Programele disciplinelor de studiu in dezbatere pentru clasa pregatitoare

Programele disciplinelor de studiu in dezbatere pentru clasa pregatitoare

Programele disciplinelor de studiu in dezbatere pentru clasa pregatitoare

  • Pentru a va face o idee asupra ceea ce va insemna din punct de vedere didactic, de fapt, controversata clasa pregatitoare , iata, pe scurt, elementele esentiale din fiecare programa.
Pentru a va face o idee asupra ceea ce va insemna din punct de vedere didactic, de fapt, controversata clasa pregatitoare , iata, pe scurt, elementele esentiale din fiecare programa.

COMUNICARE IN LIMBA ROMANA
Numarul de ore repartizate:
 4 - 6 ore

Care este rolul disciplinei - programa se centreaza pe dezvoltarea competentelor de comunicare ce refera la ascultarea de mesaje, la exprimarea de mesaje orale, la receptarea de mesaje scrise (lectura) si redactarea de text simplu. In urma dezvoltarii competentelor de comunicare, elevul va avea urmatorul profil:civilizat, sociabil, comunicativ, implicat, interesat, creativ. De asemenea, va descoperi placerea lecturii dintr-o carte, de pe iPad, de pe eBook sau orice alt suport, placerea de a merge la teatru, de a viziona un film. Actuala programa intentioneaza sa aseze in centrul preocuparilor cadrului didactic (si ale parintilor!) dezvoltarea capacitatii copilului de a-si comunica propriile idei, opinii, ganduri si sentimente, intr-un mod accesibil. Se urmareste apropierea copiilor de lumea cartilor, de mijloacele de informare si nu in ultimul rand de ceilalti copiii.

Continuturile vizate - programa urmareste realizarea unor continuturi concrete de tipul a saluta, a se prezenta si a prezenta pe cineva, a identifica un obiect, o persoana, a cere si a da informatii, a formula o idee, precum si insusirea unor elemente de constructia comunicarii cum ar fi literele mari de tipar, sunete specifice limbii materne, simboluri uzuale din universul apropiat: metrou, intrare, iesire,spital, trecere de pietoni etc.

Competentele generale - vizeaza atat receptarea de mesaje orale si scrise in diverse situatii de comunicare, cat si exprimarea de mesaje orale.

Exemple de activitati:
 - Realizarea unui desen pentru a indica despre ce este vorba in mesajul audiat
 - Numirea personajului/personajelor dintr-un fragment de poveste audiat
 - Oferirea de raspunsuri la cererea elementara de informatii: Cine? Ce? Unde? Cum?
 - Dezvoltarea sau simplificarea unui enunt audiat, prin adaugarea sau scoaterea unui cuvant.
 - Reproducerea de ghicitori si enunturi scurte
 - Jocuri de cuvinte (de tip Fazan, in care criteriul poate fi nu numai ultima silba, ci si ultimul sunet)
 - Utilizarea formulelor specifice unor situatii concrete de tipul: invitatie, urare, prezentarea unor scuze etc., pentru a transmite intentii, ganduri, sentimente etc.
 - Formularea de mesaje despre sine: nume, varsta, adresa; despre familie, colegi, despre animalul preferat, despre culoarea preferata, despre mancarea preferata etc.
 - Repovestirea unui text, respectand succesiunea momentelor prezentate
 - Dramatizari dupa povesti cunoscute
 - Citirea globala a numelui scris cu litere de tipar pe dulapior, la cuier, la coltul de prezentare al clasei, la responsabilitati etc.
 - Identificarea semnificatiei unor simboluri intalnite in situatii cotidiene: M  Metrou, H - Spital, I - Informatii, intrare, iesire, farmacie, trecere de pietoni, semafor etc.
 - Confectionarea de felicitari si biletele cu litere mari de tipar rupte sau decupate din reviste, ziare etc.
 - Trasarea de litere mari de tipar dupa contur dat sau prin unirea punctelor, folosind instrumente diferite de scris (pensula, carioca, creioane colorate, stilou etc.)
 - Transcrierea prin  fotografiere vizuala a unor cuvinte cu semnificatie pentru copii: numele parintilor, fratilor, bunicilor etc.

EDUCATIE PENTRU SOCIETATE
Numarul de ore repartizate:  1 - 2 ore

Care este rolul disciplinei - programa are ca finalitate integrarea sociala a copiilor in colectivitate, prin aplicarea normelor de conduita necesare in diferite contexte de viata si prin dezvoltarea unor atitudini pozitive fata de propria persoana si fata de ceilalti. Programa a fost elaborata tinandu-se cont si de recomandarile unor documente internationale ce au drept tinta educatia.

Continuturile vizate - programa urmareste insusirea corecta a unor norme de conduita in societate (formule de salut, formule de adresare si de multumire etc.), a unor norme de conduita in contexte de viata (la scoala, in familie, pe strada, in mijloacele de transport in comun, in sala de spectacole, in excursie, la muzeu, in raport cu mediul etc.), precum si a unor norme de igiena personala. De asemenea, sunt vizate continuturi legate de sentimentul apartenentei la un grup (familia, grupul de invatare, grupul de prieteni, localitatea, domiciliul, traditii locale etc.)

Competentele generale - vizeaza aplicarea unor norme de conduita in viata cotidiana, manifestarea unor deprinderi de comportament moral civic, precum si cooperarea cu ceilalti.

Exemple de activitati:
 - exercitii de recunoastere a respectarii/incalcarii regulilor de politete
 - exercitii de identificare a obiectelor de igiena personala si explicarea modului de folosire a acestora
 - insusirea unor seturi de reguli (de exemplu: la scoala, in familie, pe strada, in mijloacele de transport in comun, in sala de spectacole, in excursie, la muzeu etc.)
 - vizionarea unor filme pentru familiarizarea cu elemente locale ale comunitatii in care locuieste, cu traditiile locale
 - recunoasterea si explicarea a ceea ce este bine si a ceea ce este rau, a ceea ce este cinstit si a ceea ce este necinstit, a ceea ce este frumos si a ceea ce este urat in comportament
 - responsabilizare in desfasurarea activitatilor clasei (distribuire de materiale, ingrijirea spatiului de lucru/joaca)

MATEMATICA SI EXPLORAREA MEDIULUI
Numarul de ore repartizate:  4 - 5 ore

Care este rolul disciplinei - pentru a ajunge mai tarziu sa inteleaga celelalte discipline, copilul trebuie sa exploreze mai intai universul complex din jurul sau cu mijloacele care ii stau la indemana, iar scoala ar trebui sa-l sprijine in incercarile si descoperirile personale. Acesta este motivul care a condus la realizarea programei integrate de matematica si explorarea mediului. Disciplina isi propune sa pregateasca elevul in  vederea unei invatari aprofundate, trecand pe locul al doilea dobandirea de cunostinte doar de dragul informarii si mizand mai ales pe corelarea unor elemente de matematica cu elemente ce tin de mediul inconjurator.

Continuturile vizate - organizarea de activitati de invatare contextualizate, care sa aiba sens pentru copil. Concret, copiii vor invata despre elemente pregatitoare pentru intelegerea unor concepte matematice, numere naturale de la 0 la 10, adunarea si scaderea in concentrul 0-10 cu una sau doua unitati, prin numarar, figuri si corpuri geometrice, masurari cu unitati nestandard (palma, creion, bile etc.), recunoasterea orelor fixe pe ceas, ora, ziua, saptamana, luna, anotimpurile. De asemenea, copiii vor invata despre biodiversitate, procesele Pamantului, universul, forte, electricitate, unde si vibratii, corpul omenesc, ereditate.

Competentele generale - urmaresc recunoasterea si utilizarea numerelor in calcule elementare, localizarea si relationarea elementelor geometrice, manifestarea curiozitatii pentru fenomene din mediul apropiat, precum si generarea unor explicatii prin folosirea unor elemente de logica si organizarea datelor in scopul rezolvarii de probleme.

Exemple de activitati:
 - exercitii de reprezentare a numerelor de la 1 la 10 cu ajutorul unor obiecte sau semne (puncte, cerculete, linii etc.)
 - exercitii de numarare inainte si inapoi, in variante complete sau de la un punct al seriei, din 1 in 1
 - construirea cifrelor din plastilina, fire,  fire de hartie creponata sau hartie refolosita, sarma
 - exercitii de determinare a numarului de obiecte dintr-o multime data precum si de atasare a cifrei corespunzatoare
 - adaugarea si extragerea de elemente dintr-o multime de obiecte, fiecare operatie fiind insotita de numararea obiectelor
 - rezolvarea de exercitii de adunare/scadere si verificarea cu obiecte
 - jocuri de rol in care sa fie folosite operatii cu numere (La cumparaturi, In parc)
 - numirea formelor geometrice (patrat, triunghi, dreptunghi, cerc)
 - asocierea unor corpuri geometrice cu obiecte din mediul cunoscut
 - jocuri de constructii, LEGO
 - exercitii  joc de pozitionare a obiectelor in spatiu (stanga, dreapta, sus, jos, deasupra, sub, interior, exterior etc.), in raport cu alte obiecte precizate
 - exercitii de completare a unor siruri de obiecte ordonate dupa o anumita regula
 - efectuarea unor excursii, drumetii pentru cunoasterea cartierului, localitatii natale
 - compararea fotografiilor personale cu cele ale parintilor in scopul identificarii transmiterii mostenirii genetice de la generatie la generatie
 - participarea la actiuni de ingrijire si protejare a mediului
 - identificarea efectelor nocive provocate de consumul unor alimente (sucuri cu cofeina, produse fast food, excesul de dulciuri etc.)
 - clasificarea animalelor in functie de numarul de picioare, de mediul de viata, de modul de hranire etc.
 - folosirea unor coduri  emoticonuri, culori pentru caracterizarea unor senzatii opuse
 - utilizarea calendarului pentru identificarea unei saptamani
 - recunoasterea bancnotelor de 1 leu, 5 lei, 10 lei

MUZICA SI MISCARE
Numarul de ore repartizate:  2 - 3 ore

Care este rolul disciplinei - contribuie la stimularea copilului in manifestarea curiozitatii pentru diferite forme de expresivitate artistica si pentru exprimarea sensibilitatii artistice prin intermediul unor mijloace simple.

 

Continuturile vizate - se vor efectua cantarea in colectiv, miscarea pe muzica libera, manuirea jucariilor muzicale, avandu-se in vedere insusirea unor cunostinte legate de sunetul muzical (timbrul, durata relativa, intensitatea), facandu-se apel la creatia muzicala accesibila. Programa cuprinde, de asemenea, o serie de sugestii referitoare la repertoriul de cantece abordate, precum si propuneri pentru auditii.

Competentele generale  -   au in vedere mai ales receptarea repertoriului de cantece pentru copii si a unor elemente de limbaj muzical, precum si exprimarea libera in contactul cu muzica, apeland la propriile abilitati creative.

Exemple de activitati - programa propune realizarea educatiei muzicale prin joc, ceea ce inseamna tocmai asocierea miscarii atat cu cantecul, cat si cu auditia.
 - insusirea cantecelor in colectiv, prin preluarea lor orala
 - observarea - familiarizarea cu aspectul jucariilor muzicale
 - executarea unor miscari sugerate de text, prin joc
 - exersarea miscarii libere, spontane pe cantec, sau a acompaniamentului cu jucarii muzicale alese de copii
 - audierea unor creatii muzicale de facturi diferite, care sa declanseze copiilor miscarea libera, spontana adecvata
 - participarea la serbari cu teme diverse, in functie de dorinte/optiuni

TEHNOLOGII DE INFORMARE SI COMUNICARE
(JOCUL CU CALCULATORUL)
Numarul de ore repartizate:
0 - 1 ore

Care este rolul disciplinei - programa scolara a disciplinei TIC (Jocul cu calculatorul) are ca finalitate familiarizarea, prin joc, a copiilor, cu noile tehnologii pentru o invatare activa, inovativa si creativa. Cei care au conceput programa mentioneaza faptul ca au tinut cont de o serie de recomandari  si de documente internationale in ceea ce priveste utilizarea TIC, avand la baza o serie de premise ce vizeaza rolul pozitiv al TIC in dezvoltarea personalitatii copiilor, dar si riscurile pe care le prezinta o abordare necorespunzatoare.

Continuturile vizate - la ora de TIC copiii vor invata despre componente de baza ale computerului si/sau ale altor aparate digitale. De asemenea, vor efectua aplicatii si softuri digitale simple (inchiderea si deschiderea unui computer etc.) si se vor familiariza cu procedee simple de utilizare a functiilor de baza ale dispozitivelor de captarea a imaginilor, de inregistrare audio si video. Tot la ora de TIC, copiii se vor familiariza cu elemente simple de explorare si selectare a informatiilor pe INTERNET si vor invata reguli de siguranta in utilizarea tehnologiilor de informare si comunicare. Un element important de mentionat este si faptul ca tot ceea ce fac la TIC va fi corelat cu alte discipline. Astfel, copiii vor folosi cunostintele de TIC pentru a realiza diverse produse la alte obiecte.

Competentele generale - vizeaza utilizarea functiilor de baza ale unui computer sau ale altor dispozitive digitale, operarea simpla cu procedee si instrumente de explorare si de creare a unor continuturi informationale digitale in format vizual sau/si audio, dar si manifestarea unei atitudini critice cu privire la impactul tehnologiilor de informare si comunicare asupra vietii cotidiene, a invatarii si a relatiilor cu ceilalti.

Exemple de activitati:
 - confectionarea creativa a componentelor unui computer sau a altor dispozitive digitale, utilizand materiale reciclabile
 - observarea asemanarilor si deosebirilor intre mouse-ul de la calculator si un soricel real
 - utilizarea unor jocuri pe calculator care presupun colorarea unor planse cu ajutorul mouse-ului
 - demonstrarea unor cautari simple de imagini si video pe INTERNET pornind de la un cuvant dat
 - Povestea ochilor obositi  lectura activa in imagini care sa ofere copiilor exemple despre efectele utilizarii excesive a computerului sau a altor dispozitive digitale
 - crearea unui fisier in calculatorul clasei pentru fiecare copil in care acesta selecteaza cele mai reusite produse ale invatarii in format digital (fotografii, filmulete, inregistrari audio) de-a lungul unei etape (la finalul unei saptamani, luni, semestru, la finalul anului scolar)

EDUCATIE FIZICA SI SPORT
Numarul de ore repartizate:  1 - 2 ore
 
Care este rolul disciplinei - asa cum este usor de intuit, rolul disciplinei este acela de a contribui la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului, la formarea unor deprinderi de viata sanatoasa, prin integrarea adecvata a miscarii si a sportului in viata cotidiana.

Continuturile vizate - in clasa pregatitoare se va avea in vedere realizarea unor deprinderi motrice de baza si valorificarea unor calitati motrice de baza prin exercitii variate de tip joc de miscare si intrecere. Se va avea in vedere, de asemenea, participarea copiilor la jocuri de echipa si la competitii sportive caracteristice varstei.

Competentele generale - urmaresc formarea deprinderilor motrice si utilizarea anumitor calitati motrice. Veti observa probabil ca in programa acestei discipline s-a strecurat o greseala, in sensul ca la competentele generale au fost trecute (fara o justificare logica) competentele din programa pentru Arte vizuale si lucru manual. Probabil ca urmeaza corectura&

Exemple de activitati:
 - exersarea deprinderilor motrice de baza (mers si variante de mers, alergare si variante de alergare, sarituri, aruncari si prinderi)
 - participarea la jocuri de miscare
 - intreceri de minifotbal/minibasket/minihandbal, in functie de preferintele elevilor
 - exersarea de elemente simple din: gimnastica ritmica, dansuri folclorice, dansuri tematice, euritmie
 - participarea la stafete si concursuri
 - practicarea, in mod organizat si sistematic, a gimnasticii de inviorare
 - controlul permanent al posturii corpului (stand in banca, in picioare, in timpul mersului)
 - aplicarea regulilor cu privire la utilizarea, transportul si igiena echipamentului sportiv

RELIGIE
Numarul de ore repartizate:  1 ora

Care este rolul disciplinei - rolul religiei la varstele mici este recunoscut si sustinut de teoreticienii si practicienii din domeniul educatiei, care evidentiaza importanta educatiei religioase in formarea propriei identitati a elevilor, aspectele legate de credinte si convingeri fiind un element important al acesteia. Finalitatile propuse la clasa pregatitoare pentru disciplina religie vizeaza mai ales dezvoltarea morala a copiilor si formarea comportamentului in acord cu valorile moral  religioase.

Continuturile vizate - continuturile programei vizeaza deopotriva abordarea unor teme precum Familia, Viata crestina etc. din perspectiva religioasa, dar si invatarea unor rugaciuni, colinde etc. sau discutarea unor texte religioase.

Competentele generale -   au in vedere aplicarea unor norme de comportament specific moralei religioase, in diferite contexte de viata, precum si explorarea activa a unor elemente din viata de zi cu zi, din perspectiva propriei credinte.

Exemple de activitati:
 - organizarea de discutii despre rolul lui Dumnezeu in viata omului
 - exercitii de invatare a inchinarii (gestul inchinarii, cuvintele insotitoare)
 - povestirea unor fapte bune, proprii sau ale altora
 - organizarea de conversatii de grup privind regulile de comportament in diferite situatii (in familie, scoala, biserica, comunitate etc.)
 - vizite la biserica
 - organizarea de activitati caritabile, impreuna cu alti membri ai scolii, parohiei etc.
 - audierea unor texte religioase simple, in care se reflecta ideea de toleranta
 - invatarea de rugaciuni, cantari, colinde etc.
 - identificarea aspectelor caracteristice ale diferitelor sarbatori

DEZVOLTARE PERSONALA
Numarul de ore repartizate: 
1 - 2 ore

Care este rolul disciplinei - ea este primul pas al unui program secvential de dezvoltare si pregatire pentru viata si pentru viitor. In selectarea continuturilor au fost valorificate si recomandarile documentelor internationale ale Consiliului Europei prin cele doua Rezolutii (2004, 2008) care subliniaza rolul important al consilierii si orientarii ca suport concret pentru castigarea autonomiei invatarii, in deciziile cotidiene ale individului. Finalitatea este dobandirea increderii in sine si a starii de bine a copiilor, prin abordarea unor domenii concrete ce vizeaza personalitatea.

Continuturile vizate - desi suna destul de abstract (Autocunoastere si atitudine pozitiva fata de sine, Stare de bine si stil de viata sanatos, Abilitati si atitudini de invatare etc.) capitolele propuse in programa sunt concretizate in activitati prin care cadrele didactice vor valorifica mai ales experientele personale ale elevilor, in maniera integrata, printr-o raportare permanenta la ceea ce gandesc, simt si cum se comporta acestia.

Competentele generale - vizeaza manifestarea interesului pentru autocunoastere si a atitudinii pozitive fata de sine si fata de ceilalti, exprimarea adecvata a emotiilor, aplicarea abilitatilor de mentinere a starii de bine si a unui stil de viata sanatos, aplicarea abilitatilor si atitudinilor de invatare specifice scolarului mic, identificarea intereselor personale si a informatiilor de baza despre munca si meserii, ca parte a mecanismelor de cunoastere si intelegere a lumii reale.

Exemple de activitati:  
 - desenarea conturului corpului in marime naturala pe coli de flipchart
 - prezentarea fotografiei proprii
 - exercitii de exprimare a solicitarii ajutorul fata de colegi, profesori sau parinti
 - citirea si analiza unor povesti si fabule despre solicitarea ajutorului
 - vizionarea unor secvente din desene animate si filme pentru copii pentru identificarea emotiilor de baza ale personajelor
 - vizite in scoala (birou director, cancelaria profesorilor, cabinet consiliere, toaleta, alte clase, biblioteca, sala de sport etc.)
 - prezentarea meseriilor de catre specialisti invitati la clasa: medic, artist, pictor, politist, preot, cercetator, pompier, contabil, prezentator de televiziune etc.

ARTE VIZUALE SI LUCRU MANUAL
Numarul de ore repartizate:  1 - 2 ore

Care este rolul disciplinei - domeniul artelor vizuale acopera domenii prezente in cotidian la care omul contemporan se raporteaza: pictura, desenul, grafica, arta decorativa, fotografia artistica, arta tiparului, sculptura, arhitectura etc. Domeniul lucrului manual se refera la sintagma  hand made , prezenta aproape in toate culturile lumii, din cele mai vechi timpuri. Prin reintoarcerea la Lucru manual se doreste mutarea accentului de pe insusirea diverselor tehnici si formarea unor abilitati practice, pe formarea caracterului. Copiii trebuie sa invete sa rezolve probleme practice din viata de zi cu zi, dar sa le si pese de felul in care o fac. Kitsch-ul, prezent la tot pasul in realitatea romaneasca a fiecarei zile ne arata cat suntem de deficitari in a face lucruri utile si frumoase in acelasi timp.

Continuturile vizate - au in vedere culorile spectrului solar, tehnici simple (tehnica presarii, tehnica stampilarii, dactilopictura), punctul si linia ca elemente decorative, tehnica colajului, tehnici simple precum rupere, mototolire, taiere, lipire, modelaj, insirare, rasucire etc.

Competentele generale - urmaresc receptarea unor mesaje artistice exprimate prin limbaj vizual, in contexte variate, exprimarea de idei/experiente si emotii/sentimente prin modalitati specifice artelor vizuale, precum si crearea de obiecte practice si estetice folosind materiale, instrumente si tehnici specifice lucrului manual.

Exemple de activitati:
 - participarea la expozitii cu fotografii personale pe diferite teme
 - participarea la manifestari artistice, expozitii ale colegilor mai mari din scoala
 - vizitarea de muzee si expozitii de arta
 - participarea la activitati comune/ateliere de lucru, parinti-copii
 - exersarea de tehnici simple in aplicatii: obtinerea formelor spontane prin presarea hartiei, dactilopictura, modelaj, amprentare, desen cu ceara, decolorare cu pic etc.
 - repovestirea cu ajutorul papusilor pe bat, pe deget sau pe mana
 - modelarea plastilinei, a pastei Fimo, a lutului, argilei etc.; formularea de intrebari simple si raspunsuri despre cele observate.
 - Formularea de predictii orale: Ce s-ar intampla daca nu am avea linguri, furculite, cutite, lingurite?

Programele puse in dezbatere publica se adreseaza deopotriva cadrelor didactice, potentialilor autori de manuale si de materiale didactice auxiliare, dar si parintilor si tuturor celor interesati de actul educational, care isi pot exprima opinia in legatura cu ele pana pe 14 martie la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro sau, in scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucuresti, sector 1, cod 010168).

Toti cei interesati pot consulta pachetul cu programe pentru clasa pregatitoare, pe site-ul ministerului. Acesta este disponibil aici - https://www.edu.ro/index.php/articles/16643.

Cu si despre scoala: doar pe forumul desprecopii.com - experiente si sfaturi impartasite de mamicile DC:

Aflati totul despre sistemul de invatamant Montessori :

  • Ce este metoda Montessori?
  • Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional
  • Alegerea unei scoli Montessori in Romania
  • Recuzita metodei Montessori 

     Va recomandam sa mai cititi:

     Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

    Sport pentru copii, activitati educative, animalute

    autor: redactor Desprecopii.com A.G. -  Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2012

    In floarea copilariei (4-12 ani)
    Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

     Scoli, gradinite, crese, bone...
    La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
    Am nevoie de un baby-sitter...

    Bolile copilului

    Toate bolile aici>

    Articole despre Psihologia Copilului

    Mai multe despre psihologia copilului aici >

    Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII