De ce alimentatie au nevoie copiii nostrii pentru a fi sanatosi?

Alimentatia sanatoasa a copilului

De ce alimentatie au nevoie copiii nostrii pentru a fi sanatosi?

O alimentatie sanatoasa este cheia sanatatii copilului - adultul de maine. In plus, alimentia sanatoasa ii creste imunitatea.  Ne dorim sa oferim copiilor nostri o alimentatie sanatoasa pentru ca suntem deja constienti ca alimentatia are un rol asa de important pentru sanatate.

Si totusi, cum ne asiguram ca in hrana copilului nostru se afla o proportie perfecta de nutrienti, vitamine, minerale si grasimi 'bune' ? Cun sa ne aparam copilul de invazia mancarilor nesanatoasa? Iata sfatul de la Desprecopii !

- veti citi:
O alimentatie echilibrata pentru copil
Cereale si cartofi
Fructe si legume
Alimente bogate in proteine
Alimente bogate in calciu
Acizi grasi esentiali
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
Alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

O alimentatie echilibrata pentru copil

Pentru o alimentatiie echilibrata un copil are nevoie de cereale si cartofi, fructe si legume, proteine si calciu. Daca copilul va consuma aceste alimente in proportii aproximativ egale, ar trebui sa primeasca nutrientii esentiali pentru o sanatate buna.

Daca alimentatia copilului este compusa in cea mai mare parte din alimente nutritionale, este in regula ca ocazional sa primeasca o mica portie din produse ce contin zahar sau grasimi. Este foarte important ca nici un produs sa nu fie interzis sau  rau, caci pe acela il va dori cel mai mult.Un studiu recent ne dezvaluie faptul ca peste 400 produse asa numite child-friendly (adica anume pentru copii)  au fost gasite cu un nivel mare de grasimi, sare si zahar. De asemenea contin si multi conservanti care pot cauza lipsa de concentrare, agitatie, hiperactivitate, lipsa somnului si udarea patului in timpul noptii.

Cereale si cartofi

Carbohidratii cu amidon ca painea, cerealele, orezul, pasta, cartofii si legumele sunt  asimilate de corp pentru a forma propria sursa de energie, glucoza. Din nefericire, multe alimente bogate in carbohidrati sunt deja rafinate, procedeu care distruge vitaminele, mineralele, fibrele si creste viteza cu care zaharul este eliberat in sange. Ca rezultat copiii vor arata imediat semne de agitatie, hiperactivitate, oboseala, agresiune sau lipsa concentrarii.

Din fericire aceste alimente rafinate pot fi inlocuite cu cele nerafinate ca paine integrala, cereale integrale, paste integrale. In plus ele sunt bogate in fibre, vitamina B (pentru crestere si energie), fier, magneziu si zinc.

Stiati ca?

Creierul se bazeaza pe glucoza pentru a functiona, deci cand nivelul de zahar din sange scade, gradul de concentare si comportamentul este direct afectat. 

Ad-Extra3:

Fructe si legume

Bogate in vitamine si minerale, fructele si legumele sunt o sursa excelenta de phfiytochemicale (pastreaza sistemul imunitar puternic si tine la distanta virusii si bolile). In loc sa va concentrati asupra unui singur fruct sau leguma, ar fi bine sa includeti o gama cat mai larga din aceste produse in dieta copilului.

Alimente bogate in proteine

Esentiale pentru dezvoltare, crestere, refacerea tesuturilor, pielii si muschilor, proteinele nu trebuie sa lipseasca din dieta copilului. Le puteti gasi in carne, carne de pasare, peste, produse lactate, oua, nuci, seminte, fasole si legume. Citeste pe larg: De cate proteine are nevoie un copil: motive si cantati esentiale

Alimente bogate in calciu

Calciul mineral are un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a oaselor si dintilor. De asemenea alimentele bogate in calciu contin vitaminele B, A si D. Acestea le puteti gasi in oua, sardine cu oase la conserva, legume, nuci, fructe uscate, legume verzi, tofu si cereale integrale.

Grasimea saturata din aceste produse poate fi redusa la copiii peste 5 ani folosind lapte, iaurt sau branza mult mai slaba. Totusi, copiii sub 5 ani au nevoie de aceste grasimi.

Acizi grasi esentiali

 Omega 3 si Omega 6, cunoscuti ca acizi grasi esentiali, nu trebuie sa lipseasca din dieta copilului, deoarece sunt vitali pentru cresterea, dezvoltarea sa, sprijina sistemului imunitar, ajta la construirea celulelor sanatoase si indeparteaza alergiile. Omega 6 poate fi gasita in uleiuri - de floarea soarelui, sofranas, susan, seminte de struguri, soia, porumb-nuci si seminte.

Omega 3 este foarte importanta in cresterea si dezvoltarea creierului. Aceasta se poate gasi in pestele gras (macrou, sardine, somon), legume verzi, cartofi dulci, cereale integrale, fasole, seminte de in, ulei de seminte de in, nuci, ulei de nuci, ulei de canola, masline si ulei de masline.

10 alimente care stimuleaza creierul copilului

Doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa se descurce mai bine la scoala? Atunci printre altele, este bine sa-i urmariti cu atentie alimentatia. Anumite alimente stimuleaza dezvoltarea creierului – si ii imbunatatesc functionarea, memoria si concentrarea.

Da fapt, creierul este un organ foarte flamand – primul dintre organele corpului care absoarbe nutrientele din alimentele pe care le mancam, explica nutritionistii. Daca hraniti corpul cu junk food, in mod sigur si creierul va suferi. Iata 10 alimente minune care stimuleaza creierul copilului si sfatul de la Desprecopii :)

 

5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Iata 5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

 

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
Necesarul de fluoruri ale copilului 
Cum stimulam copiii sa manance legume 
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului 
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu? 
Cum ajutam copiii sa manince sanatos? 
E-urile din mancarea copiilor nostri 
E-uri "bune", E-uri  rele
Cum ii afecteaza cofeina pe copii: ce trebuie sa stii neaparat

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2020
- referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Marius
    Mariustrimis la 6/8/2018

    Noștri se scrie cu un singur i...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Oanavanilie
    Oanavanilietrimis la 23/7/2015

    Buna ziua ! dragut articol... eu i am dat celei mici DOAR lapte praf si anume Vitalact Basic http://www.farmaciamamei.ro/ropharma-vitalact-lapte-praf-basic-400g-p-19762 .cand voi incepe sa i introduc si alte alimente trebuie sa tin cont de ceva? avand in vedere ca nu a primit lapte de la san niciodata? va multumesc! :)

    Raspunde la acest comentariu
  3. cristina
    cristinatrimis la 17/4/2013

    Micutul meu este innebunit dupa iaurturile cu fructe, cum aude de ele cum se potoloeste cand face cate o boacana :)) II cumpar iaurturi doar de la Muller pentru ca au o gama dedicata lor (Mix Kids) si sunt si foarte sanatoase.

    Raspunde la acest comentariu
  4. istrate mariana-viorica
    istrate mariana-vioricatrimis la 25/11/2012

    Este foarte interesant si educativ ceea ce am citit aici!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII