Sucurile acidulate au legatură directă cu obezitatea la copii. Rezultatele acestui studiu sunt alarmante - ATENȚIE părinti 🚨

Sucurile acidulate au legatura directa cu obezitatea la copii. Rezultatele acestui studiu sunt alarmante - atentie parinti

Sucurile acidulate au legatură directă cu obezitatea la copii. Rezultatele acestui studiu sunt alarmante - ATENȚIE părinti 🚨

Sucurile răcoritoare sunt preferate de unii copii „ca apa”, dar ce impact au asupra sănătății?

Studiile au demonstrat că obiceiul de a consuma băuturi răcoritoare este asociat cu un risc crescut de obezitate la adulți, dar nimeni nu a cercetat încă acest aspect la copii, care reprezintă un segment important pentru industria băuturilor răcoritoare. Însă acum, o cercetare masivă publicată în revista Pediatrics dezvăluie că minorii care beau frecvent sucuri acidulate prezintă un risc crescut de obezitate, iar specialiștii atrag atenția asupra acestei situații alarmante. Aflați de ce este atât de important!

Vei citi:
Descoperiri alarmante dintr-un studiu amplu!
Adevăruri zguduitoare despre sucuri acidulate și sănătate!
Efectele pe termen lung ale consumului de suc: Un avertisment crucial!

Descoperiri alarmante dintr-un studiu amplu 

🚨 ATENȚIE părinți! 🚨 Sucurile acidulate au legătură directă cu obezitatea la copii, arată rezultatele unui studiu recent! 😱😔

Un studiu în jurnalul JAMA Network Open publicat pe 24 iulie 2023, a analizat datele a 405.528 de adolescenți, cu vârste în jur de 14 ani, din 107 țări și regiuni diferite. Cu rate de obezitate variind de la 3,3% în Cambodgia până la 64% în insula Niue din Polinezia, cercetătorii au identificat o legătură puternică între consumul zilnic a cel puțin unui suc acidulat și obezitate.

Principalele constatări au arătat că procentul de adolescenți care consumă sucuri acidulate cel puțin o dată pe zi variază de la 3,3% în Islanda până la 79,6% în Niue. Cercetătorii au remarcat că există o „asociere semnificativă din punct de vedere statistic” între consumul zilnic a cel puțin unui suc acidulat și prezența excesului de greutate sau a obezității. Mai exact, adolescenții care au avut acest obicei zilnic au avut de 1,14 ori mai multe șanse de a fi supraponderali sau obezi în comparație cu cei care nu au consumat sucuri acidulate zilnic.

Cercetătorii au concluzionat că, împreună cu alte dovezi, rezultatele lor sugerează că reducerea consumului de băuturi răcoritoare ar trebui să fie o prioritate în lupta împotriva excesului de greutate și a obezității în rândul adolescenților. O atenție deosebită acordată acestui aspect poate contribui semnificativ la menținerea unei sănătăți optime pentru tineri.

Expertiza confirmată: Impactul sucurilor acidulate dezvăluit de experți!

Experții nu sunt surprinși de constatările studiului. "Acest lucru nu este deloc șocant - am observat aceste efecte asupra adulților", spune Dr. Danelle Fisher, medic pediatru și director de pediatrie la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California. "Sucurile acidulate au o cantitate atât de mare de calorii și, cu toate că nu sunt menite să fie consumate ca o băutură obișnuită, unii oameni, inclusiv adolescenți și copii, le beau ca apa."

De remarcat: O doză obișnuită de Coca-Cola conține 140 de calorii și 39 de grame de zahăr (sau 78% din recomandările dietetice pentru adulți); o doză de Pepsi conține 150 de calorii și 41 de grame de zahăr.

"Sucurile oferă calorii goale, fără a oferi suport nutrițional, dar sunt atât de gustoase, încât poți consuma o mulțime de calorii", spune dr. Tracy Zaslow, medic pediatru și specialist în medicina sportivă pediatrică la Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute din Los Angeles. "Apa este cea mai bună băutură pe care copiii și adulții o pot consuma."

Cu toate acestea, impactul potențial al sucurilor nu se rezumă doar la aportul de calorii suplimentare. "Caloriile provin în mare parte din fructoză. Astfel, nu doar că se acumulează multe calorii într-un volum mic, dar fructoza, împreună cu alte zaharuri simple, afectează semnalizarea hormonală, cum ar fi insulina, și reglarea grăsimilor", explică dr. Hanna Jaworski, șef al diviziei de pediatrie la Spitalul de Copii Helen DeVos, care face parte din Corewell Health.

Așadar, experții atrag atenția asupra consecințelor grave ale consumului excesiv de sucuri acidulate și subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos, cu accent pe hidratarea cu apă și o alimentație echilibrată.

Adevăruri zguduitoare despre sucuri acidulate și sănătate!

Sucurile acidulate au fost asociate cu rezistența la insulină, ceea ce înseamnă că celulele din mușchi, grăsimi și ficat nu mai răspund eficient la insulină (hormonul care ajută glucoza să intre în celule și să fie folosită pentru energie), împiedicând astfel absorția ușoară a glucozei din sânge. Această rezistență la insulină este strâns legată de diabetul de tip 2, o afecțiune ce este adesea asociată cu obezitatea.

Consumul de zahăr din sucuri poate stimula pofta excesivă de dulciuri, creând astfel un cerc vicios ce contribuie la riscul de a dezvolta obezitate, conform dieteticianului Jessica Cording, autoarea cărții The Little Book of Game-Changers. „Am observat acest fenomen în mod repetat: cu cât cineva consumă mai mult zahăr, cu atât va dori și mai mult", spune ea. „Când copiii sunt expuși în mod constant zahărului încă din copilărie și îl consumă în cantități mari, creierul lor începe să ceară din ce în ce mai mult. Așa se formează obiceiurile nesănătoase".

De asemenea, sucul nu se încadrează într-un stil de viață sănătos, avertizează dr. Hanna Jaworski. „Consumul de suc este adesea legat de alte obiceiuri nesănătoase", explică ea. „O persoană care își alege să fie sănătoasă - consumă mai multe fructe și legume și face exerciții fizice regulate - are mai puține șanse să bea suc în mod obișnuit".

Ad-Extra3:

Efectele pe termen scurt ale consumului de sucuri pot fi semnificative pentru copii

Aceștia resimt o creștere bruscă a nivelului de zahăr în sânge - o adevărată explozie de energie și posibil efectul cafeinei", avertizează dr. Tracy Zaslow. „Dar când această senzație de energie provocată de zahăr se estompează, copiii pot deveni agitați și schimbări de dispoziție se pot instala. S-ar putea să fie morocănoși sau iritabili."

Dacă un copil consumă sucuri în timpul zilei la școală, cantitatea de zahăr ingerată poate afecta performanțele academice, precizează Jessica Cording.

Este timpul să fim conștienți de impactul negativ al sucurilor acidulate asupra sănătății noastre și să facem alegeri mai sănătoase pentru noi și pentru cei mici!

Efectele pe termen lung ale consumului de suc: Un avertisment crucial!

"Preocuparea numărul unu" în legătură cu sucurile acidulate este obezitatea, avertizează dr. Tracy Zaslow. "În plus, consumul de suc poate duce la un control precar al zahărului din sânge, contribuind astfel la riscul de a dezvolta diabet", adaugă ea.

Pe lângă impactul negativ asupra sănătății dentare, sucul poate afecta și starea dinților, afirmă dr. Hanna Jaworski. "Sucul este extrem de acid și poate coroda smalțul dinților", avertizează ea. "Depinde de frecvența consumului și de starea inițială a sănătății dentare, dar deteriorarea smalțului sau apariția cariilor pot fi rezultate nedorite".

Pe lângă riscul de obezitate și probleme dentare, consumul de suc a fost asociat și cu un risc crescut de boli hepatice non-alcoolice (boala ficatului gras non-alcoolic), inflamație generală a corpului, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral, potrivit dr. Jaworski. "De asemenea, cola, în special, este legată de formarea de pietre la rinichi", avertizează ea.

Este necesar ca părinții să ia în considerare aceste aspecte critice în ceea ce privește consumul de suc al copiilor lor. Experții sfătuiesc să nu interzică total copiilor să bea sucuri, însă să limiteze cantitatea. "Ocazional, nu este o problemă", precizează dr. Zaslow. "Tratează-l ca pe un desert. Îngrijorarea apare atunci când se consumă mai multe doze de câteva ori pe săptămână sau zilnic." Jessica Cording este de acord. "Nu vrei să tratezi sucul ca pe un produs interzis. În 99% din timp, copiii îl vor dori și mai mult", avertizează ea. "Menține-l ca pe o plăcere ocazională și specială." În acest fel, părinții pot asigura un echilibru între plăcerile dulci și o alimentație sănătoasă pentru copiii lor.

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Un studiu recent face legatura dintre consumul de zahar si cresterea procentului de diabet zaharat, prin examinarea datelor cu privire la consumul marit de zahar si procentul in crestere a persoanelor cu diabet zaharat in 175 de tari, in ultimul deceniu. Si dupa analizarea datelor obtinute, cercetatorii au descoperit ca diabetul este intr-o stransa legatura cu consumul de zahar, si nu cu ratele de obezitate.

Cu alte cuvinte, acest studiu sustine ca nu doar obezitatea duce la diabet, ci consumul de zahar, precum si faptul ca obezitatea nu duce intotdeauna la diabet zaharat citeste mai departe aici.

Despre bauturile carbogazoase si efectul lor asupra sanatatii, mai cititi

Bauturile racoritoare (cu zahar) pot provoaca aparitia cancerului uterin
Bauturile racoritoare care contin zahar cresc riscul de hipertensiune arteriala - chiar si la adolescenti
Bauturile cu zahar modifica varsta primei menstruatii la fete

Despre zahar trebuie sa stii:

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri "bune", E-uri  rele
referinte: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2807548

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII