Mitsubishi ASX (2013), o masina de familie surprinzatoare
Am testat varianta 1.8 Diesel, transmisie manuala, cu interior standard, timp de 20 de zile (!) in care am parcurs peste 2300 de Km prin Romania (sosea, drum de munte, pe ploaie, teren accidentat, etc.). Rezultatele le gasiti in acest articol.
Prima parte: Design Exterior si Interior 
Spatiu si Confort
Conduc mult si de aceea apreciez confortul la o masina mai presus de alte calitati. Pentru o masina de familie insa confortul este esential si nu vorbim numai de sofer ci de toata famila. Mitsubishi ASX (2013) ridica mult stacheta si eclipseaza concurenta prin excelenta compartimentare, scaune foarte confortabile, o pozitie de condus excelenta si usurinta in manevrare.
Compartimentarea
Ca orice SUV Mitsubishi ASX ofera un porbagaj incapator dar atentie fara sa faca nici o concesie pentru spatiul oferit pasagerilor din spate. Copiii o sa aiba loc berechet in spate iar dvs. nu va mai enervati de cate lucruri ne-necesare a pus sotia in bagaj. Incap toate!
|
442L capacitate in portbagaj ce include compartiment modulabil sub podea, rabatare a banchetei pana la nivelul suprafeţei complet plate (daca aveti ceva de carat) si cotiera centrala in spate, prevazuta cu capac ce face posibil accesul din şi în portbagaj.
|
Porbagaj mare? Cum ramane cu spatiul pentru pasagerii din spate! Surpriza: au foarte mult loc! Nu stiu exact cum a reusit Mitsubishi sa creeze un SUV compact, cu porbagaj mare si spatiu suficient pentru pasagerii din spate. Parca au lucrat cu sublerul la milimetru iar rezultatul este admirabil.
Pozitia de condus, scaunele
Scaunele ofera un confort sporit si o pozitie de condus foarte placuta. Am condus 7 ore fara pauza de la Bucuresti la Vatra Dornei si nu am avut dureri de spate, elemente incomode in scaun, etc.
In general prefer un interior in piele (care este disponibil pentru ASX) dar in varianta standard care am condus-o m-am bucurat de o tapiterie placuta care se potrivea bine cu culoarea neagra a masini. Dupa cat de calduroase au fost ultimile veri cred ca pielea nu mai este o idee buna pentru Romania.
Manevrabilitate
Masina se manevreaza usor. Pentru parcare exista senzori de parcare in spate iar botul masinii este vizibil si se poate aprecia usor distanta in fata (nu cred ca este nevoie de senzori de parcare si in fata). Accesul la butoanele de pe volan si chiar la alte butoane de pe dashboard este foarte usor. Oglinzile laterale sunt foarte mari si ofera o buna vizibilitate in spate DAR pentru sofer exista un punct vizual mort mai mare decat la alte masini cu care trebuie sa va obijnuiti.
Pentru ca vorbim despre o masina de familie este interesant si care este parerea doamnelor. Sotia mea a condus masina direct, fara probleme si fara instructiuni suplimentare. A apreciat foarte mult cat de intuitive sunt toate butoanele. Dar cel mai important a fost personalitatea masinii care a facut-o sa se simta in siguranta, "importanta" la volan, sa aiba o pozitie "dominanta" fata de alti participanti la trafic.
Siguranta
Citeste mai departe despre performanta, consum si verdictul final
Despre autor
Sunt ADMIN pe Desprecopii.com si Consultant International. Din cauza meseriei, calatoresc mult si inchirez foarte des masini. Am condus pana acum peste 60 de tipuri de masini diferite. Nu ma pricep la mecanica auto si nu pot sa va spun de ce un motor este mai performant ca altul. Privesc masina din punct de vedere al clientului apreciand mai mult confort, designul, utilitatea, consumul, etc. si mai putin specificatiile tehnice.