingura ulei masline, 1/2 piept de pui tocat, 2 linguri linte rosie, 250g apa
Preparare: se calesc toate legumele in ulei timp de 5 minute, se adauga puiul, lintea, apa, si se mai lasa 15 minute sau pana cand totul este fiert. Cand e gata se face un piure si se serveste.
Piure de cartof dulce, morcov si fasole alba
Ingrediente: 425 fasole cannellini la cutie spalate bine si scurse, 1 cartof dulce taiat in sferturi, 2 morcovi in cubulete,3 linguri piure de mere, 1 lingurita sirop de artar, 1 lingura zahar brun, 1 linguri unt topit
Preparare: se fierb bine cartoful si morcovul. Se arunca apa, se adauga restul ingredientelor si se face un piure. Se poate folosi un procesor de alimente sau doar furculita. Se pastreaza o saptamana la frigider.
Piure de pui, porumb si coriandru
Ingrediente: 1 piept de pui, 1 ceasca supa de pui sau apa, 2 linguri ceapa tocata, 1 catel de usturoi zdrobit, 2 linguri coriandru (frunze si tulpina tocate), 1/4 ceasca porumb fiert, 1/2 ceasca orez brun fiert
Preparare: Pune toate ingredientele cu exceptia porumbului si orezuli, intr-o cratita la fiert timp de 5 minute. Adauga apoi porumbul si mai fierbe 3 minute, sau pana cand puiul este fiert complet. Aseaza toate ingredientele intr-un blender si fa un piure fin. Optional mai adauga din supa in care au fiert, sa ajunga la consistenta dorita.
Condimente si arome
Pentru retetele de mai jos, prepararea este simpla: ingredientele se spala, se curata, se toaca, folosite crude sau fierte si rezulta un piure delicios. Se mai adauga apa pentru a ajunge la consistenta dorita. Cantitatea este dupa preferintele fiecaruia.
1. Afine + piersica + spanac crud + putin sirop de agave daca fructele nu sunt bine coapte
2. Dovleac placintar copt + quinoa gatita + un varf de sare kosher si scortisoara
3. Mazare gatita la aburi + 1/2 catel usturoi + tahini + suc de lamaie + un varf de sare si chimen
4. Fasole cannelini gatita + 1/2 catel de usturoi + suc de lamaie + frunze de patrunjel plat + ulei de masline + un varf de sare si pper negru
5. Banana + avocado + ananas + iaurt
6. Smochine + pere coapte + suc de portocale + putin sirop de artar
7. Varza kale + felii de pere + iaurt + putin agave.
Despre diversificarea alimentatiei bebelusului mai cititi:
Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Diversificarea – Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?
5 mituri despre alimentatia bebelusului
Diversificarea alimentatiei sugarului
6 luni: E momentul sa pape altceva
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
Retete gustoase de papica
Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:
Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.
Forumul mamicilor inteligente
Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015
documentare: oudersonline.nl si sfatul mamicilor de la Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
de printat!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII