Educatia prin metoda Montessori - sau educatia personalizata
Initiata de catre medicul Maria Montessori, metoda care ii poarta numele este rezultatul unor ani buni de munca si de observatii in mediul prescolar care au condus la crearea unei filosofii educationale sensibil diferite de cea traditionala.
Metoda Montessori se caracterizeaza, in linii mari, ca o metoda prin care copiii sunt perceputi ca ceea ce sunt de fapt si prin care li se creeaza un mediu propice dezvoltarii potentialului lor spiritual, emotional, fizic si intelectual, ca membri ai unei familii, ai comunitatii, ai Universului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este asadar metoda Montessori?
Cine a fost dr. Maria Montessori?
Prin ce se defineste stiintific metoda Montessori?
Rolul profesorului
Rolul mediului si al materialelor didactice
Invătamantul Montessori versus invătămantul traditional
Câti dintre parinti nu se plâng adesea de faptul că nu reusesc să facă față nevoilor de cunoastere ale copiilor?
Cati dintre noi nu dau vina pe sistemul de invatamant traditional care, de altfel, are numeroase deficiente? Exista totusi o alternativa la aceste probleme? Metoda Montessori pare sa fie una dintre alternativele posibile la sistemul educational traditional, bazat pe anumite principii care se perpetueaza de la o epoca la alta, indiferent de schimbarile care au loc in sistem.
Sa presupunem ca v-as spune ca a fost odata o planeta fara scoli si fara profesori, unde studiul ar fi o notiune necunoscuta, dar in care totusi locuitorii (care nu ar face altceva decat sa traiasca si sa se plimbe) au ajuns sa stie toate lucrurile si sa le asimileze ca si cum le-ar fi invatat; ati crede ca romantez? Ei bine, acest lucru, desi pare fantezist, este real. Este modul de a invata al copiilor. Este drumul pe care ei il urmeaza. Invata totul fara sa stie ca invata si facand lucrurile pas cu pas trec de la inconstient la constient, mergand intotdeauna pe calea bucuriei si a dragostei. (Dr. Maria Montessori)
Ce este asadar metoda Montessori?
Initiata de catre medicul Maria Montessori, metoda care ii poarta numele este rezultatul unor ani buni de munca si de observatii in mediul prescolar care au condus la crearea unei filosofii educationale sensibil diferite de cea traditionala. Metoda Montessori se caracterizeaza, in linii mari, ca o metoda prin care copiii sunt perceputi ca ceea ce sunt de fapt si prin care li se creeaza un mediu propice dezvoltarii potentialului lor spiritual, emotional, fizic si intelectual, ca membri ai unei familii, ai comunitatii, ai Universului.
Scopul principal al activitatilor Montessori respecta filozofia educatiei Montessori si anume: Ajuta-mă să pot face singur.
Cine a fost dr. Maria Montessori ?
Maria Montessori s-a nascut in 1870 si a fost prima femeie care a practicat medicina in Italia. A lucrat in domenii precum psihiatrie, educatie si antropologie si a dovedit un interes deosebit pentru educatia copiilor. Maria Montessori considera ca fiecare copil se naste cu un potential unic, care trebuie sa fie revelat. Cele mai importante contributii ale sale in domeniul educatiei copiilor au vizat pregatirea unui mediu natural de invatare pentru copii, observarea copiilor in acest mediu, adaptarea continua a mediului educativ la nevoile copilului, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte la maxim potentialul fizic, mental, emotional si spiritual. Dr. Montessori a studiat comportamentul copiilor de diferite rase si culturi, ajungand la concluzia ca legile dupa care evolueaza fiinta umana sunt valabile oriunde. Prima institutie deschisa de Maria Montessori, in 1907, pentru educatia copiilor, se afla intr-un cartier sarac din Roma.
Era o scoala pentru copii cu varste intre 3 si 6 ani. In 1909, dr. Montessori tine primul curs despre educatia copiilor, la care participa studenti din toate colturile lumii, dupa ce scoala pe care o infiintase devenise celebra pentru rezultatele ei. In 1915, dr. Montessori a fost primita cu interes in SUA, unde meteodele ei au fost rapid asimilate in scoli. In timpul razboiului, nazistii au interzis metoda Montessori, insa a aparut o miscare Montessori in India. Mostenirea spirituala si materiala lasata de catre Maria Montessori a fost perpectuata de fiul acesteia, Mario, care, din 1952 a devenit succesorul la conducerea Asociatiei Internationale Montessori, cu sediul in Amsterdam.
Ad-Extra3:
Prin ce se defineste stiintific metoda Montessori?
Metoda propusa de Maria Montessori este riguros definita din punct de vedere stiintific, fiind testata si imbunatatita in permanenta, in scopul de a scoate ceea ce e mai bun din fiinta umana. Metoda ii invata pe adulti sa respecte diferentele individuale, sa incurajeze interactiunea sociala si educarea intregii personalitati in locul predarii unui set anume de informatii, in scopul formarii deprinderilor.
Invatamantul de tip Montessori este intr-o dinamica permanenta, generata de faptul ca fiecare copil are nevoi specifice si, prin urmare, necesita un tratament diferit. Satisfacerea nevoilor fizice, mentale, spirituale si emotionale ale copiilor are ca rezultat faptul ca acestia se joaca si muncesc cu placere, invata si creeaza cu entuziasm. De asemenea, prin aceasta metoda se stimuleaza dorinta copiillor de a-i invata si ajuta pe altii, tendinta de a le pasa de cei din jur si de mediul in care traiesc. Reusita sistemului Montessori tine de faptul ca metodele utilizate vin in sprijinul copiilor, modelandu-le nevoile mentale si abilitatile fizice intr-un mod natural, mediul in care copiii invata fiind foarte apropiat de modelul societatii in care vor trai ca adulti.
Sistemul Montessori este raspandit in intreaga lume, fiind aplicat atat in scoli publice cat si in scoli private. Programul este, de asemenea, aplicat si in scoli in care invata copii cu dizabilitati. De asemenea, multi parinti aplica descoperirile Mariei Montessori acasa, in educatia zilnica a propriilor copii.
Rolul profesorului
In viziunea Mariei Montessori, profesorul este mai mult un ghid care ii indruma pe copii, lasandu-le libertatea de a invata singuri. Rolul sau este de a stimula activitatea acestora, aratandu-le cum sa foloseasca obiectele. In timpul lectiilor, cuvintele si gesturile excesive sunt evitate, accentul fiind pus pe intelegerea a ceea ce se prezinta. Lectiile care sunt predate sunt alese in functie de nevoile copiilor si ele se pot schimba pe parcurs in functie de evolutia acestora. Profesorul nu intervine in activitatea unui elev, decat atunci cand acesta are nevoie de ajutor sau ii deranjeaza pe ceilalti. Daca un copil greseste nu este corectat, ci este pus sa reia ceea ce lucreaza dupa un anumit timp, considerandu-se ca mai are nevoie de timp pentru a asimila conceptul respectiv. Educatorul nu trebuie sa il domine pe copil, ci trebuie sa incerce sa ii patrunda in suflet si sa il directioneze delicat spre lucrurile pe care trebuie sa le invete.
Rolul mediului si al materialelor didactice
Dr. Montessori a observat ca un copil evolueaza mai bine daca i se asigura un mediu propice nevoilor lui. Auto-disciplina intervine prin concentrarea la o activitate continua si care nu a fost impusa, ci liber aleasa. De aceea, mediul exterior trebuie sa fie proiectat astfel incat sa asigure dezvoltarea nevoilor copilului. Materialele de lucru trebuie sa fie expuse pe rafturi de inaltime potrivita inaltimii copiilor, astfel incat sa aiba acces la ele. Mobilierul trebuie sa fie adaptat dimensiunilor copiilor si sa fie flexibil. Copilul trebuie sa aiba libertatea sa stea acolo unde doreste. Clasa Montessori contine mai multe zone, in functie de amplasarea materialelor folosite la o disciplina sau alta. Fiecare material didactic defineste un anume concept. De exemplu, un turn roz alcatuit din zece cuburi de dimensiuni descrescatoare, ilustreaza conceptul de dimensiune. Prin felul in care sunt asezate obiectele, prin felul in care copiii sunt lasati sa le manuiasca, metoda Montessori se axeaza pe ideea ca un copil trebuie sa invete sa rezolve probleme independent, dezvoltandu-si astfel increderea in sine.
Invătamantul Montessori versus invătămantul traditional
Invatământul Montessori se numară printre sistemele asa-numitului invătămant alternativ.
Daca privim cele doua sisteme de invatamant ca pe experiente de invatare ce au, in fond, aceeasi finalitate asupra copilului, vom putea constata diferentele majore dintre viziunea pe care o are invatamantul traditional si cea a invatamantului Montessori in ceea ce priveste procesul de invatamant. Iata, in continuare principalele diferente:
Forumuri de discutie ale parintilor
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII