Efectele părinților egoiști asupra copiilor: Cum se reflectă în stima de sine, relații și viața de adult - sfatul psihologului

Efectele parinților egoisti asupra copiilor: Cum se reflecta in stima de sine, relații și viața de adult - sfatul psihologului

Efectele părinților egoiști asupra copiilor: Cum se reflectă în stima de sine, relații și viața de adult - sfatul psihologului

Crescând cu părinți egoiști poate avea implicații emoționale și psihologice semnificative asupra unui copil. Acești părinți își prioritizează propriile nevoi în detrimentul copiilor, ceea ce poate duce la sentimente de neglijare, stimă de sine scăzută și dificultăți în formarea relațiilor sănătoase.

Copiii pot dezvolta o percepție distorsionată a valorii lor, simțind că trebuie să câștige iubirea prin mulțumirea altora. Ca adulți, pot avea dificultăți în stabilirea limitelor, exprimarea nevoilor sau gestionarea sentimentelor de vinovăție și inadecvare. Haideti sa analizam impreuna care sunt efectele părinților egoiști asupra copiilor: Cum se reflectă în stima de sine, relații și viața de adult - sfatul psihologului

Fiecare decizie pe care o luam in calitate de parinti - de a ne ingriji sau nu de nevoile copiilor nostri - va lăsa o impresie de durată care va afecta modul în care copiiii functioneaza mai târziu în viață.

Este de la sine înțeles cât de influentati suntem in copilarie de ceea ce invatam de la parintii nostri. Lăsând genetica deoparte, intrăm în lume ca un fel de tablă goală; impresionabil pentru ideile si conceptele pe care ceilalți ni le ofera - în mod conștient sau subconștient.

În acest sens, copiii ar trebui să se aștepte ca nevoile lor să fie bine ingrijite de părinți. Mai mult decât atât, este esențial ca ei să se simtă validați în ceea ce simt când sunt copii, până la urmă. Spre deosebire de a face un plan pentru viețile noastre, fiecare decizie luată de părinții noștri, de a ne onora sau respinge nevoile, va lăsa o impresie de durată care va afecta modul în care funcționam mai târziu în viață.

Acest concept de psihologie a dezvoltării psihologice a unui copil nu ar trebui să fie ceva complicat pentru parinti - pentru ca este o simplă logică. Nu venim pe lume cu credințe, suntem condiționați să le invatam si sa credem in ele - în timp. Cu toții avem capacitatea de a ne forma noi convingeri - de aceea creșterea personală este un lucru! Acestea fiind spuse, acest subiect este deosebit de important pentru copii, dacă nu sunt conștienți de credințele nesănătoase, își pot petrece întreaga adolescență solidificând mentalitățile - făcându-i mai greu de curățat la vârsta adultă.

Dar înainte de a ne aprofunda în asta, să începem cu părinții. De ce unor părinți le este greu să satisfacă nevoile copiilor lor?

Ce anume ii caracterizeaza pe parintii egoisti?

Părinții egoiști sunt acei părinți care își prioritizează propriile nevoi, dorințe și interese în detrimentul nevoilor și bunăstării copiilor lor. Aceștia tind să fie centrați pe sine, ignorând sau minimizând sentimentele, dorințele și dezvoltarea emoțională a copiilor. Ca urmare, copiii pot simți că nu primesc suficientă atenție sau afecțiune, ceea ce poate duce la probleme de încredere în sine, dificultăți în relații și alte probleme emoționale pe termen lung.

Iată cinci exemple practice de comportamente ale părinților egoiști:

1. Ignorarea nevoilor emoționale ale copiilor:
Părinții care nu acordă atenție emoțiilor și sentimentelor copilului, concentrându-se doar pe propriile lor preocupări.
   
2. Lipsa de implicare în activitățile copilului: Părinții care evită să petreacă timp de calitate cu copilul, preferând să se ocupe de hobby-urile sau interesele lor personale.

3. Manipularea copilului pentru a obține beneficii personale: Părinții care își folosesc copiii pentru a obține avantaje sau pentru a manipula situații în favoarea lor.

4. Neasumarea responsabilităților de parinte: Părinții care lasă în mod constant responsabilitățile legate de creșterea copilului în grija altora, cum ar fi bunicii sau bonele.

5. Impunerea propriilor dorințe asupra copilului: Părinții care își forțează copiii să urmeze interesele și aspirațiile lor, fără a ține cont de dorințele și aptitudinile copilului.

Copiii care cresc cu părinți egoiști pot suferi de o serie de implicații negative pe termen lung:

❗Stima de sine scăzută:

Copiii pot simți că nu sunt suficient de importanți, ceea ce poate duce la o imagine de sine negativă.

Citeste si Neglijarea emotionala a copilului - efectele pe termen lung

❗Dificultăți în relații:

Ei pot avea probleme în a dezvolta relații sănătoase și echilibrate, deoarece nu au învățat modele pozitive de relaționare.

❗Probleme emoționale:

Acești copii pot dezvolta anxietate, depresie sau alte tulburări emoționale din cauza lipsei de sprijin emoțional.

❗Neîncredere în sine:

Copiii pot avea dificultăți în a lua decizii și a-și exprima propriile dorințe și nevoi.

❗Tendințe de sacrificiu personal:

Ei pot deveni adulți care pun nevoile altora înaintea propriilor nevoi, repetând modelul de comportament învățat în copilărie.

Părinții care își prioritizează propriile nevoi îi învață pe copii să se simtă invizibili

Părinții care își prioritizează propriile nevoi în detrimentul celor ale copiilor le transmit acestora un mesaj subtil, dar profund, că nu sunt suficient de importanți. Copiii învață să se simtă invizibili, nefiind validați emoțional sau neprimind atenția necesară pentru dezvoltarea lor sănătoasă. În timp, acest sentiment poate duce la probleme de stimă de sine, dificultăți în relații și un model comportamental de sacrificiu personal pentru a căuta aprobarea altora.

Copilul tău nu are nevoie de cadouri scumpe sau de activități elaborate pentru a se simți iubit. Ceea ce contează cu adevărat sunt acele momente simple în care ești cu adevărat prezent pentru el. Fă-ți timp, chiar și doar câteva minute pe zi, să te conectezi cu copilul tău. Ascultă-l cu atenție, joacă-te cu el, sau pur și simplu fi acolo, alături de el. Aceste momente vor clădi o legătură puternică, bazată pe iubire și încredere, pe care copilul tău o va purta cu el toată viața - Amalia Averescu, psiholog - pentru Desprecopii.com

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor 

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

Mai multe despre psihologia copilului aici >

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII